Träning i Habo

Jaktträning med RSV 130429

 

Habo

 

Stadga vid vatten

Att infinna sig vid vatten och se tennisbollar kastas högt ut över en ö var ingenting som Vilja blivit utsatt för förut. Jag blev varse om att vatten verkligen är en passion för den lilla damen. Om jag tyckte att hon var het vid skott-apporten , så var hon dubbelt så hetare vid vattnet! Fast ändå inte så att hon stod på två ben. Hon satt , i koppel, där tennisbollarna kastades ut som skulle bli dirigeringar till andra hundar. Sedan hoppade ena hunden i. Vi stod inte alls på nära håll , och det var nog bra – för Vilja hade tusen myror i tassarna redan där vi stod. Några droppar till och hennes bägare hade kanske runnit över , så jag ville inte tvinga henne för mycket till och vara passiv.

 

Markeringar

Birgitta kastade några markeringar till oss , som Vilja tog utmärkt ! Hon spikar den , jag vill att hon sitter några sekunder innan hon får gå , och det gör hon vid varje gång. Hon springer till rätt område nästan alla gånger, hittar alla utom en – som jag får blåsa inkallning på istället. Signalen lyssnade hon på , även att hon var i arbete. (trodde jag inte hon skulle göra)

 

Linjetag

Sedan fick jag tips om att träna linjetag genom att lägga några dummys i ett område. Sedan gå sträckan bakåt, skicka från ett ställe och hämta en , sedan backa och gå en sträcka igen, skicka och hunden får springa längre , sedan backa och upprepa tills alla apporter är hemma.

Hade 3 dummysar där och sträckan blev inte så lång , då sprang hunden ut alla gånger och hämtade. Var det var att hon lättare kom ihåg att det ligger nån där? När jag lägger dummysar på rad är det sällan hon kommer ihåg att det ligger fler än 1 st.. (?)

 

Det blev inte en så lång träning idag , men bättre än ingenting! Avslutade träningen igen vid vattnet, och att se annan hund jobba. Rena tortyren alltså , och hon fick förstås inte hoppa i.

Fast efter ett frikommando gjorde hon det ändå, hon kunde inte låta bli.


Numera känd mentalstatus

Härligt att jag blev frisk tills idag , hade verkligen inte varit kul att tvingats avanmäla MH . Nu har vi gått banan och fått Vilja mentalbeskriven !
 
Jag hade rätt i hur hon skulle reagera i de flesta moment , det som skiljde sig var dumpen och spökena. Hon var något mer rädd och mindre nyfiken än vad jag trodde hon skulle vara.
Fick känslan av att testet är anpassat för bruksraser och det stämmer ju , så det är bra att den nya utformningen BPH finns ! Trots det är jag nöjd med att jag valde MH. 
 
Nu finns protokollet sparat både i dator och i pärm!  Ifall jag får möjlighet i framtiden att jämföra hennes med några avkommor... : )   Bara att vänta på röntgen nu...

 
 
Kände mig skyldig Vilja lite aktivitet ikväll.  Så jag tog med mig dummy + tennisbollar och gick ut under järnvägen och tränade. Lade två ganska långa linjetag. Att springa långt är i regel inga problem för henne, så länge det bara finns 1 st ute och att vi har gått sträckan ihop (vilket ju vi alltid gör) , men blandar jag in 2 på den sträckan så hade hon inte kommit ihåg den längst ut... Jag lade linjetaget över gärdet , inte på någon raksträcka - kanske är dags att vi börjar träna så mer och mer nu. Samt att det kom en asfaltsstig emellan och sedan ut på en kant av gräsmatta. Så nu blandade jag in terrängväxlingar också i det hela. Det är ju ett moment svårare. 
 
"Hämta den och inte den"  -   satte ut två dummy ,  Vilja skulle hämta den som jag pekade på.  Hon sprang åt fel , jag ropa "öpp öpp öpp!"  hon vände och tog den andra, braaaa! , sen fick hon apportera den andra.
 
Sök ;  kastade ut två tennisbollar. 2 st kan hon väl komma ihåg att söka efter?  Jodå, det gick bra. Hon till o med tjuvstartade sitt sök efter att jag hade bett henne hämta en dummy som låg längre bort istället.  Japp, nu ska man göra det som jag bestämmer också. Inte lätt !  Hon kom tillbaka (efter ett litet tag) på inkallning och fick sedan söka , inga problem att komma in en gång och sedan ge sig ut att söka igen.
När jag en stund senare lade ut ett sök med för många apporter i så gick det inte lika bra. Hon hittade första bollen, men hittade inte alls någon dummy - de låg längre bort och hon kom inte riktigt ut så långt. 
 
Närsök;  satte henne , gick en ganska lång bit bort för att sedan blåsa närsök. Ville testa om hon förstod signalen även när jag stod längre bort än vad jag brukar, och det gjorde hon ! Hade lagt frolic-bitar bara precis framför henne.
 
Imorgon är planen att jag ska åka till Habo för träning igen , får se vad de pysslar med ! ...Någon sa att vi ska träna i vatten ,  det känns lite för kallt än..brr..  Stadga & passivitet är det som står i fokus på dom träningarna , sedan kan vi fortsätta träna hemma

Så kan det gå...

Idag hade vi stora planer ... Det bokstavligen sket sig när jag vaknar inatt och har fått magsjuka. Usch fy o fan...  Så jäkla tråkigt , då jag verkligen hade sett fram emot att testa personspår med Vilja för första gången.
Dessutom har vi ju MH imorgon ,  kan inte missa det !!!
 
Fåglarna som jag skulle ha tränat med idag fick åka tillbaka till frysen. Spåren får vänta , och jag försöker ladda om för MH imorgon...
Vilja är lugn o fin inomhus ,  men det märks på henne att hon laddar upp sig energimässigt och inte riktigt trivs med att ta det så här lugnt. Men så länge jag inte mår väl så anpassar hon sig.  Jag är snart på banan igen !

Träning med RSV !

Ikväll har jag och Vilja varit med retriever-poolen och tränat !  Ohoj vad skoj !  Inte kände jag en kotte där , sånt hade jag ju aldrig vågat åka på förut ,  men nu så - nu gled vi in i gänget som ingenting.
 
Anteckningar:
 

Jaktträning med RSV 130425

 

Svinhaga

 

Vi började med lydnad. Satte hundarna i en grupp och sedan lämnade dem. Gick sedan framför dem , bakom, förbi och de skulle sitta kvar. Vilja satt kvar men ville gärna till mig ibland då det blev o-harmoni bland de andra hundarna/förare (hon är så känslig för sånt) men hon förstod att hon skulle sitta kvar.

 

Inkallning; hundarna satt på ett led och vi lämnade dem för att sedan kalla in. Vi fick välja om vi ville ha en 'störning' , ofta en dummy som kastades åt ett håll och sedan kallade man in. Jag stod först kvar hos Vilja för att vara säker på att hon sitter kvar när de andra kallar in sina hundar. Det gjorde hon, så då lämnade jag henne. Kallade in utan störning , gick bra. Kallade in efter att en dummy kastats , gick också bra ! Kom till matte som ett skott.

 

Fotgående mot apport / sedan skick; vi var två och då och turades om att gå fot till apport, och sedan skicka mot. Började med fotgående mot apport. Vilja markerar en apport , tror hon ska få hämta men lyssnar på mitt ”häär” och går vid sidan. Sätter sig och den andra hunden får hämta.

Sedan bytte vi , och Vilja var nu denna hund som fick hämta. Vilja kutar iväg till ett jätteområde och söker efter apporten , hittar den och kommer in med den efter jag blåst inkallning. Vet inte om hon såg mig var jag var. (bra tips det här med att gå fram och sträcka ut armar)

Efter att hon fick hämta denna markering märkte jag att hon blev en aning ostadigare. Hon stack olovligt en gång , jag gjorde inget väsen av det och gick bara ut och mötte henne när hon kom för att lämna av apporten. Tillbaka till position och lägga bromsklossen/kopplet på.

 

STADGETRÄNING; här gick vi över åkern (hon gick fint vid sidan, faktiskt) där vi vid en kulle kastade ut 10 st dummys. Detta var frestande för Vilja... Kast efter kast och inte få hämta någon !! Då jag släppte kopplet för att själv gick ut för att kasta två släppte hon från rumpan och stack över , jaja... tillbaka tillbaka.

Sedan kastades 8 tennisbollar högt ut över ett tätt vegetativt område. Stadgan var nu bättre och hon visade inga tecken på att lyfta från rumpan. Mer än att hon blev så hög som hon kunde i sittande läge. Hon är ju så het på tennisbollar!

Här skulle hundarna få turas om att leta dummy, bollar och sedan en skott-apport. Jag kände på en gång att detta avstår jag , här har vi ett ypperligt tillfälle att bara träna stadga och passivitet. Stå på ett led och hundar skickas ut från alla håll OCH apport med skott !!! Detta har vi aldrig blivit utsatta för förut. Skottet går av och hunden tittar med en gång ut, cirka två meter högre i sittande läge. Såg hon att det flög en apport eller riktades bara hennes blick utåt , av ren instinkt? Vet inte , men hon blev ordentligt taggad av detta. Men förstod ändå att hon skulle bli kvar. Fick lite godbitar och lugna klappar som förstärk. 7 st skott med kast, och hon klarade till o med att hunden bredvid blev skickad för att hämta – utan att lyfta mer än kanske nån millimeter från backen. DUKTIG !!

 

 

 

 

Nu funderade vi på vad Vilja kunde få göra. Inga kast ville jag ha, så jag föreslog linjetag. Där får hon springa under kontrollerade former. En lades ut , skick ut och tillbaka. Fint. Två lades ut , ”nej” på första – ut på andra. Hon hämtar , och sedan ska jag skicka på den första.

Den hade hon nog glömt , krävdes några påvisningar innan hon fann den.

 

Jag är så nöjd med henne efter idag. Hur hon kan komma in i en ny grupp med hundar och inte bry sig så mycket om dem , bara titta på mig och tänka "jag är med dig mamma..." 
Vi har fått beröm över att hon har en fin kontakt med mig , så lyhörd och verkar vara en lovande ung duktig tik. Att det värmer att höra !!   Jag bara älskar denna hund!  Nästa träning blir på måndag : )

 


Vilt-träning

Träning hos Maire 130421

 

Med vilt

 

Förutom träningstillfället i augusti i fjol, och de döda fåglar hunden hittat utomhus, så var detta första riktiga träningen med vilt. Jag visste att hon ju tar vilt , men jag visste inte hur dagens träning skulle gå.

 

Markeringar; två och två gick vi ut på åkern och kastade åt varandra. Den egna hunden var med ut och skulle sitta lugnt och sansat och träna passivitet. Detta momentet gick faktiskt bra för Vilja. Hon har fått sig lim under rumpan och kan vara stilla , både när det kastas fåglar och när en annan hund springer för att hämta.

Detta blev första (eller andra) kontakten med viltet. Jag skickade henne på markering, vad hon sen gjorde var väl inte så mycket. Stannar , luktar, vad är detta? Biter lite... nää , detta känns märkligt.

Så markeringsövningen blev väl mer en bekanta-sig-med-fågel-övning.

 

Linjetag; att göra ett linjetag med fågeln gick bättre. Hon tog upp den och bar en bit, som längst till mitt närområde. Sedan släpper hon och undrar vad hon just burit. Vilt-ovana säger Maire , så vi lyssnar på det!

 

Walk up; vi gick på linje (kopplad hund) upp över åkern mot ett område där 5 vilt lagts ut. På vägen upp kastades 10 fåglar , och hunden skulle stanna kvar vid sidan. Hunden var i koppel som sagt så jag visste inte om hon skulle sticka , men jag tror faktiskt inte det. Kändes lugn !

Stod sen kvar medan andra hundar jobbade , bekantade oss lite mer med pippin. Fick sedan lov att hämta en fågel bakåt, hon sprang och sökte, fann den och bar en bit. Att få ett mellanläge mellan nonchalans och bara lek med fågeln känns som det ultimata.

 

Sedan fick vi agera kastare igen, träna mer passivitet och bara va. Är mestadels det vi tränar nu, men det är där grunden måste ligga.

 

Efter fikat tränade vi en gång till med två fåglar. Nu bar hon den jättefint, ville komma till mig med fågeln och bli klappad. Så visst kan hon, bara hon blir mer van.

 

Dagens lärdom är att det är en ENORM skillnad på att träna med vilt och att träna med dummy. Man får verkligen backa 10 steg i träningen med vilt... Det som funkar med dummy kanske inte alls funkar med vilt. Jag tänker på avlämningar tex. Med dummyn har jag klickat avlämningar, att dummyn ska till handen och jag vill att hon sätter sig. Att träna det med en fågel tror jag inte funkar , dock så kommer avlämningarna förhoppningsvis att funka då vi redan fått ett bra avlämnande med dummy.

Och att det är mer relationsbetingat med vilt , om hunden vill komma hem med det eller inte. Något mer ”värdefullt” .

 

Jag har fått med mig en kasse fåglar hem, som jag fyllt frysen med. Haha, hoppas ingen gäst kommer och ska undersöka vad det är !  Ska låta Vilja med jämna mellanrum få träffa fåglar,  få lukta och bekanta sig med det och bära hur hon vill. Berömma mycket när hon kommer till mig, men inte kräva några avlämningar då hon inte är mogen för det.

Till o med gamla Elsa tittade nyfiket på vad detta med fjädrar var för något. Annars vill hon ju mestadels bara ha middag. Eller så verkar hon tro att fågeln just ÄR middag!

 


En and fick ikväll följa med på kvällspromenaden. På gräsmattan gick det som tidigare, mest plock och stim kring fågeln och inget direkt bärande... Försökte få henne att bära fågeln mer än 2 sekunder. Efter några såna försök så gick jag bara därifrån, skulle se vad hon gör nu. Hunden stannade kvar hos fågeln och bara tittade på mig. Sprang sen mot mig utan fågel , jag pekade tillbaka och hon sprang tillbaka. Greppade den jättefint nu och bar den. Sen bara gick vi en bit på rundan. (roligast här var att vi gick precis bakom två andra 'levande' änder, och Vilja hade en av deras kompisar i mun , hah)    Här var hon jätteduktig , inget bus med fågeln utan bara bära. Hon kan ju få till ett jättefint grepp , bara hon förstår att det är det hon ska göra.  Hon fick bära den en bit medans vi gick, fick klapp och beröm under tiden.  Kändes inget märkvärdigt , så det beteende kring fågeln önskar jag mer utav.

 

 


"Hunden i city"

Idag har vi minglat bland massa hundar i stan, kul !!   En o annan rottweiler skällde hon på när de hälsade , man vill ju inte riskera att en sån ska hoppa på en, menar hon...  Denna socialisering behövde hon !  Tror nog att hon blivit bättre med hundmöten.  Hon är inte särskilt glad i andra hundar och blänger gärna på dem under hela mötet, men det är inte samma "attack-skall"  som förut.  Helt acceptabelt.
Idag fick jag till o med beröm att jag har en duktig hund, som gick lös vid sidan, när vi mötte en hundägare.  Värmande att få höra sånt!
 
Imorgon är det jaktträning hos Maire, wiiieeee
 
Träning imorgon , sedan har jag blivit inbjuden till träning på torsdag i Svinhaga med den nya retrievergruppen som jag kommit med i.  Lördag planerar jag att testa personspår för första gången, och söndag MH ! Vilket härligt hundliv !!!

Inför MH

Jag tänkte att jag skulle skriva ner vad jag tror Vilja kommer få för beskrivning på sitt MH. Efter beskrivningen så kan det vara intressant att gå tillbaka och läsa om det jag trodde stämde.
 
"» Kontaktvillighet
Hund och förare går runt bland passiva åskådare för att därefter gå fram till testledaren som hälsar på förare och hund. Testledaren går en liten promenad med hunden och undersöker därefter om den låter sig hanteras. Beskriver hundens förmåga att ta kontakt och besvara kontakt från okända människor."
 
- jag tror att Vilja kommer hälsa glatt på alla närvarande , både på två och fyra ben. Kommer ej att störas av att bli hanterad av främlingar.
 
"» Lek
Testledare och hund leker med en trasa och har dragkamp. Beskriver hundens reaktion i samband med föremålslek och om hunden vill ha en dragkamp med testledaren."
 
- SA NÅGON ATT VI SKA LEKA ?!!  Ungefär den reaktionen tror jag. Eller så leker hon inte lika engagerad med testledaren som hon annars gör med mig.
 
"» Förföljande och gripande
En trasa dras i sicksack snabbt fram utefter marken. Beskriver hundens lust att förfölja ett rörligt föremål och gripa det."
 
- Well , Vilja jagar allt skräp ute som rör sig. Löv är roligast. Harar låter hon numera bli (jag kunde till o med avbryta en jakt igårkväll , förvånad!)  Tror hon startar i 110 % och springer och griper.
 
"» Aktivitetsnivå
Hund och förare står overksamma i 3 minuter. Beskriver hundens reaktion när förväntad aktivitet uteblir."
 
- hoppas på en låg aktivitetsnivå här , men i denna nya miljö så vet jag faktiskt inte...
 
"» Avståndslek
En figurant leker med hunden på 40 meters avstånd från föraren. Beskriver hundens förmåga till aktivitet/samarbete med främmande person på avstånd från föraren."
 
- stor nyfikenhet på håll, kanske lite ragg och skall när hon är på väg ut en bit.  Är inte helt säker på att hon lämnar mig och springer fram. 50/50
 
"» Överraskning
Kallas även ”dumpe”. En overall rycks upp 3 meter framför hunden. Här testas hundens förmåga att agera i en överraskande situation, då den inte är engagerad i en annan handling."
 
- flyr 1-2 meter, något hotfull men tror hon släpper rädslan ganska fort och blir nyfiken/undersöker.
 
"» Ljudkänslighet
En kätting och två grytlock dras på korrugerad plåt då hunden passerar förbi. Beskriver hundens reaktion i samband med överraskande ljud."
 
- reagerar, men ingen flykt
 
"» Spöken
Två figuranter klädda i vit kjol, överdel och huva försedda med svarta ögon och mun rör sig långsamt mot hunden. Beskriver hundens reaktion inför hotfulla rörliga föremål som långsamt närmar sig."
 
- den mest intressanta delen kommer nu.  Jag tror att Vilja kommer morra, skälla , vara hotfull men något osäker. Tror hon rör sig framför mig.  Tar sen kontakt utan hjälp.
 
"» Skott
Skott avlossas, dels under lek och dels i passivitet. Beskriver hundens reaktion i samband med skottlossning."
 
- jag tror inte hon besväras av skott.
 
Nu ser jag oerhört mycket fram emot vad testet ska visa !!!
 

Päs-potatis

Vilja skulle inte beskriva sig som någon direkt soff-potatis...
 
 
Men rätt ofta är ju den där soffan förbaskat skön !!

Vaccination !

Promenad i stan runt Rocksjön & Munksjön.  Isarna har smält och jag har blivit så sugen på att badträna hunden... Men det får nog vänta nån månad till.   Munksjön har ingen direkt strand runt sig , men ändå lätt att ta sig i - där kan hunden få träna på att gå i från olika ställen sen för att hämta dummy ! 
 
 
 
Änder i all ära... men detta var något spektakulärt !!  Vad är detta för fågel !?  Vet inte om jag hade kunnat apportera den alltså...

Sen åkte vi till Bankeryd och fick 1 års-sprutan fixad !  Jag fick lite prisuppgifter på röntgen och har efter det bestämt mig för att vänta helt med röntgen till efter sommarn. Det blir annars en dubbel kostnad, som känns onödig.. Tror aug/sept blir lagom tid.
 
 

Munksjön & rally-lydnad

På fm gick jag och Elin runt Munksjön med hundarna.  En skön härlig runda , med faktiskt en icke-isande vind idag. Underbart !   Dock en ganska trafikerad gångväg i Jönköping så att springa hur som helst för hundens del var det inte riktigt tal om, men hon gick utan koppel ändå delar av rundan och lät bli att hälsa på både folk & fä.
 
Sen hem och slöa lite , sen vidare på rally-kurs !  Led-orden idag har varit Stadga, Passivitet och Kontakt.  Började träningen innan kursen start med att ha henne okopplad sittande/liggande och där skulle hon stanna oavsett vilka hundar/hundägare som anlände. Ett moment som är ganska svårt för henne , då hon helst bara vill lattja runt - särskilt när det kommer hundar som hon känner.. Men hon fixade detta bra ändå ! Och den gången hon smet iväg mot en godispåse visade jag henne bara tillbaka. Sen satt hon kvar med myror i brallan.
Själva rally-lydnaden då?  Den går ok.  Att hon har en förväntansfull attityd perfekt vid min sida med ögontakt, och lyder minsta vink är väl just nu ett framtidsscenario.  Det är ett ganska långt steg ifrån att bara lufsat lugnt vid sidan och sedan helt plötsligt gå taggad vid sidan och vänta på belöning. Hon kan gå vid sidan och hålla kontakt hyffsat , men resten av de utförande momenten är inte riktigt 10-poängare.  Men allt kommer med träning !  
 
 
Att lära sig alla skyltar är ett prov bara det... Faktiskt svårare än jag trodde med rally lydnad !!

"Hämta den, och inte den !"

Nu ligger hunden och sover sött i soffan, och klockan är bara nio !?   Ska nog gå ut och träna apportering varje kväll !, så man får lite egentid om kvällarna :))   Hon är som ett barn , fortfarande.  Ska ha sin uppmärksamhet varenda kväll.   Men jag gillar det , att hon vill ha något och göra och helst träna varje kväll.
 
Efter jag kom hem från Friskis och hade duschat så tog jag fram tre dummy's ur gardeorben. Vilja sa "nu blir jag lycklig!"  Vi gick bara ut till gräsmattan här utanför. Hunden tog glädje-skutt under fotgåendet , åh underbara hund. Lugn och fin nu.
 
Jag skulle träna på det där att hon ska hämta en viss dummy.  Jag ställde upp två st ,  sa nej på den ena. "UT" på den andra. Hunden springer mot den hon inte skulle ta. Gör om ,  hunden springer igen mot den hon inte skulle ta,  men jag lyckas hinna blåsa stopp,  hon reagerar blixtsnabbt - jag väntar på ett sättande och hon får sin boll som belöning.  Var liksom inte läge att försöka dirigera henne till den andra , utan det räckte såhär att kunna stoppa henne.  Efter det gjorde hon rätt alla gånger , jag tror hon lärde sig !
 
Linjetag.  Ett långt linjetag med 1 st fungerar fortfarande bättre än linjetag med 2. Hon stannar upp , frågar , är inte exakt i det hon gör. Önskar att hon kunde springa i raket-fart ut även på andra skicket, men det kanske kommer??
Hade med mig klickern ut för att kunna slipa på avlämingarna.  Hon är så duktig och sitter med dummyn i mun och väntar på sitt klick och godis.
 
Efter det gick vi en längre kvällspromenad.  Vad skönt att kunna vara ute längre , slippa frysa och gå längre rundor än den där 10 min kiss-o bajsrundan som jag gått nu i flera månder och frusit häcken av mig !! 
Good times !  

Jakt, rally & nytt i garderoben

I söndags var det äntligen dags att samlas för jakttträning hos Maire ! Jag gled in i ett gäng med 'de gamla vanliga' vovvarna innehållande familjen ,   utöver dessa var det tre st andra retrievrar med som träningssällskap.  Jag släppte ut hunden ur bilen och hon fick syn på alla dessa lek-kamrater , "kan vi inte busa först och gå i skolan sen !??"  det nästan kröp ur skinnet på henne , men hon behärskade sig och gjorde inga rymningssförsök iväg till nån kompis.. 
 
Vi började träningen och första "lektionen" var sakta fotgående i koppel upp mot dammen.  Jag och Vilja gick först , det gick bra. Under hela träningen skötte hon sig faktiskt fint vid sidan vare sig koppel var på eller inte. Skönt ! Sedan gick vi sist för att skapa en dragning framåt ,  blev ingen skillnad.
 
Sedan samlades vi inne på ett blås-fritt ställe och skulle kolla in hur själva apporteringen såg ut.  Vilja är mycket bättre nu med sina avlämningar (tacka den som uppfann klickern !!)  , dock kan hon bli stadigare och kunna sitta längre med dummyn i mun. Och mina händer som tydligen ska bli mer osynliga..jag förstår inte riktigt det där , men jag ska försöka träna bort det ;)
 
Nästa moment linjetag.  Vi lade ut två st på kort avstånd. Vilja hade för bråttom och stack för att hämta ena , dock fick jag ok avlämningar samt att jag kunde skicka ut henne på nr 2 utan tveksamhet. Gjorde sen ett längre linjetag med 1 st.   Fick också lära mig att man ska fortsätta att ha synliga apporter och hunden ska följa med ut , jag hade för mig att man skulle träna bort det där... Men istället är det alltså terrängen och antalet apporter på linjen man kan avancera med. 
 
"Hopp i hagen" , här skulle hunden hoppa in i en hage och hämta dummy.   Hoppa och ha dummy i munnen samtidigt?  Det vet jag då inte om jag kan... Men det kunde hon, avlämningarna dock blev inte lika bra men det kanske man inte kan kräva redan så hoppet försvårar det hela..
 
Dagens största läxa från träningen blev att träna hunden på att hämta en viss apport på ett linjetag.  Detta gick ändå hyffsat , inte lätt för hunden att förstå att det är Den apporten du ska hämta, och inte den som du tittar på.  Ska börja träna på detta nu ,  får se hur det går !
 
Kom sen hem från träningen och kursen i rallylydnad skulle just börja.  Skulle jag åka på detta också , eller skippa det ?! Jag beslutade mig för att åka.   Vi kom lite sent och anslöt oss in i klubbstugan där alla de andra satt. Nästan alla okända hundar och människor, och hunden lade sig trött vid mina fötter. Uppenbarligen ville hon helst sova. Jaja , vi är här en stund och drar oss sedan hemåt bestämde jag. 
Vi lärde oss skyltarna och gick sedan ut och tränade en väldigt kort bana. I världens sämsta underlag ,  nästan bedrövligt. Så trött hund + ägare = > noll motivation , så det gick väl sådär.  Att köra både jakt och rally på samma dag är inget jag tänker prova igen , hah !    Rallyn blir som ett komplement i vardagen , tränar på de momenten när jag hinner men jakten kommer definitivt i första hand !
 
Från Engelson (världens bästa affär) fick jag idag hem lite nytt. En ny jacka att ha på promenader, och en fleece. Separata hundkläder har verkligen blivit ett måste nu när jag är ute så mycket på promenad, skog och träningar.  
Det har kommit in en ny väst som jag tänkt jag ska beställa. Fick ju ett så fint brodyrmärke , den ska få sitta på nya västen och sedan bäras på kommande jaktprov !

Vilja 1 år !

För idag ett år sedan kom dessa små liv till världen
 
 
 
De två första bilderna från Maire.. lyckan var total !
 
På ett år har den lilla grisen till höger vuxit upp till en härlig hund-individ med mycket egen fart och vilja..
Jag njuter varje dag ihop med henne !
 

 
Ikväll var det premiär för första löp-rundan !  Jag har alltid tyckt det är förbaskat tråkigt och jobbigt att springa, men nu efter all spinning-träning tycks min kondis gått upp ett snäpp , och det är faktiskt ganska härligt att jogga.  Tog bilen och hunden med mig ned till maxi och joggade rocksjön runt.  Vilja fattade ingenting vad vi höll på med först, men efter några meter förstod hon poängen med grejen. Skönt med sällskap!

Stadga, passivitet och kvällsträning..

Nyss inkommen från en 45mins träning ute på gräset.  Kl 18.30 en måndag kväll , barmark och solljus ! Nu väntar vi vara på vårvärmen med ! Två st dummy's följde med ut samt klickern.  Tränade linjetag med två st , de gick ganska bra faktiskt.  Sedan ett långt , då stannade hunden på hälften och frågade.... Brukar det inte ligga en dummy ungefär såhär långt bort, vad ska jag göra nu?  Hon väntade länge på nästa direktiv , jag vill helst inte hjälpa henne.... Men fick ändå göra Ut-tecknet , då sprang hon som en raket direkt till dummyn som var där ute. Varför sprang hon inte direkt dit då?  Klockan gick iallafall bra !  Kunde öka avståndet och hon tog rätt dirigering.
Sedan tränade jag fotgående/lydnadsfot.  Hon förstår har lärt sig "fot", hon kollar upp och följer. Bra !   Nu ska det bara ökas och göra svårare.  Använder klicker, för annars är jag rädd att hon istället börjar kolla efter belöning.
 
När jag gjorde linjetag med tennisboll på promenaden idag förut så hade Vilja och jag inte gått stigen ihop , vilket gjorde att hon sprang istället den vägen som vi har gått.. Har jag lyckats lära hunden linjetag enbart på vägar som vi gått ihop?   Erhmm..   Fick inte ihop det linjetaget , Viljas playdate-for the day anlände. Ådi fick låna en långlina av mig då vi forfarande tränar mycket inkallning med honom... 
Vilja var lös och fick tränas på att sitta/ligga kvar, långt bort ensam. Det misslyckades hon dock med och sprang fram till Ådi , trots att jag trodde att hon fick fram mitt budskap. Tog tag i henne och visade henne tillbaka , sedan rörde hon sig inte en centimeter.  Är tacksam att hon har blivit så lyhörd , att det räcker med att korrigera henne en gång sedan gör hon inte om det. Samma sak med har-jakten som hon tyvärr höll på med ett par gånger... ,  nu dök det upp en hare i rörelse just när vi tränat klart.  Vilja var på väg att springa efter, men lyssnade och kom tillbaka till mig.  Och det har hon lärt sig låta bli  pga att jag blev fly förbannad när hon jagade harar de första gångerna.
 
Dagens konstigaste:  Vilja kräktes upp en jättestrumpa i eftermiddags... Gudskelov att den kom upp och inte fastnade i magen =/   och jag fattar inte varför hon ens svalde den !!

RSS 2.0