1:a advent, 4,5 månad

Valpen växer! Nu 4,5 månad.
 
 
 
 
Väntar på fint väder så att vi kan fotas utomhus.
 
 

Start klossträning

Jag har nu påbörjat klossträning med den lilla valpen. Träna med klicker är roligt! Dock så har inte valpen blivit så "klicker-klok" än, hon sitter mest på rumpan och håller ögonkontakt, väntar på sin godis - hon är ju duktig, tänker hon!
Klossen, eller pallen är det ju nu till en början, står på hallgolvet och jag har den mellan mig och valpen. Har klickat för minsta intresse för pallen, bara ett nosande till en början. Körde andra passet idag och hon står nu med två tassar på- bra! Nu ska vi bara få till lite aktivitet på bakbenen.
 
Vilja är så söt och kommer fram och bjuder på hela momentet, hon kan det mycket väl, trots att hon lärde sig detta när hon var i Juni's ålderm 4-5 månader.
 
Ang Juni's mage så blev hon bra på en gång när jag bytte foder och gav henne Canicur. Hon får äta bara det nån vecka till.

Till vet.klinik igår och idag...

För några veckor sedan märkte jag att Vilja tvekade vid att hoppa in i bilen. Jag blev jätterädd och var orolig att hon fått artros i sin höft (HD C+D). Vilja verkade må bra och hade inget annorlunda rörelsemönster, så jag lät det va. Tills för en vecka sedan ungefär som hon gnällde till totalt tre gånger, vid olika tillfällen. Åh nej, det är något som gör ont , tänkte jag :( 
På måndagen ringde jag direkt till Smådjurskliniken och fick en tid måndagen efter, jag fick komma till en duktig veterinär som sades vara kunnig på det ortopediska. Veterinären kände igenom Vilja över bakpartiet, och hon reagerade inte över nåt. Okej, men skönt att ha varit och kollat det.  På veterinärens rekommendation håller vi just nu på att byta foder, till ett Hills' foder speciall för hundar mot artros. Fodret hjälper förhoppningsvis till att bromsa artrosen och att det dröjer länge tills hon får ont nånstans. Blir läget förändrat så finns det både medicin att ge, och injektioner som hjälper kroppen återbilda nytt brosk i leden. Så läget känns inte hopplöst. Dock kanske jag får fundera över hur jag jakttränar framöver, minimera antalet explosiva starter i samband med markeringar...
 
Idag fick jag fara tillbaka till kliniken med nästa hund. Min lilla valp, som har varit dålig i sin mage nu sen slutet av förra veckan. Jag borde tidigare ha gett henne canicur, ris och fisk har nämligen inte hjälpt alls.
Jag fick rekommendation från Maria att köpa Hills specialfoder mot onda magar, och hoppas nu att detta foder plus canicur ska stabilisera läget i Juni's tarm, och att hon blir bättre i magen.
 
Jag måste ge beröm och lyfta fram Smådjurskliniken som vi har här, jag har aldrig tidigare besökt kliniken förutom för vaccination (har varit skonad från sjuka/skadade hundar) , men vilket fint bemötande de har! Lugnt och skönt där och inte behöver man vänta länge för att få hjälp heller. Inget ont mot den andra kliniken här i Jönköping, men jag kommer att välja Smådjurskliniken åren framöver så mycket som det går. Sedan är jag självklart tacksam över att den andra kliniken finns, och dessutom har natt-öppet.
 
Ps. Junis vikt 13 kg!

Valpträning 4 mån.

Valpen är imorgon hela fyra månader! Nu går tiden snabbt. Den här tiden är faktiskt rätt härlig. Valpen kan röra sig i koppel,vi kan gå en sväng på stan om vi vill det, vi behöver inte bara ut och in på gräsmattorna, hon kissar inte längre 3 ggr /timmen och vi behöver inte planera dagen utifrån mat-tider. Befriande!
 
Det här med träning då? Jo, Juni har väl i princip lärt sig att sitta på kommando först nu. Vi har knappt tränat något tills nu. Vi kör klicker, och hon svarar jättebra på klicker. Jag kan vara tyst och behöver inte belöna henne verbalt och valp behöver inte exaltera sig över att jag blir glad över ett visst beteende. Jag märker att hon är en känslig hund, tar mina signaler oerhört bra. Hon är så lyhörd och vill göra rätt.
Ikväll är tredje passet vi har kört med klicker, och jag har klickat för att hon har satt sig och sedan suttit kvar när jag har lämnat henne - både inomhus och utomhus. Det fattar hon med ett galopp-språng. Igår och idag har jag involverat en mini-dummy som jag har haft som störning under sittandet. Reser hon sig, jag tar dummyn och inget klick. Sitter hon kvar, dummyn är kvar på golvet och hon får klick = belöning. Första steget mot att träna stadga.
 
Jag har också klickat för när hon greppat dummyn som ligger fritt på golvet, samt när hon har kommit med den till mig. Vilket har gjort att jag nu har en valp som vill bjuda upp dummyn till mig för att få sin belöning. En oerhört enkel och smidig väg att träna avlämningar !!!! Önskar att jag visste detta med Vilja när vi började träna!
Detta är typ steg 1, steg 2...  jag klickar även för dutt mot handflatan = handtarget, så framöver sen så shape'ar jag beteendet Apport på golvet ---> hund greppar dummy ----> hund kommer med dummy till handflata = klart!
 
 

November

Så har det blivit november, den mörkaste och tråkigaste tiden på hela året i mitt tycke. Hundpromenaderna är det bara att ta sig igenom, reflexer på. En enda lång väntan till februari/mars tills ljuset börjar återvända. Man får göra det bästa av det, samt njuta av de dagar solen skiner.
 
För ett tag sedan var jag och min fina vän Melina på Dumme Mosse
 
 
 
En väldigt fin dag på en mycket vacker plats.
 
Träden har ändrat färg på löven och nu tappat majoriteten av sina löv
 
 
Med allt det vackra under hösten infinner sig också en gnutta vemod. Allt det vackra övergår snart i grått, grått och åter grått. Grått tills det iallafall kan komma lite snö som lyser upp.
 
Min fina valp Juni har passerat 3,5 månad och närmar sig nu 4 månader. Hon växer vecka för vecka, ökar med nästan 1 kg i veckan. Gissar att hon nu väger snart 12 kg. En ökning med 7 kg sen hon kom !!
 
 
Jag njuter av att se henne tillsammans med Vilja, och de har så roligt ihop. Varje dag.
 
 
 
 
 Jag är så tacksam.

RSS 2.0