Hos Pia i Skärstad

Idag blev Vilja och jag bjudna till Pia i Skärstad!  Lite trötta efter att ha ändrat klockan framåt en timme , så styrde vi bilen mot Pia .  Det blev redan riktigt varmt (man är ju van vid kylan här i Jönköping..)  och hundarna blev också varma.
 
Vi lade först ut ett ganska långt linjetag nedför en backe,  jag lade 2 apporter och Pia 1 . Sedan kastade vi en minnesmarkering som sedan gick sådär att hämta... Vilja hade glömt. Fick visa på henne den en gång till för att få in den .  Sedan skickade jag på linjetaget , båda apporterna.  Vilja är utan tveksamheter och springer linjen spikrakt båda gångerna !
 
Hundarna fick svalka sig i "vatten-mark" , dvs mark med lite små-pölar här och där.   Sedan kastade vi markeringar till varandra över vattenmarken.  Hundarna blev något blöta och jag ville framkalla tendensen till skakningar, som ju Vilja har efter hon kommit upp ur vatten. Detta har jag inte tränat sedan sent i somras , men jag tror faktiskt att hon kom ihåg. Hon sprang emot mig koncentrerat och satte sig på kommando och lämnade av.  Vid något tillfälle släppte hon dummyn och tänkte skaka sig , men jag var snabb och kunde få henne att lämna av apporten och sen skaka sig. Bra! Nu väntar vi tills det går att träna på öppet vatten.
 
Pia hade en kanin-dummy som Vilja fick prova på.  Hon blir något hetare/hetsigare när det hon ska apportera har päls ,   något tveksam till en början innan hon visste vad det var , men sen apporterade hon den lika bra som annars !   Jag hoppas verkligen att hon ska börja ta vilt bättre framöver.
 
Avslutade med lite vatten i solen ,  sol mot hud för första gången på månader - härligt !  När jag kom hem till Jönköping var det jackan på igen.

25/3

Betalningen avser följande starter:

SSRK Småland Retrieverjaktprov C Gränna, Working Test Nybörjarklass - Aim High Tofts Charm / Josefin Johansson

 

 Nu är vi anmälda !!


WT träning med RSV!

Idag har det varit träning inför Working Test med RSV !  Vi har varit strax utanför Ryd. En härlig dag med ganska omväxlande väder. Lätt regn, moln, blåst, kallt, soligt, varmt, blåst, kallt osv osv.
 
4 stationer med enkelmarkeringar , sista stationen en enkelmarkering nedför en slänt och sedan linjetag till samma punkt. Vilja har löst alla markeringar på ett bra sätt ! Sista stationen som jag trodde skulle bli lite knepig, var inte alls knepig, utan Vilja sprang utan problem ut till samma nedslagsplats där hon igen fann sin apport som hon skulle. Enligt Susanne som dömde var hon den första hund som gjort det.
Vi har blivit tilldelade poäng (som på tävling) ,  vi fick fullpott 20p på de två första. Sedan bytte vi stationer och så även domare , nu gick vi till Maires stationer. Helt plötsligt var Vilja mycket hetsigare, drog framåt vid sidan och höll sig i fel position.. Var det pga att hon känner Maire sen valpstadiet = glad, eller var jag på något sätt annorlunda nu ?   Tål att tänkas på ..
Så på Maires stationer fick vi inte full pott som på de andra .. pga fotgåendet.. Haha..
Men räknar jag rätt så har vi fått 92 poäng idag! För att bli uppflyttad till Ökl krävs det minst 75 poäng, det är 15 poäng på samtliga 5 stationer. Gör hunden rätt på alla, så är ju inte det så jätteknepigt - egentligen ..
Och sedan vad jag läste så har man alltså rätt att kvarstå i klassen tills man fått över 75 poäng vid tre tillfällen.  Dock är ju resultaten inoff , så vem ska hålla koll?  Bara en själv och sitt samvete.
 
En tjej med hennes hund berättade att hon tänkt starta på WT i Gränna, men att hon efter idag ångrat sig.
Jag känner tvärtom efter idag , varför är jag så tveksam till att starta? Min hund är ju kanonduktig ...
 
Tyvärr var WT't fullt i Linköping nästa helg. Men det gör inget, då slipper jag åka så långt ensam. Så första start bli Gränna 13 april. Sen räknar jag med Borås/Växjö 18 maj ,  Skaraborg 15 juni och sedan Asa i augusti! Fullt upp. Siktar på att vara i öppen klass fram till hösten :)
Dags att börja träna rejält med vilt nu , så att drömmen att starta på B-prov kan bli sann.
 
 
 

Dirigeringsdag med Anna-Lena Wendt

"Kommer ni ihåg Alfred och Emil? Lugnet - tilliten. I Astrids saga släpade Lille Emil den dödssjuke Alfred till doktorn i Mariannelund i snöstorm - så liten har var. Han gjorde allt för Alfred. Inte för att han tvingades. Heller inte för en köttbulle. För att de hade en relation som betydde allt för Emil, en relation som man kan gå genom eld, vatten och snöstorm för." // Birgitta S W
 

Innan jag kom igång med jakt-träningen med allvar med Vilja så läste jag det där  - sparade ner det , och hade något att sträva efter.  Tycker det är så fint, att ha en hund som gör allt för en.. Bara för att man ber den..
 
Vilja har bara varit såå bra idag .. Att åka bil i 2 timmar, komma ut i en helt ny mark med nya människor och hundar , och ändå ha kvar sin blick, att vilja göra allt för mig ..  Jag bara älskar denna hund !
 
"Tyvärr" så insåg jag ganska fort att momenten idag kunde vi redan ... Så det har väl egentligen varit ganska tråkigt att ha åkt så långt utan att fått ha med sig något hem. Vid eftertanke inser jag att jag kunde ha valt ökl/ekl nivån istället , men men..  Nu har vi varit där iallafall, och det gick fint !
 
Fast det viktigaste fick jag med mig;  att jag litar på min hund i alla lägen att hon presterar bra!
 
 
Fina marker med långa möjligheter som vi uttnyttjade efter kursens slut
 
 
Tack för idag min fina Vilja
 
 

Träning inför WT hos Maire

Jag efterlyste träning inför Working Test hos Maire , jag kände att jag ville ha någon slags avcheckning "from the boss" innan jag tänker ge mig ut på några prov-rutor..   Det gick bra idag !
 
Vi körde mestadels enkel-markeringar idag  , med skott. Vilja fick eld i rumpan med en gång... Tyvärr så halv-knallade hon på sin ena, lyfte sedan rumpan på andra , hon blir så jäääädrans taggad när det kommer skott. Sedan när hon står på en markering och förväntas hämta blir hon het. Mycket spring blev det när de kom över bäcken , men de kom ju in alla gånger.
 
Sedan markering över en kulle , dold kastare ,  även om kasten inte var så jättehöga så gick det bra ändå ;)
 
När vi sedan körde boll-markering sprang hon alldeles för långt ut , men jag lyckades faktiskt dirigera henne till bollen med hjälp av stopp.signal och närsök/söka hemåt  ,jätteduktig !!
 
Hon var het hela passet idag ,  otålig vid sidan , men tycker ändå att hennes fotgående har blivit bra på sistone.
 
Som mest nöjd idag blev jag när jag skickade henne på ett dolt linjetag ca 30 m, och kunde stoppa henne , sedan närsök och hon fann apporten som hon alltså inte hade sett ligga där .   Roligt !
 
Maire tyckte absolut att vi ska ge oss ut på WT'n , så det får väl bli så.. Förstår bara inte varför jag ska tveka så =/
 
Igår träffade jag Jeanette och Anki vid Västersjön, vi körde ett pass med linjetag och markeringar i skog.
Vid linjetagen gick vi i en fyrkant och lade apporter vid varje hörn, sedan skickade vi till samtliga hörn från 2 ställen. Bra sätt att verkligen öva in linjetag på!
 
Imorgon är det dags för dirigeringskursen i Lerum. Vet inte alls hur kursen kommer att bli upplagd , lite spänd och nervös är jag. Men jag tror det går bra... Vilja är toppen och jag tvekar aldrig en sekund på henne! (Så jag borde inte tveka på mig själv heller)

Västersjön igen med Cissi & Bagge

Gaah ,  jag har världens bästa hund !!! Jag är så nöjd och stolt med min Vilja efter dagens träning. Finner inga ord! I tre timmar har hon hållt glöden uppe ,  följt mig vid sidan hela tiden och varit otålig inför hennes nästa uppgift.   Jag som verkligen slitit med hennes fotgående ,  hennes stadga , hennes avlämningar, INGET har jag fått gratis (eller är det någon som får det!? )   Känns så jävla härligt att ha kommit såhär långt !!!
 
Jag mötte upp Cissi vid Västersjön , vi började med följsamhet /fotgående, under passiviteten sköt Cissi två skott. Vilja tände till ...  förväntansfull , men gav inte ifrån sig något gnäll. Bra !  Sedan lade vi ett linjetag med två apporter ,  kanske 50 m. Vilja som brukar ha bekymmer med att springa ut vid andra skicket hade nu ingen som helst tvekan utan sprang som en raket och hämtade även apport nr 2 !
 
Sedan dags för söket. Fotgående till området med sök ,   sedan skick ut...  Två första kom in bra ,  även tredje... Den fjärde låg sedan en bit ut , på djupet ,  efter endel spring och letande så kom den faktiskt in !! Dvs jag fick in samtliga 4 apporter !
 
Sedan lade jag ut linjetag till 3 olika områden , as-långa avstånd, trodde inte ens Vilja skulle fixa det.... Två och tre apporter på varje ställe, sedan turades vi om att skicka. Vilja var med ut till alla områden. Jag skickade första och hon gick spikrakt ut !  Andra skicket så drogs hon till det förra området som Cissis hund var på , jag kortade avståndet några meter sedan gick hon kanon ut dit också !! Förvånad, för det var låångt. Skickade sedan till tredje området, här med längst avstånd, Vilja briljerar åter igen och bara springer... Springer tills hon hittar. Gaaah det har aldrig tidigare hänt !!
 
Bagge kom och vi avslutade med markeringar. Markeringar med terränbyte från åker till skog och vise versa, en slänt emellan så hunden såg ej nedslagsplatsen. Vilja låste sig till en början vid kanten till skogen , sedan kom hon på att hon faktiskt kan söka inåt skogen, och hon fann den ! Bra !
Sedan närsök med 5 tennisbollar .
 
Åter igen , helt galet nöjd med Vilja idag !!!   Är nog som Bagge säger.. att jag har börjat bli mer säker. Efter att Vilja blivit mer och mer säker så har jag också blivit det , och det smittar av sig till henne och vi litar på varandra.
 
 
<3
 

Västersjön med Jeanette

Imorse tog jag bilen till Västersjön där min nya träningskompis Jeanette väntade med sin Lady , Labbetik på 2½ år.  Vi tränade sök. Fotgående ned till "sök-rutan" (som jag kallade den) ,  passivitet när Lady jobbade. Vilja gjorde ett enstaka gnäll-ljud ifrån sig , annars tyst...  Sedan var det Viljas tur , gick ifrån området medans apporter lades ut igen -  kopplade loss, fotgående tillbaka till området . Nu var Vilja taggad!  Men gick ändå bra vid sidan.  De två första apporterna kom in snabbt , men den tredje... vet inte vad som hände, Vilja letade och letade , fortfarande bra men hon missade alla tre apporter som låg ute..Varför?  Vet ej. Fick lägga ut en hjälp-apport. Sedan fick Lady ta in 2 ,  jättebra. Vilja tog in den sista.  Låg vinden konstigt ,  hade hon inte näsan med sig? Sprang hon bara?  Ptja..  eller så kan hon uppenbarligen inte jobba lysande alla gånger.
 
Vi kastade markeringar tillvarandra, i skogen. Här missade också Vilja ett par gånger , och jag fick kalla in ...
 
Linjetagen gick toppen iallafall. Först ett medel-långt, sedan ett till samma område fast 15 m längre sträcka.
Sedan två korta åt olika håll.. 
 
Toppen-skönt väder idag  , så jag gick runt Västersjön . Härligt att få knäppa upp jackan !
Det blir nog en promenad till idag , går liksom inte att hålla sig inne när det är 12 grader i skuggan , 19 i solen !!
 
 
Foto Jeanette
 
 
Klart slut . Om en vecka är vi i Lerum på kurs !
 
 

Clown

4 timmar i stallet idag för Vilja, regn/snöväder när vi kom hem - så Vilja har bara fått rastningsrundor med Elsa resten av dagen idag.  Hon var crazy att klickerträna nu ikväll ,  härliga hund!
 
Jag har smått börjat få kalla fötter inför att jag anmält mig till WT om 4 veckor (fast...jag har ju inte betalt anm.avgift än).. Men jag ska komma iväg , i värsta fall får jag åka helt ensam .  Går det skit då så blir det ju inte så skoj , men någon station av 5 borde vi ju iallafall klara... Eller vi och vi, JAG. Vilja kan säkert.
 
Tränade långa linjetag på fältet häromdagen , vilket inte gick alls. Var typ första gången som hon inte kunde minnas en linje (?)   Jag skickade om henne flera gånger ,  men hon bara kom av sig och fastnade vid någon fläck.  Jag orkade ej gå tillbaka och visa henne ,  var kanske 150 meter långt ...   Provar nog imorgon igen och se ifall jag kan få ut henne så långt.
 
I dagarna skall jag nog åka ut till Västersjön och träna något. Lägga ett sök ,  och tränatränaträna fotgående !!
 
Den 23/3 är det WT-träning ihop med RSV , det blir perfekt att få en bedömning en vecka innan start   =/  
 
 
Sommarbild .. vid hundbadet 2012.
 

RSS 2.0