Tips från Coachen

Tänk att jag idag har nått målet i två stora moment i jaktträningen , på cirkus en halvtimma. Tänk vad lätt det är när man gör rätt !
 
Tillsammans med Olle har jag fått hunden att
  1. Bära vilt
  2. Lämna av i hand efter vatten
Ja, hur gjorde vi då ? Med viltet så fick vi först väcka intresset för fågeln. Vi fick leka in ett gripande, och så kravlöst som möjligt. Lade också fågeln in i en risbuske så att hon fick kämpa för att komma åt , då blev det bara naturligt att hon bär. Sen bar hon den så fint hela vägen till mig. Att hon ska lämna av är inga problem , det som är konstigt för henne fortfarande är själva fågeln, vad är det som jag bär på ? Och vad ska jag göra med det?     Fick också tips om att jag kan shape'a in ett bärande av fågeln, precis som jag gjorde med dummy. Så, det blir nog bra tills slut om det fortsätter såhär !
 
Med avlämningarna från vatten fick jag först tänka ut en handlingsplan
  1. Vad är målet med det jag tränar?
  2. Vad kan gå fel på vägen?
  3. Hur agerar jag?
  4. Hur når jag målet?
Målet är att hunden ska lämna av dummyn i hand, precis så som hon gör på land. Vad som kan, och som kommer gå fel, är att hon skakar sig och släpper dummyn. Sedan fick jag fundera hur jag ska agera...  Jag har tidigare tänkt att när hon skakar sig är det redan för sent att korrigera.  Men med hjälp av Olle kom jag fram till att jag ju faktiskt måste haffa henne i den sekunden som hon gör det som jag är missnöjd med. Så, jag gick ned och mötte henne. Tog tag i henne när hon skakade sig , gav tillbaka henne dummyn och gick sedan uppåt på land. Vi gjorde om det , polletten hade inte riktigt trillat ner än. Samt att jag var för stressad, jag måste ju hinna ta dummyn !  Omedveten stress.  Gången efter haffade jag henne mitt i skaket igen , då såg jag på henne att hon tog till sig korrigeringen på ett helt annat sätt. Hon förstod att detta gillar jag ej. Jag gav henne dummyn igen och vi gick uppåt på land , hade henne till att sitta en stund med dummyn och sedan tog jag den.  Ett kast till , då jag ännu en gång fick visa henne vad som gäller.
 Hon förstod ännu bättre , så att sedan de resterande kasten fick jag henne att gå kanske upp till 10 m från vattenbrynet för att lämna av. Hallelujah !!
 

Detta funkade helt klart för oss. Så skakar hon sig så får jag korrigera henne i samma ögonblick.
Träningen med viltet får fortsätta på samma sätt. Leka in ett intresse, gömma fågeln på ställen där hon får kämpa för att komma åt, försöka träffa vilt så ofta som möjligt och sedan ta det gradvis.

Träning hos Maire 29/8

Åh, vilken fröjd det är att träna med Vilja !  Och att jag ändå var så pass lugn , när jag på ditvägen hade skyndat mig för att komma iväg så fort som möjligt.  Vilja fick börja med passivitet och låta kompis-hunden jobba.  Markeringar över diket , och jag var inte ett dugg orolig över att Vilja skulle sticka på något som hon inte får.  Nöjd !  Vilja spikar sina markeringar och har inga problem med att komma ut över diket.
 
Vi fick även bekräftat att fotgåendet har blivit bättre !   Nu har jag koppel på hela tiden så att Vilja verkligen får lära om sig att det är tätt vid sidan som jag vill ha henne.  Hon lär sig snabbt då jag korrigerar henne rätt ordentligt nu , sen går hon närmare mig. Het var hon , och hon vill helst bara kuta iväg och hämta alla apporter som finns i hela världen för det är så jäääääädrans kul.  Men hon sansar sig, och väntar.
 
Träning vid vattnet var väl det sämsta idag , om jag ska klaga på något. Hon fick ett totalt överspel och fattade inte alls vad det var som vi pysslade med. Hon trodde iallafall att vi bara lekte.
Avlämningar från vatten funkar ju inte alls. I sommar har de gått ganska bra faktiskt när jag varit vid hundbadet och tränat. Men det var iofs ett tag sen... Efter hon kommit ur vattnet släpper hon ju förstås dummisen och börjar skaka. Sen var det lögn att få henne att ta den.  Började gräva, busa, lattja, clown'a runt och jag vet inte allt.  Kanske måste jag göra ett kast-förbud i vattnet med Sonjadagmatte om det ska bli någon ordning på lektionen här... Vet bara inte hur jag ska nämna det på rätt sätt..
 
Nu är hunden iallafall lugn. Jag älskar hennes driv och fart och glöd i allt hon gör. Men vissa dagar hade jag hellre velat ha en soffpotatis , haha.
 
Imorgon ska vi till Tykavik för att kolla läget inför jaktprovet nästa helg. Intressant!

Träning i Svinhaga

Tänk vad man utsätter de stackars hundarna för. Man lämnar dem många timmar när man måste arbeta. Kommer hem som ett yrväder, byter kläder, ropar på hunden att följa med ut och hoppar in i bilen för att hoppa ut vid en gruppträning 45min efter de börjat. Och sedan kräver man att de ska vara lugna .. ?!
Jag åkte alltså till Svinhaga efter jobbet i hopp om att hinna med att träna ikväll. Och det gjorde jag ! Det blev en väldigt bra träning. Vilja var förstås taggad , men inte suuuuper-taggad.  Hon var i stress när vi kom ur bilen , så när jag meckade med lite dummyväskor och sådant hade jag henne till att sitta, sedan fick hon göra ifrån sina behov och springa runt bara lite. Efter det var det ordning och reda.  Fotgåendet kändes bättre idag. Jag har koppel på hela tiden så att jag korrigerar , jag byter tempo och går saktare ibland och ibland stannar jag - och kräver att hon ska vara med med en gång annars korrigerar jag.  Men överlag, nöjd !
 
Vi hade lite olika saker som vi skickade hundarna mot. Långa linjetag (100-150m) , linjetag + närsök, linjetag 50-100m , sedan skottapport.  Vilja har fort som en kanonkula på de linjetag'en som hon kom ihåg att något fanns där. Jag fick dock gå närmare rätt ofta för att dragningen åt sidan var för stor pga skottapport som hamnat i området brevid. Vilket ja kanske inte var så konstigt.   Så jag tränade med en kortare sträcka plus att jag kastade en markering för att ändå få med störningen , men med större chans att hon lyckades. Och det gjorde hon !
Det har varit ca 10 skott ikväll med hälften skottapporter och Vilja har inte fått hämtat något alls! Jag känner att hon ligger alldeles för högt redan i förväntan, så skulle jag låta henne gå på någon så kanske hon tycker att hon alltid ska få hämta...  Så det är hon alltså inte redo för.
 
Vilja träffade 2 st fåglar , och det går väl inte bra alls det här med att ta vilt. Ikväll ännu sämre än vad det tidigare gjort... Andra gånger har hon ju åtminstone greppat och burit en bit . Det känns som att hon tappar intresset för fågel mer och mer , och jag vet inte hur jag ska få henne till att apportera fågel !?!?!
Men men, är ju roligt att det går bra med dummys iallafall..
 
 
Morgonpromenaden i förmiddags
 
 
 
 
Vilja gör mig (nästan) aldrig besviken.  
 Men om hon bara kunde ta fåglar lite bättre , det vore inte fel....
 
 
 
 

Nya dagmatten och anmäld som funkis

Vilja har fått en dagmatte !! Det funkar toppenbra. De båda får sällskap av varandra och njuter av härliga promenader. Och jag får lite mer lugn och ro inombords. Tanken är att Vilja ska vara hos denna dagmatte 2-3 dagar i veckan, det hoppas jag blir bra.
 
Nu är jag anmäld som funktionär på Jönköpingsprovet 7-8 september. Kul !   Blir en toppenchans att få se och lära sig.
Helgen efter där är det B-prov igen i Hjo , som jag tror Lova ska starta på - då får vi åka och kika ! 

Detta fotgående...

Träningen känns inte 100% bra när Vilja hela tiden drar sig framåt i fotgåendet... Nä , blir till att backa några steg i träningen om det ska se snyggt ut !  Tråkigt bara att så mycket ska falla på en så enkel sak som fotgående.
 
Vi har haft en kort och intensiv träning idag utanför Tenhult. Dolda linjetag, 2 st markering , linjetag igen , sedan linjetag + störningsmarkering.  Vilja sköter allting toppen , hon är så duktig.
Om bara fotgåendet kunde bli lika klockrent så vore jag så nöjd.  Troligtvis är det jag som lär henne fel.
 
 
 
 

WT-träning hos Pia A

Eftersom jag har ett WT i sikte så måste det ju tränas! Igår var vi ett gäng på 5 st hundar som samlades hos Pia Andersson utanför Bottnaryd. Hundar i ungefär samma nivå så det blev samma upplägg för oss alla. Vi körde som stationer , för att göra det likt ett WT.
 
Första stationen var en markering i skog, med dold kastare. Dummyn kom (eller skulle iallafall komma där när jag kastade..!) vid en gran i lätt uppförsbacke. Vilja spikar den klockrent , far ut och hämtar.
 
Andra stationen körde vi en till markering fast vid en grusväg. Hunden skulle då bedöma avstånd vart den landade... Vilket visade sig vara riktigt klurigt !!  Men Vilja låg i och sökte , men kom inte riktigt ut till området.
 
Tredje stationen körde vi en till markering , med synlig kastare och med skott. Direkt efter läggs en apport ut på samma ställe som markeringen, som hunden sen skickas mot. Vilja löste detta fint!
 
Fjärde stationen var närsök. 3 st dummys lades ut i ett område med smågranar som hunden skulle hålla sig i och söka.  Jag bara blåste söksignal så fann hon 2 st med en gång, duktig hund !!
 
Femte station var vatten. Vilja har inte riktigt fokus framåt vid kastet, men hon fann den ändå. Hade hon baaaara kunde lämnat av i hand innan skaket hade jag varit fantastiskt nöjd !! Men nu var jag inte riktigt snabb , så jag hann inte. Det där tränar vi ju mycket på annars. Och det ÄR svårt för henne att låta bli skak när hon går i från torr hund till våt hund.
 
Fotgåendet har blivit bättre. Vid femte stationen vädrade hon vatten på 200m och hade en väldig dragning framåt. Fotgående en bra bit ned till vattnet , och hon höll sig bra vid sidan.
Passivitet vid vatten klarar hon också fint !
 
 
Kanske är vi färdiga för ett WT ändå ?! : )
 

Ledig mitt i veckan

En ledig vardag innebär mer tid för hundträning !  Jag har hittat ett WT i Vallentuna 28 september  som jag känner mig sugen på, vilket betyder att jag nu behöver få möjlighet till mer träning. Tycker det känns om lite svårt att träna själv , inte så lätt att träna kast och sådant själv..
Men träningen idag gick bra ändå !  Efter att jag bytte kommando på fotgåendet så känns det en aning bättre. Gick över stock och blåbärsris i skogen och Vilja hade full koll. Innan det hade jag lagt ut ett sök med 4 dummys ,  ett litet större sök än vad jag normalt brukar träna.. Men det fick gå. Tränade först linjetag med 3 st tennisbollar som jag utökade avståndet ifrån. De första 2 gick bra , men det sista skicket hade hon tappat målbilden och började söka istället.. Så jag fick avbryta där.
 
Söket sen gick bra , hon hittade 3 dummys och den sista bollen. Hon mattades av väldigt fort, men jag lät henne ändå leta och hitta 4 st. Den sista fick vi leta upp ihop.
Och sedan lite apport i vatten ,  samt linjetag. Går inte att få för mycket utav.

RSS 2.0