Träning hos Maire 29/9

Idag var vi ett stort gäng som tränade hos Maire..!  Roligt att träna med så många, trots allt tar sin lilla tid. Men vädret var med oss  , och eftermiddagen har varit härlig.
 
Vilja sköter sig och går som en klocka.. Fotgåendet går bra , behöver inte påminna henne om var hon ska vara så ofta längre (jag tror åtminstone att hon går korrekt numera?!)   Hon är stadig, uppmärksam och lätt att sätta i arbete.
 
Det första vi gjorde var närsök. 3 dummys slängdes i i ett område med buskar/vegetation 1 m högt. Vilja sticker iväg och söker så fort hon får signal , och söker bra i området. Hittar 3 dummys utan problem.
Sedan gjorde vi linjetag. En dummy 10m in i skogen (terrängbyte) , och en på vägen. Här brukar ju Vilja ha svårt för att sticka iväg på andra skicket, men nu var hon mycket väl medveten om att  det fanns något där. Duktig!
 
Markeringarna var sedan lite knivigare. Då skulle hunden gå igenom det området med hög sly , över ett dike och sedan söka ytterliggare. Detta krävdes tankeverksamhet för Vilja , men hon kämpade på.
 
Tack för idag!
 
 
 
 
Imorgon dags för en ny jobbvecka.
 

Vilja ger service

Haha åh hon har sån härlig inställning Vilja , hon vore en perfekt servicehund med hennes lust!
Jag har just klickat henne till att ta av mig mina strumpor. Det var kul. Sen kan jag sitta på samma ställe och be henne stänga dörren samt plocka upp nycklar/penna som ligger på golvet. Denna hund kan man verkligen inte låta göra ingenting.
 
Snart helg , då hinner vi lång härlig promenad och träning! Nu har hösten dessutom kommit på riktigt.

Vilja löper...

9 månader sedan sist så nu är det alltså dags för nytt löp. Hurra! Eller inte. Efter det tråkiga röntgenresultatet så känns det meningslöst att ha det systemet igång på henne när det inte blir valpar. Men men ,  så är det.  Märkte alltså idag att löpet är igång. Förra gick ju förbi utan märkbar förändring på hund, så jag hoppas detta löp blir lika smidig!
 
Annars så rullar allting på. Det är mycket jobb för matte, Vilja får motion hos dagmatte och promenader av mig på kvällar.
Idag var vi i stallet tidigt på morgonen och spenderade sedan förmiddagen där. Fantastisk morgon!
 
 
 
 
 
Det är mycket jaktprov nu läser jag runt om på facebook. Jag blir avundsjuk för jag vill också kunna starta!
Igår tinade jag två fåglar. Den som Vilja sist fattade tycke för + en mindre fågel (namn?).  Vilja har ändrat sin attityd till vilt och är nu mer positiv !  Jag fick henne faktiskt till att gripa den mindre fågeln , den som hon förra gången var tveksam till och helst bara ville hålla i ytterst lite. Jag använder klicker och gör samma sak som jag gjorde med dummy, det funkar!
 
 .... I början av veckan var Elsa dålig.. Vägrade äta någon mat , ville ingenting , blicken var helt död på henne och jag visste att nu är hennes tid kommen. Dagen efter var hon bättre, hon började äta så smått och sedan i onsdags har hon varit som vanligt. Riktigt jobbigt att tiden snart ska komma, och man vet inte när. Vad som kommer hända med henne och hur förloppet kommer att se ut. Det kanske är att överdriva att jag tror att avlivning kommer att ske när hunden vägrar äta sin mat, men på något sätt måste jag förbereda mig. Och jag tror detta är mitt sätt. Men som sagt, nu är tantan pigg igen ! 
Denna hund som jag haft halva mitt liv. Alltid funnits där. Det kommer bli fruktansvärt tomt...
 
 
 

Nkl Gränna

Nybörjarklass såg inte särskilt svårt ut.
 
  1. 2 enkelmarkeringar på vatten
  2. Ett sök
  3. 2 enkelmarkeringar på land
 
Lättjobbad terräng , korta avstånd på markeringar. Lättsprunget sök.
"Bara" att ha hunden snyggt vid sidan ,  avlämningar , spontana apportgrepp samt stadga. Har man det, klarar man ju provet. 
Det var roligt att se.  Även se hur förare leder sina hundar. Hur man själv önskar leda sin hund, vad man ska eftersträva. Samt vad domaren ger för kritik efter hundens arbete.
 
Så hoppashoppas att Vilja kan mogna till under detta året och bli bättre på att ta vilt. En stund nu inomhus fick jag henne faktiskt på att ge mig fågeln i handen med hjälp av klicker. Tänkte gå ut till gräsmattan och göra samma sak. Bara hon har luktat in sig på fågeln och är bekant med den, sen kan jag börja visa henne vad jag önskar.
 
Vilja fick bada en stund idag med. Funkade kanon med avlämningar, men varför tvekar hon att gå i vattnet efter första kastet ??
 

Wooo , Vilja har fattat tycke för en styck fågel !! Kanske börjar det ta sig nu ..!   Var inga problem att få henne att apportera och lämna av i hand. Så roligt.  Nu ligger de nya fåglarna i frysen och väntar på nästa tillfälle.

Funktionär Jaktprov ekl

En helg helg fylld med jaktprov! Kan väl inte bli bättre : )
 
6,15 gick bilen imorse mot Tykavik. Idag var jag placerad i Elit-rutan där jag var kastare, samt skötte dirigeringspunkterna på "min"sida.  Provet såg inte så väldigt svårt ut , det var en walkup där det hände markeringar samt dirr'ar på vägen. Sedan ett sök , vattendirre och dubbelmarkering.  6 par med hundar , vilket tog hela dagen ! Vädret har varit underbart. Riktigt varmt vissa stunder. Trevliga funktionärer och domare. Jag har haft riktigt skoj idag : )
 
Att sen Vilja briljerar på min egna träning efteråt var toppen över i.  Fotgåendet inget att klaga på. Hon är framåt men vet sin plats myyyycket bättre nu.  Linjetag mot ett av punkterna kvar från rutan (hon fick se att jag lade en där). Skickade henne efter 50-60 m ,  kanonfort ut och in. Skickade igen på linjetag efter en markering. Inga problem. Sedan fotgående mot vatten och då blir hon lite vimsig. Men kontrollerbar. Det skulle ju bli spännande och se hur avlämningarna från vatten nu skulle se ut.  Hon är lite tveksam att simma efter dummyn även idag , är det pga att jag börjar ställa krav efter hon simmat?  Hon simmade iaf med lite påtryckning. Och ingen dummy släppt på backen pga skak !!! Hon släppte dummyn en gång dock, för att byta grepp. Samt en gång var hon på väg att skaka sig men hon höll sig, vad roligt det är när hunden förstår det man tränat så länge.
Sedan gjorde jag ett litet sök. Vågade inte skicka henne på den tredje , var rädd att hon skulle gå tom för att hon inte täckte marken riktigt. Så jag gick närmare den och skickade därefter.
 
Helt ok att spendera dagen här:
 
 
 
Det har varit intressant att höra domarens kritik om hundarnas arbete. Även intressant att se att ett misslyckat dirigeringsarbete kan ändå ge pris tack vare bra arbete på de andra momenten. 
 
Imorgon blir det NKL (hoppas jag) ,  vore skoj att se det upplägget som ligger mig närmast framöver. Nånstans måste man ju börja.
 
 

Avlämningar från vatten

Inget med våra avlämningar har ju varit självklara , än mindre vid vatten !  Nu har jag varit ett par gånger vid Västersjön och tillämpat det som jag tränade hos Olle på Tykavik förra veckan. Och det går ganska bra !  Första gången hon kommer upp ur vattnet skakar hon sig väldigt fort. Jag korrigerade henne med rösten , nådde ju henne inte där i vattenbrynet. Gångerna efter sen ville hon helt plötsligt inte hämta dummyn i vattnet, nähää ?? Ska jag behöva simma ut sjäv, tänkte jag. Har inte råd att bli av med dummys såhär hur som helst.  Efter många om och men simmade hon ut iallafall och hämtade.  Efter att hon blivit blöt en gång går det ganska bra, hon går raka vägen till mig -fokuserad- och väntar på att jag ska ta dummyn.
 
För ett par dagar sen tränade jag också med vilt igen. Gick inte alls lika bra som gången innan. Är det något som jag gör fel !?

RSS 2.0