Inspirerad till vilt-träning

Nu har B-provssäsongen kommit igång, vilket också har triggat min lust att träna! När jag kollade tillbaka på vår träning så insåg jag att jag inte har haft framme vilt sedan mitten på augusti....Det var ju i samband med att jag startade Vilja på B-prov i augusti som vi tränade sist. Sen blev Vilja dålig i september. Jag och Juni for till olika jakter under hösten. Så vi har ju således tränat mer på varmvilt :o   vilket har gått bra!
 
Jag vet sedan tidigare att Juni inte varit så bra på att apportera kanin. Hon har haft för löst grepp och noppat endel. Så häromkvällen tog jag fram en kanin och and och lade på tining. Morgonen efter på morgonrundan kollade jag av henne på morgonrundan, på gräsmattan här utanför. Snabba upptag, hon greppar så fort hon får vittring. Härligt! Greppet är också bra!  Avlämningar ok  :) 
Jag ska gå igenom vad jag har i frysen, behöver eventuellt komplettera med svartfågel.
 
Idag innan jag fryser in viltet ska jag iväg och lägga ett sök med de vilt jag har tinat.
 
Vilja har också fått hämta kanin och and faktiskt.  Kaninen är hon fortfarande pjåskig med, hon har dåligt upptag, dålig fart på inleverering och lägger ned och ska tvätta. Jaja... jag har ju bestämt mig för att inte starta henne något mer så all press är borta.
 
I sommar blir det eventuellt UNGHUNDSDERBYT 10 juni. Vi har kennelträff den helgen. Åker isåfall med Andrea från Stockholm ned till Valdermarsvik och sen till Stockholm igen.
 
23 juli siktar vi på att starta på HALLANDSMÄSTERSKAPET. Ett inoff B-prov med dummies som blir ett bra tillfälle för oss att kolla av var vi står!
 
B-prov start i augusti/september om träningen gått bra tills dess.
 
 

Träning hos Maria 30mars 2017

För några veckor sedan var jag uppe hos Maria för en avstämning med Juni. 2 timmar med Maria gav mig mer än 12 timmar på kurs! Ovärderligt med privat-träning!
 
 
 
Vi började med att kolla av hur Juni markerar. Tja, bra ibland mindre bra ibland . I ärlighetens namn har vi inte tränat särskilt mycket markeringar. Vi kommer att behöva träna mer.
Vi byggde målområde med hjälp av markeringar. Fick dubbla markeringar för att sedan skicka på linjetag till markering nr 2 en stund senare.
Fokus under träningen låg på stopp- och närsökssignal. Jag upplever att om det finns vittring har Juni svårt att lyssna på mitt stopp.
 
Vi lade upp övningen såhär: på bilden ovan vittrade vi in ett område precis vid busk-ridån. Istället för att lämna kvar en apport lämnar vi området tomt. Detta för att inte riskera att hunden ignorerar stopp och tar apport.
Maria kastar en markering och jag blåser stopp vid området (jag tror vi gjorde så iallafall, eller så skickade jag bara till målområdet på linjetag)  När Juni stannar berömmer jag med röst. Jag går framåt, blåser närsök, berömmer när hon letar i det tomma området med vittring , och lägger sedan diskret ner en apport när hon inte ser.
Maria gav en genomgång huruvida använda armar/händer vid dirigering. Maria upplevde att Juni kom emot mig när jag hade handen i luften och förde den neråt när jag gav närsök. Provade istället att inte använda händerna vid stopp/närsök. Målet var att få Juni att dyka ned i backen med en gång när hon hör signalen. Leta där hon är.
 
 
Här byggde vi också upp ett målområde längst upp i backen som jag sedan skickade ifrån ett annat håll till. Fortsatte också med närsök.
 
 
Eftersom vi tränade på en golfbana fanns det det fina vattendrag att träna i. Här har jag gått runt vattnet för att ställa mig mitt emot Juni och kalla in. Maria kastade en dummy i vattnet och jag skulle få henne att lämna av utan att skaka sig. När hon är torr i pälsen går det sällan bra... Hon skakar sig så fort hon kommer upp.
Under sensommaren/tidig höst förra året hade vi precis påbörjat denna träning. Maria gav tips om att möta hunden vid vattenbrynet, ta emot dummyn samtidigt som jag med vänster hand hindrar Juni att skaka sig.
Juni kommer lära sig detta så länge jag är bra på timing...
 
Efter endel vattenarbete där vi avslutar med att skicka över vatten, över gräsmattan och upp i skogen avslutar vi med ett stort sök där Juni och Messi får jobba hem 10-12 apporter.
Juni är ganska storsprungen, missar apporter som ligger nära och har inte någon rutin i söket. Men hon mattas iallafall inte. Sök har vi inte heller tränat särskilt mycket. (Vad har vi tränat egentligen? Linjetag!?)
Jag kommer att behöva lägga apporter i söket mindre öppet, gärna små apporter som jag halvt gräver ned så att Juni inte kan hålla så högt tempo.
 
 
Juni & Messi
 
 
 

Kurshelg 1-2 april 2014 för Kopparhults kennel

Jag ligger efter med uppdateringarna!  Nu är träningen igång igen, för våren är här!
 
I helgen har jag och Juni varit på kurs tillsammans. SSRK Halland lade i vintras ut att det anordnas ett jaktinternat denna helgen i Alvhaga med instruktörer som jag hört ska vara bra. Så jag anmälde mitt intresse och fick en plats  :)
Kickstart denna säsong för mig och Juni!
 
Helgen har inneburit grunder NKL och inlärning av dessa.
 
 
Juni har klarat samtliga övningar godkänt! 
 
 
 
 
 

RSS 2.0