Lång långpromenad

Nu har vi igen toppat rekordet i våra ben !  Promenad ned till Rocksjön , sedan gå runt , sedan gå hem , måste vara nästan en mil ! Idag var vädret så härligt så det behövdes varken mössa, vantar eller halsduk ! UNDERBART !!
 
 
 
Vilja hon föll i plurret idag. Vips  så gick hon ut på en is som inte var en is , och försvann ned i vattnet.  Hunden plaskade och kom inte upp , så jag fick dra upp henne.. Tur man har en relativt liten hund och ingen leonberger i kopplet !

Promenad-träff !

Tack Kitty för promenaden : ))
 

???

http://www.blocket.se/jonkoping/Hanhund_till_parning_45913360.htm?ca=17&w=1
 
Hur fan rent ut sagt tänker man här ?! Snacka om att vara spontan i sin uppfödning av valpar !! Leta hanhund samma vecka som tiken faller i höglöp ....  Ja men valpar vore väl mysigt ?? ... suck     uppfödning är inte en rättighet man har bara för att man är hundägare anser jag..
 
Imorgon ska jag och en gammal klasskompis från Stora segerstad hundklassen träffas med våra "valpar" . Vi drömde och planerade våra valpar samtidigt , så det är så himla kul att vi har våra hjärtan nu !! : )
Träffade förresten labbetiken idag igen , den som Vilja 'uppfostrade' igår ,  tiken lade sig på rygg med en gång och Vilja stod bredvid med svansen högt upp.. Så intressant att se hur språket går till mellan dem

Morgonpromenad och linjetag på cykelväg

Nu har jag och Vilja varit ute på en härlig och lagom morgonpromenad till Huskvarna. Det känns som att vi börjar få kläm på det här med linjetag nu. Jag vet hur jag ska träna, och hunden vet vad den ska göra.  Cykelvägar känns som ett bra ställe att träna på just nu. Hunden tränas på att springa rakt ,  och hon tränas på att springa ut även om hon inte sett att jag lagt ut något  (kallas det dolda apporter?)
- eller ser apporten med synen.
Idag "tappade" jag mina vantar och la dem medvetet precis ovanför ett backrön , så att Vilja inte skulle se vantarna alls när jag skickade henne.   Hade gjort några lättare innan så hon ska lyckas.  Cykelvägen är också bra att träna på för där slipper hon söka efter vad som finns där, utan hon ser apporten med en gång när hon springer på den. Keep it simple and stupid sägs det ju...    Så jag gör väldigt lätta avstånd hela tiden. Utökar så småningom. Såhär tror jag att jag kan träna så länge som jag bara har en apport och tränar på grusvägar eller liknande. För jag tränar ju på att hon ska springa Ut på mitt tecken, lita på mig när jag säger att det finns något där.
När jag sen ska träna med fler än en apport, och i annan träning får hon gå med när jag lägger apporterna igen.  Backa bandet så fort man avancerar eller byter terräng.  Japp, blir nog bra det här !   Nu väntar vi bara på träning hos uppfödarmamma : )
 

 
Jag fick eftermiddagen fri, så jag packade dummyväskan och tog med mig den ut till elmia-fältet för första gången ! Bär man den långt är den ju tung ! Med 4 st dummy i ,  2 kg ??  Ska det kännas så tungt !?
På vägen dit träffade vi en hundägare med en labbetik. Den var också års-gammal. Tydligen hade den lite svårt med vett & etikett, hyfs ihop med andra hundar, berättade ägaren. Vilja tog på sig rollen direkt att uppfostra.. Hon bokstavligen tryckte ner den tiken till marken , och hade diverse ljud för sig. Inget jag sett förut att hon gör så ?!   Ägaren sa att det var lugnt , denna hund behövde uppfostran. De lekte om vart annat, jagade varann , Vilja läxade upp den mindre och mindre och efter ett tag lade sig hunden självmant ner och visade underkastelse. Jaha, jag som alltid sett Vilja som den som är lägst i rang bland andra hundar.  Hon kanske tyckte att denna spralliga tik hade nåt att lära sig , isåfall är det en klok och språksäker hund jag har !
 
Åter till träningen. Efter leken var jag rädd att Vilja skulle ha mattats av , men hon var lagom taggad ändå.  Tränade mestadels linjetag med två apporter. Hon är säkrare på andra skicket, men fortarande inte helt säker. Hon stannar upp, avvaktar innan hon springer igen. Jag hade nog lite för långt avstånd , för hon uppfattade inte grejjen riktigt och såg inte heller apporten - som jag tror att hon behöver göra vid andra skicket för att lära sig.  Det är som att hon inte förstår att hon ska springa en gång till och hämta nåt , jag har ju redan sprungit ut och hämtat den ??    Men det går definitivt bättre nu än vad det gjorde för ett tag sedan , så det är väl bara att nöta nöta nöta.
 
Tränade lite klockan ,   känns som att hon tappat lite. Inte helt klockren (haha)  som jag tidigare uppfattat henne. Efter det gjorde jag en ny grej ; satte henne och gick sen långt bort och kastade en dummy.  Gick sen en båge runt henne och kastade två till.  Som en trippelmarkering , hon såg att tre st lades ut sedan fick hon hämta en och en.  Denna övning känns ju inte som så svår där på fältet med kort gräs ,  hunden kan nästan gå på syn.  Därför gjorde jag sen ett sök för att hon verkligen skulle jobba med näsan. Och det gjorde hon ! Hon letade länge och noggrant , frågade mig några gånger om hjälp men jag försökte vara passiv..
 
Är överlag nöjd med dagens träning ! (förutom de par gångerna som hon valde att äta harskit istället för att ta upp apporten..!) 
Det var en härlig känsla att få träna "på riktigt" med ett gäng dummys. Att få träna med sin hund som man har lärt alla grunder själv. Att sitta kvar ,  att hämta apport , komma in och lämna av i hand. Det har bannemej inte varit någon självklarhet !!

MH & långpromenad

Nu har jag anmält till MH här i Jönköping ! Om min anmälan kommit fram så är det 27 april som gäller.
Ska läsa på lite om momenten , men jag tror det enda jag är fundersam över är "spökena" , herregud Vilja skäller ju ut en stolpe ibland om hon är på det humöret.. Stackars dessa spöken vad de kommer bli utskällda misstänker jag !! Dumpen är jag inte så fundersam över (det enda hon gör är väl att rygga till, skälla, resa lite ragg sedan undersöka) , inte heller ljudskramlet, eller skott..   Kan ta och skriva en utvärdering om hur jag tror Vilja reagerar , så ser jag sen hur rätt jag hade
- blir spännande !
 
Idag har jag gått 5 km rundan på Bondberget. Plus att jag har väl 1,5 - 2 km upp dit och tillbaka, så en riktig långpromenad har vi gått idag. Skönt att man kan gå så långt man vill och orkar utan att behöva tänka på att 'valpen' är liten, för det är hon ju inte längre. Årsdagen närmar sig och jag ska boka tid för armbågsröntgen med så småningom.  Tror jag gör så, röntgar armbågarna först och HD i höst. Även om det blir dubbel kostnad. Kan vara skönt o veta hur det ligger till med armbågarna iallafall. 
 
 
buuuhh..

Elsapälsa..

 
 
 
 
 
Lilla Elsa...jag klämde hennes svans i ytterdörren för ett par veckor sedan... Hon fick väldigt ont, det gick hål på svansen och det var små-sår.. Ringde veterinären och var beredd på att åka in och få domen "bruten svans, amputation nödvändig" .. Avvaktade några dagar , svansen ser helt normal ut. Alla små-sår läkta och hon verkar inte längre ha ont.   Mådde så dåligt över detta att jag inte var mer uppmärksam.. Vad man än gör så älskar hundarna en ovillkorligt ändå.
 
Är dessutom lite valpsjuk...
 
 
Hur söt !?
Vill ha Vilja-bebisar.

Crazy-dog

Tror visst inte att min lilla Vilja har fått så mycket lek o träning i helgen när jag varit i Gbg.. !! För jisses vad 'på' hon var ikväll när jag tränade. Helt galen ,  det roligaste är efter jag lägger ifrån mig klickern och hon vet att det blir bus, då hoppar hon rätt upp i luften med all energi och frustration som hon har och skäller och ser galen ut .. BUUUUS !!!
 
Idag klickade jag för att hon "satt fint"  .. såhär   (lånad bild)
 
 
Hon fattade förstås ingenting , men kanske 1/10 försök gjorde hon rätt. Oftast hoppar hon upp med hela kroppen , och det är fel. Vill att hon ska ha rumpan i backen och båda tassar upp i luften. En väldig balansprövning.
Klickar också med dummys/avlämning ,  utökar tiden som hon har den i munnen och jag har nu börjat röra min hand mot henne utan att hon ska släppa dummyn. Det går sådär , men med övning fattar hon nog det med.
2 timmars promenad idag igen. Underbart. Ingen dummy med ut , men släppte mössa/vantar och skickade henne på att hämta.. Är ingen skillnad om det är mössa, dummy, eller tennisboll, farten och viljan är densamma !

Vätterstranden & Göteborg

Långa sköna promenader vid Vätterstranden...känner mig lycklig
 
 
I helgen ska jag en sväng till Göteborg , kalla mig mesig men jag tycker det är ganska jobbigt att skiljas från hundarna.. Känner mig liksom halv.. Och i natt ska jag sova helt själv utan dom  =/    så tomt hemma..!

Premiär-turen

Sådärja ! Nu har dummy-väskan med tillhörande apporter varit med ut för första gången, fast jag använde bara tre...  2 st i linjetag och 2-3 i "klockan" . Linjetag med två går bättre !  Hon kommer lättare ihåg att det finns en till ute.
Apporten längst bort hamnade lite i en sluttning och blev osynlig , Vilja visste att den fanns där och ville springa bort dit när hon hämtat första. Men hejdade sig på mitt ord , och kom med den hon hade i munnen.  Gjorde om det igen så apporten längst bort blev osynlig , hon mindes att den låg där och sprang för att hämta.  Att få henne att springa rakt såhär på en gräsplätt när inte apporterna är synliga vid första anblick , kan göra att hon springer en aning vågigt, fast ändå rakt. Så borde jag sluta träna så?
Speciellt på ett skick då hon stannade upp framför mig , hon mindes inte dummyn , sprang lite i en båge ut (fast höll sig ändå i kurs)  för att sedan finns apporten.  Vill ju förstås ha spikraka skick , kanske borde träna mer på en stig och synliga apporter ?  Men om man aldrig lämnar stigen, hur ska man då komma vidare i sin träning?  Eller känns som att huvudsaken är att hon ändå finner något där ute , när hon litat på mitt tecken? 
Många frågor. Ovan tränare.
 
Tränade klockan då jag numera utökar avståndet från mig och hunden.  Får ibland vara övertydlig så hon lyfter rumpan och hämtar, händer att hon tvekar och bara sitter kvar. Hon tog "fel"  när hon egentligen skulle ta den bakom sig , så det tränade jag några gånger extra genom att ha en dummy bakom sig - lägga en åt höger /vänster, dragningen är förstås åt sidorna....men hon ska ändå gå Ut på mitt tecken , för där ligger en apport även om hon inte sett att den läggs där. Lite tveksam , men gjorde rätt de flesta gånger.
 
Avslutade med ett sök då jag lade ut 3 st dummis i en sluttning och skickade på sök.  2 st kom in felfritt, den tredje tappade hon lite fokus på,  och kom tillbaka till mig för att äta lite harskit..   Manade på att hon ska ge sig ut och söka , och då fann hon sista. Inte tränat sök med fler än en apport förut , så det här med att söka-hämta-söka-hämta-söka-hämta är något som får nötas in, precis som med allt annat !!

Linjetag i källaren

När man har en kvällsaktiv hund som vill träna (och det är mörkt och minusgrader ute ...än...), och utrymmet hemma tryter , så flyttar man sig till korridoren i källaren - iallfall om man är som jag. Vilja har en sån ännu mer vilja nu med de nya dummisarna , hon är så taggad , så motiverad -jättekul att träna. Och då har jag inte ens tagit steget till utomhus än !!  Hoppas hon kommer ihåg vad stadga är nu bara...
 
I källaren har vi aldrig förut varit och tränat. Ny miljö , en ännu mer taggad Vilja - men gjorde ändå allt rätt. Det känns som att hon börjar fatta det här med mitt Ut-tecken nu. Hon börjar att kolla utåt när jag sätter henne i position , och springer rakt ut - ibland tjuvar hon dock , men hejdar sig och kommer tillbaka.  Oftast ser hon att det ligger nåt där ute och då är det ju inte svårt för henne att springa.
 
Avlämningarna går också bättre. Hon kan nu sätta sig med dummyn i munnen och hålla fast ett par sek , fast då och då fumlar hon fortfarande runt innan hon kommer på vad som efterfrågas. Det ska jag också börja träna utomhus.  Klicker is the shit.
 
 
En bild på min favorithäst i stallet. Pinglan, en treåring som ska visas på 3 års-testet i maj. Så himla go !!!

100 års kalas och paket

Mina hundar har idag skött sig helt ypperligt på 100 års kalset som jag har varit med och fixat och ordnat. Min kära pappa och hans kusin har fyllt 50 , så de ville ha en fest i deras ära - och det fick dom !
Jag var osäker på om jag skulle ha med mig hundarna alls , skulle inte orka tjata och bli irriterad och få humöret förstört. Men jag tog med dem , skulle vara bra träning för Vilja om inte annat och Elsa hon vet jag ju hur hon är..  Elsa hon gick sina oros-varv runt runt ett tag, sedan var hon lugn och Vilja har gjort mig väldigt stolt. Trots det var barn där (som hon älskar och brukar bli stimmig utav) och vuxna som kom och gick i dörren hela tiden , så gjorde hon inte alls ett så stort väsen av sig. Hon har minglat bland folk lugnt och stilla, och sen bara legat under bordet och vilat.  Är så nöjd med henne att hon kunde koppla av även i ny miljö , med stök och stim runt om och bara vara. Det är väldigt viktigt tycker jag att hunden kan det..
 
 
Paketet från TEBA kom igår. Vilja blev helt salig. Så. Många. Dummysar. Ska vi leka med alla?! 

7 mars

Idag har jag tränat linjetag och sök med tennisboll.  Gjorde linjetag med boll just för att synretningen blir väldigt liten, och vovven får träna på att springa rakt ut tills hon finner något. Hon var jätteduktig , hon kutade och stannade på vittring av bollen. Ibland fick hon se att jag lade ut bollen och vi gick framåt en sträcka, men ibland så släppte jag den bakom hennes rygg och skickade sedan på ett ganska kort avstånd, så att hon skulle lyckas.
Gjorde samma sak när jag tränade sök , släppte bollen när hon inte såg och sedan kallade in. Hon har lärt sig skillnaderna på Ut och Sök, och börjar att söka på kommando,  och hon letar när jag har sagt att hon ska söka.
Blåste väldigt, väldigt kallt idag... Även om det varit blå himmel hela dagen, så har det ändå varit kallt. Kan inte den sköna luften komma med?! Ibland är Jönköping fel ställe att bo på. Kalla kalla kalla vindar.
 
Har klickertränat avlämningarna igår.   Hon var en pajas med dummyn , hon visste inte hur hon skulle göra med den när jag inte hade nere min hand - som hon har lärt sig att lämna av till. Hon släppte den, tog upp den, släppte, tog upp, satte sig och släppte osv osv. Men någon gång satte hon sig, höll dummyn fint i mun ett par sekunder - klick !  Det är så jag vill ha det. Är inte handen nere så jag tar den med en gång så ska hon istället sätta sig med dummyn och hålla fast. Något 'loss'-kommando har vi dock inte än..
Det här med att influera klickerträning i jaktträning går ju i vårt fall ganska bra!

TEBA

Ett säkert vårtecken är att jag nyss skickat efter en beställning från TEBA.  En väska och 7 st dummy's, för 370 kr - hela beställningen med moms och frakt strax under 500 kr - det kallar jag billigt !! 
 
Valde 3 st orange och 2 st vit 500gram , och 2 st orange i plast för framtida vattenträning. Nu är snön på smält på allvar, vilket är underbart ! 
 
 
 

Jag ska börja träna avlämningarna lite mer. Inomhus till en början , jag vill att hon ska ha apporten i munnen och kunna sätta sig och hålla fast. Apporten får jag ju i handen nu varje gång , men jag har inget kommando för "håll fast" , och jag har tidigare inte krävt att hon ska sitta ned, för då släpper hon den nämligen. Så det blir att använda klickern , och klicka så fort hon sätter sig och har kvar dummyn.
 
 

 
Nu har vi varit ute på en riktig långpromenad. Gick först runt Elmia  ,där det var nästan helt SNÖ-FRITT på fältet. Vilja har fått springa långa linjetag och långa inkallningar. Hon var taggad till träning då hon inte fick någon långprommis igår, sen var det ju länge sedan nu som jag tränade med dummis.  Så roligt att träna när hon gör alla moment med extra glöd. Vid linjetagen var hon fokuserad , gjorde inget stopp på vägen utan sprang som en raket rakt ut. Då jag tränade på fältet utan någon stig , och hon inte såg dummyn vid första anblick, blev det att hon sprang i en lätt båge ut , dock utan att springa "i ring" eller vad man ska säga...  Nöjd iallafall är jag ! 
Sen gick vi rundan ut , men istället för att gå hemåt gick vi Vätterstranden mot stan. Vid Undergången/Cigarren gick vi sen via Ekhagen och hem. En promenad på 2 timmar, och det är verkligen jättehärligt att ha en hund som vill och orkar följa med på långa turer.  Det har jag inte haft på många år, och längtat efter !

3/3

(Blev ingen träning igår, fortfarande så j*vla blåsigt)
 
Vilja kan inte gå vid sidan när hon är i koppel , det märkte jag idag...   Tar jag bort kopplet går hon mycket bättre  , det har säkert blivit så för att jag inte har tränat fotgåendet med koppel... Så koppel har blivit en signal för henne att hon kan gå fritt.
Så behöver jag träna jaktfot när hon är i koppel ??
 
Jag och Elin har varit vid Axamo idag med hundarna.  Snö fortfarande , så det var lite bökigt att gå där.  Mycket fin spårskog var det , så nu längtar jag till att lägga spår.
 
Jag har också blivit sådär rastlös idag som jag alltid blir på våren (både negativt och positivt)...  Vad skönt att jag har Vilja nu så vi kan gå promenader på kvällarna när jag har svårt och vara still.
Längtar till härliga dagar vid badet , sola och ha det bra - träna apportering vid vatten, och lägga spår i skogen bredvid
Eller att gå in till stan via Vätterstranden tidigt en sommar-morgon

1 MARS

Första mars idag ! Alltid lika härligt varje år när första dagen i första vårmånaden inträffar.
 
Nu börjar snön försvinna på fältet. Mina dummisar har bokstavligen legat på hyllan ett par veckor, medvetet. Det har varit snö och slask och inte känts alls kul att träna. Vilja var ju något disträ sist jag tränade , hon var okoncentrerad och fokuserade mer på fågelkvitter än att hämta dummisar. Så jag tog en paus.
 
Planen för imorgon är att ta med ett par och träna på fältet.  Klockan & linjetag. Jag hade planerat att jag skulle börja träna med dold apport, dvs att hon inte ser att jag tappar en apport.. Sen när jag vänder om och ska skicka henne ska hon förmodligen springa rakt ut av ren vana, och gör hon det har hon lärt sig att gå på mitt tecken. Efter att jag tänkte den tanken började hon som jag skrev lyssna på fåglarna lite för mycket , så det kändes inte läge att börja avancera. Får se hur det går imorgon !  Har även tänkt träna fotgåendet för första gången ute ,  köttbullar + klicker är metoden tror jag
 
 
 
 
 
Visst är det härligt när solen lyser in

RSS 2.0