Juni apporterar and.

Igår tinade jag vilt och körde ett kort pass med Vilja. Efteråt fick Juni prova att hämta en and-drake för första gången, och det gick bra!  Det var intressant att se hur hon när hon fått anden i vind plötsligt visste instinktivt att den skulle hon greppa tag om och springa hem med! Juni tog den runt nacken och bar hela vägen till mig! Hon fick hämta anden ett par gånger till efter det men fick inte till något bra grepp tyvärr... Hennes apport-grepp överlag är lite sisådär, ibland på dummies hänger den på trekvart. Hädanefter ska jag enbart ge belöning för ett korrekt grepp, så kanske det ger sig.
 
Igår fick Juni också hämta en duva och en kråka. Kråkan var mindre intressant att hämta om jag jämför med duva.
 
Idag har vi varit på Jönköpings Brukshundklubb och tränat jaktlydnad på en av deras appellplaner. Juni har fått träna fotgående och hålla apport ordentligt, samt hämta apport i ris och komma med den till mig. Tycker hon löser det hela bra, hon är jättelugn vid sidan (har till och med kastat apporter framför, en miss i början sen förstod hon) -  sitter otroligt stadigt, jagar intenstivt och lämnar av bra!
 
Med Vilja har jag tränat väldigt enkelt, dock med vilt för att jag egentligen bara vill stämma av inför Poängjakten.
Inga bekymmer! Så det kanske kan gå hyfsat på provet trots att hon på dagen avslutat sitt löp...
 
 
En härlig promenad vid Vättern i Huskvarna en kväll i förra veckan.
 

Blackbound-träning 8 mån

Valpen har blivit unghund! Nu är det dags att börja sätta grunder! Vår uppfödare Maria är verkligen toppen i sitt engagemang att hjälpa oss valpköpare! Denna labrador har jag skaffat för mitt jaktintresses skull, till mig själv för att lära mig mer om jaktträning. Så jag tar åt mig av det Maria har att lära ut och processar det uppe i mitt hjärnkontor.
 
Juni's kullsyster Tesla kom och så gjorde även Juni's äldre halvsyster på 10 månader (samma pappa)
Roligt att träffa syskon!
 
Vi har tränat jaktlydnad/följsamhet. Provat vårt första sök på dummies!  Juni har varit lugn, följsam och stadig. Vi behöver träna mer på apportering ---> upptag ----> grepp ----> avlämningar.
Avlämningar tränar jag mest och då genom att träna håll fast.  Ska gå över till större dummies (500g).
 
 
 
Tesla Ilo och Juni utanför Stockholm.
 
 

FysioCanis

Efter vårt allra första besök hos Hundfysioterapeut (Certifierad Canineopat) Sandra Franic känner jag mig genast trygg och lugnare.
 
Vilja är röntgad 2013-07-11 med HD C vä, HD D måttliga benpålagr hö. ED 1 hö, ED UA vä
 
I oktober/november månad i fjol märkte jag förändringar hos Vilja. Hon tvekade plötsligt inför upphopp i bilen, hon stannde upp i rörelsen några sekunder, som om det var något som besvärade henne. Jag manade på genom att säga "hopp" och hon hoppade in. Hon slutade i samma veva att hoppa upp i sängen/soffan, utan valde istället att "gå" upp  (framtassar först, bakben sen) denna rörelsen gjorde hon även in i bilen. Jag tänkte sedan inte mer på det... förutom att oron fanns där.
Vid ett tillfälle i november gnydde hon till inomhus, hon hade just halkat på hallgolvet och verkade besvärad i höger bak. Under samma period gnydde hon till utomhus också i samband med hoppiga rörelser (Vilja är en explosiv och hoppig hund....) 
Jag anade oråd och tog mig till veterinär Ulf Axelsson på Smådjurskliniken, Jönköping. Han kände på henne, rygg och bakdel och hon reagerade inget. Vi fick råd om foderbyte och återbesök om jag märker något tecken på försämring. Vilja åt 2 säckar av Hill's J/d mobility och jag märkte en förändring, hon var snabbstartad igen i sina rörelser. Skönt, tänkte jag! Dessvärre hade hon enorma bajs-högar samt fick dålig päls, så jag valde att byta till ett vanligt foder. Sen ca 1 månad tillbaka äter hon Arion Large Breed Chicken & Rice, med kost-tillskott.
Under 1 månad har hon ätit Cosequin, men jag har även sedan en vecka tillbaka kompletterat med Hyaluron 365 Trikem Sport samt laxolja (omega 3 ) 
 
 
Jag märker redan en förbättring. Vilja är explosivare utomhus, hon leker mer med Juni, verkar desto mer snabbstartad och har även ibland hoppat upp i möbler istället för att gå. Har hon tidigare känt av någon dålig led i kroppen?
 
Efter misstankar om att Vilja inte är riktigt fräsch i sin rörelseapparat fick jag kontakt med hundfysioterapeut Sandra Franic. Över telefon berättade jag om vår bakgrund, över hur mycket jag själv vet och gör hittills samt vad min oro grundar sig i.
 
Igår under besöket gjorde Sandra en rörelseanalys utomhus där jag sprang med Vilja i kort koppel i trav, skritt och galopp. I skritten kunde Sandra se en minimal avvikelse baktill, samt att hon 'vispade inåt' med hö fram.
Inga anmärkningar på trav eller galopp.
Vi gick sedan inomhus där Sandra kände igenom leder och muskler. Jag valde sedan att fortsätta med massage (medicinsk massage , http://www.fysiocanis.se/tjanster/) och Sandra massagerade igenom bog, länd och bak.
Vilja var något obekväm när vi började med höger bog (ED1) ,  hon var också något hård i muskulaturen där. Känner hon av nåt i sin armbåge?
Slappnade sedan av bra och vi gick igenom resterande av kroppen.
 
I några dagar har vi fått låna föremål som vi ska träna balansövningar på
 
 
Det är en mega-stor boll som jag först och främst ska se hur mycket Vilja är bekväm med att göra på den. Vi har faktiskt redan provat att både stå, sitta och ligga och Vilja får jobba rejält för att hålla balansen.
De två platta ska jag försöka träna att hon ska stå med framtassar på ena, och baktassar på andra.
Vilja älskar att träna tricks, så detta borde vara enkelt för henne! Och bra för muskulatur.
 
Från Sandra väntar jag på en sammanfattning på mail från allt som hon gjort under gårdagen. Vad jag ska tänka på framöver, vilka tecken på försämring som jag ska vara uppmärksam på. Hur jag ska varma upp/varva ned innan fysisk aktivitet.
 
Nu känner jag att jag äntligen kan släppa min oro något, och påbörja ett samarbete med Sandra för att ge Vilja de bästa förutsättningar för att klara ett aktivt liv, trots HD!
 
 

Juni löper.

Juni har (snart 8 månader fyllda) börjat löpa! Det hade jag inte räknat med nu! :O   Liten har verkligen blivit stor fort !!
 
 
Lilla bäbisen ..!
 

RSS 2.0