Photo-shoot

Min fina vän Melina Elofsson har fotat mig och hundarna idag! =)
 
 
Att vara framför kameran tillhör inte min vardag, men det gick bra!
 
 
Här kommer ett gäng bilder:
 
 
 
Min fina Vilja!
 
 
 
 
 
Visst är de fina tillsammans!
 
Tack Melli för fotona! :)
 
 
 
 

Blackbound-träning 9,5 mån

Vi har haft en fin eftermiddag igår hos Maria! Jag är så tacksam för Maria och valpen efter henne. Juni är så fin, och det hela kommer bara naturligt. Följsamhet, lugn vid sidan, stadig (mestadels), stort viltintresse och vara tillags. Matte däremot! Hon är den som behöver lära sig. Men det är ju därför jag har skaffat denna hund!  Så jag är tacksam för all hjälp från Maria :)
 
Vi har börjat med jaktlydnad; fotgående som gick bra, och sedan stadga i grupp. Sitt stanna kvar, och kalla in en och en.
 
 
ILO, Juni och Tesla
 
Unghundarna har fått jobba tillsammans för första gången då de varit otroligt lugna ihop.
Vi har fått apportera över ett dike med vatten, där vi först pratade om avlämningar efter vatten. Jag berättade att eftersom inte avlämningarna sitter på land helt 100 så har jag inte påbörjat avlämningar från vatten än.
 
Vi har gått igenom hur viktigt det är med igångar att hunden går i korrekt vid diken/vatten, och sen väljer rätt väg tillbaka. Juni löste uppgiften bra, tog sig nedför diket och tillbaka men hoppade över vattnet, så hon blev inte blöt haha.
Avlämningar har gått bra när jag inte är disträ utan mer aktiv och tydlig och visar fram min hand, vart jag vill att hon kommer med apporten =  "häääär".
 
 
Sedan vittrade vi in ett område med bollar :
 
 
Jag fick 1 st tennisboll, gick upp på kullen och knölade runt med bollen och sen gömde den väl. Sedan tog jag med mig Juni upp, satte henne där, gick nedför kullen och blåste närsök. Hon kom igång efter 1-2 sekunder och fann bollen.
Detta gjorde vi om så att kullen blev ett "känt område" som vi sedan skickade unghundarna till.
 
 
I slutet hade vi en såhär lång sträcka på linjetaget. För Juni's del är det nu dags att påbörja träning med att kunna Sortera apporter. Samma som vi tränade hos Kris häromhelgen. Att ha 2 apporter ute med 180 graders mellanrum.
Med kullen i ryggen hade vi gått på linje framåt och där fått en markering. Sedan vänt om, och ska skicka mot linjetaget. Juni har väldigt svårt att släppa apporten som blivit kastad som nu befinner sig bakom henne, så jag behövde gå till området igen,  (Juni satt kvar). Sen kunde jag skicka till kullen och hon fann apport.
 
Avslutningsvis hade jag önskat avstämning med vilt och vi fick ett mini-sök med and, kråka och trut. Innan Maria lade ut fåglarna hade hundarna fått nosa på dem.
Juni har ett stort intresse för fågel och hon tar och kommer hem utan bekymmer. Sist vi hade vilt hos Maria var Juni 6 månader och vägrade komma hem med fågel, trots inkallning xD  Så visst har det hänt mycket, vi har tränat apporteringbiten med dummies och nu stämmer vi av med vilt med jämna mellanrum så att hon blir van.
 
Om Vilja är den som har ett större driv till dummies så är Juni tvärtom, hon har verkligen ett större driv till fågel!
Märktes på en gång när de andra kompisarna skulle få hämta att hon var betydligt mer alert. Det är positivt !! = )
Men det gäller förstås att kunna bibehålla lugnet när det kommer in mer arbete i bilden, tillsammans med fågel, skott och vatten.
 
Fortsättningsvis ska vi träna på närsök, förstå signalen och kunna hålla området. Lägga fler linjetag. Kanske ha fler apporter ute.
 
Nu rullar det på!
 
 
 
 
 
 
 

Träning hos Kris i Ulricehamn

Juni
 
Den lilla har växt så fort! Snart 9 månader gammal har Juni varit på en träning både med skott och med dummies utflygande från katapulter!
Vi har idag varit hos en ny bekant, Kris Camps, utanför Ulricehamn. I några timmar har mina båda hundar kört ett pass var och Juni var först att börja. Kris gick ut i ett område vid slutet på fältet in i ett buskage och kastade där 2 st dummies. Jag skickade på "sök"  (härefter fick jag lära mig att det kan vara mer praktiskt att skicka med "UT" tack vare den naturliga dragningen framåt, att hunden faktiskt Vet att något finns där) det löste hon bra!  Bra avlämningar också! En dummy sedan bakåt, fler dummies framåt i buskarna. Skicka på först sedda, sedan sist sedda.
 
Katapulten sköt sedan en dummy, + sa kvack kvack (haha!) i 90 graders vinkel från buskarna. Juni hade kvar fokuset till buskarna och vek därför av direkt dit när jag skickade. Kom tillbaka snabbt och smidigt men kände sig osäker på dummyn som flugit ur katapulten. Ja, en sån mojäng ser vi ju inte till vardags! Fjärrstyrd dessutom.
 
Efter lite fokus åt det hållet skickade jag sedan mot buskarna igen. Och hon kom ihåg! Hon låste sig dock vid busk-kanten (barriär) men kom på sig själv efter ett tag att i buskarna har hon varit förut och jobbade sig sedan inåt och fann apport.
Inkallnings-signal har jag haft på efter varje upptag för att hjälpa henne komma ihåg att komma tillbaka hem.
 
Vi har mycket att träna nu, min lilla svarta och jag. Dags att börja mängd-träna linjetag i alla terränger inkl terrängskiften, varvat med sök. Gärna få in lite höger/vänster också.
 
Vilja
 
Och Vilja min Vilja, myror i brallan har hon och är helt tokig i att få hämta dummies. Vi har använt samma buskage som vi har skickat till. Och en annan katapult var riggat 20-30 meter åt vänster och skickade dummys bakåt, den skickade dubbla som Vilja och sin spaniel-kollega varvades med att hämta.
Kris riggade vittring 10 m på fältet framför buskaget. Meningen var att skicka hunden över detta område. Vilja fastnade lätt och jag fick blåsa stopp + UT några gånger innan hon gick med på att jaga i buskarna istället. Och där fann apport! Bra! Hade kunnat önska ett mer exakt Stopp bara..
Vid nästa övning gjorde vi tvärtom och då hade kastat ett par dummies synligt i buskaget, men lite dolt gömt apporter 10 m framför buskaget. Jag skickade Vilja, blåste min söksignal och hon efter nån sek hörde signalen, jobbade sig tillbaka och fann apport.
 
Vi lade sedan dummies åt höger, samt rakt fram i buskagen.  Vilja släppte inte höger-sidan därför lät jag henne springa rakt ut. Skickade sedan diagonalt till högersidan då det inte fanns någon apport kvar rakt fram.
I slutet sen bad jag både om omkast i buskaget samt ett skott, för att öka dragningen. Nu hade jag en hund som målsäkert sprang rakt ut, jag kunde stoppa, och vinkla höger. Bra!  Jag försökte tänka på att ha dummyn mellan mig och hunden, men tror nog att jag blåste stopp lite för tidigt. Nu gick hon rätt för att hon tidigare varit i det området.
 
NU BORDE JAG GÖRA EN TRÄNINGSPLAN !

Jaktlydnad i grupp

Juni fick vara med igår på vår träning med två andra hundar när vi började med jaktlydnad.  Åh, hon är så fin och följsam den hunden. Utan kommando bara går hon lugnt vid min sida på väg mot träningsplatsen. Som att hon är född i den positionen!
 
Vi gjorde stadga i grupp, och hon är så härlig som bara sitter. Inkallning en åt gången, det gick också bra.
Några skott avlossades (skott med "leksaks-pistol"), några kast. Juni fick hämta ett par dummies som jag kastade. Hon har fortfarande inte helt spontana upptag och inte helt stabila grepp. Jag tror det är jag som borde träna i mer "brötig" terräng (som Maria sa till mig). Kanske upptagen och greppen kommer när hon måste anstränga sig i terrängen?
Avlämningarna gick bättre!  Tror inte jag fick en dummy på mina fötter nån gång faktiskt.
När vi skulle börja kasta markeringar åt varandra valde jag att gå med Juni till bilen och byta hund.
 
Jag tänker på uppvärmning med Vilja nu innan arbete och jag tror vi blev uppe i 15 minuter (som Sandra rekommenderat). Under den kvarten gick vi fot mot träningsplatsen samt lade ut 2 st linjetag (det ena rätt långt, över 100m) innan vi började med markeringar. Vi stod i en triangel och kastade åt varandra. Jag tog de flesta som dubbelmarkeringar, som Vilja löste fantastiskt bra. Vilken arbetsglädje hon urstrålade! Nu blev det dummies igår på träningen trots att jag ämnar att mest använda vilt. Dock klagade inte Vilja haha....
Efter markeringarna fick hon hämta linjetagen som hon hade full koll på!
 
Det känns som att jag har två hundar som är tvärtom mot varandra. Juni tycker inte att dummies är så jätteroligt, hon har ett starkare driv till fågel. Ska jag kassera en fågel i skogen tex så kan hon gång på gång vilja springa tillbaka för att hämta. Vilja har ett större tryck under tassarna när en dummy kastas jämfört med en fågel. Och kanske är det så, att jag framöver får släppa B-provstankarna med Vilja för att hon inte tycker det är roligt. Vi får se. Jag måste iallafall starta officiellt ett par gånger till för att veta.  Så får vi starta desto mer på WT om det skulle visa sig att Vilja inte kommer vidare i B-provens värld.

Poängjakten 2016

I helgen gick vårens Poängjakt av stapeln!
 
Vilja hade start-nr i den nedre halvan av hundarna, därav en senare samling för oss. Jag var där en timme innan beräknad samling, dock visade det sig på grund av strykningar att Vilja skulle få starta tidigare än vad jag tänkt. Så den tiden jag hade tänkt spendera på att studera provet blev obefintlig, och jag fick istället rasta av hundarna och sen värma upp Vilja.
 
Fram till starten gick vi (läs studsade), och jag hade till skillnad från alla andra gånger inte sett något av provet. Vilket faktiskt kändes ganska skönt.
 
Provet börjar med två landmarkeringar, duva först. Det löste hon bra, lämnade av fint. Andra kastet var en kaja, detta gick inte alls. Hon gick ifrån, noll poäng. Vi fick ett omkast och då tog hon den. Japp.
Sedan fotgående efter skytt till sökområdet, ja inte alls långt men Vilja gick verkligen inte vid mig. Jag fattar inte vad som ska vara så svårt ?!  Vad gör jag för fel som får ett så dåligt fotgående ??   Suck.
 
Söket
 
 
Inte så djupt, men brett. Vi fick påminnelse om att det är helt ok att röra sig mellan skicken för att hjälpa hunden, så det gjorde jag. And kom hon in med, kanin tog hon ok (tog inte direkt upp, men mycket bättre än andra gånger) trut ok, kråka lite segt upptag. I slutet en duva. Tyvärr inte ett enda vilt i hand.... Domar-Håkan sa till mig i slutet att inte drabbas av panik när hon ska lämna av. För det var nog lite så, att jag ville skynda mig. Dumma nervösa jag.
 
Till sist vattenmark, två änder. Egentligen inga problem förutom att hon var långsam på väg upp. Ja, egentligen tycker hon inte det är så kul att hämta blöta änder i vattnet. Så.. ja.
Poängen blev halv-bra med tanke på avlämningarna. Hade vi bara haft bättre avlämningar tror jag poängen hade sett annorlunda ut.
 
Men men! En trevlig dag hade vi iallafall. Och Juni fick vara med och mingla, gå fot, höra skott.
 
Ärligt talat så vet jag inte hur det blir med B-prov för oss. Jag kan ju inte traggla det här med apportering av vilt hur länge som helst. Tycker Vilja inte att det är roligt så är det så. Men än har jag inte gett upp, jag antar att vi får nolla några prov först innan det blir så.
 
Jag är iallafall inte något besviken på mig själv denna gång, utan jag ser det som ett sätt att lära Mig. Lära mig om hur jag beter mig på prov, att hunden speglar mig - och att det är så synd att drabbas av nervositet, för det är inte alls rättvist mot hunden.
 

Juni fortsätter med avlämningar.

Ja, jag fortsätter att träna mest avlämningar med Juni. Vi tränar både inomhus och ute. (Förutom att ute har jag ju en möjlighet att kasta betydligt längre!) 
 
Inne fokuserar jag på håll fast -  jag ger henne dummyn och jag vill komma åt att hon ska kunna sitta betydligt längre nu (dvs 5-6 sek) och hålla fast innan jag klickar och tar dummyn. Ibland backar jag efter att hon har satt sig och hon håller kvar dummyn, backar och håller fram handen ,  väntar tills hon sätter sig igen och håller kvar innan hon får klick och godis.
 
Ute är vi på nivån att hon får klick när hon lämnar dummyn till min hand (hand-dutt) ,  det kriteriet känns rätt just nu då hon annars mest har släppt dummyn vid mina fötter. Så att få henne att förstå att hon ska hålla kvar dummyn till jag har tagit den är första steget. Andra steget är att be henne att sätta sig och först då klicka när hon håller kvar, och jag tar sen apporten och ger godis. Då vi tränat detta inomhus borde poletten trilla ner rätt snart!
 
Varför jag vill träna ett sittande vid avlämningar är att jag vill befästa håll-fast. Annars tror jag inte att jag kommer använda sittandet sen när hon har blivit äldre (med Vilja gör jag inte det), men det är först då hon har lärt sig att lämna av rätt.
 
Ute hade jag också med mig en halv-tinad duva som Juni tyckte var väldigt intressant. Nästa vilt-slag får bli något annat, för nu har vi haft duva ett par gånger och det gått bra. Egentligen tränar jag på samma sätt med fågel men där är jag nöjd med att hon bara kommer till mig med fågeln, jag kräver alltså inte fågel till hand i nuläget.. Dock har hon varit duktig ändå och kommit med duvan till handen, då får hon förstås klick + godis och massa beröm!
 
Imorgon ska vi träna ett pass med vilt (Vilja-träning inför Poängjakten)  Kanske Juni får hälsa på en trut/kanin eller så!!   =D

RSS 2.0