ANMÄLD !!!

För 1,5 år sedan trodde jag aldrig att jag skulle kunna anmäla oss till B-prov. Vilja tog inte en fågel-jävel !! Hon vägrade totalt. Efter kursen förra våren när Vilja var enda hund som inte tog vilt, så gav jag upp. Det kommer aldrig att gå. Sedan under förra sommaren kom jag med på en B-provsträning i Alingsås, exakt 1 år sedan nu.
Efter det har det vänt! Jag har fått hjälp av mina fina träningsvänner med träningen. Jag har lagt upp mål, startat på Poängjakten i Halland 2 gånger. Kommit sist där en gång, en andra plats andra gången.
 
Ikväll gick träningen med vilt så pass bra så att jag törs anmäla mig. Woah, detta känns stort!

Maire 26/7

Fy, vilket höstväder vi har såhär i slutet av juli. Regn även idag, och blåst ! Regnet öste ned där en stund när vi stod på fältet, men som tur var så slutade det efter en stund. (så glad att jag köpte nya regnkläder nyligen)
 
Vi börjar med lugnt fotgående och det tycker jag alltid är bra. Vi lade varsin apport vid kanten av fältet och gick sedan framåt, långsamt med flera halter. Maire sa till mig att titta framåt (ständig påminnelse!), och gärna korta ned kopplet - aldrig tillåta henne att komma för långt fram. Vi fick varsin bollmarkering framåt, vände sedan om och skickade på linjetaget. Jag fick använda pipan ett par gånger och blåsa stopp, hon lyssnade bra!
 
Sedan hade vi bollar över diket som vi skickade på sök. Fortsatte fotgående upp mot dammen. 3 kast med dummies framför oss som vi fick hämta efter vi kommit förbi dem.
Vid dammen behövde labradorhanen på 2 år hjälp med avlämningar från vatten. Maire tränar som så att hon får ut hunden i vattnet, sedan lägger hon en dummy precis vid vattenkanten och står själv i närheten. Försöker göra övningen så att hunden gör rätt. Samt endast träna avlämningarna från vattnet, ingen idé att kasta markeringar och låta hunden simma ut - utan dela upp momenten och träna bara avlämningarna ett tag.
 
Vilja och Sharpe fick öva på linjetag över vatten fortsatt upp på land. Vilja låser sig vid kanten och tar sig inte riktigt ut, dock när hon gör det får hon belöning med apport.
Maire tycker jag låter arg när jag skickar... Jag som just ändrat min ton att skicka då en instruktör sa till mig att inte låta som att jag är på gröna lund (?). Hm okej, vanlig samtalston ska funka säger en annan - själv får jag väl prova mig fram. Vilja är duktig och försöker ta mina signaler rätt, men hon förstår inte riktigt.
Första bollen som jag skickade på hittade hon, andra bollen var totalt lönlöst. Knä/midjehögt gräs/tistlar/buskar och väldigt svårt att lokalisera. Jag gick sedan ut på andra sidan och satte henne i området och blåste närsök. Hon fann den faktiskt, woho! Svårast verkar vara att hålla en hund i området, hund komma ned ordentligt med näsan och verkligen söka lååångsamt. Hm ..
 
Vi avslutade sedan med ett sök upp i skogen, gick bra! Förutom Viljas sista apport där jag efter ett tag beslöt mig för att kalla hem henne, hon var borta en stund och usch vad jag tycker det känns jobbigt när hon försvinner sådär..!
 
Planen nu är att anmäla mig till B-prov 8/8 , hoppas att jag kommer med. Ta fram vilt under de 2 veckorna tills dess och stämma av hur vi ligger till, jag tror inte det ska vara några problem.
 
Igår var valparna på BLACKBOUNDS 1 vecka! Helt overkligt att hon är här om 7 veckor... : )
 
 
Foto Maria Söder
 

Linjetag bredvid och i vatten.

Jag, Therese och Ulla Sandström var uppe vid gölen tidigare idag! Trots regnet... regnet kom som tur var mest i slutet när vi var klara.
Vi gick ned till gölen, Vilja hetsar så mycket vid sidan - hon vet precis vart hon ska. Jag tog av kopplet och hoppades att hon skulle hålla sig mindre hetsig , vilket hon gjorde.
Min plan var idag att ha henne passiv vid vatten och sedan skicka bakåt på land på linjetag. Hon behöver inte markeringsträning vid gölen längre, hon kastar sig rätt ut och hämtar allt (till skillnad för ett år sedan då hon mer än ofta stannade vid vattenkanten) ,  det jag bad om att få var apporter som lades ut i vatten när Vilja skickades bakåt, som jag då kunde skicka mot som linjetag. Gått jättebra!
Jag har även kastat ut apport själv, skickat linjetag bakåt och sedan gått från vattenkanten en bit på land, och skickat ut. Hunden bara kastar sig i, så fokuserad! Folk säger att hon har mognat och blivit hetare, jag själv kan inte se det. Het har hon väl alltid varit =D  , men hon har absolut fattat grejen vid gölen nu, hon tvekar i regel ALDRIG med igångar utan hoppar i precis var som helst.  Efter ett tag fick hon en dubbelmarkering i vatten som gick hur bra som helst.
 
Sedan lade vi ett sök, ett ganska långt och smalt. 9 apporter, 3 var. Vilja gick ut först och hämtade sina två, sedan passiv när de andra hämtade sina. Vilja fick vittring på en apport vid vattenkanten, men var något för långt ifrån för att kunna hitta, men hon hade den i vind och försökte lokalisera - till slut kom hon rätt och fann den, duktig hund !
Vi körde sedan ett sök till, Vilja var ute i marken i kanske 10 MINUTER utan att hitta något. Vet inte vad som var fel. Jag tog tills slut hem henne och andra hunden hittar apporterna med en gång !?  Hm. Nåväl , hon hade en jädra energi iallafall. Kanske hjälper det att jag bytt foder , Carrier  - för aktivare hundar??!
 
Imorgon ska vi till Maire!

Dirigeringsträning på elmiafältet

Jag har fått jättemycket hjälp av Therese ikväll vid Elmia-fältet!  Vi har tränat dirigering, tecken åt hö/vä/ut, där vi har utnyttjat varandra och lagt ut dolda apporter för hunden när den inte såg. Mycket bra att ta användning av varann när man är två!
 
Therese lade ut 3 st apporter på rad (vita dummies, stående), fältet lutade en aning så alla apporter sågs inte från när vi stod. 2 apporter åt vardera håll lades också ut på sidorna, resultatet blev som ett kors.
Jag kommer fram med Vilja och jag ska skicka henne Ut, hon sneglar på apporten åt höger -  jag är då noga med att skicka henne när hon enbart tittar rakt fram. Tycker att jag faktiskt tänkte mycket på det ikväll, och jag kom på att när jag skickar när hon tittar åt fel håll -så springer hon ju faktiskt åt fel håll... Så piloten (jag behöver bli bättre på att bara skicka henne när hon tittar rakt ut.
 
Jag skickade Vilja, på andra skicket blåser jag stopp - hon är sen med att reagera (hon vet ju att det finns en apport rakt fram) , men hon stannar och jag kan vinkla henne åt höger/vänster. Jättebra övning då apporterna ju har lades ut innan Vilja har sett!  Så fort hon vinklar åt rätt håll, så ska hon få syn på en apport - vilket har gått bra!
Vi gjorde fler sådana övningar, att T lade ut apporter åt oss som blev dolda och som jag sedan skickade sidotecken på.
Finalen ikväll blev när jag kunde styra Vilja åt vänster, verkligen ÖVERTYDLIG med hela min grupp, hand och jag som gick åt vänster, jag kunde verkligen se hur hon tänkte hunden, och när det klickade för henne! En sån wow-upplevelse! Hon tog mitt tecken utan den minsta koll på att det fanns något där, och fann apport! DUKTIG HUND !!!!

VALPLYCKA och en 5e plats!

Lördagenen 18 juli föddes det 4 tikar & 2 hanar hos kennel Blackbounds, idag fick jag veta att en av tikarna tillfaller mig ! JAG  ÄR  Så  GLAD ! 
Det har verkligen pirrat i magen idag när jag har tänkt på om Maria ska höra av sig om ett ja eller ett nej. Haft med mig telefonen till och med på toa ifall hon skulle ringa. På förmiddagen fick jag beskedet att hon har en tikvalp att erbjuda mig!  =)
Så nu börjas det! Fixa sovhörna vid min säng, ta ned kompostgaller (trodde jag hade på vinden, men de är tydligen borta) ,  lägga in om semester på jobbet!  Det ska bli så skönt med semester!  Och med en till bästa vän... jag tycker jag är så värd detta. Jag ser med lycka i mig fram emot träningen med den lilla och möjligheten att få lära mig ännu mer om jaktträning och våra hundar. Det kommer att bli så bra!
 
I söndags var jag och min Vilja på Hallandsmästerskapet i Fegen, Alvhaga. Provet började med 2 vattenmarkeringar, enkla. Från båt, ut på simdjupt vatten typ, inte så långt kast, Vilja simmade för långt - jag kunde kalla hem henne och hon såg då apporten. Samma markering igen och då simmade hon rätt medsamma.
Sedan två markeringar i buskage, ena kastet dolt, där fick hon leta ett tag. (kanske därför viss poäng drogs).
Sedan söket!  Söket låg i skogsdungen på fältet, vi stod på fältet och skickade mot området. Vilja har en jädra fart och gör ett jättebra sökarbete. Hon bara plockar in en efter en. Jag fick beröm för att jag kunde styra henne tillbaka in i söket så att hon kom tillbaka i rätt område, duktig hund !
Allt skulle kunna vara perfekt om det inte var så att hon blir så HET! Hon studsar vid sidan av förväntan! Tappar position totalt efter vattenarbetet. Håller dock ett bra fot ned mot vattnet, det får jag nog känna mig nöjd med.
Fortsätta träna ... och våga prova B-prov ! Min plan är B-prov i Åkulla 8 augusti, som labrador halland anordnar. Där känner jag mig trygg.
 
Somnar lycklig.

"Stor-träning" hos Anki

Igår hade vi ordnat en träning hos anki, och vi var 10 träningssugna ekipage som samlades där! En riktigt härlig dag!
Uppe i mitt "hjärnkontor" stod det dock lite stilla då jag inte riktigt visste vad jag behöver träna på !? Så kan jag känna lite av och till, faktiskt.
Vilja hade ont i sin tass igår (skrapsår på trampdynan som hon tycks få av och till), så det gjorde ont när hon sprang på det torra gräset.
Vi stod i en triangel och kastade markeringar åt varandra. Vilja fick några av sina markeringar på andra sidan ett stängsel (utan el) ,  hon har jättesvårt för att komma över, hindret blir som ett hinder för henne. Möjligen behöver jag träna mer på det dära!
 
Inför Hallandsmästerskapet nästa helg behöver vi träna sök, fotgående bakom skytt, sök och lite mera sök.
Får bli sökträning med Carina i veckan!  Det ska bli roligt att åka ned till Labrador Halland igen och Alvhaga.
Efter starten där skall vi återuppta träningen med vilt igen, och träna ännu mer sök och sedan sikta in oss på B-prov i augusti eller sept. Nu fan ska det bli av!
 

Lite vila och valptankar

Jag ser att Ni är endel som läser här... jag som inte är van att ha några läsare undrar förstås vilka ni är : )
 
Efter att vi var på kursen hos Meadowlark har vi tagit lite paus, därav inaktiviteten här. Jag och Vilja åkte iväg några dagar till Göteborg där vi var förbi Mölndals BK innan vi åkte hem. Jag fick träffa Zarah, som tävlade med en bror till Bean, som ju ska ha valpar om 2 veckor. Zarah och Messi kom på tredje plats med laget, det verkar ju lovande!
 
Sedan jag skrev sist så har jag varit och hälsat på hos både Charlotte på Minnows och Maria på Blackbounds. I helgen åkte jag och en vän hela vägen till Stockholm över en dag, för att hälsa på Maria och hennes hundar. Ett mycket uppskattat besök från min sida, och det var inga problem att köra. (men tur att jag hade Anna med mig som kunde köra sista biten hem)
Efter att ha hälsat på Charlotte och Maria känns det rätt i magen att det är en labrador som ska bli min nästa hund.
Det känns också lite smått overkligt, om det i höst kommer att bli att jag får en till hund?  Bara för att jag vill det så gärna, så tvivlar jag. Jag gjorde detsamma med Vilja.  Men jag VET att det är rätt för mig, och jag kommer att få alla pussel att gå ihop som det innebär att vara ensam med en valp , allt handlar bara om prioriteringar.
 
 
Söders Broadbean , ägare Zarah Winkler
Valpar föds runt den 21 juli. Håller tummarna för en tik till mig..
 

RSS 2.0