Dirigering

Tog med mig tre tennisbollar och visselpipan och gick ut på elmia-fältet. Planen var att få hunden lite trött..
 
Jag lade två bollar vid ett ställe, gick tillbaka 50-60 m och gick sedan en till linje åt andra hållet. Lika långt avstånd. Sedan skulle jag skicka henne på en sida åt gången, lite svårare än att skicka direkt.  Jag fick skicka om henne på det sista , men sen gick det kanon !
 
Sedan lite "klock" träning.. Tappade en boll bakom henne utan att hon såg , sedan kastade två bollar åt vardera håll. Vilja trodde förstås att hon skulle få gå på någon av dem hon visste, inte att jag skulle skicka henne bakåt. Jag gav tecken "Ut", Vilja sprang åt vänster... Fel, gör om.  I det läget visste hon ju inte om att något fanns där , utan när jag gav tecken andra gången fick hon blint lita på mitt tecken.   Vet egentligen inte om detta är sättet att träna ,   men det känns rätt så då gör jag så.  Hoppas på att få många fler tips på kursen om ett par veckor i Lerum. Tiden går så fort!

Habo/dammarna

Nöjd hund även idag , vad härligt det är !! Önskar att jag hade tid och kreativitet till att träna något varje dag,  skönt när hunden är nöjd.
 
Fotgående genom skog. Ständigt tränande med det där fotgåendet. Misstänker att hon drar lite för mycket framåt , men jag tror och hoppas hennes fotgående är ok nu - efter att jag lärde om .
 
Sedan kom vi ut till ett stooooort fält , där vi lade dummisar vid kanten och gick ifrån. Dummisarna fick vila där en stund och vi körde markeringar över öppet fält. En hel del spring och inte så mycket spikningar,  men bra jobb. Ett annat område med linjetag åt andra hållet. Båda områdena blev som 'blinda linjetag' ,  och jag lyckades inte få henne till området...  Bara att traska dit och visa, sedan går det ju förstås bättre.
 
Sedan lade vi ut ett sök med 12 apporter. Hundarna skulle få hämta 3 var.  Den sista var svår så vi la ut en 'hjälp',    hunden ska ju alltid hitta något...
 
Kort linjetag inne i skogen, och sedan två enkel markeringar med dolt kastare. Kasten syntes knappt , men hunden såg - huvudsaken.
Träningskamraten Rolf hade med sig två tunga apporter. Vikt 2-3 kg, i klass med en stor fågel eller en hare. Vilja tände till ordentligt på denna här och tyckte den var häftig att bära!  Nu ska hon bara kunna bära samma saker med fjädrar/päls.  Ska ta fram fåglar igen så fort det blivit lite varmare ute. Drömmer ju om att kunna starta på B-prov , hoppas att hon ska bli viltvan och bara apportera allt vilt utan frågetecken.!
 
Nu ny vecka framför + jobbhelg...

Träning i Brännhult

Vädret var idag inte det bästa när jag körde mot Brännhult. Regn/snö hela vägen, så körningen tog längre tid än jag trodde .
 
Eva och Nathalie med Catherines hundar var vi idag. En liten mysig skara med 'familjen'. Jag var väl inte så snäll mot Vilja att ta ut henne från bilen efter 1½ timmes resa, och påbörja träning utan någon rastning. 
Hon var lite hispig till en början , men kom sedan ned på jorden.
 
Vi började med dubbla markeringar, där vi sedan skulle skicka hunden på den först kastade. Jag har tränat en del på att hon ska springa på det jag visar , så Vilja förstod uppgiften.  När vi skulle göra övningen en gång till men bytte miljö så kom sedan apporterna väldigt nära varann. Vilja vek av fel och gick in och sökte på den sist kastade ,  jag fick korrigera - blåste först stopp -signal vilket hon inte förstod. Sedan kalla in och göra om det. 
 
Minnesmarkering + linjetag.  Linjetag till område med tennisboll, lite svårhittade men gick ok.
 
Efter fikat och inomhusvärmning skickade vi på 'blinda' apporter. Jag var lite överambitiös och trodde Vilja kunde ta ett dolt linjetag, men det kunde hon ej! . Osäker på sin framfart , så jag fick visa apporten sedan skicka om. Då helt annorlunda.   Hur ska man komma dit så att hunden springer spikrakt även på ett dolt skick? Är det bara nöta nöta nöta?  
Inget dolt linjetag gick idag vägen.  Då vet jag ju det iaf !
 
Sedan dirigeringsövning. Hunden skickas mot en apport på linjetag, blåser sedan stopp och får en markering. Vilja sprang som vanligt rakt ut , jag blåste stopp, Vilja vänder sig om -noterar att jag blåst signal men fortsätter att springa ??  Fick blåsa två gånger för att hon skulle forstå att hon faktiskt ska Stanna. Detta tror jag var en ovana för henne, då jag aldrig tidigare blåst stopp-signal på mina linjetag. Efter att hon fått markeringen så gick hon sedan åt rätt riktning.
Det ska bli lärorikt om en månad att gå den där dirigeringskursen ...
 
Vi avslutade med ett sök med 7 apporter utlagda. Ammy hämtade en , sedan turades Vilja/Lova om och hämtade tre var.  Jag blir alltid så glad när Vilja gör ett bra sökarbete, jag har fått lära mig att det är just på söket som många hundar faller på B-prov. Att de tappar ork och fokus.  Vilja fick söka länge efter sin tredje, och det är alltid skönt när hunden hittar efter att den fått leta en stund. Jag tränar i princip aldrig sök, men när jag gör det nästa gång ska jag ha i åtanke att lägga ut ett antal apporter som hunden sedan får söka = träna uthållighet.
 
Tack för idag !
 
Imorgon åker vi vidare till Habo för träning igen. Kan ju inte missa när tillfälle ges..

Kurs Jens Palmqvist

Japp , nu är jag anmäld till Jens' kurs 3 maj !  En heldag i Flatteklubben Smålands regi. Det blir nog bra det här!
 
Nu har vi alltså
  • Dirigeringskursen i Lerum 16 mars
  • WT i Linköping (om jag kommer med?) 29 mars
  • Kurs Jens P 3 maj
att se fram emot i vår.
 
Jihooo!  Känns som att detta året är året som vi kan börja på riktigt!

WT 29 mars !!

Ja, äntligen!  Nu har jag hittat ett WT att åka på, som inte är för långt bort!  Lördagen 29 mars utanför Linköping blir det! : )   Åh vad spännande...
Jag tror att efter att jag varit på kurs i Lerum 2 helger innan så kommer jag vara taggad !
 
Och jag tror ju att Vilja är startklar... Det enda som går att finslipa är fotgåendet , som alltid.
 
En träningsfri helg. Vi är just nu inne i soffan och myser här en timme till innan vi ska gå långpromenad. Skön söndag.

RSS 2.0