Slappar-dag

Klockan har passerat tolv , Elsa väntar på sin mat. Valpen ligger och tuggar på ben. (Undrar när hon blir nödig och vill gå ut?)
 
Idag är jag hemma sjuk från jobbet , fick ett virus på mig så sen igår har jag varit såååå tröööööött. Får nog ta och träna valpen idag på att göra ingenting.
 
 

 
Vilken skillnad det är mot att gå ut typ 7-8 gånger / dag och mot att gå ut 4 ggr/dag : )   Tycker det är såå skönt att slippa springa så mycket ut och in , att inte ha superduper-bråttom ut på morgonen och att Vilja kan vara inne hela natten från 21 på kvällen till 7.30 morgonen efter. Vilken tur att jag fick en sommar-valp , vet inte hur man hade orkat allt spring om det var -10 grader ute och snö.
 
Fick just en aha-upplevelse ute. Vi mötte den första främmande hund som Vilja inte skällde ut , varför var det så? Jo, den här hunden var rädd för andra hundar så den skickade förmodligen massa lugnande signaler till Vilja. Annars vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta hennes främlingsfientlighet (?), kan ju inte hjälpa att bli arg på henne då det beror på en osäkerhet hos henne -som jag inte tror blir bättre av att jag också börjar skälla.. Får hoppas det växer bort och försöka avleda under tiden.
Nu är det även mörkt om kvällarna när vi går ut. Igårkväll stod det en tyst, mörk-klädd kille bakom en husvägg. Och jösses vad Vilja skällde ut den här märkliga saken.. Synd att människan inte kunde prata med henne så hon kunde bli varse om att det bara var en människa, som hon ju älskar. "Spök-åldern" som närmar sig kanske.
 
På valpkursen har vi fått läxor igen. Att lära in "hand-dutt" , ha 3 olika lekar, och något mer... Valpkursen är säkert jättenyttig för Vilja , tycker bara det är lite tråkigt för en själv när vi pratar om saker som jag redan vet.. Men men, är ju tur dessa kurser finns för helt gröna hundägare !

Valpträff !

Igår arrangerades det en valpträff i Värnamo. Det var Lätt & Lagom, två kullbröder Rhodesian Ridgeback samt två mini-valpar. Minisarna lekte mest för sig själva pga storleken, och de andra 4 fick fria händer och busade runt. Vilja yrade runt som vanligt men var nog mest Brorsan hon slet och drog i , de andra kände hon inte och då vågar man ju inte göra sånt....
 
 
 
Vilka bra bilder.. heh..
Nu börjar valparna blir så pass stora så man kan ställa mer krav på dem. Dvs det är inte lek & stoj som gäller vid första anblick av varandra. Utan först är det ordning och reda som gäller , sitta och vara lugn och sedan få frikommando och få leka. Även kunna "fånga upp" dem och få ordning igen. Gick över förväntan! :o
 
Tränade även inkallning , Vilja kommer som ett skott alla gånger - även när jag gjort mig osynlig för henne. Kanske beror på att hon såg mig gå iväg , nästa gång kanske man kan göra det lite svårare och gå iväg när hunden inte ser för att sedan kalla in.

All your dreams are on their way

Sitter här och fäller några tårar över den lilla som ligger i hallen bredvid Elsa och sover. Gråter inte över att hon förstört något, eller väcker mig tidigt på morgonen för att hon vill leka, utan det är glädjetårar över att hon äntligen kommit till mig ...  Hon är verkligen min dröm , som jag längtade efter i många år innan hon kom. Och det betyder bara så mycket att min lyckliga tid äntligen kom , för livet har inte alltid varit såhär bra.
 
Sail on Silver Girl,
Sail on by
Your time has come to shine
All your dreams are on their way

Valpkurs 2

Ikväll var det dags för valpkurs ! Det är ju ganska trevligt att ha valpkursen att se fram emot såhär under hösten. Mycket läxor får vi , sen beror det väl på hur ambitiös man är om man siktar på MVG i kursen eller inte... ;)   Jag går bara på skojs skull , anammar det som verkar vettigt och tränar på det jag tror jag kommer ha nytta av i framtiden och som verkar skoj.
 
Ikväll skulle vi LEKA med våra valpar ! Genom lek bygger man relationen med sin hund , och vi pratade om att det är viktigt att både hund och förare har roligt och inte bara föraren tex.. Vilja fattade ingenting när alla andra valpar helt plötsligt började röra på sig och stoja runt , så då tog det ett tag innan jag fick hennes fokus och vi kunde börja busa. Hon hoppar med sina döda-hopp åt mig och verkar tycka det är rätt roligt att leka med mig , tur - då är det inte bara jag : )
 
Sen har vi fortsatt med kontaktövningar. Har fått i "läxa" att träna på bakåtvänd fotgående. Var ju iofs inte det namnet som Annelie använde på övningen. Det var lite kruxigare då Vilja är rätt smart och lär sig varifrån belöningen kommer, och inte är det från ansiktet iallafall och man vill hunden ska ha ögonkontakt hela tiden.
 
Hade teori i klubbstugan sen sista timmen då vi pratade om shape'ing. Jag som tydligen inte har något emot att ställa mig i centrum erbjud mig att vara försökskanin och låta mig shape'as till rätt beteende.. hah... Nyttigt att göra då man känner sig som ett frågetecken, då fattar man hur hunden måste känna sig !
 
Nu blir det natt. Vilja däckade med en gång när hon kom innanför dörren.
 
 

Värnamodagar

En trött 18 kg valp ligger här i soffan och sussar sött.. Vi har varit på en proppfull marknad idag i Värnamo. Att så mycket Värnamo-bor kan vara ute samtidigt på en och samma plats, sanslöst! Jag gick där med mina två och tyckte Vilja skötte sig bra , inte så dragig i kopplet eller stressad över huvudtaget. När vi stannade för att prata med bekanta så bara lade hon sig ner bredvid Elsa, mitt i folkvimlet!
 
Imorgon är det hundutställning på JBK. Funderar på att åka dit en sväng.

Miljöträning; valpen goes to town

Tog en sväng till Jönköpings shopping-gator idag. Världens problem att parkera där om man inte väljer ett stort torg eller parkeringshus , (fortfarande van vid små-stads-trafik)  - avskyr att köra bil i denna stad !!  Kanske skulle ta och skola in valpen på att åka buss istället , så blir det lite smidigare..
 
 
 
 
Så ledsen du ser ut , var det inte roligt i stan ??
 
 
Folksamlingar går bättre nu , hon bryr sig inte om att hälsa på alla om det inte kommer ett BARN !  Igår på kvällsrundan träffade vi ett litet barn , runt ett år. Ju yngre desto bättre verkar Vilja tycka. Och hon har såå svårt att kontrollera sig, då hon vet att jag inte gillar att hon 'attackerar' de stackars små med glädje, samtidigt som hon knappt kan behärska sig för hon blir så ivrig.

Halv-storm

Inget bättre väder ute idag , blåser halvt storm istället.  Men jag blir så rastlös av att vara inne hela dagen så jag äventyrade ödet lite genom att ta med en dummy upp till "dummy-tränar-området" och försöka jobba hem henne med den till mig.. Det går väl sådär typ. Hon är het på dummyn , springer alltid fram och tar den men sen är det olika vad hon gör.. Springer fram till gräset och lägger sig med den är oftast det hon väljer , (det är ju inte det som är meningen !!)  . Men står vi lite längre bort från gräset, och det är närmare till mig än dit så kan hon välja att komma hitåt med den. Och då bara överröser jag beröm och klappar henne förstås , hon undrar väl vad i allsindar jag håller på med , är dummyn så märkvärdig? JA! Det är den , kanske hon börjar förstå det snart också !
 
Med stadgan försöker jag göra det så svårt för henne som möjligt, men ändå enkelt så att hon fortfarande klarar av det. Fin balansgång det där. Jag rullade bollen mitt framför henne, det var ju förstås lite för svårt så hon knyckte den. Gjorde om, gjorde rätt - duktig tjej!  Och med inkallningarna försöker jag numera göra det lite svårare, kanske blåser inkallning när hon springer rätt mot tjotahejti (under en balkong tex där det brukar finnas äckliga saker att äta) , eller när jag gömmer mig och hon inte ser mig vid första anblick.. Också en svår balansgång NÄR man ska välja att ens kalla in hunden, för nu rätt var det var så kutade hon helt plötsligt ifrån mig och skulle ner och jaga en ekorre eller vad hon nu såg. I den stunden är det ju ingen idé att blåsa nån inkallnings-signal för hon skulle inte komma ändå, hon hade väl inte ens hört signalen.
 
När hundarna sen blivit rastlösa igen så ska vi gå till Elmiafälten , där brukar hon springa längst hela ängen och kan ibland vara väldigt långt ifrån mig (för jag går åt andra hållet) , undrar vad som händer om jag blåser inkallning då?
 
 
Efter promenad , inget bad i Vättern idag men mycket spring på ängarna! Nu blir det lugnt ett tag : )
 
 
 
Kolla utsikten... Jag hade kunnat dö för mindre !! En av mina bästa vänner som jag känner sen 10-års åldern ska flytta in i denna lägenhet , vi båda hamnar nästan grannar i samma stad efter 15 års vänskap , vad är oddsen på det ! : )
 

Jaha nu måste jag skriva lite till !!  Har nyss haft lite kloss-träning igen, och Vilja fattade med en gång att det var bakbenen mot mitt vänsterben som gällde - jag behövde inte ens använda godis för att locka henne till rätt position.. Då bytte jag ut pallen mot en bok , och visst fattade hon att det var tassar på och röra bakbenen som gällde. Duktiga lilla hund! Det var visserligen lite svårare med boken då den rörde sig och inte var lika stor som pallen , ibland hamnade hon framför mig, snurrade helt om, men när hon sen kom helt rätt och till och med satte sig så blev det klick-godis, klick-godis, klick-godis massa gånger. Efter fyra procedurer såg man att hon blev lite trött i hjärnkontoret , hon visste inte riktigt vad jag ville och då fick jag ytterliggare ett beteende att klicka för; buga. Så himla roligt med klicker för man kan klicka för allt som hunden gör, sen kan man bara välja vilka beteenden man vill fortsätta shape'a!

Inne-dag

Åh vad roligt när klicker-träningen går framåt : )   Nu är vi nästan klara med den första klossen , Vilja söker sig självmant till mitt vänsterben när jag flyttar mig åt höger. Vad effektivt det är med klicker! Nästa steg är att byta ut den där barnpallen till en bok eller liknande och göra samma grej , och tills slut har jag inget hjälpmedel alls och hon ska alltså hitta position ändå.  Sen är väl meningen hon ska befinna sig där även när jag går framåt (fotgåendet), men det blir ett senare projekt..
 
Vi var ute för några dagar sedan och hade lite retriever-träning.. Gick upp till asfaltsplanen (fd koppel-tränar-området) med en dummy för jag har insett att jag behöver minimera alla störningar runt om, för att få henne att hålla apporten och komma med den till mig. Är vi på gräset tex ska hon äta gräs istället, tugga på ett löv , eller ja vad som helst. Och inomhus är det likadant. Där uppe vid garagen gick det mycket bättre , jag sprang runt och clownade mig och fick henne faktiskt att komma med dummyn till mig !   Tränade också stadga med tennisboll studsande runt henne osv, går också rätt bra.
 
Ute ser det ut att regna hela dagen... Så vi blir väl mest inne idag och tuggar på skor , tuggben, dörrmattan (fattar inte varför hon envisas med att tugga på den) , leker och vilar om vartannat. Ibland får jag för mig att jag saknar den första valptiden , hon var ju så liten och söt.. Men näe , det var en rätt jobbig tid med mycket spring ut och in och hon fattade ju ingenting om vad man menade. Inte så konstigt.   Nu räcker det att vi går ut var 3-4 timme , och vi kan gå till Elmiafälten och hon får springa av sig ordentligt och bada i Vättern , det kunde vi ju inte när hon var 9 veckor tex.. Så var tid har sin härliga stund.
 
I trapphuset har vi numera miljöträning till max.. De håller på och slipar golvet , och det verkar hålla på ett tag. Det dunkar och dönar med olika maskiner och ser ut som kaos !

Vikten av socialisering..

Äntligen fick vi en sommardag till och jag hade tid och åka till det populära hundbadet igen! Eftersom det inte finns särskilt många officiella hundbadplatser här i Jönköping är det en stark tillförsel av hundar som kommer och går där. Idag var det säkert typ 15 hundar där samtidigt, de flesta okopplade och det tycks aldrig bli några problem. Det är inte bara för min egen skull jag åker dit, utan även för Viljas. Hon har ju ibland vissa svårigheter att föra sig socialt med andra hundar.. Jag brukar finnas där för att stötta henne , men annars får hon sköta sig själv och isen brukar släppa för henne efter ett tag. Men jösses vilka gall-skrik hon kan få ur sig , precis som att hon skriker lite just in case den andra hunden skulle vara dum , vilket brukar resultera i att den andra hunden blir ännu mer nyfiken då den inte fattar varför hon skriker o har sig..
Annars ligger hon bredvid Elsa eller mig , spanar på de andra hundarna eller också så hoppar hon in i bilen och spanar därifrån.
 
 
 
Hon och Staffe-tiken på 7 månader fann varandra och busade av och till.

Steg tre och fyra

Hej hopp galopp,  nu har proppen lossnat i klossträningen! Körde typ fast igår när jag inte visste hur jag skulle få Vilja att flytta på bakbenen när hon står på klossen. Det gick liksom inte att locka henne i sidled med godis, för då bara tog hon ögonkontakt istället (eloge till kontaktövningar, men det funkade inte i detta läget!)  Så då fick jag tänka om. Kom på idén att använda en tub och belöna från den , nu hade jag en halvtom kaviartub i kylskåpet så den tog jag. Tur vi inte tränat några kontaktövningar med kaviar-tub för nu lockades hon av den och flyttade baktassarna i sidled. Klick!  Klickat både för att hon flyttar de åt höger och vänster , bara för poletten ska trilla ner för henne att det är bakbenen det handlar om och inget annat. Men ska nu endast klicka för att hon flyttar sig åt höger, åt mitt vänsterben för det är där jag vill ha henne. Belöningsplacering (var ju ett fint ord) är visst rätt viktigt här då man genom godiset också får hunden att flytta sig åt det håll man vill.  Just nu krävs det att jag använder "godishanden" för att hon ska flytta sig , förhoppningsvis kan jag plocka bort handen sen.
 
Annars har vi typ legat och sovit hela fm (laddat ner serien Once upon a time, efter att ha sett några avsnitt på rad känns det som att även jag lever i en saga...!)    idag, så nu var hon rätt piggelin men har slocknat igen. Klickerträning är visst nyttigt för hennes små hjärnfolk där uppe på kontoret.
 
 
Hon som sällan är still !

Klossträning 2 & simtur i Vättern

Med klossträningen , nu idag har jag kommit så långt som att jag klickar när Vilja har sina båda tassar på klossen och när hon står med bakbenen på marken. Innan det fick jag klicka för att hon kastade sig på klossen, nuddade den, nosade den osv. Nu är det alltså bara tassar på klossen som gäller, och nu ska jag börja "shape'a" att beteende så jag vill att hon enbart rör med sina baktassar i sidled. (Hur man nu gör det??)   Det här är första gången som jag klickertränar en hund. Jag gillar att hon är pigg på alerten med en gång när vi ska träna , och hon tröttnar inte så fort.
Nåja! Inte kunde vi vara inne en sån här fin dag , så vi tog oss ner till Vättern som vi nästan gör varje dag. Kom idag ihåg att ta med kameran/mobilen då det varit lite tomt med bilder på sistone , och det är ju så kul att se hur hon växer på bilderna.
 
 
Elsa ser en and...
 
 
...Elsa simmar efter en and , Vilja följer efter...
 
 
"Jaha, det var visst någon som ropade där borta vid stranden .. !"  Elsa hon simmar vidare.
 
 
Tydligen skönare i vattnet idag, för därifrån gick hon inte upp i första taget !
 
 
 
Ute på Elmiafälten... Vid 4,5 månaders ålder kan jag alltså numera ta såna här kort , då hon kan sitta kvar lite längre än förut !! 
Inte världens finaste gruppbild, och Vilja sitter ju som en kratta :))  
 
 
 
Jag är så glad att jag flyttade hit till Jönköping. Är även så glad att Elsa fortfarande är pigg , att hon fortfarande orkar med promenader, trots den vilda lilla hunden som kom hit och "störde" . Utan Elsa hade inte valp-lyckan varit densamma..... Nu känner jag mig HEL !
 
 
 

Klossträning steg 1 !

Igår morse när jag kom ut med Vilja så hittade jag en barnpall utanför soprummet, precis en sådan pall som jag ville ha till att påbörja klossträningen med. Perfekt !  Så nu har vi påbörjat mitt lilla projekt ; inlärning av utgångsposition med hjälp av target. Vet ju inte alls om detta kommer lyckas, men man måste ju försöka.
 
Steg 1 har vi börjat på nu och det är att hon ska få intresse för pallen , dvs jag har klickat när hon nosar på den. Successivt ökar man sen kraven och klickar sedan för att hon kanske kraffsar med ena tassen på klossen , sedan för att hon rör ena tassen på den , stiger upp med ena, med båda tassarna  - osv osv osv.  När hon sen når målet med den pallen kommer jag sen att byta ut den mot en bok , sedan en musmatta , ett papper tills target'en är helt borta.  Voila !  ...kanske finns det lättare vägar att ta sig fram på , haha... Men jag vill tro att när hon väl har förstått hela poängen och självmant söker sig till mitt vänsterben så kanske det också sitter bättre när vi väl ska gå jaktfot sen och jag slipper tjata. Eller  ???
 
Vi har fått ett par läxor från valpkursen också ;  inte -sno-godis-övning.  Inga problem , jag kan lägga godis mellan tassarna på henne och hon väntar på sitt varsågod. Tyckte hon var duktigast i gänget, men så tycker väl alla om sina valpar : )
 
Har varit ute och tränat lite stadga med dummy och en tennisboll. Det går ganska bra , hon fattar att hon ska vara stilla men kastar jag för långt eller för nära henne smiter hon. ...Jag hade önskat att hon kunde hålla ihop sig lite bättre och bära dummyn längre sträckor , ser hon ett gräs-strå släpper hon dummyn för att tugga på den istället... Men det kommer kanske mer naturligt förhoppningsvis , stadgan har hon ju dessvärre inte i sig naturligt så det kanske inte gör så mycket att vi tränar mer på just det.

Valpkurs och träning.

Ikväll börjar valpkursen ! Så spännande och se vilka valpar som också ska gå kurs , och framför allt vad vi ska gå igenom och lära oss.  
 
Det är mycket träning i huvudet på mig nu , men är nog bara hälften som kommer ut korrekt. Jag har börjat stadge-träning lite smått. Tränade lite ute på gräset på fm då jag satte henne ner, hade en tennisboll som jag duttade i gräset 1 meter ifrån henne. Sen när det gick bra kastade jag ner den i gräset , kastade den en meter framför henne, snett bakom osv osv. Ville att hon skulle lyckas och inte misslyckas mer än de två gånger som hon reste sig och tog bollen. "Keep it simply and stupid" var ju något vi fick lära oss igår.. Ju stadigare hon blir desto "värre" kan jag göra övningen. Stå bredvid henne tex och kasta bollen ett par-tre meter framför henne, bakom, åt sidorna. Och kanske använda olika leksaker/störningar.. Hon får inte springa efter någon boll, utan får först bollen där hon sitter.
 
Sen så funderar jag på att tillämpa "klossträning" när jag ska lära henne att finna sin plats vid mitt vänsterben. Det finns mycket tips på internet och filmer på youtube om hur man går tillväga. Det hela går ut på att man klickar in hunden på en kloss , hunden ska stå med framtassarna på den sedan flytta sina bakben och söka sig till utgångsposition.
Ett annat alternativ är att använda godis som lockar , men jag gillar tanken att hunden själv aktivt ska finna positionen - så vi får se hur det kan gå. Måste bara komma på vad jag kan använda som "kloss" .
Successivt arbetar man sen bort klossen tills hunden utan target finner rätt position.   Jag har inga direkta planer på att träna några lydnadsmoment mer än detta , fotgående är ju en av hörnstenarna för att ens kunna starta på jaktprov.  Utan det kommer vi ingenvart !
 Wish us luck!
 

Så, efter kvällens valpkurs kan jag nog konstatera att Vilja är en helt normal valp som heller inte alltid har koll på sina hjärnceller. Hon har faktiskt varit JÄTTE-DUKTIG ikväll ! :))    Vi började med att samlas, sen gå en kort promenad i skogen där vi stannade rätt ofta och instruktören berättade om klubbens verksamhet, regler o sånt dära. Sen gick vi in i klubblokalen där vi skulle berätta lite om oss själva och våra valpar , och prata lite teori om hur hunden belönas etc etc. Även om jag kanske inte kommer lära mig så mycket mer om grunder i hundens inlärning och varför den gör si och så , så tror jag ändå det kommer bli en givande kurs-tid. Inte minst för Vilja som behöver komma över lite av sin osäkerhet som hon har gentemot andra hundar..
Inne i klubblokalen där vi satt och lyssnade på Annelie (verkar som en bra instruktör, pedagogisk) så lade sig Vilja ner med en gång. Sen låg hon faktiskt och sov. Hälften av valparna gjorde det samma , och den andra skaran hade lite svårare med att slappna av. Där är 4 st retrievrar; 2 labbar ,1 flat + Vilja. Sen är det schäfer, toypudel och ett gäng raser mitt emellan.
 
Jag skulle hälsa till dig , Maire - från Annelie : )

"Calmness leads to reward"

Goldenspecialen 2012 i lördags och träning idag hos uppfödar-mamma ihop med ett gäng andra i skaran Aim High-hundar..  Jag måste säga hur tacksam jag är över min lilla tjej som ger mig möjlighet att vara ute på sådana här hundgrejjer, och syssla/träna hund i en helt annan utsträckning än vad jag tidigare kunnat. Glappet mellan Elsa och Vilja är oändligt stort. Jag har fått en helt annan hund nu i min ägo och det blir tydligare och tydligare ju äldre hon blir ! Därför är det inte alltid så enkelt att veta hur man ska träna för att nå dit man vill , men tur nog så har vi ju underbara kennel-mammor som så gärna hjälper oss och vill vi ska lyckas : )
 
Goldenspecialen var en aning luddigt 'äventyr' med mängder av Goldens som skulle starta i sina klasser. Vilja har varit med nästan hela tiden , nyttigt för henne att vara med bland alla andra hundar och folk - och för att inte tala om all skott-träning som föregick!
 
Och idag har hundtemat för helgen fortsatt hemma hos Maire där vi haft träning..  Mycket , mycket passivitet , början på fotgående, apport i vatten och på land , vilt-kontakt m.m . Väldigt kul är det , men tar en liten stund att smälta allt och sen gå igenom det och börja träna på det.
Det som ligger närmast nu är stadgeträning, bara att ha henne sittandes och att hon sitter kvar när jag går en bit ifrån, pillar i gräset, rullar en boll en meter framför/förbi henne osv osv osv. Och som allt annat är det ingenting som hon kan från början , utan allt kommer vi säkerligen få bråka lite om för att hon ska förstå vad jag vill få ut av henne och att hon ska förstå vad hon ska göra för att få belöning (lugn).  Mycket vilja och lust har hon, och den är inte alltid synkad ihop med min vilja, men det är ju därför som hon heter som hon heter.
 
Nu vilar vi tills imorgon kväll då valpkursen uppe på Jönköping brukshundklubb startar. Jag har inga förväntningar alls , har knappt fattat att den lilla gula har hunnit bli fyra månader redan.. ! Men jag hoppas det kommer bli en kul och givande kurs, och att det finns olika valpar i gruppen och kanske någon man kan träna ihop i framtiden. Kursen sträcker sig under hela hösten (8 tillfällen/ varannan vecka), så de kommer hända mycket under hösten ! : )
 

7/8

Ups,  nu ligger bloggen visst lite nere!  Det blev så efter att jag gick in i mitt "work-mode" och arbetade arslet av mig , usch fy och fasa men nu är jag ledig ! 
 
Har lite mer att skriva om efter helgen, då vi varit iväg på golden-specialen , haft träning med de stora hundarna och börjat på valpkurs !! Oj oj oj.. Men hon är fortsatt duktig. Testade igår om hon fortfarande kommer ihåg inkallnings-signal med pipa, japp det gör hon. Hon vände så fort så hon knappt fick med sig sina ben..  Jag brukar annars inte använda den så ofta , då jag inte vill nöta ut den, den sitter som berget i henne och vill den ska fortsätta göra det.
Men ska snart börja träna in lite mer signaler, sitt/stoppsignal och närsök. Kanske vi kan göra i helgen Nathalie ??
 =) 
 

 
Nya sängen får visst godkänt !  (Budget-variant på Höök's, 399 kr)
 
 
Är ju viktigt att den är mjuk och skön för ryggen....
 

RSS 2.0