Gå efter skytt !

Nu påbörjar vi träningen inför B-prov på allvar !!  Jag har ju sagt som deadline att anmäla till "Poängjakten" i Halland 11 oktober,  och jag försöker hålla det. Även att det känns läskigt.
 
Ikväll har jag varit i Nässjö hos Carina och haft en träning där vi gått fotgående bakom skytt, och fått markeringar längs vägen.  Jag valde att ha markeringar med vilt , och det har gått jättebra !!! Oavsett om det var kaja, kråkan eller duvan.   Så jäkla härligt !! Och nu har hon till och med glädjen, farten!
 
Vilja fick ett litet sök också med kaja närmast, and i mitten och duva längst ut.  Hon löste det bra tycker jag , lite sent på upptag på kajan och jag fick kommendera "apport" (därför jag valde att ha den närmast för att kunna se) .  Sen när hon väl gripit så lämnar hon av jättefint!  Hon får fortfarande klick och godis vid varje avlämning av vilt.
Hon har varit lite osäker på Carinas and ( en hona) ,  hon brukar inte vara det men kan ha varit att den luktade annorlunda.  Då blir hon fundersam och tvekar. Jag kommenderade apport och då tog hon den bättre. Klick belöning duktig hund vid avlämning.
 
Spännande och märka vad som händer nu framöver för oss!

Debut ÖKL på WT!

Att starta i öppenklass på WT gick faktiskt jättebra : )   Över förväntan, 83 p !
 
Första stationen var en dubbelmarkering. Skott kast, skott kast. Kastarna stod i slänt , dolda nedslag. Full pott gissar jag!
 
Andra stationen var ett linjetag med störningskast. Linjen var inte jättelång , ändå var det klurigt. Vilja drog åt vänster och jag fick blåsa endel. Kommer på mig själv när jag står där att jag knappt vet hur jag ska agera ,  måste lära mig att agera snabbt!  Drogs endel poäng pga mina signaler. Apporten kom iallafall in sedan.
 
Tredje stationen var en liten "drive". En kastare tjoade och tjimmade och lade en apport i ett område. Sedan enkelmarkering som hunden skulle ta först. Sagt och gjort. Sedan skickade jag på linjetag till "drive-området" och närsök. Ganska full pott här tror jag !
 
Fjärde stationen var först enkelmarkering. Sedan en kort transport, skott och linjetag. Här var det en miss från funktionärens sida att det låg en apport fel, som Vilja fick vittring på när hon var olydig på mina signaler... Blev dumt. Jag fick göra om den efter ett tag, och då gick det mycket bättre. Lite poäng drogs pga att hon inte tog linjen helt rakt.
 
Sista station var fotgående ned till vatten. En markering i vatten, andra på land. Vilja missade andra markeringen på land, nu när jag tänker efter så kanske jag inte fick så mycket poäng alls där i och med att jag tog in henne och skickade om. Jag lyckades iallafall sedan att skicka på linjetag på apporten som hon missat.
 
Vi behöver träna mer och mera linjer ! Kunna hålla linjer rakt oavsett vad som kommer ivägen.

Vilt-träning igen !

(Det blev ingen tripp till Hjo för oss vid jaktprovet, jag kände att jag behövde vara hemma.)
 
Ikväll var det dags igen för ett träningspass med vilt !  Har blivit ett (ofrivilligt) uppehåll med vilt nu det senaste.
Men det gick över förväntan ikväll !   Carina kastade några makeringar till oss med duva och kråka. Kråkan var blodig och jag trodde därför inte Vilja skulle ta den, men det gjorde hon minsann ändå och lämnade av jättefint. Toppen! Gäller att sluta då när det går som bäst. Ikväll var det mer kaninen som hon hade problem med. Ovillig att ta den, och när hon väl greppat så bara lade hon ner på backen ..  Vet ej varför?  Behöver vi träna med "torr" kanin? Hon fick sen ett mindre sök med 3 vilt ,  spontan upptag och bra inlevereringar. Woho!
 
Sedan gick hon ut i dummy-söket för att finna de 2 apporter som inte Enzo tog. 1 st hittade hon, den sista fick vi gå ut och leta efter , och jag -som förra veckan- åter igen hittade dummyn som våra tre hundar bara gick över  ..
Avslutade med vattnet vid gölen.  Vilja tvekade mycket vid vattnet ikväll, att gå i. Tror hon tyckte det var kallt, eller nåt. Har annars ingen annan förklaring.   Funderar över hur det ska funka om vi ska starta på B-prov slutet av oktober!? Kanske inte just i år då men... Menar att det kan ju vara kallt, och hunden ska i ändå !
 
På sön ska vi till Landvetter och prova öppenklass på WT. Har ingen aning om hur det kommer att gå, men jag åker inte för att jaga höga poäng... Förväntar mig inte ens komma över 75p. Syftet får bli att åka dit, träna i provmiljö, med skott och kast, fotgående m.m.
 

Nybörjarapportering i Skövde

Idag har vi haft utflykt till Skövde och varit till Alebäcken där vi träffades ett par stycken för att träna apportering.
Nybörjarapportering, och jag tycker det är skoj att få lära ut de grunder som jag har lärt mig. Även kul att få se hundar som inte kommit så långt i sin träning, och där fundera ut hur hunden lättast ska lära sig utföra de moment som vi vill.
Plus kul för matte och hund att komma ut igen efter 2 v "träningspaus!" .  Vilja var het ,   massa massa arbetspassion och -vad jag tyckte- slarvigt fotgående / inte hållit position.   Älskar hennes inställning till arbete, jag behöver aldrig tvivla!
 
Det var ett bra ställe att träna vattenmarkering över vatten, samt dirigering över vatten - och det är något som vi behöver träna mycket framöver!
 
Jag hade hoppats på att jag kunnat köpt vilt på hemvägen idag, men det var inte möjligt - så jag gör ett nytt försök nästa helg när/om jag åker till Hjo för att kolla på jaktprovet.
 
Om ca en månad har jag planerat att vi ska debutera i B-provsammanhang , "poängjakten" 11 oktober!
Behöver träna MASSVIS med svartfågel... och allt annat vilt också.
 
(Ursäkta dåligt med bilder..)

Dirigering på riktigt!

En vis fågel viskade i mitt öra att hunden inte behöver gå med ut när apporterna läggs på linjetag.  Så har jag ju blivit lärd att göra att göra, och därför har jag fortsatt att göra fram till nu snart 2 ½ års ålder på Vilja.  Jag tänkte efter; vad är det egentligen som jag tränar när jag låter hunden gå med ut och se var apporten ligger? Jo, jag tränar minnet!  När jag sen skickar hunden så tränar jag egentligen bara att hon ska springa till platsen som apporten ligger, för den kommer ju hon ihåg. .. Visselsignalen blåser jag för sent, dessutom. Inte riktigt dirigering , eller hur...
 
Ett nytt sätt som vi nu tränar på ser ut såhär:
 
Jag sätter hunden 5-8 meter ifrån ett område med några apporter (små dummies, tennisboll) .  Lägger 3-4 st där ,  gärna gömt under gräs.  Sedan går jag tillbaka till hunden, blåser en kort/dov signal i pipan för att skapa en minnesbild hos henne att hon ska springa rakt ut tills jag blåser, skickar på "ut" och blåser närsök. Söksignalen låter en högre ton just i början som sen dalar neråt . I samma sekund som jag blåser ska hon reagera, gå ned och sätta på näsan /börja leta.
När hon hittat apporten och lämnat av den så backar vi ifrån området ca 5 meter. Jag blåser den korta/dova signalen och skickar henne.  Hon springer ut till området, jag blåser när hon ska börja leta och det gör hon.
Backar igen en bit och gör om proceduren.
 
I början när jag tränade såhär så märkte jag direkt på Vilja -  hon har ingen aning om vad vi sysslar med. Hon har ju inte sett var apporterna ligger, och därför inte vet vad hon ska göra?  
När vi tränat såhär ett par gånger nu och polleten har börjat trilla ned så märks det tydligt när hon springer utåt UTAN att hon vet var apporten ligger. Hon håller alltså linjen i kroppen.  Sedan stannar hon upp först efter att jag blåst signalen och sätter i samma stund ned näsan och börja leta i området.  Dirigering på riktigt!
 
Än har jag inte varit i skogen och tränat. Utan bara tränat på de stora ängarna här på andra sidan järnvägen, med högt gräs upp till knäna. Bara den terrängen är tillräckligt svår för henne att hålla en rak linje. 
Tränar endel terräng byten också. Från grusplan med grästuvor ut på höga-gräset-ängel, förbi buskar/träd etc.

RSS 2.0