Kurs för Håkan & Karina dag 2

Teori
 
Hunden lever i nuet , och därför kan vi inte ställa krav på något som vi vet att den kan ifall ett felbeteende uppstår. Hunden har en otrolig förmåga att minnas i minnesbilder, och att ha en associationsförmåga till följd av en minnesbild.
Vid stress medför en suddig minnesbild. Ett obehag kan generera i ett felbeteende, tex äta gräs pga att föraren ställer för svåra krav och situationen blir obehaglig.
 
VILT
 

Det är en stor skillnad på allt vilt, därför ska ALLT vilt presenteras för hunden. Viltet presenteras för att hunden skall veta vad det är för något. Viltet presenteras Alltid innan kast. Presentationen är jätteviktig! För att minimera osäkerhet. Ett vilt presenteras i taget tills hunden känner sig säker, innan gå vidare.
 
  1. Presentation - ingen osäkerhet
  2. Jaga, gripa, bära - sätt fart på kastet ! väcka jaktkamplust - attraktion av rörelse. Rejäla kast!
  3. Social kamplust - fortsatt engagemang efter rörelsen. Uppletande, "var tog den vägen"
  4. Kontakt med viltet. Undersökande, undvika stå och hänga
  5. Kontrollerar omgivningen, social konkurrans . Ej förare kommendera "apport" ...
  6. Gripande - via jaktkamplust , gömma viltet.
  7. Bärande, hunden ska lära sig att anpassa sin styrka i hals och nacke för att kunna bära viltet. Hänsyn till vikt, volym, terräng. Skillnad på kråka på fält och havstrut på vatten.
  8. Behållandefunktion; visa upp för förare. Åtråvärt att hunden ska vilja visa upp bytet. Träna ej unghundar i grupp pga konkurrans ---> undvika dålig minnesbild !!

Efter att vi provat alla hundar på vilt så förstod jag att Vilja ligger på steg 1 , presentation ... Hon är rejält osäker med vilt och egentligen inte jätteintresserad.
 
Jag har fått rådet att :
 
använda samma vilt flera gånger flera dagar i följd, på samma plats. Lek in intresset, använd kopplet som snöre och fäst på fågeln, kasta iväg och låt hunden gå.
När hunden tar kontakt, gå genast åt motsatt håll, locka, ifall hunden inte gripier med sig fågeln, gå tillsammans tillbaka med "bytet" .  Ej skapa dålig minnesbild !!
 
Vid 1:a framsteg och en början av gripande; avsluta ! =  positiv minnesbild.
 



Efter lunch gick vi på ett led. 7 hundar bakom varandra, okopplade hundar. Jag har blivit trygg med kopplet vid fotgåendet för att jag snabbt kan korrigera Vilja och "smyg-hålla" henne ... Att sen ta bort kopplet känns som en svävande känsla. Men vi är ju på träning, och måste därför utmana !  Vilja har varit lugnare vid sidan idag. Kanske en kombination av mig och att hela hon har känts lugnare än igår.
Samtliga hundar fick se ett antal apporter läggas ut i ett område. Sedan gick vi långsamt nedåt. En skottapport kom då hastigt och vi fick träna på att snabbt ställa upp hundarna för att kunna markera. En hund fick hämta, en annan hund fick ett linjetag till samma område. Sedan kom det en markering åt motsatt håll, över vägen = terrängbyte. Hunden innan Vilja missade markeringen och fick därför en ny. Hunden hämtade sin, och Vilja fick gå på den först kastade till samma område. Bra !    Vad jag har fått lära mig under denna kurs är att lugna Vilja efter att hon lämnat av, att ha henne sittandes en stund framför mig. Och sedan istället för att hon ska hoppa in vid min sida (som det ju har blivit) så möter jag själv upp henne vid sidan och kommenterar fot och hon följer med. En så enkel grej, som jag aldrig hade tänkt på !
Sedan transport igen, och endel uppgifter på vägen. Samtliga hundar skulle markera alla markeringar som föll, för att ev. få hämta.  Vilja fick hämta ett linjetag , och jag gjorde då en "förar-miss" och blåste stopp. Som hon inte lyssnade på... Har jag fått problem med stopp-signal helt plötsligt ?   Karina sa då iallafall att jag ej hade behövt blåsa stopp, för att apporterna låg synligt.. Tänkte bara att jag igår blåste stopp, men då var det ju för att apporterna låg dolda och jag skulle blåsa närsök ..
 
Transport och delade uppgifter igen. Vilja fick gå på ett par markeringar över bäcken, inga problem. Efter ett litet tag skulle jag sedan skicka henne till samma område med hjälp av "ut-tecknet", att jag skickade bakåt med andra ord. Det gick inte helt ok. Hon gick på tecknet men när hon kom till bäcken ( = hindret) ,  stannade hon av. Vi provade då med att kastaren kvackade, för att öka motivationen. Hjälpte inte. Hon behövde att kastet kom på nytt för att gå över bäcken.
Vi blev tränade att kunna vända hunden snabbt vid sidan när markeringar skulle falla. Det vi tränade på igår, vilket Vilja hade endel bekymmer med. Idag har det gått mycket bättre, och hon lärde sig att markeringar kunde falla på båda håll och det gäller att ha fokus framåt !
 
Apporter föll på motsatt sida än där Vilja hade varit, men det dröjde länge innan Vilja fick gå. Hon löste dock det trots min ovisshet, samt med terrängbytet. Duktig !
 
 
Summan av denna kurs, så är jag faktiskt riktigt nöjd. Håkan & Karina var ett par unika instruktörer. Jag förstår att Maire säger att de är de bästa i Sverige ! Så duktiga på att läsa hund och att ge kloka råd.
Vi har tränat jättemycket fotgående, och jag har inte tjatat för mycket på Vilja. Utan jag har påminnt henne om positionen sedan har hon förstått. Mycket passivetet, och mycket skott !!
 
Nu känns det faktiskt lite tomt inombords .. 
 
Jag är också kluven över hur det kommer att gå med viltträningen. Men jag ska göra vad jag kan...  Och jag måste ge Vilja tid, mängder med tid och inte ställa krav.
 
Nästa helg åker vi till Skövde på ett tränings WT!
 

Kurs för Karina (och Håkan) dag 1

Nu har vi avverkat första dagen av kursen!  Vi började idag med en presentation av oss alla och våra hundar. Hur långt vi har kommit i träningen, vad vi har för mål med kursen och önskemål. Jag berättade att jag var en 2-årig jaktgoldentik vid namn Vilja, som just har mycket vilja... Att jag upplever viss problem med fotgåendet och lugn vid sidan , samt problem med vilt .  Då bestämde vi att vi tränar med vilt imorgon, då hoppas jag att få tips så att det hela kan börja lossna. För jag vill verkligen starta på B-prov, och jag kan inte ens tänka mig att aldrig kunna göra det pga att hunden inte tar vilt. Så det måste gå !!
 
Vi tog ut hundarna och redan då fick jag en uppmaning att inte använda fysisk kontakt med min hund för att få kontakt... Vilja var mer kontaktsöktande utåt när hon kom ut ur bilen istället för att ta kontakt med mig , och jag fick då peta på henne för att få hennes uppmärksamhet. Och vid eftertanke så är det ju strängt förbjudet att ha fysisk kontakt med sin hund på jakter och prov   . Jag hade inte ens lagt märke till vad jag gjorde och varför , så det var väldigt bra att få höra det !  Sedan skulle vi gå långsamt  med hunden vid sidan. Vilja tyckte nog att hon gick på hett kol ,  hon ville egentligen bara fram fram fram. Men jag tycker det gick bra med henne vid sidan ändå.
Första passet tränade vi väääldigt mycket lugn vid sidan. Vi gick alla på linje med hundarna lösa fram och tillbaka, fram och tillbaka. Karina kastade en fasan-dummy (den såg typ ut som en rugbyboll) som alla hundar fick hämta. Vid första kastet skulle vi vända om hundarna, och Vilja hade otroligt svårt att vända om och att släppa att den låg bakom hene. Hon höll på och joxa och vände sig tillbaka och blabla... Fick rycka tag i henne för att hon skulle fatta att det är fokus fram som gäller, för där kommer nästa apport. Gillar inte att va så fysisk med min hund och särskilt inte när den gnyr till följd...
 
Sedan lugnt fotgående tillbaka. Karina pratade mycket om minnesbilder, att hunden lär sig i bilder. Att man ska avsluta träningen på ett lugnt sätt alltid, för det är det hunden kommer minnas tills nästa gång. Tål ju att tänka på de gånger som man låter hunden få leka av sig efter träningspasset.
 
Efter lunch bytte vi område och åkte iväg en bit. På eftermiddagens schema stod tre uppgifter på schematavlan. Det var markeringar över ett vattendrag samt ett linjetag, med ett par skott före för att skapa målbilden. Vi ställde upp hundarna och visade med tecken mot området och sedan lämnade vi.  Vi stod på linje och turades om att skicka hundarna på markering 1, markering 2 och linjetaget. Vilja började med sitt linjetag. Sprang fint ut , sökte i området men sökte inte tillräckligt noga (då det var nedgrävda) och kom ifrån området. Hon kom då tillbaka självmant. Jag skickade om. Tillbaka till samma område, jag fick nu tips om att blåda stopp på Vilja och sedan närsök. Trodde att jag hade stopps-signal, vilket jag inte hade. Blåste en gång till ,  nu reagerade hon. Beröm, och sedan signal. Vilja hittade apport, bra !
 
Sedan skulle vi få markering nr 2, efter att hund nr 1 fått markera en annan. Vilket betydde att det blev en dubbelmarkering för Vilja, där Vilja skulle ta den sist kastade. Tyvärr fick vi inget skott på nr 2, så dragningen till nr 1 var jättestor!  Försökte tre gånger, hon bara drogs dit. Dock utan att ta den.
När jag väl fick henne att förstå att det är den andra markeringen hon skulle ta , så gick hon inte över vattnet !?  Well, det känner jag inte igen. Hon brukar inte tveka med vatten. Vi stod nära vattnet nu och då gick det bättre.
I slutet avslutade vi med att Vilja skulle ta samma markering igen. Det gjorde hon med valde en omväg vid vattnet , då gick jag fram igen mot vattnet för att få henne att springa raka vägen. Sedan skickade vi en gång till från utgångspunkt, då gick det bra!
Markering nr 1 var inga problem.
 
Jag kom idag till inse att jag inte kan acceptera Viljas hoppande längre, som hon har efter avlämningar tex. Tyvärr så har jag nog självmant framkallat det beteendet då jag en gång lät henne springa/leka med en apport efter hon lämnat av. Så efter det vill hon leka varje gång.... Då fick jag tips om att hon ska sitta en stund efteråt, alltid. Och sedan för att undvika hennes hoppande vid sidan ska jag SJÄLV gå till utgångsposition och sedan fotgående. Det kan nog funka ganska bra. Men att jag aldrig kunde se det, eller komma på det själv. 
Karina, tycker jag, var väldigt duktig på att läsa hund !!
 
Efter kursen var både jag och Vilja trötta. Vi båda har verkligen tänkt till och arbetat idag.
 
 
 
Ser fram emot morgondagen!
 
 

Vilt-träning

Idag träffade jag Mia med Merino med ett par fåglar, och en kanin. Vilja har inte träffat vilt på några månader. Sist vi tränade med vilt var hos Maire i november då Vilja iallafall hämtade in några fåglar på söket..
 
Att träna med vilt går sådär. Vilja är fortfarande ovillig att bära viltet. Hon har sin duva dock, som hon tycker om. Den är inga problem för henne, uppenbarligen är hon bekväm med den. Men kråkan?  Inte en chans typ... Mia hade en kanin som Vilja fick bektanta sig med, gick helt okej iallafall.  Det här börjar kännas lite småjobbigt, att hon är så mesig med viltet...
 
Vi har haft en skön söndag där vi varit ute hela dagen från kl 10 i stallet, till kl 19 i skogen från Västersjön.
 
Nu i veckan är det äntligen dags för kursen för Håkan och Karina! Jag har hört så mycket gott om dessa intruktörer, så jag har höga förhoppningar om att få med mig mycket lärdom och kunskaper hem.

Viljas första start på WT!

 
Idag har vi varit i Gränna på Tykavik och tävlat vårt första Working Test! 5 statationer med enbart enkelmarkeringar var det i nybörjarklass. Vissa stationer med fotgåendet med i bedömningen.
Vilja fick ihop 71 p.
 
14
12
14
13'
18
 
blev poängen vid stationerna. Well, den stationen med 18 p var ju helt klart bra !!  Vad vi fick poängavdrag för är fotgåendet. Detta (jävla) fotgående! Som jag får slita med det, hela tiden.  Ibland blir jag så trött varför hon inte kan förstå att när hon går får långt fram så är det inte Okej. Men det är inget jag kan träna hemma, för hemma har vi inte den störningen eller dragningen så då går hon OK fot. 
Vad vi också fick avdrag för var att hon hade alldeles för mycket spring i benen och spikade egentligen ingen markering alls, utan hon sprang och när hon var för långt kom hon på att koppla på näsan och då fick hon arbeta sig tillbaka.
 
MEN hon kunde genomföra samtliga stationer och fullföljde sin uppgift , sen är jag ju förstås glad i att ha en så positiv hund ! Får se vilket WT vi kan åka på nästa gång!
 
Nu blir det vila resten av dagen.

Markeringsträning med skott hos Anki/Arvidabo

Rejäla skott hade vi idag att träna med. Det var så man själv hoppade till... Och ju högre skotten låter, desto hetare blir Vilja.  Jösses vad hetsig hon blir... 
 
Vi var ett lagom gäng ikväll som tränade markeringar hos Anki. Vi hade i början skott vid varje kast.  Vilja hade inga problem med sina markeringar , eller att hålla sig lugn vid skotten/passivitet. Bra... På WT't sen tror jag det blir mindre effektfullt vid markeringarna eftersom det lär vara en hel del skott vid rutorna. Antar väl att inte hunden orkar hålla sig så högt i förväntan hela tiden, liksom. Fast å andra sidan så ska vi ju starta bland de första.. Nåja ! Jag tror det kommer att gå fint. Jag ser söndag som en rolig grej , som en träningsdag där flera av mina hundtränar-vänner också kommer att hållas.
 
Efter söndag är planen att komma igång att träna med vilt. Känns härligt att jag skaffat mig en egen grupp att träna med : )     träningskamrater är guld värt.
 
Balsam i själen ikväll att få gosa med två dussin labradorvalpar !!

Vilja 2 år !

 
Grattis Vilja 2 år idag!
 
 
Två år sedan två unika valpar föddes hos kennel aim high till resultat av en insemination ..
 
 
 
 
 
Det var en underbar tid, för två år sedan. Så spännande, vad var det för liten vild tik jag skulle få hem?
Under de här två åren har vi inte gjort så mycket. Tränar sparsamt, skulle jag vilja säga.
 
Men nu nästa söndag är det dags för oss att visa framfötterna.. Första start på Working Test. Det kommer bli mycket roligt : )
 
 
 
 

RSS 2.0