Träning för Gordon Hodgson Labrador Halland

Gordon Hodgson var en trevlig herre, lätt att prata med (om man vågar prata engelska dvs) och med glimten i ögat! Vi har haft en oerhört trevlig helg i de halländska skogarna. Jag är så glad att känna mig välkommen på de event som Labrador Halland anordnar, trots att jag inte ens har labrador. Iofs inget krav, men..
 
Lördag 28 mars ÖKL/EKL
 
Huvudprincipen under denna träningsdag var att tänja på gränserna. Utmana, lämna trygghetszonen. Vi är här för att lära! Träna det vi kan, kan vi göra hemma. Jag gick utan hund denna dag, vilket är oerhört nyttigt. Att få se andra hundar och hundförare och se hur de 'handlar' sina hundar. Vilja fick vara med också och bara vara passiv, vilket var behövligt för henne.
 
Första övningen han gjorde var ett blint linjetag
 
 
Andra hundar ser förstås inte, för att inte ta lärdom innan det är deras tur. Hundarna skulle skickas mot en En som står bredvid en grå prick borta i bild, över hela fältet. Hund+förare stod ca 30 m längre upp, så sträckan är längre än vad som syns här i bild.
Behöver inte vara svårt, eller också helt omöjligt. Ca hälften av hundarna klarade linjetaget utan problem. De hundar som hade bekymmer gav Gordon rådet att gå närmare så att de lyckas.
 
Sedan var det en skottapport igenom ett område med sly och vass, över vatten (ej simdjupt) till en ö
 
 
Ser helt omöjligt ut i mina ögon.
Här blev det en hel del blåsande, och dirigeringar. Försök att trycka hunden utåt, utåt och åter utåt. En del hundar klarade övningen , men för många var den svår.
 
Sedan var det en störningsmarkering med skott, + ett (dolt) linjetag minst 50 m upp på en kulle.
Nivån på hundarna idag var ojämn. Någon hund knallade på skottapporten dubbla gånger, en annan ung labbetik hade svårt att släppa , och klarade inte gå på linjetaget för ägaren inte hunnit komma så långt i dess utbildning.
Ett gäng andra hundar klarade av det fint, men stannade dåligt på stoppsignal.
 
Gordon förklarade att hunden behöver tid att varva ner efter ett stopp, jämförde med kokande mjölk som behöver tas av plattan för att coola ner. Samma med hunden.
Använda tydliga handtecken, gärna spretiga fingrar i handflatan (syns bättre jämförelsevis än med knuten hand)
 
Dubbelmarkering minst 75 m
Hinder i vägen i form av diken på vardera sida. Gordon bestämmer i vilken ordning förare skickar hund.
En hund stannade upp och frågade sin förare vid markering, bad om hjälp. I UK på deras prov hade hunden strykit ut sig vid det laget.
Svårigheten här var diket på båda sidor, samt att ena markeringen hamnade i närheten av området som hundarna tidigare varit på = en del hundar drogs dit, och det blev en del onödigt pipande i pipan...
Om hunden inte kan detta långa avstånd och terränghindret kan man bygga en svårighet i taget, och inte ta allt på samma gång.
 
Walk-up

4 hundar på led, varierande med markeringar (ej skott) och dirr.
 
När vi avslutat träningen var jag så galet nyfiken på om Vilja skulle klara linjetaget som de började dagen med. Så vi var 3 st som testade sen med våra hundar. Jag ville våga tro att hon kunde klara det, iaf på kanske 2/3 av sträckan. Och ut gick hon! MEN hon drogs hela tiden till området som de andra hade varit på under walk-upen. Trots att vi rört oss bakåt, och runt och inte alls längre var i samma område. Men hon drogs hela tiden åt höger. Jag kallade tillbaka om och om igen, tills jag kanske var på 35m avstånd istället och då gick det. Blinda linjetag är SKITSVÅRT!
Men egentligen har vi väl inte kommit så långt i vår träning än. Så det är väl bara att träna mer och mer linjetag, för att få henne säker på det.
 
Söndag 29 mars NKL
 
Idag kom jag och Vilja med tack vare vår reservplats! Vilket kändes väldigt roligt. Jag blev lite nervös över hur nivån skulle vara idag, då det var så jädrans hög nivå på övningarna igår.
 
Men Gordon har mest haft grundtränings-övn idag. Lärt oss att vi är the master, hunden är the server. Hunden skall serva oss, inte tvärtom. Vi skall inte böja oss ned och "jaga" efter dummiesen, hunden ska bjuda upp mot oss.
Vi skall inte tillåta hunden att knalla, vilket har hänt återkommande gånger under dagens övningar. Hämta hunden, tight koppel och förmedla känslan att hunden inte varit en duktig hund... Sedan ha koll på sin hund, och inte det som händer där ute.
 
Vi har fått varsin markering under walk-up.
Gått igenom avlämningar från vatten.
Gått igenom linjetag, sedan haft en dold längre bort.
Stoppsignal. Kollat om hunden kan stopp-signal vid sidan. Vilket inte många kunde.
Skick mot en apport , stopp signal och sedan skick åt kastad dummy åt vänster. Vilja tog stopp-signalen perfekt , dock stannade hon lite för långt bak så jag fick kalla hem henne, blåsa en gång till sedan dirigera vänster.
Hunden tog mina tecken och signaler, så det var OK. Svårigheten här var om hunden ej kan stopp...
 
Summa sumarum så vet jag efter idag att mitt fotgående fortfarande går att klaga på!  Dock har inte Gordon nämnt något om det , men med lite kritik från Pia så inser jag att hon går ett snäpp för långt fram, och jäktar fram. Och hur får jag bort det?   Korrigera ordentligt , rejält, en gång?  Hm. Får se.
 
Vi har fått fina ord idag också. Att vi är ett så fint team, Vilja å Jag, att hon är en trevlig hund att se på, då hon är så arbetsvillig.
Samt som Gordon sa... "she is like a bit of cake, Very good" .
 
Hade jag fått önska så hade jag velat vara med på ÖKL-träningen. Men vi hade ALDRIG klarat av gårdagen, och idag fick vi inga utmaningar. Alltså så är det ett alldeles för stort glapp mellan nkl och ökl ...
Men det kommer väl. Jag hoppas och tror att anledningen till att vi inte är i ökl än, är att vi haft så stora problem med viltet. Men det börjar ju lösa sig, som tur är.
 
En riktigt bra helg har det varit, och nu ska vi nog sova vovven min och jag. Vardag imorgon....
 
 

Träningsjaktprov Bottnaryd

Jag tycker det har gått bra idag ! Jag fick beröm från Elena, som träffade oss i en annan tid då Vilja vägrade vilt, hon sa att jag har jobbat väldigt bra med henne! Det var roligt att höra.
 
Om jag måste klaga över något idag så är det som vanligt fotgåendet ,  hon går några cm för långt fram men smiter inte iväg, samt befinner sig inte vid mitt ben när vi ställer upp oss vid markering, men jag vet inte om det är hela världen...
 
Skottet gick av och Vilja skuttar fram ett snäpp. Ops... hon fick cirkla en stund innan hon hittade kråkan.
Andra markeringen fick jag vänta på ett knack på axeln innan jag fick skicka, Vilja skuttade igen, dock inte lika markant.  Hon tenderar tyvärr att göra så, särskilt när skottet är högt. Vet att det varit samma hos Maire när vi haft höga rejäla skott ... 
 
Sen hade vi ett litet linjetag/riktat närsök, Vilja drar lite för långt åt höger, jag blåser stopp, fin kontakt, vinklar vänster , blåser närsök och hon finner anden - duktig !!
 
Vidare till söket där vi hade 6 vilt. Vi fick in 5 vilt sen kände jag mig nöjd, och förutom att hon lade ned en and på inlev. och rullar sig en gång i gräset, så tycker jag hon jobbade på bra. Ingen tvekan vid skicken, ingen tvekan vid något vilt ! Inte ens kaninen!
 
Vilja hade inte en susning idag om att det var vilt vi använde , och inte heller var något av viltet mitt! Ibland så vill jag tro att det är skillnad om vi tränar med vilt som Vilja fått nosat på hemma när det ligger i badrummet, eller om vi använder någon annans vilt.
Men då fick jag veta att det också funkar  =)

Sök i tätare skog

Att lägga söket i tätare skog var något som var lyckat för oss!  Jag lade kråkorna gömt under buskage etc, så att Vilja verkligen fick lokalisera viltet med näsan, och sedan anstränga sig lite för att finna. I regel då så tar hon, och vill komma hem med det hon har hittat. Plus att terrängen inte var särskilt öppen, också ett plus i hennes fall..
 
Vi började med söket, och hon finner alla 4 kråkor utan problem!  Sen gick vi över till markeringar. Också snabba upptag och inlev.  Sååå bra!
 
Paus och vila, sedan lade jag ut 2 kråkor igen. I samma terräng, men lite svårare. Den sista kråkan fick hon jobba lite för att finna, och det var som att hon tappade lite fart också. Hon försvann en stund, men sen kom hon med kråkan i mun! Alltså, den känslan !!
 
Hon har varit såå duktig idag !
 
 
 
 
Nu kör vi kråkor några pass till. För att sen byta ut , och träna något annat vilt en period. Och sen återgå till kråkor.
 
 
 
 
 

Västersjön Carina

Idag träffade jag äntligen Carina igen !! : )   Vi sågs vid Västersjön.  Jag med mitt vilt; kanin, 2 kråkor och 2 änder.
Vi började med markeringar med kråkorna.  Vid första anblick hängde hunden över kråkan, jag fick rådet att blåsa inkallning efter upptag ,  och så gjorde jag. Förutom när hon skötte upptaget dvs. 
4 mark. med kråkorna och jag har inget direkt att klaga över...
 
Söket sen gick inget bra. Första anden hittar hon , andra anden hittar hon men lägger ner, jag får säga till henne + apport.  Onödigt ...
Valde att bryta efter att hon kom in korrekt med kaninen. Det var iallafall bra!   Gick iväg och körde 2 markeringar med änderna istället. Gick bra.
 
Tillbaka till söket och Vilja lokaliserar kråkan, men vill ej ta den. Ett litet bråk där igen ,  blir så trött. Avslutade iallafall med att skicka henne mot kråkan på "ut-tecken" bakåt, och sedan ett litet sök i tät skog.
 
Carinas råd är att endast träna i tät, svår terräng. Att variera, ibland har jag bara kråkor, ibland annat vilt, ibland räcker det med 2 apporter, ibland 5, variera variera...
 
Att lägga söket i enkel skog passar inte. Synd det, för det är enkelt för en själv att lägga söket samt ha koll på hunden! ... men kanske är det mer positivt att inte se hunden , och hon inte se mig.

Alebäcken

Så ja, idag är jag desto nöjdare!   Jag har haft med mig vilt till Alebäcken idag. 3 svartfåglar och kanin. Planen var på ett ungefär att träna det som de andra tränar .. När vi skulle börja blev de andra hundarna störda av att det var vilt med i bilden,  så jag gick därför undan och körde mitt sök vid sidan av. Lade ut söket synligt, inte så stort. Hon löste det helt ok med kaninen. Luktade av den ett par sek, jag var tyst, visade med handtecken inkallning och hon löste det bra. Härligt!
 
Sedan gick vi tillbaka till gruppen. Jag kastade markeringar till de andra och Vilja var passiv. På slutet sen fick Vilja 3 enkelmarkeringar med kråka/kaja, och hon löser det utan problem! Snabba upptag, bra inlev och avlämningar! Jippiee!
Avslutade med att lägga ut viltet igen, ett lite större sök !  Här verkade Vilja har blivit trött.. inte helt självklar ut på tredje eller fjärde skicket.  Jag funderar på hur jag ska träna in mer uthållighet i söket?
 
Citat Therese:  "inte går du väl ut och springer ett marathon på 42 km på en gång, utan du börjar kanske på 5 km, sedan 10, sedan 15 "  etc... Och tanken stämmer ju. Jag kanske inte behöver träna med 8 apporter i ett sök, och tvinga henne ut gång på gång. Therese's tips var att träna varierat, kanske bara lägga 1-2 svåra apporter och sedan nöja mig där.  Och kanske nån gång då och då checka av hur hon verkar , men inte träningsmässigt träna och kräva att hon ska komma in med 6-8 apporter under ett sök...
 
På vägen hem åkte jag via Falköping och köpte vilt av Hanna/viltansvarig SSRK västra. 4 kråkor och 3 änder!
Nu är min frysbox proppfull!  =D

RSS 2.0