Skärpning

I helgen har vi faktiskt tränat både lördag och söndag...
 
Igår åkte jag till Anki. Efter att jag var jätte-uppgiven efter förra helgen, då vi varit på jakt, och jag tappade all motivation och knappt ville fortsätta träna - så beklagade jag mig till Anki. Beskrev problemet och hon sa att jag var välkommen att komma ut till henne nån dag så löser vi det.. Jag blev glad, för jag behöver all hjälp jag kan få.
Vi hade 5 vilt, 3 änder, 1 kråka och 1 kanin.
 
Förresten innan jag åkte dit så har jag tränat lite inomhus. Gömt kråkan inne och sedan bett Vilja söka. Notera: kommando "sök" och inte "apport". För jag upplevt att hon har sämre upptag under ett sök, det fick vi även bekräftat hos Anki.
Inne har hon visat tendens till att inte vilja greppa kråkan. När hon kommit in med den med "fel grepp", dvs hållt i vingen och varit äcklad, så jag har inte belönat, utan gjort om och krävt att hon greppat ordentligt! Kråkan var sen inga problem varken inne, på gräsmattan eller hos anki.
 
Hos Anki började vi med lätta markeringar med alla vilt. Målet var att hon skulle hämta hem allt vilt på ett sök längre fram...
Vid första upptaget av anden var hon något sen. De andra gick sedan bättre. Kaninen stod hon och noppade på ett tag, då valde vi att ingripa och Anki gick fram och tog upp kaninen, jag kallade in Vilja = förvånad hund. Nästa gång tvekade hon inget alls vid upptaget! Så det var ett bra sätt. Kanin är hon intresserad utav, men hon verkar inte riktigt veta hur hon ska bära. Just kanin skiljer sig från resten av viltet... Sedan lade vi ut viltet, Vilja fick se. Ett litet synligt sök och vi kunde se Vilja hela tiden hur hon beter sig.
Anden som hon då hittar väljer hon att gå ifrån. Jag griper in "app app app app" ,  går fram och ber henne att ta den sen lägger jag ut anden igen och skickar om.  Resten tycker jag ändå att hon löste bra!   Jag fick tips av Anki att det kan vara dumt om hon får en vana att släppa ned viltet och att hon först apporterar då jag kommenderar... Egentligen vill jag ju att hon ska komma på det själv, utan mitt kommando.  Så jag ska tänka mer på det nästa gång hon släpper ner.
 
Sen fortsatte vi med "sök" i skogen, med tätare terräng så hundarna fick använda näsan mer för att hitta viltet. Först så undviker Vilja området helt. Täta buskar och hon väljer att inte gå dit alls. Går först i området efter att Humpe varit in där.  Inga problem med viltet här nu, vare sig upptag, inlev eller avlämn!
Avslutade med ett till sök, som Vilja ej fått se att det lades ut. Gick bra!   Enda var kaninen som blev läbbig som blöt, så den tog jag bort efter ett tag.
 
Åkte hem med mer motivation och större lust. Tycker det var en bra träning och Vilja skötte sig bra, förutom att jag vill hon ska ta viltet bättre även utan krav från mig...
Fick rådet att egentligen ENDAST använda vilt i min träning, typ några månader framöver. Och det tror jag är det som behövs. Vilja behöver få erfarenhet av att det faktiskt är vilt som används under träning/arbete!
 
Och idag åkte vi till Skövde för att vara med på GRK's apporteringsträning. Blandad grupp, 12 hundar, och nybörjarträning. Avslutade med en bra övning , en "Drive", ett gäng skott inne i ett område och massa dummies som slängdes ut. Här skulle hundarna hämta 3 apporter var. Vilja var full av förväntan ,  och gav ifrån sig några ljud några gånger under passivitet, vilket jag visade inte var ok...! Hoppas hon förstod min poäng... Vill INTE ha problem med ljud !!!

Jakt utanför Gränna

Från paus och dvala till kvällsjakt på änder.
 
Jag förstod väl inte riktigt vad det var som jag nappade på i fredags när Maire skrev till mig och frågade om jag kunde hjälpa till med apporteringen idag söndag i Gränna.. Gällde det en träning/kurs eller , undrade jag, Någon med en ny hund som behöver hjälp med apporteringen. Ska jag va instruktör eller vad!?  Nej, då gällde det en jägare som behövde apportör till inflogsjakt på änder i eftermiddag vid skymning.  Oj! tänkte jag. Kan vi verkligen detta? Tja, tänkte jag... Så länge jag kan gå med någon erfaren.  Så jag runde runt och fick med mig någon.
 
Vi kom fram till en damm, parkerade och mötte upp skyttarna. 4 st och vi 2 apportörer. Vilja har känts som helt vild vid sidan ,   inget bra fotgående... Lugn när vi satt och väntade iallafall. Full fokus på änderna. Och jag önskar så mycket att hon hade fått hämta efter skott, när hon sett fågeln falla, och få gå när hon har som mest retning.
Nu blir det istället att hon får söka av ett område utan retning... Och det blev idag att hon lämnade de 2 änder som hon skulle hämta. Antingen lade ner eller bara stod och hängde över.
 
Suck.... går och lägger mig och drar täcket över huvudet.

Paus

Vi har tagit en paus ...
 
 

RSS 2.0