Hallandsmästerskapet och världens sämsta träning

Hallandsmästerskapet ägde rum för en vecka sedan. Juni började otajmat nog att löpa en månad för tidigt (jag tyckte det var tidigt med sex månaders intervaller, nu hade hon fem!!)  Jag i princip ringde till provledningen och bönade och bad om att få starta trots min löptik. De var mycket snälla och lät mig starta allra sist. Skönt för mig att inte behöva vara där vid kl 08.
 
Provet såg till synes inte så svårt ut. Som det ju alltid gör när man är åskådare.
Vi befinner oss runt en sjö men hundstoppet är innan sjön, så jag kommer inte åt att doppa Juni innan vår tur. Så jag spenderar ett par timmar med att fundera ut hur jag ska lösa det.... När jag rastar/värmer upp Juni innan provet hittar jag en damm längre bort. Dumt nog har jag ingen apport på mig, så jag joggar (!!) tillbaka till bilen. Joggar tillbaka (hade ju ont om tid) och slänger i henne. Planen är ju till synes att ha hunden blöt innan vår tur på vattnet, då hon tenderar att lyckas bättre om hon varit i redan en gång.
 
Provet börjar med vattenmarkeringar från båt. Juni markerar båda bra och vi får beröm för fina avlämningar! Se där ja! Första och värsta momenten klart, kände jag.
 
Vidare till landmarkeringar med fotgående efter skytt. Vi går något högre upp på ett gräsfält och kastaren står i skogsparti. Juni har svårt att lösa första markeringen och tappar 7 poäng (Hallandsmästerskapet går på poäng därav en tävling)  Släpper apporten och skakar sig, hmm.. Markering nr 2 löser hon bättre och får 20p.
 
Vidare till söket som kommer att generera 10p. Hon fick endast in 2 apporter. Som mest hade ett par hundar fått in 4 apporter så fck hunden in 3 så var det bra.
Terrängen var knölig. Mycket hålor och kullar där apporterna försvinner såvida inte hunden har näsan på. Juni bara springer. Efter 5 minuter som var max-tid kallar jag in henne efter domarens rådan.
 
 
Då vet jag vad vi behöver träna på.  SÖK!
 

 
Sagt och gjort. Jag och Sofia ordnade upp ett träningsprov idag med skytt och vilt. Ett träningsprov måste jag ju ha nu när hösten nalkas och jag vill starta på B-prov med Juni.
Tyvärr så ballar Juni ur gängorna helt efter provet och gnäller var gång Sofia skickar sin hund...... Va-fan hände där?!  Juni har aldrig tidigare sagt ett ljud när annan hund arbetar och jag blev chockad. Jag drog upp henne i kopplet och jag mår fortfarande dåligt hur jag betedde mig mot henne =(
 
Själva provet så löste hon vattnet bra. Jag fick änderna i hand. Landmarkeringarna spikar hon första markeringen, fabblar med kråkan på hemvägen. Ser inte markering nr 2 och vi kastar om.
 
Söket går sådär. Hon får in 3-4 vilt men bara förspringer sig på resten. Jag får gå närmre, leta upp var resten av viltet ligger och sedan skicka mot.
 
Att Juni idag har gnällt mycket på träning grämer mig. Varför? Har jag blivit för slarvig? Låter jag henne ha för mycket friheter?
Skrev och beklagade mig till Maria som gav mig punkter:
 
  1. Ljud är ett resultat av fel sinnesstämning.
  2. Löp är ingen ursäkt.
  3. Juni har utvecklats och jag behöver "steppa up" rejält.
  4. Slarvar jag med detaljer?
  5. Går hon ett steg fram när jag skickar?
  6. Perfekt fot?
  7. Stoppar hon på stopp-signal direkt?
  8. Kommer hon på inkallning när hon jagar?
  9. När markering går - sitter hon alltid med tung rumpa?
 
Juni var idag het. Hon ställde sig upp när skottet och kastet kom och det såg jag inte. Juni ställer väl sig aldrig?
Plus jag var för het på att skicka. Fyra gånger skickade jag henne fort på markeringar på vattnet och land.
 
När sen annan hund gick på markering gnällde hon. Hon gnällde igen. Och igen. Och igen. Och igen. Massvis med gånger när annan hund blev skickad. Sen var hon tyst.
 
I juli månad har vi startat på ett WT. Det är 5 direkta apporttillfällen med skott. Hallandsmästerskapet hade 4 apporttillfällen med skott. Det är 9 tillfällen plus dagens 4, så totalt 13 gånger har hon fått gå direkten på en skott-markering.
Och vi har inte tränat med skott och stadga emellan..... Kanske inte så konstigt med dagens kassa resultat då.
 
Om hon hade varit tyst om hon inte har löpt kommer jag aldrig få veta.
Det enda jag kan göra är att låta henne vila till löpet är över och sen ta nya tag.
 
 
Juni 2 år i Simlångsdalen
 
 
 
 
 
 
 
 

Walk-up träning och WT i Asa

Sedan Unghundsderbyt och kennel-lägret ägde rum har jag blivit mer införstådd i vad vi behöver träna på. Framförallt är det stoppsignalen. Få ihop stopp-signalen och närsöks-signalen. På våra walk-up träningar har jag förberett ett närsöksområde med tennisbollar. När jag har tänkt dirigera henne på en av tennisbollarna har jag först fått en markering över området, gärna med apporkastare. Sedan har jag blåst stopp när hon är vid området, belönat med röst, och sedan blåst igång henne. Jag vill minnas att det gick bra !!
 
 
Vi har fått ihop en träning med skyttar och kastare där vi har gått på linje. Lagt ut områden för linjetag, fått markering framåt, skickat bakåt. Juni har varit tyst stadig och följsam vid sidan. Underbara hon!
 

 
I söndags startade jag Juni på FRK's Smålands Sommarträff. Med tanke på Juni's benägenhet att springa bort sig på markeringar så hade jag inga större förhoppningar på vår start. Men det gick över förväntan! Juni gled igenom stationerna utan större svårigheter. Inga 20p, men heller inga nollor.
 
Station 1:
Lång markering ut på en åker. Vi stod inne i skogen. Kastaren stod till höger om ett område med gräs-sly. Markeringen hamnade till vänster. Jag får lov att skicka Juni efter att domaren sagt mitt start.nr
Jag skickar henne och hon for iväg, tar sig hela vägen ut till apporten. Gör en liten lov, men hittar den utan större svårighet. Jag tappar tyvärr apporten vid avlämnandet. 16 p.
 
Station 2:
Markering vid vattenkant, dolt nedslag. Juni är stadig och jag skickar henne. Hon tror att apporten hamnar längre ut i vattnet varpå hon fortsätter att simma. Jag kallar in, blåser närsök. Hon simmar ut igen, jag kallar in  - blåser närsök lite närmre mig. Hon finner apporten - springer till mig och lämnar av utan att släppa apporten !!!
15p.
 
Station 3:
Fotgående. Markering ängsmark med buskar. Hon springer lite men hittar den ok. 15p.
 
Station 4:
Markering bland blåbärsris och låga granar. Gör sin snyggaste markering för dagen. 18p.
 
Station 5:
Fotgående. Markering hagmark. Juni snubblar på sig själv och verkar komma bort sig. Springer lite mer och jag styr ej. 14p.
 
Totalt : 78p.
 
Jätteroligt att vi fick över 75 p och att vi nu är välkomna till Ökl på WT !!
 
Jag är så grymt nöjd med henne som håller sig lugn i alla situationer. Och framför allt... att avlämningen på station 2 satt där den skulle gjorde att jag hade kunnat nolla resten av stationerna och ändå varit nöjd!
 
Nu blickar vi framåt mot Hallandsmästerskapet!
 
 
 
 
 

RSS 2.0