JUNI ÄR FRI-RÖNTGAD!

JUNI HAR HD GRAD B, ED 0!
 
Igår åkte jag och Juni till Husdjurshälsan i Göteborg. Jag ville den här gången vara riktigt pet-noga med vem jag låter ta bilderna. Jag hörde mig för, och fick tips om Maths Lindberg som jag valde tack vare sin specialistkunskap och effektivitet. Maths tog plåtarna på Juni i ett nafs, och vips fanns dem på datorn
 
 
Och åh, de ligger ju perfekt! Maths såg ingen dysplasi och sa att det är bara att tuta och köra!
 
      
 
 
Jag känner mig så glad och lättad!
 
Efter att Vilja fick HD grad D med måttliga benpålagringar, och C på andra höften, har jag varit orolig att få ytterligare en hund med HD. Så förstå min glädje!
 
Tyvärr så tror jag Vilja känner av sin höft... Hon har sedan 2,5 vecka tillbaka varit besvärad av att gå i mitt trapphus. Mestadels uppför. Detta kom efter att vi kört intervall-träning och jag gått långa promenader flera dagar i sträck. Så vi har efter det tagit det lugnt, ingen jakt-träning, begränsat bus med Juni, kortat ned promenaderna. För att se om det lägger sig.. Och nu tycker jag att hon går smidigare i trapphuset.
Detta ger mig förstås ångest...  Men jag försöker vara lugn, och jag känner mig trygg i att vi har vår sjukgymnast Sandra.
Vi är på väg till en ortopedspecialist som jag känner, så ska han gå igenom Vilja. Det har tagit lite tid bara att få till en tid...
 
 
 
 

Juni's första andjakt

Igår fick jag och Juni den fina möjligheten att stå med Maria på andjakt.
Kl 05,15 igår satt jag i bilen och körde mot Nyköping, nånstans där utanför skulle det vara och 25 mil hade jag dit. En smått tokig grej att göra kan tyckas för de som inte har jakt som intresse. Men för att få vara med får man ofta köra långt! Jag kände mig trygg i att kunna följa Maria hela tiden och inte ta några egna beslut!
 
Jag kom fram i god tid och då var det samling. Jaktledaren gick igenom upplägget, vilka såtar som vi skulle jaga på. Sedan väntade vi på skyttarna. En lång väntan... :)
 
Sen kom det igång!  Skyttarna fick skjuts i bilar, och vi apportörer tog oss ut till våra pass.
 
 
Här stod vi först. Jag och Maria hade koll på den skytten i bild samt en till , till vänster. De änder som de träffade skulle vi ha koll på och plocka in. Marken bredvid var ängsmark, enkelt för hundarna!  Juni satt lugn och fin vid min sida hela tiden. Maria bad mig koppla loss, men jag vågade inte riktigt och hade henne med linan runt om. Vore ju pinsamt om hon knallade.
Maria sa sedan till mig att jag kunde skicka Juni mot den and som hade fallit ca 100 ifrån oss på ängsmarken.
 
Här kommer meningen med alla linjetag in... Alla gånger jag har tragglat med en dummie med hunden, placerat den där och sedan skickat hunden. Nu skulle jag skicka henne mot en fågel som jag tror hon hade sett, men den hade legat ett tag. Jag skickade henne! Hon sprang ut, cirkulerade en liten bit, fick anden i vind, greppade tag om och levererade in som inget!  En så häftig känsla.
 
Det låg en till fågel i närheten, så så fort hon greppat tag om en fågel var jag snabb på att kalla in hela vägen. Inget byte !!
De två första avlämningarna var inte helt 100%, Maria sa då på en gång att bli mer bestämd!  "Visa henne var hon ska komma med apporten". Ja, det hjälper vet jag ju.
Juni fick hämta en fågel till ned mot samma område, och en annan som föll närmare vattnet. Så totalt 3 fåglar !
 
Andra såten bestämde sig Maria för att inte låta henne hämta något, utan bara sitta passiv.
 
 
Här stod vi, och "våra" skyttar står nere vid vassen. Också enkel mark på vägen dit, enkelt för hundarna att apportera i. De flesta av änderna föll i vattnet, 3-4 st landade på marken innan vassen som Marias hundar fick hämta.
 
Här fick Juni befästa stadgan ORDENTLIGT !! Hon skickade sig själv hela tre gånger... haha... Maria hade bett mig att ha henne okopplad - "om hon knallar då"?  hade jag frågat. "Ja, då springer du och hämtar henne" 
(Så knallar hon skulle det inte vara mitt fel  xD)
Juni har varit stadig hela tiden för fallande vilt, men när Maria skickade någon av hennes hundar valde Juni att också sticka. Jag kutade ut, tog tag i henne och tog tillbaka henne i kopplet muttrandes.
"Ta nu av kopplet igen och låtsats som inget"   Japp!  :D  inför andra gången Maria skulle skicka sin hund var jag noga med att säga "stanna" innan, MEN Juni stack ändå !! Wahahaha... Okej, ta tillbaka hunden, befäst "stanna" ännu mer.
Hon knallade säkert en gång till efter det - men efteråt kändes hon mycket mer stadig! 
 
Marias Liza och Charley jobbade på riktigt fint. Liza hämtade säkert 15 änder, gång på gång. En riktig jaktmaskin! Charley fick lära sig springa på en dold linje mot en fågel som hon inte hade sett. Det var klurigt!
 
Efter det var det lunch, mycket gott.
 
 
Tredje och sista såten var på det ställe som vi jagade på mest. Änderna kom kontinuerligt och de föll sporadiskt hos oss. Vi hade hand om det som föll till vänster om spången i vattnet och på land.
Maria säger åt mig att koppla loss Juni och att här kan hon få hämta en fågel om ngt faller i närheten. "Oj, sa jag- hon skakar!"  Okej, hon fick sitta passiv en stund haha. Nu hade hon fattat grejen, minsann.
 
En tredje hund stod vid oss också och fick hämta ett par.
En fågel föll lite längre bort och jag skickade Juni efter att hon verkat lugn. Dock tog hon sig inte ut tillräckligt långt i vattnet och vi valde då att kalla hem henne. INKALLNING - så viktig! Hon kom på inkallning under pågående skytte, så bra!
Två fåglar föll vid vattenkanten i närheten av spången, en rak linje ifrån mig. Fågel nr 2 såg hon och jag skickade som en markering.
Fågel nr 1 hade fallit en stund innan, så jag skickade tillbaka till samma område. Det gjorde hon också bra!
Tredje fågel som föll till Juni landade närmare vattnet, men ändå lite klurigt. Jag fick skicka Juni och se hur hon löste det så bra att jaga hem sin fågel.
 
Här stod några skyttar på sina pass:
 
 
När jakten var avblåst gick vi ned mot vattnet och skickade i våra hundar. "Skicka Juni och se vad hon gör!" 
Åh, vad jag hoppades på att hon skulle hitta en fågel när hon tog sig an marken och sökte. Tyvärr inget napp där!
Vi gick ut på spången och där hade vi fått info om att det fanns fåglar i vattnet bland grenar och sly. Jag stod på spången och skickade i Juni därifrån (bra att vi tränat att hoppa i vatten från brygga i somras!) och försökte styra henne mot området där vi såg att det fanns en fågel.
Och här kommer hon tillbaka med en fågel till mig  <3
 
 
Maria avslutar jakten med att dirigera sin hane mot en and som hon ser långt bort. Snyggt avslut!
 
Så lyckosam jag känner mig för att jag fick vara med. Jag längtar tills nästa gång.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0