30/12

Idag var det dags för en lek/träningsträff med Ådi igen ! Labbekillen som är ungefär lika gammal som Vilja. Vi träffades på Elmiafältet och bestämde oss för att träna passivitet först. Ådi har ordentligt svårt med det, och förstår inte alls meningen med att vara stilla. Jag hjälpte till med köttbullar och lite tips , det är kul när man kan hjälpa till och träna andra med sina hundar också .. och inte bara sin egen.  Vilja var mest omkring och gjorde inte så mycket under tiden vi tränade honom . Jag har märkt att hon blir obekväm när andra hundar blir tillsagda, lite som att hon undrar om hon gjort något fel och vad hon kan göra istället.. Ja, en signalkänslig hund är hon ! Väldigt lyhörd och mån om att inte vara till besvär.
En kväll när vi busade lite nafsade hon mig plötsligt i ansiktet.. !  Hon bara dök rätt på , vet inte om jag har lärt henne på nåt sätt att det är ett okej sätt att leka på - men det tyckte jag inte ! Sa till henne direkt, och hon såg så paff ut. Förlåt förlåt förlåt , jag ska inte göra om det . Sen liksom smög hon fram till mig samtidigt för att kolla om jag var arg , sen när jag inte var det blev hon så fjäskig. 
 
Efter träffen med Ådi gick vi en sväng till. Det var ju så skönt väder ute. Lätt moln , 5 plusgrader, BARMARK , rena våren !  Jag hade inga dummisar eller pipa med mig, så vi tränade lite vardagsgrejer. Fast tycker det är rätt svårt, vad ska jag träna om jag inte jakt-tränar?
Nu verkar det vara plusgrader ett tag framåt, så ingen mer snö att vänta. Jag ska börja träna med 2 dummisar nu när jag lägger linjetag och klockan. Så får vi se om hon fattar !
 
 
 
Hon betyder väldigt mycket , hon är ju med mig nästan överallt nu för tiden.
Snart är 2012 slut. Detta året började med att jag fick veta att inseminationen skulle äga rum , och att det troligtvis skulle finnas en valp till mig. Ammy blev dräktig och det blev mer och mer klart att valpen var min. En helt underbar och fantastisk känsla. Sen föddes våra Lätt & Lagom , och jag kunde följa dem vecka för vecka. Ja, det är nog en tid jag inte kommer få uppleva igen förrän Vilja får valpar i framtiden - om hon är lämplig som mor dvs.
 
Gott nytt år ! 2013 blir vårat år ;)

Promenad 27 dec

 
 
 
 
Vilja är det bästa promenad-sällskapet.. Längtar tills våren och det blir barmark och vi kan promenera längs Vätterstranden in till stan och hamnpiren.. Fick en idé att lära mig åka inlines , det kanske vore nåt?!
 
Nu ska jag och Elsa gå och mata ankorna.

Kvalitéts-tid

Nyss kommit in från 2 timmars skogsvistelse. Helt underbart ! Tror det är där jag är som lyckligast, och Vilja verkar lika lycklig också. Bara hon & jag var ute i skogen idag.
Vi tränar på något nästan hela tiden , inkallningar, stoppsignal, att lyssna på "nej"  , ta kontakt, fotgående vid lite svårare terräng, inte dra i koppel , möta andra hundar och fortfarande gå vid sidan (går sådär)
Linjetag, ut-tecken, litet sök
 
Tränar fortfarade mycket på att hålla fast. Inte så mycket avlämningar egentligen , utan bara att hon ska komma med apporten direkt till mig och tycka om att vara där, gärna 'visa upp' och själv bjuda fram.. Tidigare så har jag tränat 3-4 repetitioner med tex klockan, vilket gör att hon kanske fjärde gången blir rätt tramsig och istället går och lägger sig i snön (?) .   Det är ju bara tramsighet, så jag har börjat säga 'nej' när hon gör det, och ibland, rätt ofta, väljer hon att komma till mig istället och då får hon mycket beröm.
Nu har jag tänkt om lite och ska istället träna max 2 gånger och sen ta undan dummyn , då hinner hon förhoppningsvis inte bli tramsig. Sen tar jag dummyn och vi går en bit , en stund senare tränar vi 1-2 gånger igen med hålla fast - avlämningar , kanske går bättre på det sättet.. !
 
... Lite dåligt med bilder, men det blir det när mobilen stannar hemma.  För vad ska man ha med sig mobilen till skogen för ! Så tyst och skönt utan den.
 
 
 

Daglig stimulans

Nu har jag blivit sjuk igen (tre gånger i höst, måste vara rekord!) , så igår orkade jag inte göra så mycket med Vilja... Morgonpromenad, ut och leka 6 timmar senare med Milton en kort stund, och kvällspromenad. Mer orkade jag inte. Jag får dåligt samvete gentemot Vilja, för jag vet att hon vill vi ska göra så mycket mer och ha roligt.  Men någon dag då och då gör väl inget om vi bara ligger och vilar också (?)  Är väl bara nyttigt för en unghund att kunna det. 
Kanske finns det hundägare som alltid gör sådär lite med sina hundar? Tre promenader runt kvarteret / dag , och därmellan inte mycket uppmärksamhet. Stackars dem.  Jag ger nog Vilja rätt mycket stimulans ändå på dagarna.. , med stallet på fm , långa promenader på efm där jag försöker träna något varje dag. Fotgående , signal-träning , mycket inkallning med lek osv osv.. Så jag behöver kanske inte ha dåligt samvete för en ynka dag.
 
Nu är det snart jul. Jag är inget stort fan av julen , särskilt inte efter att familjen blev en viktig person mindre...  Men man får göra det bästa av det, och det är tredje julen utan henne nu - så visst lär man sig nya rutiner med tiden. Men julen är inte som förr ändå. Men det blir Viljas första jul , och det blir skoj !

Ta det lugnt

Ska snart iväg till A6 en sväng. Hoppas inte Vilja protesterar och äter upp väggarna eller liknande , oftast är vi ute på promenad eller är i stallet vid den här tiden på dagarna. Men inte idag !  Hon kan behöva göra ingenting någon dag i veckan också.
 

Fotgående, öka kraven

Vi tränar fotgåendet på varje promenad. Jag använder koppel på henne så lite som möjligt och försöker ha henne att gå vid sidan istället de tillfällen hon inte kan springa fritt, och det går bra ! Jag behöver sällan be henne två gånger att komma in och gå "här" utan hon bara gör, och går där tills jag säger annat. Därför har jag nu märkt att hon kan ju det här med att gå vid sidan, iallafall under de former och distanser vi hittills tränat på. Alltså gå på cykelväg x antal meter går bra , men hur blir det om jag kräver att hon ska gå vid sidan när vi är 5 st hundar och är ute och går, och jag och Vilja går sist av alla? = dvs mycket driv framåt från hennes sida. Så idag tränade vi på det.  Det blev ju förstås lite flummigare och jag fick påminna henne ett par gånger att sidan av mig inte är en meter framför, utan fortfarande är på samma ställe. Okej , sa hon då och gick med på det. Har även bestämt mig för att avancera och träna i olika terräng, typ gå över snövallar/nedför diken och Vilja fortfarande ska gå vid sidan, eller träna i skogen i snön..
För på jaktprov går man väl inte på cykelvägar ,  ca 30 meter rakt fram ?!? ..nepp, tänkte väl det!
 
Så träna träna..  Fotgåendet som är en så viktig och självklar bit - vore skönt om det satt klockrent

Ut-tecken

Nu har jag varit ute med hundarna i 2 timmar, så nu är de nöjda under eftermiddagen när jag ska iväg och jobba några timmar. Det känns så skönt att jag har bytt jobb och arbetstider, att jag jobbar på hemmaplan och inte behöver planera en hel vecka innan med hundvakt - utan de kan klara sig själva. Eftermiddagarna och nätter klarar de sig,  om inte de är hos Natta. I måndags natt var det första natten som Vilja var själv hemma (med Elsa) under tiden som jag jobbade. Jag tror det gick bra , hade ju aktiverat henne ordentligt dagen innan så hon var säkerligen nöjd. Jag tror att så länge jag se till att hon är nöjd under dagarna, så kommer hon inte ha några problem med att vara själv varken nattetid eller eftermiddagar.  Jag var hemma vid 7 , gick morgonrundan, tog en dusch sen gick jag och lade mig. Det går inte att ta för givet att en 8 månaders unghund med mycket myror i benen går med på att sova ytterliggare några timmar efter en hel natts sömn , men jag fick sova till 13 iallafall. Då väckte Elsa mig och sa att det var matdags..!
 
Har börjat träna Ut-tecknet idag. Fick tips från Maire hur jag kan börja , och jag följde hennes tips. Satte hunden ner, kastade (bra stadgeträning där ja...) en dummy över huvudet och då vände hon sig en kvarts varv och hamnade ej rakt. Satte henne igen och valde sen att inte kasta den över huvudet utan gå ut och lägga den bakom henne istället. Ställde mig framför, blåste i pipan och gjorde Ut-tecken och sade "uuut" . "Va ?? vad menar du nu??" sa hon till mig , tecknade igen och då fattade hon. Gjorde om samma procedur och hon fattade med en gång. Duktig hund ! Tränade så några gånger, och hon fattade vinken iallafall på det korta avståndet. Får hålla mig rätt kort nu till en början och nöta in så hon förstår.
 
Inkallning- och stoppsignalen har jag ej tränat på ett par veckor , tränade båda signalerna under promenaden nu och de hade nog mognat under tiden för nu blandade inte hunden ihop vilken som är vilken.
 
Tränat mycket att hålla fast och vara med dummyn kring mig , känner mig som en tjat-kärring som verkligen får tjata tjata på henne att hon ska hålla den längre i munnen än vad hon i dagsläget gör. Hon är så lekfull , går till snön och leker med den istället. Då blir den kall och får snö på sig och hon vill ännu mindre bära den ...!  Men det lossnar kanske snart , bara jag är envis.
Har också tänkt och bestämt mig för nu att inte säga apport  vid markeringar , utan istället säga ett kort och koncist "ja" (eller hennes namn , men ska välja att korta ner det) . Då minimerar jag risken att hon sticker när någon annan hund får lov. Fast det kommer vi ju få träna mycket på ändå.

Träning hos Maire / 8 månader

 

I rätt mycket snö har vi idag försökt få till lite träning. Det som inte funkade vid förra träningen fungerade desto bättre nu. Det var kul att kunna visa vilka framsteg vi har gjort !

 

I läxa har vi nu att nöta in alla grunder, så som STADGA; kunna se annan hund arbeta (Nathalie, när ska vi ses och träna ?!?) klockan; använda två st apporter kl 9 och 3 ,och lära hunden tecken åt höger och vänster.

 

Påbörja ut-tecken vid sidan av – sätta hunden, kasta en apport över huvudet och skicka Ut.

 

På linjetagen har vi en aning för bråttom , Vilja sticker gärna ut på handtecknet. Ska träna på att ta god tid på mig innan jag skickar.

 

Avlämningarna - där har vi tagit något steg i rätt riktning. Ska fortsätta berömma mycket och jobba hem henne , lugnt ta apporten och sedan fortsätta klappa. Förstärka, förstärka upplevelsen att vara med apporten (stadigt i munnen) kring mig.

Parallellt träna att få upp huvudet med hjälp av godis, för att sedan lägga ihop 1+1 till en snygg avlämning med sitt.

 


Fånga dagen..

 
 
 
Skritt-tur runt detta fält idag , helt underbart.
 
Igår tränade jag lite , Vilja var jätteduktig till en början med att bära apporten och hålla kvar den även om jag bad henne att sätta sig ner och sen kunde jag ta den. Men efter ett tag så är det som att hon tappar intresset, iallafall med att hålla fast.. Hon ser mest dummyn som en leksak och bara flamsar runt. Får klura på det lite !

Hej mitt vinterland

Jag tog visst med mig vintern hem från Luleå , opps det var inte meningen !! Men visst är det rätt mysigt ändå med all snö , även om allt tar så mycket längre tid och är så mycket besvärligare.
 
Att vara utan hundarna i flera dagar var minst sagt ovant. Jag kom fram till att jag verkligen inte trivs utan hund , vem vill kunna ligga i soffan en hel eftermiddag och kväll !? Inte jag iallafall. Trivs mycket bra med alla utevistelser man får på köpet när man har hund.. Det var obeskrivligt skönt att vara hemma hos dem igen. Det första vi gjorde var att gå ut till elmia-fälten , i snöfall och blåst
 
 
 
 
 
 
Dåliga fotomodeller.. eller dålig fotograf.. !
 

RSS 2.0