Dirigering Elmia-fältet

Ikväll träffade vi Jeanette och Lady för träning på elmia-fältet .  Jeanette hade med sig ett gäng bra övningar från Birgitta SW .
 
Att vittra in ett område och sedan skicka hunden dit två omgångar. En apport har sedan lagts ut i linje för att hunden skall skickas dit. Hunden skickas på linjetag, blåser stopp och ger tecken. Detta löste Vilja bra!
 
När vi sedan gjorde om det uppe vid staketet gick det sämre.  Jag ville ha så att hon gick rakt i linje med staketet, men hon svängde av och började söka utåt gräsmattan. Då fick jag sätta henne i position, visa henne var apporten fanns, och sedan skickade jag.  Hon tar stopp-signalen jättebra , så det gäller att inte 'tjata' ut den- utan att den fortfarande ska vara laddad..
 
"Fyrkanten"   ,  4 apporter lades ut i varje hörn i en kvadrat. Sedan ställde vi oss i mitten för att skicka diagonalt mot hörnen.  Här var det nu helt ospårat , hundarna löste faktiskt detta jättebra.. Jag fick skicka om Vilja en gång , efter det gick hon rakt ut som hon skulle.
 
Sedan avslutade vi med ett megalångt linjetag ca 200m .  Så fantastisk härlig årstid nu att kunna vara ute om kvällarna och träna hund.

Träningsdag Sjöön

Igår anordnades en träningsdag i Sjöön, utanför Fristad (i sin tur utanför Borås) i ordning av Ulla Sandrström och RSV's regi.  Det var först tänkt att deltaga ganska många, men i slutet var vi bara 6 förare som åkte med.
 
Typ as-långt att köra på den krokigaste vägen i Västra Götaland, men tills slut kom vi fram till en 100 % idyll.
Sjöön, en anläggning som verkligen är anpassat för den sortens träning som vi tränar. Det fanns allt man behövde. Vatten, långa linjer, äng, skog, vatten, vatten och lite vatten till. Dessutom kunde man övernatta, duscha, fina toaletter, inomhuslokaler att äta i, grill-möjligheter osv osv. En väldigt fin plats.
 
Jag har kommit att inse att Vilja har endel bekymmer med i-gångar i okänt vatten ,  och hinder i terrängen. När jag tränade för Håkan & Karina såg jag problemet för första gången; Vilja tvekade att gå över bäcken för att nå sin apport. Det tränade vi så att hon sedan gick över utan tvekan. Jag som alltid trott att hon älskar vatten....  Men bara för att hon kan gå i vatten där vi brukar leka vid/bada i så betyder ju inte det att hon känner sig trygg i allt vatten. Har jag kommit på. All vatten är olika, lika mycket som att alla fåglar är olika.
 
Det fanns mycket vatten att träna vid på Sjöön. Jag kastade först själv i en apport ,  inte så långt ut i vattnet. Vilja gick i utan tvekan. Sedan kastade någon annan en apport på andra sidan  ,  det blev desto längre simväg för Vilja. Då gick hon inte i.... Behövde mycket på-pushningar. Jag blir lätt bara passiv för jag inte vet hur jag ska göra... Denna tendesen följde med under hela träningsdagen. Vissa gånger tvekade hon mer, andra inte. Samtidgt som hon blir väldigt het på väg mot vid vatten, samt vid sidan bredvid vatten .  
 
I "hagen"  (en hage, typ 80 cm hög)  kastades en apport i och Vilja skulle då hoppa i hagen för att nå apporten. Jag trodde faktiskt inte att hon hade så svårt för att hoppa... Men åter igen; hinder i vägen. Hon tror liksom inte på sig själv på något sätt. Hon hoppade tveksamt över, tog apporten men när hon var fast på andra sidan så bara grät hon. Gnäll, gnäll och gråt och hon kunde inte förstå alls att hon skulle hoppa över.
Det gjorde ont i magen, så efter det tränade jag inte hagen mer. Fanns ingen idé. Dessutom är jag så rädd för skador.
 
Det här med dådkraft hos hund är nog något som Vilja saknar endel. Det syns hela tiden i vardagen. Hon morrar mot andra hundar, blir osäker/rädd vid okända stora hundar som hälsar på henne, hon kan skälla ut okända föremål i naturen som hon inte känner igen. Tyr sig och vänder sig till mig när hon blir osäker. Egentligen är det inte konstigt att hon har bekymmer med hinder i terrängen och med vilt. Allt är ju främmande. Och viljan att identifiera det som är främmande, är kanske inte jättestort hos henne.
 
Men! Hon har faktiskt burit en halvfrusen and några meter idag. Framsteg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jaktlek/WT i Skövde !

Idag mottog vi möjligheten att åka på ett WT i Skövde! En bit att åka , och lite osäker att hitta, men fram kom vi och i tid. Dagen var upplagd som ett WT med 4 utlagda rutor, den 5e gick som en walk up efter lunch.
 
Första rutan
 
Dubbelmarkering , föraren skulle hämta valfri apport och sedan skicka hunden på den andra. Jag gjorde misstaget att använda del av Viljas namn när jag skulle rikta om henne, Vilja blev då förvirrad - gjorde en halvknall mot apporten men stack inte.  Säkert poängavdrag.
 
Andra rutan
 
2 st enkelmarkeringar.  Inga problem , dock bytte Vilja grepp på apporten på hemvägen samt släppte den vid mina fötter innan hon lämnade av. Sånt som händer typ!
 
Tredje rutan
 
Ett sök , poängruta där varje apport var värd 4 poäng tror jag det var. Apporterna låg i en ruta, ganska liten, Vilja sprang djupt och sökte ,  samt för långt åt höger . Hon fick in 2 apporter under tidsramen = inte så höga poäng där. 
Så det var de sakerna som jag vet med mig inte var 100% idag , småsaker !
 
Fjärde rutan
 
Skott under transport, linjetag ca 20 m . Kort avstånd !!!!   Men Vilja tog faktiskt stopp-signalen (vilket hon inte alltid gjort under linjetag) ,  och fann då apport. Bra ! 
 
Walk-up
 
3 hundar på linje på fält, turades att hämta 2 apporter var.  Snabbt ut och in !  Dock endel hets vid sidan...
 
Överlag så tycker jag att hon varit bättre vid sidan , än vad hon tex var i Gränna...  Full av förväntan är hon hela tiden ,  men så länge hon inte smyger fram så är det ok.. tycker jag.
Terrängen idag har varit enkel. Öppen mark. Det skulle ju vara som en lek , fast jag tog det som ett WT och tävling.
Vi fick ihop 83 p och en andra plats , mycket glad över : )
 
 
 
 
Deltagande goldenhundar .
 

RSS 2.0