Snöträning i Skövde

Det var ju inte så långt till Skövde egentligen. Tog lite mer än en timmas bilkörning , och det är ju ingenting när man vill träna hund!
 
Vi blev många idag. 14 st hundar , på alla nivåer. När det är en så stor blandad grupp blir det lite svårt att träna ...
Johan hade lagt upp det som stationer (WT) , men vi hann bara med ett par. Vi tränade markeringar, närsök. Och i den snö som var så var det på gränsen till för svårt. Dummisarna försvann i snön , gav ingen vittring och inte heller någon vind (tacksamt för oss att det iallafall inte blåste!) , men hundarna kämpade på. Vilja fick jobba rejält med en markering då den var mycket kortare än vad hon är van vid att springa. Note to self:  träna även korta markeringar...
 
Annars så var hon en hejare, som vanligt! Vi fick t.o.m beröm för att jag verkar så duktig : )
 
 
Foto Johan Lång
 

Dirigering

På promenaderna tränar jag just nu en hel del med tecken. "UT" bakåt från sittande , och höger vänster - mycket med blinda föremål. Dvs Vilja har inte sett att något ligger där jag pekar =  hon lär sig lita på mitt tecken.
 
Ett tag tränade jag bara på att skicka henne bakåt ,  vilket hon var duktig på även på långt avstånd. Nu tenderar hon istället att gå bakåt då hon är osäker på mitt tecken ,  då får jag korrigera och låta henne göra om.  Hon brukar lyckas.
 
När jag sedan ska träna att skicka bakåt så lägger jag en apport (på promenaderna ofta mina vantar, funkar utmärkt)   bak , sedan andra vanten i diket som hon ser. Vilja tror då att hon ska bli skickad höger/vänster för där har hon sett att det ligger något. Istället skickar jag henne bakåt och hon tvingas lyda mitt tecken ,  det går oftast bra faktiskt !  Och går det inte bra så hinner hon hejda sig när jag korrigerar.
 
Kul träning !
 
Ingen träning i Habo för oss idag då det är min jobbhelg. Återstår att se om nästa helg om det är på samma ställe eller om de skulle vara i Skövde. Till Skövde är nog en aningen långt tyvärr.

Nybörjare i Habo

Nu var det dags för Habo igen! I snöfall och noll gradigt åkte vi till samma ställe som i måndags. Det var endel nya/gröna Goldens med ,  som har en del träning framför sig innan det ens går att introducera Apportering. 
 
Det stämmer verkligen att man måste ha Lydnad, Inkallning, Kontakt och Stadga på sin hund , innan man ens kan bygga vidare på "huset" ..
 
Vi tränade korta linjetag , med och utan störning. Avslutade sedan med ett stort sök ! Hundarna fick bli taggade och se resten av kursdeltagarna gå igenom området som en "drive", och lägga 12 apporter där. Vi var sen 3 hundar som hämtade 4 apporter var. Vilja sökte jättebra, och kom inte in tom en enda gång. Duktig !
 
Idag har vintern kommit, och jag tycker det är lite härligt faktiskt. Hellre det här, än det mörka blöta som har  varit nu alldeles för länge.
 
Nästa helg det är träning så jobbar jag. Gången efter skulle de ev. hålla till i Skövde. 8 mil dit ,  tveksam om jag åker.  Är ju lite väderbetonat med..

Dirigeringsdag med Anna-Lena Wendt

Nu är det dags att komma ut och visa framfötterna !  Jag har anmält Vilja till en en-dags kurs i dirigering i Lerum 16 mars.  Jag anmäler med hund, och med såhär tidig framförhållning borde det ju finnas platser kvar !?
 
Finns fler kurser på olika ställen att åka på. Ska åka på så mycket jag kan : )

Nybörjarkurs apportering med GRK

På Facebook fick jag nys om Goldenklubben/Skaraborg att de anordnar träningar, och att de ska börja med en nybörjarkurs idag i Habo. Jag kontaktade han som håller i det och jag var välkommen att delta! ...Ibland måste man ju bjuda in sig själv om det ska hända något på träningsfronten.
 
... När jag vaknade imorse tvekade jag dock, ska jag åka ända till Habo för att träna idag?  Njae....jag åkte, och jag är glad att jag åkte, för som vanligt så är det ruskigt skoj att träna hund! Det var många nybörjare. Många som har golden av "utställnings-typ" och som inte riktigt vet vad apporteringen går ut på och hur man ska börja träna. 
Så det var en härlig känsla att känna att jag och Vilja faktiskt har kommit långt i vår träning. Men allt är ju vad man jämför med. Och det härliga med jaktträning är att den finns på ALLA nivåer!
 
Vi började med passivitet och stadgeträning. Det gick fint. Sedan delade vi in oss i två grupper , vi med mer erfarenhet tränade närsök + riktad närsök med linjetag. Gick bra. Sedan var jag tvungen att röra på benen lite så jag gick längs vattnet för att träna linjetag, men för att göra det svårare tränade jag dirigering med "UT-tecknet".   Dvs jag hade Vilja sittandes mot mig och sedan gick jag långt ifrån henne (aldrig gått så långt) för att skicka ut till området. Gick toppen !!
 
Sedan gjorde vi ett kort linjetag med markering.
 
Jag var tvungen att åka hem sen pga jobb , jag hade gärna stannat tills det blivit mörkt...
MEN på söndag är det dags igen ! =)
 
 
 

Genomkörare hos Maire !

15 st förare med hundar var vi hos Maire idag! Det var visst fler än jag som längtat efter träning! En härlig dag har det varit.
 
Vi började med att få ett flertal skott skjutna när vi alla stod på linje. Utan några kast eller andra rörelse. Bara skott. Vilja reagerar inget alls (negativt) på skotten såhär efter nyår känns det skönt. Att få flera skott under passivitet utan att något händer är väldigt bra träning.  Några hundar fick sedan söka i området. Vi blev ej utvalda och rörde oss sedan till ett annat område för att träna markering. Fotgåendet under transporterna går hyfsat bra. Okej. Jag får påminna henne då och då om var hon ska hålla sig , jag har ju koppel på hela tiden nu under transport så kan jag korrigera henne lättare.
 
Markeringarna kastade vi åt varandra, i en triangel. Inga problem, förutom en st som hon missade. Kanske var det avståndet, eller så fick hon ingen vittring på den bara. Synd- då det var jag som ville utmana och utöka avståndet när hon missade..
Sedan linjetag. Inte heller några problem. Lade 2 dummys på linjen och fick faktiskt ett självklart skick även på andra!  Hon brukar ju alltid ställa sig frågandes och undra vad det var hon skulle göra.
 
Lite dirigeringsträning på egen hand, gick också bra.
 
Vi avslutade med en 'walk-up' ,  runt 10 hundar var vi i ledet. Ganska korta markeringar fick var och en, sedan ett linjetag till samma nedslagsplats.  Innan lade vi ut 6 st apporter, som blev ett sk blint linjetag. Jag försökte skicka Vilja på en, men hon drogs hela tiden till vänster.  Dock var hon lydig och lyssnade på min stopp-signal, men hon hittade ej apporten utan jag fick gå ut och visa. Då gick det bra. Visade sig att den då låg bakom granen, svårt att få vittring på då.
 
Maire & Catherine tycker vi är så duktiga med våra hundar ,  och det värmer så att höra! =)
Jag är också stolt över min Vilja , som har en så härlig attityd till arbete. 
 
Hundträning är livet!

RSS 2.0