Kennelträning Brännhult

Näe jag är inte nöjd med Vilja idag ...  Först bakläxa på fotgåendet.
Hon går F O R T F A R A N D E för långt fram! Ser inte bra ut säger Maire! Det blir 'skuttigt' ,  hon hoppar fram och bak vid sidan.  Egentligen ska jag aldrig tillåta henne att gå särskilt långt fram alls...
Sedan ej heller följsam vid sidan. Visst skulle det sett snyggt ut med en hund slickad vid sidan som följde en perfekt.. Det är ju alltid målet också, därav kraven... Vilja har varit för uppspelt med tentakler åt alla håll. Träningen vid fötterna är A och O...
 
Vi har haft bara vilt idag. Änder, måsar, trut, svartfåglar, kaninen. Började med att lägga ett sök bakom en stenmur in i tät skog (inte möjligt att se hundarna, vilket jag tycker är så jobbigt.... tänker alltid att nu försvinner min hund...)
Hundarna satt kvar och vi gick ut alla och lade ut viltet. Kvackade, skapade retning. Vi skickade var 3e hund, Vilja börjar. Kommer ut med anden, släpper ned anden och beter sig precis som förut...  Jag manar på med "apport" och hon inlev. ganska hyfsat men håller ej kvar när Maire ber mig sätta hunden och röra mig runt.
Varför hon gjorde såhär helt plötsligt vet jag inte. Om det var pga terrängbytet från skog/öppet fält, social konkurrans, slarvighet från hennes sida etc.
Hon sökte men kom in tom, då fick hon vänta tills nästa. Någon annan hund gick tom också, så vi rörde oss närmre stenmuren och skickade därifrån. Vilja kommer tills slut ut med en kråka, och den vill jag minnas att hon iallafall lämnade av bra!
 
Kaninen har hon inte kommit åt under söket, men jag tränade separat med den och det gick bra. Var ju himla tur annars hade min hund varit billig idag...
 
Vi har fått mycket läxor om att vi ska vara så tysta som möjligt, knappt säga ett ord till hunden under tex inlev. Fått lära oss att hunden lyder stoppsignal bättre med endast handtecken från inkallning än med pipa.
 
Jag och Eva avslutade med några dirigeringar på samma fält. Jag har kunnat få bra linjer , en linje rakt fram som jag sedan hade för avsikt att vinkla höger och det gick bra !  Dock vägrade hon upptaget. Alltså ibland bara struntar hon i det !!!! Hon ser vart fågeln ligger men sen bara viker undan ,  jävlar i min låda vad jag nästa tappar tålamodet. Jag orkar inte hålla på att tjata "apport" hela tiden , men det är det jag fått göra för att hon ska göra't.
Kråkan där gick det inget bra med, slutade med att jag fick leka upp ett intresse sedan kasta fågeln, springa åt andra hållet och blåsa inkallning. Funkade ua....
 
Tröttsamt när träningen går såhär, men jag hoppas majoriteten av träningarna kan få gå bra och att detta kan vara ett undantag! 

Kanin.

Vilja apporterar kanin, wohoo!
 
Jag gjorde så att jag trädde på en nylonstrumpa på kaninen, och gick sen ut och tränade som jag gjort med tidigare vilt. Låta Vilja lukta först, sedan lämna henne sittandes och gå iväg. Med kaninen band jag faktiskt kopplet runt och drog den ifrån henne, så jaktlusten kommer fram mer. Kaninen hamnade i slänten och jag skickade Vilja, jag tycker hon haft bra upptag faktiskt!
 
Andra passet just drog jag av nylonstrumpan. Gick till andra sidan järnvägen , gick iväg med kaninen i band och Vilja fick sitta kvar. Försvann bakom ett buskage sedan skickade jag på "sök".
Vilja stannade några sek vid kaninen, tittade på mig, jag visade inkallning med tecken, var annars tyst...Hon greppade kaninen utan uppmaning av mig och kom med den till mig, duktig !!
 
Gjorde om samma övning 2 gånger till,  motivations-sök och mycket beröm när hon lämnat av. Och för att inte glömma klicket vid avlämning.
 
Nästa Poängjakt kanske vi inte behöver komma sist !!!

VT - 15

Idag fick vi ihop en träning hos Anki och vi blev ett roligt gäng, med hundar alltifrån 11 månader och elitklass.
Vilja har arbetat bra med viltet idag också, men varit lite segare vid upptag om jag ska jämföra med sist, funderat ett par sek innan hon gripit, men sedan har det gått fint.
Jag har bestämt mig för att enbart använda vilt i trängen fram till april. Detta för att Vilja ska få in vanan på vilt! Att det är vilt vi använder, och att det är vilt som förekommer i arbetet. Jag hoppas att det kommer att lösa många knutar.
 
VÅRTERMINEN 2015
 

  1. Kurs Gordon Hodgson Labrador Halland 28-29 mars
  2. Poängjakten Labrador Halland 11 april
  3. Ev WT Halland 12 april
  4. Jakt-internat mot start NKL Goldenklubben Göteborg 18-19 april
  5. Jaktlek Skövde 2 maj
  6. B-prov Linköping (om allt känns ok!) 9 el. 10 maj
  7. WT Borås 16 el. 17 maj
  8. Kurs Åsa Norrby 23-24 maj
  9. WT Skövde 30 maj
 
Närmast i kalendern nu ligger träning med kanin... Där vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Intresset för kaninen har hon ju. Det är bara när det kommer till upptag/inlev. som hon har svårt. Kanske jag ska trä en nylonstrumpa över kaningen (hur sjuk får man lov att bli??)
 

Träningsjaktprov Västersjön

Tänk vilka framsteg vi har gjort !
 
Idag lade jag, Therese, Ulrika och Mats upp ett träningsjaktprov och Vilja har först ut med att prova. Enbart vilt, ska tilläggas!
 
Två enkelmarkeringar, skott med leksakspistol. Kast kråka/duva. Finemang!  Söket ( 2 änder, trut, mås, kråka) på andra sidan. 5 vilt, Vilja tog in tre, sen hade vi ett linjetag. Ca 30 m. 2 kvar på söket, Vilja fick in ena men sedan hittade hon inte anden,  hon letade i fel område och jag hade glömt vart just den låg. Bra tryck i söket !! Inga problem med upptag, inlev. eller avlämningar !!  Det känns så roligt ! 
 
Fortsatte träningen med linjetag , fortfarande med vilt. Första linjen tyckte jag skulle vara enkel ,  men uppenbarligen inte... När hunden kommer ur linjen tycker jag det är så svårt att veta HUR jag ska gå in och styra....
De andra löste hon bra, tycker jag.
 
Foto Ulrika Lindor
 
 
 
 
 

RSS 2.0