Ett struket B-prov.

Jag har just lämnat besked till provledningen att jag drar tillbaka min anmälan. Allt har bara gått i botten efter jag behövt ta kontakt med veterinär ikväll, och ska ringa henne i nästa vecka och boka en tid angående Viljas HD....
 
Hoppas inte det är någon fara med min bästa, fina Vilja....

Efter träningen

Så, hur gick träningen?  Efter att ha bollat tankar med en klok själ till vän så blev jag varse om att jag måste ju ha mer glädje i träningen!
Jag behöver backa tillbaka och lägga mer värde i själva viltet. Leka mera. Jag tränade med kanin på ett fält och visade henne kaninen på ett eggande sätt, börja leka med den, småkampa. Kastade iväg den kort, klick och godisar när hon kom med den.  Lade kaninen i ett buskage, småsprang dit. Jag och Vilja gick tillsammans ifrån där kaninen låg, å jag såg till att hon ville ha den innan jag skickade henne mot. Det har gått jättebra med både kaninen och kråka. Har tränat och försökt bättra på upptagen också genom lek, rusa Vilja å jag mot viltet och hon greppar i farten.
Vatten gick bra också, hon har simmat 3 kortare sträckor sedan nöjde jag mig där. Troligtvis får hon vila från vatten tills provet äger rum.
 
På balkongen ligger nu en liten trut. Träning med den återstår!

Problemlösning?

TILLBAKABLICK  -  B-PROVET I ASKEBY 19/9-15
 
Vattenmarkering
 
Problem: Vilja går ej i vattnet spontant på andra markeringen
 
HUR TRÄNA?
  1. Träna korta bollmarkeringar på vatten. 1 kort så att hon blir blöt. Kasta sedan 1 längre med simavstånd. Belöna med gott godis!
  2. Använd annan hund som får hämta bollen om inte Vilja går i vattnet med detsamma.
Söket
 
Problem: Vilja flyttar på kanin. Apporterar ej spontant. Vägrar kråka.
 
HUR TRÄNA? 
  1. Lägg ett sök enbart med kaniner/kråkor. Söket ska vara både helt dolt, men även motiverat sök funkar. Jag kommer att börja idag med att lägga söket, lägga ut kaninen, utan att hon vet att den finns i området. Tar hon den så ska jag vara så tyst som möjligt under upptaget och inlevereringen, när hon har lämnat i hand = massor av beröm! Använd Juni's mat som belöning, som hon älskar. Skulle hon däremot inte ta upp kaninen spontant, så måste jag gå in och visa att det är fel! Kräva Apport och en inleverering. Jag vet att hon kan och bara hon själv vill så löser hon det. Nästa sök kan vara med kråkor. Samma sak där, tyst under inlev. sedan massor med beröm efter avlämningen. Sedan får jag avsluta träningen (inte idag) med ett sök med ett par kaniner och kråkor.
  2. Scenariot skulle kunna vara att hon varken tar kanin eller kråka nu i eftermiddag. Men jag tror och hoppas inte det! Skulle hon vägra, så vet jag ju att hon kan. Så länge som jag är som jag brukar, så tror jag inte risken är stor att hon viltvägrar.
Landmarkering
 
Problem: Vilja apporterar ej kråka spontant.
 
HUR TRÄNA?
  1. Undvik att Vilja vet att det är kråkor som kommer att kastas. Var tyst vid upptaget och inlev. Massor av beröm efter avlämning!
  2. Går Vilja ifrån kråkan på upptaget:  gå fram, morra lite åt henne och kräv Apport. Eftersom jag vet att hon kan det här momentet så tycker jag att jag har rätt att korrigera.
  3. Släpper Vilja ned kråkan på inlev: samma sak, gå fram och kräv Apport. Kräv att hon ska hålla kråkan i mun ett tag innan jag tar den och hon får sin belöning.
När jag ser det jag har skrivit så känns det som att vi har problem med jättemycket. Läser jag protokollet från provet så förstår jag dock att det vi har haft problem med är bara själva apporteringen. Upptaget av kanin och kråka. Änderna och duvorna under provet tog hon faktiskt u a !
 
Jag behöver nog granska mig själv också.... Hur betedde jag mig?  Hur ger jag Vilja bästa förutsättningar?
 
Till en början var jag nöjd med fotgåendet. Jag tränade fotgåendet, både med och utan koppel, en hel del innan provet. Gick fram och tillbaka mot provplatsen, hon gick helt ok. När vi startat och jag kopplat av kopplet, vi gick mot vattnet så var jag också nöjd med fotg. Dock så tappar jag henne alltid efter första momentet i provsituation. Vad beror det på?   Är jag nervös och glömmer kommendera? Jag MÅSTE bli bättre på att vara tydlig mot henne, annars är det ju bara mitt eget fel att fotgåendet är dåligt!  Ska hon vara vid sidan så måste jag i provsituation vara övertydlig. När jag tappar henne vid sidan, säg då 'häääär' , sedan när hon är i position, förstärk med "fot".
Det jag gjorde bra under söket i Askeby var att jag kom ihåg att flytta mig och skickade in henne i ny mark. Det jag måste tänka på är hur jag verbalt kommenderar. Säger jag ordet "sök" likadant som på träning?  Den detaljen märker hon ju på en gång om den inte stämmer överens med hur jag är på träning.
 
 
 
 

Ny chans på B-prov NKL Halmstad 25/10

Vi får en chans till ! Med över 60 anmälda nkl-hundar till två dagar så är vi en av dem som får starta, kul!
 
Så här sitter jag med förhöjd, nervositetisk puls och inte riktigt vet hur jag ska ro detta i land.
Jag måste verkligen förbereda mig bättre nu. Förbereda mig inför att vi kan nolla igen, att hon kan vägra vilt. Jag behöver ägna mig ett par timmar åt att analysera det förra provet. Analysera hur jag betedde mig, hur Vilja betedde sig - och hur jag ska kunna vända det här. 
Tankar om detta återkommer.... 
 
På fredag blir det därför träning med den nya kaninen och kråkorna som jag var och köpte. Det får även bli vatten-träning.
 

Första dagis-dagen/miljöträning

Med anledning att jag nu har börjat jobba, så har Juni varit sin första dag på dagis. Hos en dagmatte vid namn Lina som också har 2 vovvar, de ser ut ungefär som labradorer - lilla valpen smälter in väldigt bra där!
Jag gick upp extra tidigt för att se till att J fick äta sin frukost. Hon är en "gående" ätare, vilket betyder att hon kan gå av och till till matskålen för att fortsätta äta. Hon åt sin frukost medsamma på morgonen, bra!  Skriva en liten matlista och packa med mat så var vi sedan färdig att åka. Det kändes jobbigt i mammahjärtat att lämna henne, mitt lilla hjärtegryn. Men det var överkomligt, och Juni hade haft en jättebra dag. Busat massor med Linas ena tik. Jag hade sen en trött valp med mig hem, och kände faktiskt att jag kunde lämna henne ett par timmar (hon slockande så fort vi kom hem) när jag sedan åkte tillbaka till jobbet för att jobba färdigt mitt pass. Allt var lugnt när jag kom hem och inga olyckor på golvet!
Överlag så går det bra med rumsrenheten. Det kan hända en kissolycka då och då när jag inte hunnit ta ut henne. Idag är det nog dock ett par dagar sedan som jag behövde torka kiss! Juni håller sig också inne nu hela nätterna, det är en vecka sedan typ som jag sist behövde gå ut på natten. Ofta vaknar jag också till och med före henne på morgonen. Å hon sover fortfarande i sängen.
 
Vi har varit på vår första koppelpromenad ikväll upp till centrum. Med biltrafik, bussar, cyklister, kundvagnar. Finns än så länge inget som skrämmer den lilla svarta!
 
 
Promenaden vid centrum var första gången som vi lämnade närområdet till fots. Än så länge har vi alltså inte miljötränat i den bemärkelsen. Eller jo, hon har visserligen varit med ned till tvättstugan ett par gånger med brummande torktumlare och stort torkrum som låter. Och för att inte glömma stallet.
 
Jag tycker att hon är en mycket lyhörd valp. Säger jag t ex "Nej" till Vilja på promenaden och jag har Juni i famnen så tittar hon frågandes på mig, som att hon frågar vad som är fel. Alltid när jag säger "Nej"  (vilket är sällan) så bryter hon det hon gör och kommer till mig och får en godbit.
Ikväll på vägen hem från centrum så gick vi över gräsmattan, där möttes vi av en prövning. EN HARE 10 m IFRÅN OSS!  Juni får syn på denne, haren sätter fart, J springer efter....  Jag ropar "app app app appp app", hon bryter på en gång och kommer till mig och får beröm och godis. Hon gör om samma procedur, springer mot haren igen, jag säger "Nej!", hon kommer till mig och får beröm.  Duktig !!
 

Sista semesterdagen/ Nytt B-prov

Idag är min sista semesterdag, imorgon börjar jobbet igen. Det är tur att jag trivs på mitt jobb, så det känns inte jobbigt att börja jobba igen pga själva jobbet - utan det känns tungt att lämna bort valpen....
Nu har vi varit tillsammans dygnet runt i 4 veckor. Jag tycker väldigt mycket om henne, och jag tror hon tycker om mig också!  Hon kommer ofta fram spontant till mig (och får en godbit) och hon väljer att stanna kvar hos mig när annat lockar.
Arbeta måste jag ju göra. Jag är väldigt glad för mina dagmattar, som gör det möjligt för mig att ha en valp. Juni får det säkert bra på "dagis", bara det slipper att svida i mitt mamma-hjärta!
 
B-provet i Älmhult har passerat. Viljas kullbror fick en 1:a i NKL, på första starten! Den bättre av kullsyskonen är han, haha! Sansad och håller koncentrationen, jag önskar att Vilja inte alltid var så het....
Vi kom inte till start, istället skickade jag just anmälan till provet i Halmstad 24-25/10. Ca 50 anmälda, men provet går ju över 2 dagar - kanske vi har chans att komma med ngn av dagarna.
 
Min lust att träna är inte särskild stor just nu, men med en ev. start framför oss så behöver jag träna. Har köpt lite mer vilt, en kanin och kråkor.
Behöver träna vatten också - nu när det börjar bli kallt visar Vilja endel ovilja att gå i vatten... 
 
Jag njuter av att se Vilja leka så bra med Juni. Hon verkar tycka väldigt mycket om henne!
 
 
Jag är så glad och tacksam för mina fina, fina hundar.
 

Juni 12 v

Fint fotat av Melina Elofsson
 
 
Idag har vi tid för vaccination!
Jag vann ett presentkort på en vaccination i Skövde, så dit ska vi åka idag!
 

A-provskurs

Idag har vi varit iväg på A-provskurs. A-proven är för mig en outforskad ö och jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på. A-proven känns ruskigt intressanta och min dröm är att nå dit.
 
Dagen börjar med att Vilja gnäller så fort hon kommer ut ur bilen.... Birgitta säger till mig: det där måste du få bukt med på en gång. Tillåt ALDRIG att hunden gnäller!
Det är så konstigt, Vilja har alltid varit tyst. Nu kommer det gnäll krypandes då och då, och det har kommit efter vi varit med på jakterna. Så himla tråkigt. Har jag gjort något fel med henne?
(Vilja har sedan varit tyst resten av dagen... Bra.)
 
Vi börjar med att få varsin markering, sedan läggs en ny apport ut på samma ställe. Skott före kast. Hunden behöver lära sig förstå skottets betydelse, att följa bössans riktning.
Vilja går som hund nr 2 i ledet, och snabbt märker jag att hon är alldeles för uppe i varv. Hon följer mig inte alls vid sidan när vi ska gå åt ett annat håll än det håll kastet kommer. (Dock kan det ha varit jag också, som inte gav henne direktiv på ett tydligt sätt)   Birgitta märker hur gasad hon är, och säger att det här går inte. Gå bak i ledet. Vi går bak och jag ställer mig längst bak, koppel på och håll ordning. Vilja löser sedan sin markering på ett ok sätt efter lite jagande, jag tycker hon är för kort och inte riktigt tar sig för marken förrän efter ett tag.
Linjetaget sedan till samma ställe (efter ett skott) tar hon hem utan anmärkning.
 
Efter här lugnade hon sig.
Vi gjorde ett linjetag på ett nytt fält, långa avstånd men hunden var med ut. Birgitta stod där ute och på skick nr 2 hade hon lagt ut en till apport. Vilja stannar upp och frågar halvvägs, jag trycker på med ett UT och hon springer rakt ut och hittar apporten.
Vid träning av linjetag: försök att alltid ha en extra apport ute i området som hunden inte vet om, så att den lär sig att det alltid finns något där när den blir skickad.
 
Resten av dagen har bestått av Walk-up. Markeringar, "kaniner" som skjuts i backen och vi skickar som dirr, linjetag bakåt. Lära oss förstå vinden, timing - blås hunden vid rätt tillfälle. Det svåraste. Ca 130 skott idag.
 
Eftersök:
 
 
2 apporter till oss var i ett område med täta buskar/sly/brötig terräng. Ett stup ned, Vilja hittar sina 2 apporter OK.
 
 
Hela 3 golden med idag! Viljas kullbror samt en hane från Danmark.
 
Jag vet inte hur jag ska känna mig med dagen, faktiskt. Kanske hade jag kunnat gå utan hund, för jag anmälde mig till kursen för att få lära MIG. Hur ska jag föra hund? Förstås så behöver jag en hund att träna på.
Men jag känner mig aldrig lugn när jag har Vilja vid sidan. Hon är ständigt beredd, jag måste hela tiden fokusera på var jag har henne, om hon lämnar min sida. Vilket gör att jag inte kan ha fokuset framåt och hålla koll på apporterna.... då tappar jag hela grejen med A-prov.
 
Hur ska jag få till ett lugn vid fötterna ?

Min lilla valp.

Min lilla valp är verkligen så fin. Det känns så bra nu, nu har jag mina 2 hundar. Mina två hundar som jag förhoppningsvis kan ha i många år framöver. Och ha mycket roligt tillsammans med.
 
Juni har passerat 11 veckor. Vi behandlar just nu med avmaskningsmedel, i veckan är det också dags för 12v-sprutan. Redan 12 veckor snart alltså. Jag ser fram emot att hon ska bli äldre och vi kan ta ut oss på stan t ex. Juni är fortfarande en mycket enkel valp, vi bråkar faktiskt aldrig om nåt. Hon är snäll mot Vilja - läser hennes signaler jättebra och de busar på en lagom nivå. Hon är aktiv ett par timmar inne, sen sover hon.
Rejsar runt på golvet med en pet-flaska, hämtar diverse grejer i badrummet och drar ut. Gnager på plastbacken med leksaker i. Inte alla minuter leker vi tillsammans , men jag försöker sitta på golvet ofta och leka.
Utomhus har leken lossnat lite också och hon leker mer intensivt. Bygga upp belöning så att valpen fortsättningsvis kan vara lös, och jag kan få henne att följa mig oavsett vad som frestar. Inkallningssignalen vet jag sitter.
 
Idag har det inte skett några olyckor inne (än), hallelujah! Hon har faktiskt markerat hela två gånger idag att hon varit nödig/orolig. I annat fall har hon bara satt sig platt fall och kissat, akut kissnödig medsamma.
Hon har sovit hela natten från 22-08, vissa nätter vaknar hon och vi får gå ut. Men det börjar bli mer och mer att hon hålller sig sovande och inne hela natten - skönt.
 

B-provsträning hos Maire

I förmiddags åkte vi till Maire för träning inför B-prov. Viljas bror Sharpe ska starta på lördag, vi är 5 reserv. Får se om vi kommer med.
Så träna ville vi!
 
Maire lade upp träningen och vi hade med oss vilt.
 
Svår terräng:
 
 
Söket med det stora viltet i gran-ridån (som en vägg) ,  kallt å fuktigt i luften, ingen vind.
Vilja jobbar på bra och lämnar av viltet bra det som hon hittar. Hon hittar även viltet innanför granarna. Går ned sig snabbt dock och tycker att området är tomt efter att hon letat en stund.
Dagens positiva: apporterar trut.
 
Linjetag mot en kanin, noll vind och vittring. Massa blås hit och dit (jag tappar halvt humöret - hur svårt kan det vara?)  gå närmare, blåsa närsök. Ovilja att apportera, s u c k .......
Tar kaninen med uppmaning och bär.
Skickar ut i söket igen för att få in det som är kvar. Tvekan igen vid kaninen, jag går ifrån, hon kommer med den efter ett tag och får massa beröm.
 
2 markeringar över vatten. Ovilja (?) att gå i vattnet. Som en glasvägg igen (terrängskiften) för henne + kallt i vattnet. Startar vi på provet nästa helg vet jag inte ens om hon går i för att hon tycker det är kallt.  Så ja, alla hästarna känns inte som att de är hemma just nu.
Hon har iallafall hållit ett högt tempo, inte varit lika låg som sist jag var ute hos Maire, hon har tagit änderna bra och det andra viltet. Det är kaninen kvar som vi måste få till !
 
Och lilla Juni då?
Hon mår så bra så. Hon minglar mest med och hänger på i det som vi sysselsätter oss med.
 
 
 
Benen växer!
Än så länge går hon lös hela tiden, jag bär henne om det är fara pga trafik. I denna veckan ska hon få vara lite i koppel. Det är min sista semestervecka och jag vill hon ska vara i koppel när hon är hos dagmatte, så projekt Koppelträning sätts igång.

Foton början på oktober 2015

 
Aim High Tofts Charm
 
 
 
 
Blackbound Juniper
 
 
 
 
Foto: Emelie Larsson
 
 
 
 

RSS 2.0