Lätt & lagom återträff

Play-date idag med bästa brorsan!!
 

Okej, börjar med den enda ordentliga bilden ,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och lite vattenträning:
 
 
 
 
 
 
 
 Båda var i, bara lite olika mycket  ;)   Nu har vi trötta och nöjda valpar , skönt!
 
Måste säga att vad roligt det är att ha följt dem sen de var 7 dagar gamla , fram tills nu... Två helt olika individer är de! Men lika underbara båda två : )
 

Grönt kort

Det slår mig att ingenting är självklart för en liten valp som knappt är tre månader. Allt ska läras in. Allt från att man ska hålla sig runt matte på promenad, att inte hälsa på allt folk man ser, att man inte behöver gruffa upp sig mot andra hundar, kloklippning, gå fint i koppel, att inte springa efter harar eller änder, osv osv.. Jag hoppas jag inte inbillar mig nu, men det känns som att Vilja börjar fatta poängen med varför jag säger "nej" då och då när vi är ute, och att det lönar sig att lyda.
Dessutom, HERREGUD vad skräpigt det är ute. Aldrig tänkt på det förut, men valpen hittar ju precis allt. Blir tokig på det ibland och vet inte hur många gånger jag öppnar munnen på henne och hittar diverse saker..
Fått en del miljöträning idag med. Gräsklipparen var något nytt.
 
Till något annat; hon gjorde tre st bra avlämningar på raken idag : )  Vi tränar med "ekorren", när vi fått pli på den kanske jag ska prova med någon annan grej.
 
 

Vaccination & bus i stallet

Idag var det dags för 12v sprutan och ännu en utflykt bort mot okända platser. Det gick snabbt och smärtfritt och Vilja fattade nog inte riktigt vad vi gjorde där. Hon hälsade glatt på alla människor och tittade skumt på andra hundar. Människor ÄLSKAR hon, hundar är väl sådär... Hon är tuff utåt sett mot okända hundar, men väldigt vek och underlägsen tills hon lärt känna dem. Då busar hon som sjutton och munhugger.
 
 
 
 
Den här veckan har vi spenderat kvällarna i stallet. Underbar kväll var det där idag. Varmt i luften, soligt och helt vindstilla.  Vilja varvar sin tid med att vila i bilen och att busa med de andra hundarna. Så kommer hon hem sen trött och är lite snällare vid Elsa , smidigt : )
 
 
 
 
 
Valpar... Tror Otis har mött sin överman! De leker väldigt bra ihop. Lite på samma mentala nivå är dem, trots att han ska vara två år äldre.

Livets guldkorn

Vad hade jag gjort utan dessa två?
 
 
 Är så tacksam för min lilla tjej, TACK Maire & Catherine, kunde inte fått en bättre hund!  Tror hon är precis vad jag väntat på och önskat mig i många år.
 
Häromdagen gjorde vi första korrekta avlämningen av leksak i hand. Det var en härlig känsla, och jag hoppas verkligen vi kommer ut på jaktprov i framtiden och får visa upp vilka egenskaper som ska ligga i en riktig golden retriever.

"O-proppit"

Valpen ser ganska rolig ut just nu. Styltor till ben och elefant-öron till öron. Inte särskilt proportionerligt. Men hon växer nog ikapp med sig själv snart !  
Vi har varit iväg lite under helgen. Åkt mycket bil och varit hemma hos folk. Jag har kommit på att hon fullkomligt älskar barn ! Inte jätteömsesidigt kanske då hon blir väldigt ivrig och gör barnen ledsna.. Men tills slut kunde de små barnen (valpen och ett-åringen) umgås tillsammans på golvet utan gråt. Hör o häpna så kanske jag till och med har fått henne till att kunna hejda sig när vi är ute och inte springa fram halvt galen till alla hon ser, tack vare att hon tills slut kunde sansa sig med ett-åringen. Men vi tränar mycket på det, att man inte behöver hälsa på precis alla. Fast hellre en social valp än en icke-social och folk-skygg.
 
Sådär överdrivet matglad är hon inte.. Inte när den ligger i matskålen iallafall. Elsa hade väl kunnat äta hela foder-säcken om hon kunnat, men Vilja äter minsann bara när hon är hungrig sen får Elsa ta resten.
 
Har lärt henne att lystra till mitt "ho-ho" , ibland lär man dem saker utan att man inser det.. Samt att släppa leksaken på kommando när vi kampar. "Tack" = godis, sen får man fortsätta leka. Är kanske bra grund inför apporteringsträningen?

En kväll vid Vätterstranden

 
 
 
 
 
 Måste hon växa så fort ?!  - Nu är jag nog nästan lika trött som hon. Alltså, hon får ju mer och mer egen vilja...
 

Sol & värme

Haha, jag tycker detta är lite roligt: Jag har tränat så mycket på att bilen ska vara ett trevligt ställe för Vilja så nu vill hon knappt hoppa ut därifrån!  Får väl träna på det också, allt ska verkligen tränas. Hon är jätteduktig på att sitta tyst och snällt i bilen och vänta. Igår red jag en timme på banan och hörde inte ett ljud från henne.
 
Hur går det med den där koppelträningen då som jag grämt mig lite över.. ?  Jo idag orkade jag inte vara lika ambitiös som tidigare utan hon fick helt enkelt finna sig i kopplet och följa med bäst hon kunde. Kanske hjälpte det att Elsa också var med, att hon följde med bättre då.  Härlig känsla att promenera ner till Vättern och sitta där och titta på tokiga människor som badar i den kalla sjön, brr..  Tyvärr så glömde jag kameran. 
 
Ikväll ska vi till en vän och hälsa på. Vilken tur att hon råkar bo på fjärde våning så man kan åka hiss upp! Detta blir intressant.

11 veckor

Se vilka långa ben hon har !
 
 
 
Valpen växer. Just nu behandlas hon med avmaskningsmedel. Var ju inte för jädra gott tyckte hon... Efter en stunds mobbning från min sida bytte jag taktik och lade medlet inuti en skinkbit istället. Det gick bättre!  Nästa vecka är hon redan 12 veckor, och dags att få en spruta igen. Efter det räknar jag med att vi ska komma ut lite mer. Måste bara få ordning på valpen i koppel först, hmmm...
 
 
 

Klickerkurs

Jag har anmält oss till den där online-klickerkursen hos Canis. Man får ett mail om dagen i 7 dagar, och sen får man mail lite mer sällan om jag förstod det rätt. Känns som en lite rolig grej sådär. Jag vill jättegärna få en sk "klicker-klok" hund , det blir så roligt att träna då när hunden bara spottar ur sig beteenden. Kursen är väl mest för min egen skull eftersom jag är ganska grön på ämnet. Så får vi se om jag kan lära ut något till den lilla (ragatan... ups, sa jag det där högt?) .
Klickade in Vilja gjorde jag redan andra dagen eller liknande. Vi har inte kommit så långt än mer än att jag klickar vid ögonkontakt, och det fattar hon nu. Samt när hon sätter sig på kommando och lägger sig.

Dagens lektion innebär att man ska klicka in hunden, men det har jag redan gjort så vi får väl håltimma idag då ;)

Koppelträning, lek & passivitet

Någon gång / dag tar jag med en köttbulle i fickan och en lek-trasa så går vi längs stora gräsmattan upp till vad jag nu kallar "koppel-tränar-området". En lugn parkering utanför ett äldreboende där det inte finns så mycket som stör den lilla valpen, utan att hon kan koncentrera sig på att inte bita i kopplet och att följa mig. Det går faktiskt ganska bra nu. Jag vill att hon ska associera att vara i koppel med att följa mig och få godis när hon tar kontakt.  Det är förstås jobbigt för henne att märka att hon inte kan springa hur hon vill, och att det kliar och stramar åt halsen. Men det går bra som sagt, och jag tror vi kan gå längre och längre sträckor med koppel så småningom.  Efter avklarad koppelträning springer vi tillbaka längs gräsmattan där hon gör sina behov, leker, tränar inkallning och kontakt.



Den här ska jag beställa inom kort :



En väst från Engelssons , med många fiffiga fickor. Jag tänkte jag kan ha den när vi ska börja på valpkurs i augusti.  (Så slipper jag smula ner min vanliga jacka med godis-smulor och korvgegg)
Och självklart ska jag ha den vid alla tillfällen som vi tränar jakt framöver : ))  

Förresten vi fick en spontan vilt-kontakt i stallet idag.. Hon hittade en död liten fågel som hon greppade direkt. Duktig valp , men dessvärre visste jag inte vad den hade dött av så det var en kort kontakt med den fågeln.

Som hund & katt

Vem sa att katt och hund inte kan gå bra ihop?



Jämnstora, lika busiga båda två.  Katten Sixten tyckte det var hur skoj som helst att det kom en hund som han kunde busa med. Och trots att Vilja busat halva dagen med bästa kompisen så tackade hon inte nej till ännu mer bus.



9 kg valp.

Miljöträning; tvättstugan

Istället för att ensamhetsträna (vilket går jättebra) valpen så har hon idag fått vara med ner till källaren och tvättsugan två vändor.  Källargången var no problemo, lite kinkigare var det när tvättmaskinerna började låta så hiskeligt i tvättstugan. Jag tänkte vi skulle busa lite där i tvättstugan , och busade jag så busade hon också. Där emellan gnällde/skällde hon på mig och ville jag skulle ta upp henne i famnen. (hon påminner lite om en ett-åring) Nej, du får vara på golvet ensam ett tag nu sa jag till henne. Sen gick jag upp med valpen hack i häl.

Åkte sen och handlade mat och var borta runt en timme. Valpen låg på filten i hallen och sov när jag öppnade dörrn, oj inte meningen att väcka dig. Såå skönt att hon inte verkar bry sig om när jag kommer och går. Hon bryr sig minst om när jag kommer , går jag till hallen och ska gå ut brukar hon gissa på att hon också ska gå ut. Men säger jag åt henne att vänta och petar till henne, och sen stänger dörren så är det inte mer med det. Inte ett ljud har jag hört från henne i trapphuset :)

När jag skulle gå ner till tvättstugan igen följde hon också med. Den här gången skulle vi in till torkrummet, med ännu större oljud. Vroooom, valpen stack ut snabbast möjligt. Men kom sen tillbaka när jag lockade på henne. Sen låg hon utanför torkrummet på min jacka och tittade när jag hängde upp min tvätt. Tyckte kanske det var tryggast.
Jag tror det är super-viktigt att man miljötränar sin valp så mycket som man kan. Annars tror jag risken är att man får en hund som Elsa... Hon har otroligt svårt för nya miljöer och saker, att kunna slappna av. Jag tror att hon inte fått så mycket miljöträning alls när hon var valp och bodde på kenneln. Kanske har hon inte åkt så mycket bil överhuvudtaget innan vi fick henne, då är det inte så konstigt att hon avskyr bilåkning som vuxen.

Imorgon ska vi till Värnamo och hälsa på, det är många som vill träffa min lilla höna : )

15/6

Lilla tjejen har varit här i två veckor idag :)  Tycker det känns som hon har varit här längre än så. Det kanske beror på att hon funnits i mina tankar hur länge som helst. Tänk att hon äntligen kom...!





Legat och sovit hela fm, nu är det full rulle en stund !!  Favoriten är att rejsa runt i sandlådan här utanför, jaa de är precis som små barn.
Hon är duktig på att komma med leksaker som jag slänger iväg på hallgolvet. Då hämtar hon dem och kommer sen till mitt knä, eller så lägger hon sig bredvid Elsa. Kampa kan hon göra (och låta mer som en kamphund...) men hon verkar finna det största nöjet i att leka ihop, för släpper jag leksaken så vill hon hellre upp i knät eller brottas. Typ.. döda-hopp  ;) 



Koppelträning (?)

Valpen blir 10 veckor imorgon , det tycker jag märks på vikten ! Inte för att hon någonsin varit lätt att bära, den lilla vägde mer än vad jag trodde en 8 veckors goldenvalp skulle göra. Nu vid 10 veckor väger hon alltså ännu mer , så för att skona min rygg ska vi börja koppelträna så smått. Okej inte bara därför , skulle ju vara kul att röra sig längre bort än våra gräsmattor så småningom på promenad. Och med risk att den lilla förlorar förnuftet då och då måste hon alltså ha ett band runt halsen... Varför det , frågade hon sig.  (Så, torka lite kiss mellan varven också)









Det här med koppelträning får vi väl ta lite pö om pö , känns fortfarande som viktigast att hon följer mig och lyssnar på mig än att hon lär sig gå fint i koppel.. Med min envishet ska vi nog få det rätt till slut.

Vad fina bilderna blev ! Tänk vad lite sol kan göra... :)

Om ensamhetsträning

När man googlar på hur man ska ensamhetsträna sin valp så läser man "gå ut 5 min i taget, gå sen ut 6 min, 8 min osv... Skramla med nycklar, lås dörren ibland, ta på dig ytterkläder och ta sen av dig igen"  Är det så märkvärdigt?  Jag visste inte riktigt vilka råd jag skulle lyda.  Jag själv kan tycka att det låter bättre att lämna valpen en längre stund från början (typ 20min) istället , känns som att man bara skapar stress när man springer så mkt ut och in.. 

Redan efter andra eller tredje dagen testade jag att lämna Vilja. Jag behövde gå till brevlådan och Elsa ville gå ut, valpen låg i soffan och sov som en stock så då smög jag ut. Tyst som en mus och fort som attan gick jag fram och tillbaka till brevlådan. Låste försiktigt upp dörren, kikade om hon låg kvar i soffan och visst gjorde hon det. Hon hade inte märkt något alls. Sen sov hon ytterliggare ett par timmar. Nu har jag successivt ökat Elsas promenader så i dagsläget är vi ute runt 45 min medans valpen sover mitt på dagen. Smidigt att hon ska ta sin middagslur lagom till Elsa vill gå ut : )

Nu har jag lämnat henne ihop med Elsa ett par gånger också när jag behövt handla mat. Gick snabbare än snabbast genom mataffären, sen hem - öppnade dörren och där ligger båda två i hallen och väntar.  Duktig liten valp.

Som vanligt finns det 100 olika åsikter när det gäller hund. Man får helt enkelt lyssna på olika råd, sen blanda ihop och bilda sin egen åsikt om vad man tror sig bäst passa sin egen ..

8/6




Jag gjorde eget hundgodis, det märktes på hundarna !  Syns det att jag klickat in Vilja på ligg? ;)

Bilåkning & stallet

Jag lägger ner ganska mycket på att Vilja ska tycka buren och bilen är ett trevligt ställe, som det går bra att slappna av på. (Jag vill verkligen inte få en till hund som avskyr bilen)  
Under veckan har vi åkt ett par turer , och jag tror hon har vant sig vid att vara där bak i buren nu för idag kunde jag höra vad de sa på radion. Jösses vad högt den där lilla kan gapa , hon tyckte minsan inte att hon skulle befinna sig bakom galler längst bak i bilen ett tag. Då kom jag på att vi kan ju busa ute ett tag innan vi åker bil, så kanske hon somnar. Bra idé , för det har hjälpt!  Dessutom har hon fått massor med gotte och sin lektrasa med in , tror det gjort susen : )



Såhär fint satt hon och tittade ut när jag kollade till henne efter jag hade ridit. Tycker redan hon har blivit större på bara en vecka.
Vid stallet är världen jättestor och säkert lite läskig, så hon får hitta tryggheten i att vara i bilen så får hon vara med in i stallet när hon blivit större. Men det räcker nog tycker hon att sitta där bak och kika på hästar, andra hundar och traktorer som kör förbi. Väldigt bra miljöträning!

9 v på Sveriges nationaldag

Idag fyller Vilja och brorsan 9 veckor!  Det har vi firat med att busa till det med Sheltie-hanen Milton som varit här under dagen.  Vilja tuffade till sig mer och mer inomhus, tror minsann inte att jag fått en tjej med litet självförtroende! Rätt fram är hon , och oerhört social.

Ute tränar vi inkallning både med namn och visselpipa , det går jättebra. (Om hon inte fastnat vid någon doftfläck, då hör hon visst inte)   Ute på gräsmattan har hon börjat springa sina "äro-varv" , men har ändå stenkoll på vart jag är. 

Polletten har trillat ner för henne så hon förstår nu att får hon ingen godis av att sitta ner så kan man prova med att lägga sig också , det funkar med. Snart kan jag lägga in kommando på både sitt och ligg. Duktiga tjejen.
Och mellan varven myser vi förstås massor, och bara är : )






4/6




Köttbulle? Någon?

3/6

Nu har snart ännu en dag gått och vi har det så mysigt. Hon äter, sover, busar och leker om vart annat. Så som det ska vara : )

Igår introducerade jag klickern. Vi kör det rätt enkelt , klickar ett par-tre gånger sen lek , klick ett par gånger igen. På sikt vill jag lära henne ta ögonkontakt och då kommer belöning, har även klickat för när hon lägger sig och sätter sig. Och kommer fortsätta klicka för alla spontana beteenden.
Ute är hon fortsatt jätteduktig och går inte många meter bakom. Har även påbörjat lite namnträning , men mest fokus lägger vi på hit-signalen.

Har suttit nere vid ank-dammen idag en stund och bara tittat på fiskmåsarna och änderna. Det var inget konstigt tyckte hon , gjorde ingen ansats att vilja springa iväg nånstans ifrån oss. Kunde till och med gå förbi ett par änder som låg vid en buske. Bäst att vänja sig vid de djur som vi förhoppningsvis en dag ska springa ut och hämta hem : )

Ja, jag tror jag tycker om henne ännu mer idag !



Första natten

Natten har gått helt ok ! Tror jag har sovit sämre än vad hon har, sovit med ett öga öppet och vaknade till de gånger hon bökade och ville upp i sängen, men hon har sovit nere på golvet hela natten. Ute vid 5.30 och kissade sen sov vi en stund till. Hon är duktig med att göra ifrån sig ute , jag försöker hinna ut innan hon hinner sätta sig. Hon följer en som en skugga ute och inne , och lyssnar klockrent på visselpipan - hoppas det kan stanna så : )

Idag skiner solen, kanske kan ta med en leksak ut senare och leka och försöka ta några foton.

Annars tar vi det mest lugnt idag. Hälsat på några människor ute, och hon gillar alla ! Redan hunnit smita fram till några som det inte var meningen att vi skulle hälsa på, får nog träna på det framöver!







Tycker hon är rätt charmig, min Aim High Tofts Charm.


Min stora dag

Det känns som mitt livs stora dag idag. Den får väl bli andra platsen efter min framtida bröllopsdag, om den dagen nu kommer haha.. Men denna dagen känns alldeles speciell. Dagen då min dröm går i uppfyllelse
:))

Jag hade ruskigt svårt att somna igår kväll, kändes ju som om det vore julafton idag. Min julafton!
Ska strax gå en sista ensam-promenad med Elsa , sen har jag tydligen två vovvsar!  

Uppdaterar sen !!!



Nu är hon här ! Hon ligger bredvid i soffan (tycker hon får vara i soffan) med pip-ekorren och spanar på Elsa som tuggar på något gott. Hon har tagit flytten förvånandsvärt bra ! "Pratade" lite i bilen på hemvägen, kollade på vindrutetorkarna, sen somnade hon lagom tills vi kom hem.




Hon kom och lade sig i mitt knä och somnade på stört : )




Hon slockande igen i köket, så jag passade på att slänga ihop lite mat - med ögat typ varannan sekund på henne







Vädret är jättedåligt ute , så det blir bara inne-bilder idag. Vi hinns nog med och ta bättre bilder ute senare :)

Nu ska jag bara njuta av att äntligen ha henne här ! Tror jag är gladast i stan ikväll.

RSS 2.0