Apport !

Åh, jag är så nöjd efter dagens träning !!!!!! Tänk , alla dessa gånger som jag har tränat Vilja med dummisar och nästan aldrig fått den i handen, nu fick jag den i handen nästan alla gånger ! Även utomhus!  Och fick jag den inte i handen på en gång, pga fel grepp eller att hon släppte för tidigt, så greppade hon den igen och försökte på nytt. DUKTIGA LILLA HUND !! 
 

Linjetagen var helt perfekta. De var långa , 75-100 meter. Hon sprang som ett skott iväg , greppade , och sprang hela vägen tillbaka till mig med dummyn i mun. Utan någon paus för att byta grepp, inget ärovarv runt mig , utan direkt till min hand för att sedan få sin köttbulle. Snacka om att jag är stolt !
 
Tränade samma sak med tennisboll ute.  Med den är hon desto mer lekfull , slänger sig på bollen så den flyger iväg , men hon var ganska duktig på att lämna av den med ! Ska fortsätta träna på det, så att jag sedan kan träna in ett sök med tennisbollar och efteråt få alla bollar i hand. Tränar på att ha längre och längre avstånd, tex bollen en meter framför henne. Sedan står jag 5-7 meter ifrån henne och hon ska lämna bollen direkt till mig.
Hon får en godbit efter varje avlämning , men det ska vi på sikt minska. Jag vill att hon ska förvänta sig att få en godbit, att det är delvis därför hon lämnar av den hos mig , men att hon ska vara villig att göra det även om hon inte får godis varje gång.
 

Ska även fortsätta att ha en tennisboll som störning, tex vid 'klockan' .  Det hade hon desto svårare för nu , att ha två saker framme ställer till det rejält för henne. Men jag ska försöka lära henne att allt får hämtas i sinom tid, bara att det ska ske i Min ordning.

'leave it'

Tredje kvällen vi klicker-tränar avlämningar, och nu får jag dummyn i handen nästan alla gånger ! Kanske 8 av 10 , en stor förbättring ! Detta gick ju fort , varför tänkte jag inte på klickern tidigare ?? Klart hon aldrig har lämnat av i handen innan, jag har ju inte lärt henne det !!   Nu är det dags att börja klicka för att hon kan hålla den längre i munnen innan jag tar den.
 
Hade även två dummis på golvet ikväll. Vilja såg ut att vilja klona sig själv.   Men vi måste börja träna på det här att en apport i taget gäller , och helst att hon ska hämta den apport som jag visar.  Det gick bra nu ikväll, efter att hon fick fundera lite. Sen var det tack för passet och nu är det tuggben som fröken roar sig med.   Vad kul det känns just nu, jag får ju dummyn i handen ...!! inomhus åtminstone..

Sommar-saknad

 
Kollar på härliga bilder från i somras , och kan inte låta bli att längta till sommaren
 
 
...,eller bara längta till våren. Tider då det helt plötsligt är skönt att vara ute.
 
Det känns som att klicker kan vara ett hjälpmedel för oss att träna in ett bra avlämnande ! Nu har jag tränat det här några gånger , och poletten har nu trillat ner och hon förstår att jag vill ha dummyn i handen. Hallelujah!  Senast 5/5 gånger fick jag den i handen. Dock är det ju timing som gäller, ett klick så fort den kommer i en hand för i samma sekund släpper hon den. Men det är ett framsteg! Nästa steg är att jag kräver att hon har den vid min hand någon sekund längre. Öka kraven. Släpper hon den för fort = inget klick.
 
Sedan förstås köra samma sak ute. Snön börjar nu att töa bort , så vid nästa lediga stund ska vi testa. Utan krav och mitt tidigare tjat, bara låta Vilja själv klura ut vad hon ska göra för att få sin godbit. Därför jag älskar klicker !
 
 
 
Från 8 maj... Är hon inte ljuvlig?  ... Inser verkligen vilket jobb jag har haft med henne ! Hon var en ragata som valp , var på Elsa hela tiden och var så tuff i sig själv så hon inte brydde sig om vad man sa till henne i det läget.. Tur hon har blivit mycker mer lyhörd på äldre dar.   Samtidigt som hon var fullkomligt underbar.

Pass 1

"Lämna av föremål i natt"?  Haha, menar ju i hand ! Jag var visst tröttare än vad jag trodde.
 
Testade det här i efm efter att jag hade vaknat. Det gick ju ...ehh.. sådär. Hon gick och åt på dummyn istället , och tennisbollen lekte hon med - som vanligt. Men jag var envis , och vill att vi iallafall ska ta första steget inom kort.
 
Slutetmålet är att Vilja ska komma upp med huvudet och lämnar av apporter/föremålet i hand, och göra detta även utomhus.  Jag vill även att hon ska hålla apporten mot min hand i ca en sekund och helst släppa på kommando.
 
Första steget som jag har klickat för idag är att hon bjuder upp dummyn till mig, och i den sekunden klickar jag samtidigt som hon då släpper. Klicket kommer när hon har dummyn i munnen till min hand , och inte när den hamnar i backen  - även om det är inte många millisekunder där emellan..  Detta är därför jag älskar klicker, man kan fånga beteendet på exakt rätt sekund och belöningen kan komma några sekunder efter.  Vilja gjorde detta kanske 2/10 gånger, resten av gångerna slänger hon den vid mina fötter.  Men två klick är bättre än inga!
 
Skönt att veta vad vi har att träna om kvällarna

Avlämningar - handtarget

Nu har jag googlat lite och läst att man kan använda handtarget för att lära hunden lämna av föremål i natt. Dutta i handen har vi klickat in , men hur gör man när hon har ett föremål i munnen?  Värt ett försök ! 
Återkommer om detta.
 
Nu har jag varit vaken ett dygn. Tröööööööööött

Träning hos Maire / 10 månader

Jaktträning hos Maire , 27/1-13

 

Strax 10 månader

 

Vi började med att koppla lös våra hundar , hundarna skulle befinna sig vid vår sida lugna och sansade. Vi gick på ett led. Varierad hastighet för att sedan gå om varann. Vilja skötte detta bra , hon vet vad ”här” betyder och kunde hålla sig där även om det var frestande att nosa på de andra hundarna.

Sedan fick vi var och en göra ett linjetag. Vilja gick fint fot på vägen ut, samt tillbaka. När jag skulle korrigera henne och sätta henne i bättre position stack hon... Men gjorde inget väsen av det, hon trodde att min hand betydde att hon fick gå. Något flamsig efter hon tagit upp apporten (plast) , kom inte med den utan började leka istället. Jobba jobba på avlämningar...

Största delen idag bestod av att sitta och göra ingenting. Jag tyckte hon skötte detta bra ! Har faktiskt inte så mycket att klaga på där den här gången. Hon stack en gång , då tog jag i henne ordentligt och efter det satt hon stadigt även när de andra hundarna blev utskickade. Stort framsteg då hon tidigare haft benägenhet att sticka varenda gång någon annan gjorde något 'där ute'.. 

 

Stopp-signal och närsök

 

Nu är det dags att sätta ihop signalerna. Tre koner sattes ut på åkern, dit skulle vi skicka ut hunden. Oj, hur ska det gå tänkte jag. Jag har inte tränat det tidigare, att skicka Ut utan att en apport ligger där. Men jag testade, Vilja sprang ju ut förstås. Mot konen, för att leka med den... Är väl inte så konstigt egentligen då detta var en ny situation. Efter lite jobb och möda fick jag till ett fint stoppande iallafall. Påbyggnad på denna övning var att tre bollar lades ut , för att en och en hämtas hem. Den övningen gick helt ok , hon sprang ut , fick höra närsöksignalen – hittade boll. Men sen....? detta tjatande med avlämningar!! Är det svårt att få ett bra avlämning med dummy så är det ännu jobbigare med boll. Jag tjatade och tjatade, fick bollen i handen efter mycket om och men – därefter kom den andra bollen snabbare i hand. Hade hon fattat något av det då? Kan ju hoppas.

 

Markering

 

Andra passet då vi var ute tränade vi markeringar. Gick fot upp över åkern, till ett område med vass och liknande terräng. Ställde oss som i en kvadrat och kastade apporter till varandra. Mycket träning - passivitet och stadga. Vilja skötte detta bra , hon markerar bra och söker av området bra. Hon fann alla apporter utom en , som kastades om. Samt att hon hade bra stadga, kunde se apporter falla men acceptera att alla inte var till henne. Mycket bra träning.

 

Men så är det ju avlämningarna , som behöver nötas in. Har fått i läxa att varje dag träna detta hemma. Att få upp huvudet, få henne att komma upp med apporten så att jag kan ta den. Som i det i dagsläget ser ut så duger ju inte detta alls. Så träna inne ska jag ta och göra. Hoppas att det släpper någon gång och polletten trillar ner, är så tjatigt detta ..! Hur svårt ska det vara att komma in och lämna av apporten snyggt i hand !? Fast hur roligt vore det med hundträning om allt var klockrent från början.

 

Det känns rätt skönt att läsa anteckningarna från träningen i slutet av oktober , då det var mest kaos i min skalle och jag visste inte hur var jag skulle börja träna. Jag hade en hund som drog i kopplet , var okoncentrerad , kunde inte gå vid sidan , visste inte var stoppsignal var osv osv... Nu har jag betat av lite , och hade idag en hund som jag kunde föra utan koppel hela tiden , som var lugn när hon såg andra hundar arbeta och som jag tyckte hade en bättre kontakt med mig. Puh...! Rom byggdes inte på en dag, right ??

 

 


Sol i sinnet (bildbomb)

Vilket underbart väder det har varit idag ! Svinkallt , men klär man på sig så klarar man sig - och dessutom värmer solen litelitelite!
 
Jag och hundarna har varit i skogen på långpromenad idag, sedan i stallet och busat. Då var kameran med, så äntligen tog jag lite bilder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Visst blir man lycklig av solen...   Dag 12 idag på Viljas löp.  Hon är fortfarande grinig mot andra hanhundar, och låter dom inte göra något förutom att leka.  Vilket ju är bra !  Men hon leker i stort sett bara med Milton just nu, under uppsikt

Domar-Birgittas tankar

Jag är inne och läser på Birgitta-meadowlark gundogs blogg, där hon beskriver hur hon ser på relation förare-hund, och varför just fotgåendet är så viktigt
 
"Fotgående är en relation - inte en exakt placering vid ett ben. Fotgående är att följa sin idol - vart den än går. Trygg i förvissningen att om jag bara går hos husse/matte så är allt tryggt och lugnt. Här är gott att vara. INTE "här finns det godis att få för det har hon i fickan" eller "snart rycker hon i halsen eller slår mig med kopplet". Här är gott att vara. Fotgående är en avslappnad och rofylld förflyttning - en stand-by position, ett självklart val av placering i ett team - nära varandra."
 

Tycker det beskrev det hela så bra... Jag tränar fotgåendet på varje promenad. Rätt ofta när Vilja bara går och drar i kopplet och vill framåt. Då kopplar jag av kopplet och hon går vid sidan istället. Mycket behagligare. Dock så har hon en tendens att smyga sig framåt ,  att hon hamnar en bit framåt mig. I det läget har hon ändå full koll på vart jag är, och hon går "med mig" även att hon är en bit framför, men jag vill ju ha henne närmare.  Så jag brukar påminna henne om positionen, alternativt nypa lite lätt i baken.  Den korrigeringen får henne aldrig att bli låg ,  hon är alltid så mån om att göra rätt och tar inte åt sig så hårt av mina korrigeringar ,  det är rätt skönt.  Belöningen brukar bli lite kamp ,  eller bara fri-kommando. Jag upplever inte att hon går vid sidan bara för att förvänta sig en belöning , så jag tror och hoppas vi är på rätt väg att ha ett bra fotgående. Men vi kommer att behöva träna i många. många, många nya miljöer !!
 
Birgitta beskriver också hur viktig relationen är.. Att vid stoppsignal få en hund som på en blixt-sekund stannar upp , frågar sin matte/husse "vad vill du ?" ,  får man den reaktionen har man fått sin hund att välja sin förare före sitt arbete
Hela detta blogginlägg handlade i grund om pip och ljud hos hunden. Birgitta menar att man från början inte lagt vikten på relationen , utan man har gått för fort fram , skapat förväntningar redan i låg ålder.
 
"Om en hund är trygg och i balans finns inget skäl att ljuda. Om en hund är van vid väntan utan förväntan finns inget skäl att ljuda."

Så kloka ord !! Ser fram emot träningsdagen med henne som kenneln håller på att anordna!

Dag 9

Imorgon är det dag 10 i löpet, undrar när höglöpet faller in?  Och vilken dag hon är mest "villig"  ?  
Jag vet inte om jag märker någon skillnad i temperament, mer än att hon kissar precis överallt, morrar och skäller dom hundar hon inte känner.. Som vanligt alltså. Tvivlar ju på att hon hade släppt till för någon i dagsläget så främlingsfientlig som hon är! Men ändå får man vara på sin vakt..
Får se vad Milton tycker om henne nu i veckan , är ju lite krångligt just nu när vi inte kan ha dem ihop som vi egentligen behöver.
 
Har nyss haft ett pass klicker-träning ,  det är skoj !  Igår lärde jag henne "PANG" (lägga sig på sidan) på ungefär tre minuter , dock utan klicker och bara med leksak. Lättlärd tjej!  Försöker klicka in just nu att hon ska stänga dörrar , inte shape'at färdigt momentet än då jag vill hon ska stänga dörren i ett "nos-drag" eller vad man ska kalla det, samt göra det på kommando. Men det är på god väg ! Har också börjat klicka in 'snurra', går åt vänster varv med hand-target samt att hon började spontant . Höger är svårare.
 
Vilja fick prova Elsas spårsele tidigare. Den passade helt ok ! Jag är sugen på att testa person-spår senare när det blivit barmark och plusgrader.. Jag har ingen aning om om Vilja kommer att förstå något av det , men gör hon inte det kan ju alltid Elsa gå färdigt spåret.  Jag tror dock att alla hundar kan följa ett spår , bara de uppfattar spåret samt har en motivation av att följa det.  Finns perfekt spår-mark ute vid Axamo, vid hundbadplatsen. Då kan jag först lägga spår, träna något med dummy medans spåret "kallnar", sedan gå färdigt det. När det sedan blivit badväder kan vi träna något i vatten..  Hejja , tur det går mot varmare tider!  Det kommer verkligen att bli mer aktivitet utomhus senare , ett ännu roligare liv för Vilja och roligare med bilder i bloggen. Det här med snö och minusgrader är inte lika kul alltså. 
 
Fast igår var magiskt... Massa minusgrader , snötäckta träd , och sol som lös i genom skogen. Jag och Vilja helt ensamma i skogen , underbart !

Vildare !?

Jag tycker att Vilja är ännu vildare nu under löp...   Hon hetsar i kopplet (ja, nu får hon ju mer och mer vara i koppel), vidgar sina vyer och springer som en jo'jo fram å tillbaka till mig på promenaden ,   blir helt vild och galen när hon träffar andra hundar.. jag undrar, hur ska jag kunna gå enbart koppelpromenader med henne under höglöpet ?? Funderar på att använda flexi-koppel, om jag nu inte vågar släppa henne..  Jag avskyr koppel, men jag hade avskytt en tjuvparvning mer , för valpar ska vi ju inte ha.. än !!  
 
Mycket tvätt blir det med, särskilt eftersom jag tillåter henne att sova i möbler , men men , så är det !
Annars inget nytt , inte på träningssidan heller ..  Längtar efter barmark igen och vårvinter-vädret.

Löp och fullt ös

Nu har löpet börjat ! Direkt efter jag uppdaterade sist såg jag första blodfläcken ,så nu är det igång . Räknar på att det är 2'a eller 3'e dagen idag.  Än så länge blöder hon knappt något , vet inte om det kommer igång mer senare.  Men jag tror hon är duktig på att hålla sig själv ren !
 
Jag har märkt lite förändringar i lynnet på henne idag.. Det jag säger till henne tycks gå ett varv innan det går in i skallen , men det är ju inte så konstigt då det händer andra grejer i kroppen på henne nu.  Så nu räknar jag inte med att träna så mycket under löp-perioden, låta henne få vila från mitt "tjat" och vara lite extra vimsig, det är ju dessutom snö och kallt igen.. Tycker det går sämre att träna när det är snö, och apporten blir kall och snöig att ha i munnen.
Utan det får bli att vi tränar signalerna , och fotgåendet.  Och kanske nåt klick o trix inomhus .
 
Idag har vi först varit på Bondberget och gått en runda med Elin & Ådi , sen åkte vi en sväng till Lekeryd för att träna lite med Emelie & Ida. Det blev väl inte så mycket träning för vår del , men iallafall en del passivitet. Det kan man ju alltid träna iallafall : )
 
//// Nu har jag en hel natt att ägna åt att läsa på SKK's sida om uppfödning.. Ett litet frö har såtts i mitt huvud om att nån dag ha tillräckligt med kunskap och erfarenhet att kunna föda upp min egen valpkull. 
Nu vill jag bara att vintern ska försvinna, så att Vilja kan fylla ett år så vi kan gå MH , funktionsbeskrivning , och så småningom röntga för att se om hon kan komma att hålla som avelstik.  Hoppas !
Jisses, jag har att läsa :o

Löp på gång..!

Nu är min lilla tjej på gång att börja löpa..!! Gissar jag på iallafall. Varför skulle annars hanarna i stallet vara så intresserade av henne, och gruffa sig mot varann och vakta henne? Rätt intressant att kolla på dem , hur de tidigare bara busat men nu är det helt klart andra hormoner som styr.  Vilja är fortfarande väldigt underlägsen bland andra hundar, men hon tolererar icke att någon hanhund ställer sig på henne , det tycker jag är viktigt !
 
Nu blir det strax träning för matte, sedan skogspromenad

Miljöträning tvättstugan igen

Undrar om jag är konstig som har med min hund ner till tvättstugan? Fast varför skulle jag inte , massa konstiga maskiner där som låter konstigt, och ett helt rum med luft som går runt och som låter ännu värre (torkrummet)  tycker bara det är en självklarhet att Vilja vänjs vid allt, så att hon blir en stabil vuxen hund. Och nu går det rätt bra, hon tycker inte det är ett så konstigt ställe att vara på. Fast får väl se vad hon tycker nästa gång, efter att jag fick för mig att bära upp henne på tvättbänken och annat konstigt ..!
  Jag ska inte säga att hon är rädd för saker, men hon har en stark självbevarelsedrift.. I stallet tex håller hon sig helst på håll , särskilt om det är hästar i stallgången. Hon skulle aldrig gå bredvid hästen, eller bakom, utan att jag har just gått där och lockar på henne och säger att det är ok.. Då susar hon förbi snabbt som attan.  Och jag tycker det är bra , hästar och hundar ska man helst hålla i sär tycker jag , och detta är något medfött i henne, hon har aldrig fått nån spark av hästen eller så - utan hon bara håller sig självmant därifrån !
 
Har inte tränat något med dummy nu på ett par dagar.. Det är jobb, hästen och lite sånt som fyller dagarna istället . Men på söndag ska vi träna ett pass ! Ska åka hem då till henne som äger min medryttarhäst, hon ville jag och Vilja skulle agera störningar när hon kör agility med sin lilla hund..och det kan vi väl gå med på =)

Första doppet...

...Första doppet för i år tyckte Vilja skulle bli idag ! Hon flög i vattnet efter ett par änder. Hon verkade inte berörd av det nästan isbelagda vattnet iallafall... Men vi kan väl vänta några månader med att kasta sig i vatten, eller?!
 
Det har inte blivit så mycket roligt för Vilja idag.. Ingen hund fanns det att leka med i stallet, och sedan har jag suttit i frisör-stolen hela efm. Märks så tydligt på henne när hon inte får utlopp för sin energi ! Hon började gnaga på inredningen nu på kvällen , hah..
 
Mitt koppel gick lite sönder på promenaden ikväll.. Jag brukar ha det som leksak när vi är ute , så det hände något med öglan under leket- så den gick inte att använda. Vilken tur att jag tränat så mycket på fotgåendet nu det senaste, så att inte kopplet blivit ett nödvändigt ont. Jag har enda sen Vilja var 8 veckor använt koppel så lite som möjligt... Vet inte hur många gånger hon rusat fram till folk, skrämt barn, jagat änder osv osv , men bara man är envis , belönar och använder sitt kroppsspråk så växer faktiskt behovet av kopplet bort.
Och det är en skön känsla att ha sin hund följsam efter sig utan att behöva bråka.. Så duktig hund jag har .
 

Klockan; längre avstånd..

Nyss hemkommen efter en promenad över stock & sten.. Jag hade bara en dummy med mig idag, tänkte träna längre avstånd i 'klockan' . Det gick bra ! Vilja tog dirigeringarna åt båda hållen samt Ut , utan problem. Fort ut och sen fort tillbaka till mig : )   Härlig känsla när det går bra...  Kan man inte alltid få träna med bara 1 apport ?? Fler tycks ju göra henne förvirrad..
 
 
Lite balans-träning...
 
 
Och mys i soffan =)

9 månader och vardagslydnad

9 månader blev Lätt & Lagom i går !  Inte långt kvar nu tills årsdagen närmar sig. : )
 
 
Här vid elmia-fälten och där bakom skymtar Vättern.. Helt klart min favoritplats här i Jönköping!!  Hundarna var jätteduktiga. Ådi tog inte lika lång tid på sig idag på att komma ner i varv , det kommer nog ta mindre och mindre tid för honom nu att förstå att passivitet lönar sig !  Sen hade vi hundarna lösa mestadels , de var jätteduktiga - höll sig vid oss och tog självmant kontakt , kom på inkallning och lät bli att hälsa på de andra som var ute !
 
Något linjetag hann jag med innan Ådi slöt upp. Jag gick ut och lade ut 2 st. Skickar ut Vilja , hon springer till den första. Tänker ta den, men tar den längre bort istället. Apporterar till mig och springer ett "äro-varv" , tar med sig apporten hon har ut till den som ligger kvar. Försöker få med sig båda men inser fort att det inte går , får med sin ena 'hem'.  Ena apporten ligger då kvar på sitt ställe , så jag skickar ut henne och hon får med sig den tillbaka. Slut-resultatet gott , men massa onödigt trams emellan .
Får klura lite på de där...

Vad är klockan?

Idag har mina vovvar varit ensamma en längre stund när jag har jobbat under dagen. Jag öppnade dörren och hoppades att Vilja inte hade haft en egen "fest" här hemma, men allt var lugnt som en filbunke! Hon sträckte på sig och gäspade när hon mötte mig i dörren , så hon har nog bara sovit. Skönt att jag kan jobba lite dagturer också och hundarna kan klara sig , det betyder så mycket att klara sig utan hundvakt.
 
Nu hänger vi i soffan , Vilja verkar rätt nöjd med. När jag kom hem tog jag på mig västen med de två dummisarna och gick till elmiafälten för promenad och lite träning.  Tänkte jag skulle kolla bara hur det går med två st, om det går något bättre sen igår. Och det gjorde det faktiskt ! Lite bättre. Hon gick åt rätt håll de flesta av gångerna åt höger och vänster, det var bara nån gång som hon gick "fel",  och då bara uteslöt jag berömmet. Hon kanske förstår vinken då med.  Jag testade att träna UT-tecknet också med en dummy kl 12 och en kl 3 , det var lite svårare så på den biten behöver jag inte ha bråttom. Bättre att nöta , nöta kl 9 och 3 istället...
 
Tränade också ett linjetag med 2 apporter. Tränade samma igår och det gick inget vidare. Hon har svårt att komma ihåg att 1+1 är 2, att det finns en till att hämta när hon hämtat den andra. Särskilt om den inte ligger synlig. Så jag får träna med väl synliga apporter nu i början, så hon börjar förstå sammanhanget..   Vill ju att hon ska förstå att när jag skickar ut henne så finns det något att hämta. 
Under linjetaget nu så sprang hon förbi den som låg närmast , sprang iallafall hela vägen tillbaka till mig utan att röra den andra (Bra!) . Sen skulle jag skicka henne på den som var kvar. Vilja springer ut nån meter och sen fattar hon inte mer, finns det nån där ute menar du? den ser jag då inte...  Jag skickade henne en gång till lite närmare , då fann hon den och apporterade. Duktig !

Träning med två dummis & utebliven raketrädsla

Att lägga 'klockan' med två st dummy's gjorde Vilja en aning förvirrad.  Hon gick åt fel håll och tog fel dummy de första gångerna, då korrigerade jag henne och sa nej.. Skulle jag kanske inte ha gjort, då hon nästa gång inte gick åt något håll alls.. Det räcker kanske att bara utesluta beröm , hon tar ju åt sig så lätt på korrigeringar och jag blir lite rädd att hon ska tappa gnistan om jag ska fy'a henne.  Att lägga dummyn kl 12 och träna Ut-tecknet gick bra, men då hade jag bara en.  Hon verkar bli så kluven när det ligger fler än 1 st , hon vill ha båda.  Gångerna efter gick hon bättre åt rätt håll, efter att hon funderat en stund.  Antingen sprang hon då till mig, eller så sprang hon till andra apporten. Hon vill ju ha med sig båda.. !  Jaja , det tar på tålamodet ibland att träna denna hund.. Men jag försöker att inte bli frustrerad, utan istället bara gå. Hon kan ju inte hjälpa att inte poletten trillat ner än.. !  Hon var lika förvirrad när jag började träna med två signaler , men nu kan hon dom klockrent - så med lite (eller mycket) träning så kommer hon nog förstå bättre o bättre!
 
Nyårs-skiftet och alla raketer är nu över hoppas jag.  Vid tolvslaget här smällde det väldigt intensivt under ca 45 min. Jag hade trott och hoppats på att Elsa blivit mer eller mindre döv (hon hör ju förskräckligt dåligt ibland när man ska säga till henne ute) , men hon är alltså inte döv. Under alla smällar trodde hon att vi alla höll på att dö =/   Så jobbigt att hon ska vara så rädd... Hon ska sitta i knät på en, och är så klumpig. Sitter och skakar. Vilja undrade vad hon höll på med, och blev faktiskt lite irriterad att hon också skulle upp i soffan och trängas. Vilja tog det alltså hela med ro, hon var inte berörd alls. Så skönt ! Det smälldes stora fyrverkeri-pjäser precis utanför mitt fönster, antingen så satt hon och tittade hon med eller bara brydde sig inte. Hon verkar trygg,  och dammsugaren är nog det enda som hon blänger på.
 
Jag ville verkligen inte få en till skotträdd hund , så känns skönt att hon inte brydde sig !! :) 

RSS 2.0