Träning med vilt hos Anki

Jag drog igång en träning via Facebook och vi blev ett bra gäng! Typ 7 hundar ute hos Anki i Arvidabo.
Träningen var mest med vilt , och vi har kommit många steg på rätt väg nu! Det känns så roligt. När jag nu har börjat så kan det väl bara bli lättare?
 
Jag och Therese gick ifrån gruppen och tog med oss 1 kaja och 1 and. Tränade på samma sätt som sist , att Vilja fick se Smilla apportera fågeln några gånger. När Vilja sen skulle ta den tyckte hon den var alldeles för konstig.. och gick sedan ifrån. Antaligen är hon inte bekväm med hur fågeln luktar.  Alla fåglar luktar olika. Varje ny fågel kommer jag få börja om träningen med. Jag fick henne inte till att ta kajan, utan försökte med anden. Anden hade hon inga problem med alls faktiskt! Hon tog upp och greppade fint , släppte den vid mina fötter eller lämnade av i hand. Släppte mest , men jag belönade även för det i form av blöt hundmat bakom mig.   Vilja verkar också ha lättare för att ta fågeln när den ligger mer öppet i skogen.
 
Anki med Humpe och jag skickade på linjetag bredvid varandra med fågel, Vilja med samma and. (Best friends forever)  Jag utnyttjade en annan hund där som motivationshöjare , eftersom Vilja blir taggad av att se annan hund arbeta ..  Två gånger gjorde vi detta och Vilja sprang utan problem ut och apporterade anden båda gångerna!  En sån känsla när det funkar!  Fortsatt belöning med blötmat när hon kommit till mig med fågeln.
 
Sen hade vi en paus , jag kände mig väldigt nöjd där och ville inte pressa.  Vilja fick sedan se de andra hundarna på ett sök och hon fick då upp sin motivation. Jag provade igen med en frystorkad kråka (torr, lite stel och lätt att leka med)   Gjorde som så att jag hade hundmaten i skålen och höll den uppe ,  Vilja sittandes framför mig - fågeln i mitten och sa apport. Precis så som jag tränade avlämningarna med dummy. Lite tveksam till en början, bättre grepp på den första kråkan. Repeterade några gånger. Lekte med henne , få upp intresset och sedan lade jag på ett linjetag och busade med henne på vägen ut. Gick också skitbra, båda gånger !!!
Det känns så härligt att ha kommit en bit på väg nu ! Att jag fått tillbaka min motivation.
 
Jag köpte med mig några kajor hem. Blodiga och ganska ofräscha. Vilja ryggade och var inte alls förtjust. Men nu har jag dem hemma iallafall och kan träna om jag vill. I veckan ska jag även få 2 änder av Maggan ,  samt att jag ska köpa vilt i Alingsås när jag är där nästa helg.
 
Helt klart bra med träningskompisar som hjälper till med motivation! Utan Therese hade jag aldrig kommit dit jag är idag.

Träning med vilt med Therese!

När fåglarna var tinade så var Vilja inte alls lika intresserad/benägen av att ta dem. Duvan (som var jätteäcklig nu) tog hon, men krickan eller kråkan var svårt. Det är precis som att fruset vilt tycker hon bättre om att ta. Funderar på om jag då ska träna med fruset/halvfruset vilt till en början, bara för att få in apporteringen ??
 
När jag kom fram till skogen visade Therese hur hon brukar kampa/leka in ett intresse för fågeln med sin hund. Vilja var väldigt loj... Ingen action, bara misstänksamhet. Anden som vi tränade med var halvfrusen, fin, Vilja tog den faktiskt vid några tillfällen. En gång spontant!  Therese visade hur hon använde externbelöning = matskål med färskfoder som hunden fick ta efter att hon hämtat fågeln. Bra knep...  Hämta fågel = få belöning. 
När Therese tog ut sin hund Smilla tände Vilja plötsligt till ! Nu var hennes rätta jag tillbaka. Det var precis som att det behövde bli en konkurrens för att Vilja skulle bli mer intresserad av viltet.  Vilja fick titta på när Smilla fick apportera anden några gånger. När det sedan var Viljas tur var hon snabbt fram ,  om jag inte minns fel så apporterade hon den ett par-tre gånger och fick sedan belöning av färskfodret.  Bra!
Arbetet med truten gick också bra!
 
Vi gjorde som så att T gick ut med truten, jag hade Vilja kvar hos mig utan någon direkt lydnad. T lekte med fågeln, kastade iväg och jag släppte Vilja. Vilja tog och greppade vid första försöket.  Bra ! Resterande kast med truten gick sådär. Några gånger gick hon ut ,  luktade ,  då kallade jag in.  Smilla fick hämta istället.
= konkurrans, för att öka motivationen.
 
Tredje kastet vi gjorde greppade Vilja och bar truten hela vägen till mig ; BRA! Efter det kände jag mig nöjd. Nu hade vi tränat ganska länge med viltet.  Känner mig jättenöjd med vad Vilja presterat idag. Mer än vad jag förväntade mig. De fåglar som jag hade har jag nu fått kassera. Får leta efter nytt vilt framöver. Nu känns det faktiskt kul med träningen!
 
Imorgon ska vi ses igen för ett pass, med samma fåglar.  Jag tror på att använda samma sätt som vi gjorde idag ,  externbelöning (godis i matskål)  som hunden får efter att den greppat och burit fågeln/lämnat av. Och använda hund som störning så det blir en konkurrans ifall Vilja inte skulle ta fågeln. 
 
Jag vill så gärna ut på jaktprov !!

B-prov, kan det gå?

Nu har jag återupptagit stegen mot att kunna starta på ett B-prov.. En lång, lång väg är det.
Tagit fram frysta fåglar ur frysen. Jag provade Vilja på alla tre fåglar ,  på hallgolvet med klicker. Duvan är hon ju löjligt förtjust i ,  kråkan och den lilla anden inte lika förtjust. Hon verkar tycka det är lite äckligt. Lyfter i ena vingen, eller klon för att slippa bära. Det klickade jag sedan inte för, utan jag ville ha ett helt gripande.  Kanske är det så jag får göra ,  träna med fågel inomhus för att bara få in ett gripande.  Vilja verkar inte vilja bära någon fågel för sin egen skull i varje fall ,  och kan jag då klickerträna henne till det istället.   Och tränar vi ute med fågel kan jag bara uppmuntra henne till att bära, och att leka in intresset .
 
Planen imorgon får bli att köra så. Ska träffa Therese ,  och försöka få Vilja mer intresserad av viltet och förhoppningsvis bära. Konsten är bara att sluta när det går som bäst ,  för att hunden ska minnas just den bilden.
 
Vet ju att hon kan bära, bara hon vågar
 
 
 
 

Inbjudan B-provsträning Alingsås

Jag fick en inbjudan att vara med på en B-provsträning utanför Alingsås den 12 juli. Men min hund tar ju inte vilt, tänkte jag... Så jag bad om att få provet med dummies .  Hon som håller i det kunde även lova att jag kan få hjälp med tips hur jag ska träna Vilja med vilt - något som jag tycker är såå svårt...
 
Ska jag vara ärlig så har vi inte tränat med vilt särskilt många gånger , för att jag känner mig så osäker. Det märker Vilja med en gång. Och när jag är osäker + ställer krav, så blir det bara pannkaka.Då gör Vilja ingenting.
Största träningen är säkerligen till att träna mig själv.
 
Nu har jag fått lite mer motivation iallafall!  Ett tag så hade jag lagt ner målet att starta på B-prov, för att kändes så hopplöst -   men ,  med lite hjälp nu på vägen kan det kanske gå...

Markeringsträning i Rogberga

Ikväll har vi varit 3 st hundar i Rogberga för ett träningspass. Markeringar tränade vi enbart ,  gick en slinga i skogen och hade en kastare som kastare markeringar åt oss. Stod på linje och hundarna markerade samtliga markeringar och skickades en åt gången ,  bra stadgeträning som minsann är en färskvara för Viljas del. Hon lyfter några centimeter från rumpan när grann-hunden får gå på sin ,  egentligen inte helt ok.
 
Vilja tog hem sina markeringar snabbt och smidigt, "för enkelt" för oss fick vi en kommentar om ,  och att vi borde vara i öppenklass vid det här laget. Håller med  ,  hade vi bara haft möjligheten till fler WT'n i vår så hade vi kanske varit där nu.
Avslutade med en dubbelmarkering ,  inga som helst problem!!
 
Igår var jag och Vilja hos Pia i Skövde, och lärde ut/gav tips det vi kan om apportering..  En väldigt trevlig dag blev det, och jättekul att kunna lära ut det som jag har lärt mig med Vilja hittills i träningen .

Träningsuppehåll

Hej !
 
Här var det livat... Eller inte ;)
 
Jag har inte tränat på en månad. Jag har inte haft någon direkt motivation eller inspiration till att träna något , så vi har bara tagit det lugnt. Gått promenader. Vilja har inte haft någon motverkan faktiskt.
 
Men idag tog vi tag i träningen igen!  Therese ville träffas. Vi sågs bakom 'gölen' uppe vid skogarna kring Västersjön. Perfekt ställe! Skog , kan variera markeringsträningar,  lägga långa linjetag , och det bästa - vattenträning. 
Vilja hade lite problem med sina markeringar ,  hon hittade inte alla utan jag fick ta tillbaka henne och kasta om. Inga direkta 20poängare om vi säger så... Utan mer på nivå 10-15 p.
 
Vi gick ned till vattnet. Som jag tänkt innan har Vilja haft problem med igångar, eller jag märkte det främst när vi var på Sjöön att hon hade en jättetvekan vid vattnet. Vi löste det genom att jag har stått vid vattenkanten med henne ,  då var hon trygg med att gå i. Men så fort jag backar ett par meter så stannar hon vid vattnet , tvekar och söker mitt stöd bakåt.  Då sa Therese att jag skulle bryta, och hennes hund fick hämta. Vilja fick då istället passivt titta på. Jag tror detta hjälpte för hon gick bättre i nästa gånger efter att hon fick vara passiv.
Jag har bestämt mig för att kommendera "apport" vid vattenapporter istället för "Vilja" ,   ifall hon ej går i vattnet och behöver mana på så är det lättare att säga "apport" än hennes namn ..   Vi tränade runt hela gölen med nya igångar och med längre simavstånd.  Gått faktiskt ganska bra , för att aldrig ha tränat i detta vatten tidigare!

Sedan lade vi ett sök. 3 var 3 hundar. Vilja hittade 2 första snabbt, letade riktigt länge efter hennes sista . Fick vittring och följde upp vittringen jättebra!  Linjetagen vi hade idag var något svårare.  Vi lade ut apporter innan vi gick ned i vattnet, så den minnesbilden blev ju minimal eller ingen alls... Plus att linjen låg över sankmark, hundarna tenderade gå mer åt vänster .   Vilja gick inte linjen alls utan jag fick gå och markera en apport åt henne.
Linjetagen nr 2 , som var längre gick bättre. Hon kom bättre ihåg.
 

RSS 2.0