Vinterträning 2016/2017

Träningen har legat lågt sen vi i början av december var till Skåne på fasanjakt. Träningen brukar normalt sett gå ned något under vintern då det brukar vara snö och svårt att träna. Denna vintern dock verkar vara snöfri, och bra är väl det ur träningssynpunkt!
Annars tycker jag att träningspauser är bra. Jag har behövt smälta hösten med Juni som var och de jakter vi varit på. December /januari har bara innehållit några fåtal träningstillfällen. Nu börjar jag få tillbaka lusten och inspirationen igen!  På promenader tar jag med mig några apporter och lägger vid vanliga stället ned mot Vättern och skickar på linjetag.
På ängen ligger det just nu ett gäng slängda granar/annat sly som jag passar på att träna närsök vid. Juni rör sig så granarna trycks åt sidan, hon har ett härligt driv! (Vilja har inte samma driv som inte tar för sig på samma sätt haha)
 
Jag har länge funderat på mina sido-tecken, då jag varit förvirrad och inte vetat hur jag ska ge tecken, om jag ska ha ngt röstkommando. När jag tränat i gran-brötet och Juni varit där några gånger så det är en känd plats har jag satt henne en bit ifrån området, lagt på ett tecken och sagt "höööööger" väldigt tydligt. Att ha ett röstkommando på tecknet borde ju ge större utdelning?  Särskilt de gångerna hunden inte ser mig.
 
Idag var vi utanför Taberg och fick möjlighet att komma till en färdig-riggad träning med dirigeringspunkter. Dvs dolda linjer för hundarna. Juni är duktig på att springa rakt ut även såhär om det är helt dolt och ny terräng, det är mest bara att peka liksom. Men lite styrning behövs ibland och det är styrning som jag inte har.
Jag skickade henne mot en av punkterna och märker att hon kommer för långt åt vänster. Blåser stopp, hon stannar. Nu går jag längre fram för att göra det enklare, ger tecken åt höger och säger "hööööger" precis som vi gjorde hemma vid granarna. Och hon tar tecknet jättefint!  Så att träna med röstkommando ska jag lära in!
 
Vi var 5 hundar idag på 4 förare vilket var en lagom grupp. Vi pratade om att tränar man alltid själv blir det inte den där väntan som blir när det är 5 hundar som ska göra övningen. Viktigt att de klarar passivitet.
Juni är alltid lugn, cool, och en fröjd att ha med sig vid sidan. Så glad i henne!
 
 
Juni på träning utanför Nässjö 2017-01-14.
 

 
Jaktträningen med Vilja har legat lågt sedan hon i höstas började bete sig konstigt i trapphuset.... Vilja är bra nu sen länge tillbaka , men ändå vågar jag inte köra igång jaktträningen på allvar. Tror vi väntar lite till, kanske blir det så att jag inte räknar med att starta henne på några fler prov just för att jag inte vill träna så explosivt.
 
Vad vi gör mycket nu är fysträning!  Vi kör balansboll 2-3 gånger i veckan, 10-13 minuter varje gång. Vilja är uppe i att vara på bollen 1 min i taget och vi varierar med att sitta/ligga/stå på bollen. Hon är riktigt duktig!
 
 
Juni har fattat grejen också!  Så när Vilja vilar 1min är Juni uppe på bollen, så turas de om. Riktigt kul!
 
Vi har nu precis också påbörjat simning inomhus i en pool i Norrahammar. Jag har tagit simkörkort och var i fredags och simmade Vilja själv för första gången. Det gick bra!  Vilja är duktig i poolen!  Jag hade bara önskat att poolen var några meter större. Men detta är bättre än inget förstås. Så fort det är tillräckligt varmt i vattnet i sommar kör vi träningen utomhus fram till september.
 
 
Så träningen just nu för Vilja består av:
 
  • Balansboll 2-3 gånger/ vecka
  • Simning 1 gång /vecka
  • Långpromenader max 6 km
  • VILODAG 1 dag/vecka
 
Jag har precis skickat in kvitto till Agria också på massagekort hos Sandra. Jag räknar med att de ersätter 2500 kr för detta, 1000kr till får jag stå för själv då de inte ersätter laser....
 
 
 
 
 

RSS 2.0