Träning hos Kris (kurstillfälle 1 & 2)

Idag hade vi vårt andra kurs-tillfälle ute hos Kris! Det är väldigt roligt att gå kurs hos Kris, särskilt med träningskompisen Therese!  Det är bekvämt att ha någon som lägger upp träningen, och placerar/kastar dummie och skjuter med bössa. Dock inga skott idag!
 
Idag gick vi bakom huset (Kris verkar ha hur mycket träningsmark som helst) där vi gick längs en gräs-väg. Kris markerade ut platsen, kastade 4 dummies och vi gick en bit och sedan skickade vi hundarna. Andra hunden fick en dummie åt vänster, men hundarna skulle ändå gå UT. Juni satte jag parallellt med vänster-dummie, men skickade bakåt. Det var lite svårt, hon ville åt vänster. Jag tog tillbaka, visade henne att det faktiskt finns en bakom innan vi gjorde om. Viktigt här att inte använda vänster hand!   Vi lämnade kvar 2 apporter som vi redan skickade linjetag på när vi återvände.
 
Vi gick sedan till en ny plats, där vi körde höger/vänster/. Jag har varit uppe hos Maria och väl där påpekade jag att vi ännu inte gjort någon sådan övning hos henne. Maria förklarade att hon först och främst lär den unga hunden linjer och att minnas områden. Väl sagt... men Kris förklarar att det är sällan även den perfekta hunden går helt rakt när vi skickar, så att påbörja träning av höger/vänster med en ung hund inte är att förkasta. MEN - inlärningen ska vara enkel. "Inga svåra apporter så att träningen blir en sök-uppvisning"
 
Sedan gick vi som en jättesned stor banan så vi hamnade uppepå / bakom tecken-tränar-området. Här blev linjen ny för hundarna och med stora buskar i vägen var det en svårighet. Målet var att hundarna skulle klara gå igenom buskaget och sedan minnas tecken-tränar-området. Juni är faktiskt duktig på linjetag, hon klarade det utan problem!
Dessvärre byter hon apport alldeles för ofta. Även om jag "aj aj aj aj" och blåser hem i pipan så är hon så snabb att byta när hon gör det! Hon tycks också stå och fundera vilken apport hon föredrar, hm. Jag får träna på det hemma, kasta ut flera apporter och skicka henne. Aj aj aj:a om hon skulle visa tendenser att byta och belöna massor när hon inte byter utan går direkt hem!  Så tror jag hon ska lära sig det.
 
Kris gav tips att ha fallande apporter vid inleverering, för att få en hund som inte byter. Tränade det på Elmiafältet nyss och Juni ville byta, jag gick fram och visade nej , vi gjorde om. Jag blåste inkallning samtidigt som jag kastade en apport när hon kom på inlev, och hon kom ihåg min korrigering - lämnade apporten och kom till mig! Duktigduktig tjej!
 
Vi tränar också på att få markering på området där vi skickar på linjetag. Hund nr 1 får markering, hund nr 2 ska hämta på linjetag. Svårigheten blir att hunden vill fastna där markerings-dummie hamnat. Juni har inte några bekymmer med att gå över den legan - skickar jag henne Ut så springer hon UT. Ibland får vi variera, och blåsa stopp-närsök och hämta exempelvis en nedgrävd apport längs linjetags-sträckan. Allt för att inte hunden ska vara uträknande
 
Under kurstillfället gången tidigare gick vi walk-up. Vi hade både bössa med skott och bumber som kastade apporter åt oss. Här gick jag med en okopplad Juni och hon följde mig väldigt, väldigt dåligt... Jag förstod inte varför, jag försökte och försökte men hon blev bara mer passiv.
När jag sedan var hos Maria kunde hon se att jag var för frågande. Sa jag "fot" var det som att jag frågade min hund "ska vi gå fot"?  Vilket gjorde Juni osäker. Jag gick sen med koppel på Juni, och det hela blev under den träningen bättre och bättre. På slutet följde hon mig även som okopplad!
 
När jag tränar så har jag Juni en stund utan koppel innan jag skickar henne, bara för att hon ska lära sig att följa mig om jag går. Det går framåt!
Tänk, vilka olika hundar jag har. Den ena studsar en halvmeter fram i fotgåendet, och den andra kan sitta kvar trots att jag gått 3-4 meter. Hah!

Jaktprovsprotokoll retriever

B-prov Vilja Borås 160820
 
Samarbetsvilja: Samarbetar rimligt väl med sin förare. Kan dock lyssna bättre på pipan. 3
 
Sökarbete: Söker med blandad intresse. Täcker större delen av marken men får ingen kontinuitet i sitt arbete. 3/4
 
Fart: Välanpassad 5
 
Uthållighet: Mattas något 4
 
Näsa: Används väl 5
 
Dirigerbarhet: Kan fås i anvisad riktning 5
 
Markeringsförmåga: Uppmärksam med bra minnesbilder och uppföljningar 5
 
Skottreaktion: Lugn och uppmärksam 5
 
Stadga: Lugn i skott och inför fallande vilt. Genomgående tyst. 5/5
 
Apporteringslust: Ej helt spontana upptag och omständiga inlev. 3/2
 
Apportgrepp: Mycket välbalanserad med någon slarvig avlämning 5/5/2
 
Simteknik: Simmar bra 5
 
Vattenarbete: Går ej i spontant i vatten. Väl i jobbar hunden där utan problem. 2/5
 
Hundtolerans: Stör ej och störs ej av annan hund 5
 
Sammanfattande kritik: En goldentik som gör ett mycket bra markeringsarb. Har för dagen bristande vilthantering och vattenpassion, vilket motiverar dagens pris.
 
Protokollet ser ungefär detsamma ut som vår tidigare start i fjol. Vi fick nååågot bättre betyg på apporteringslusten i Borås jämfört med Askeby. Söket var också bättre bedömt i Askeby.
 
Nåja, det är säkert olika hos domarna hur de vill döma sina hundar!
 
Det är iallafall roligt att ha startat två gånger officiellt, att vi än så länge har två nollor i registret är irrelevant.

Träningsjaktprov / start B-prov

I torsdags hade vi ett träningsjaktprov. Vi åkte utanför Vaggeryd och jag fick använda min skogsbil på riktigt, vilket var skoj!
Vi lade upp provet med 2 markeringar på land i backe, ett sök och två sist på vatten. Söket hade 6 vilt. Vattnet hade vi en kastare som gick på andra sidan och kastade en and och en mås.
 
Vi parkerade långt ifrån platsen så jag hade ca 10 min fotgående, vilket kändes ok. Fotgåendet blev dock kasst efter att vi mött upp skytten. Jag blev arg på henne, ryckte till i sidan så hon pep. Och jag mådde så dåligt efter.. det är inte en sån hundförare som jag vill vara! Vad ska jag göra ??  Det gick iallafall okej efter det.
 
Sökarbetet gick bra tycker jag, hon tog in allt vilt, hon lämnade inte kaninen. Men vissa avlämningar satt inte.
Vattenarbetet gick bra på första , fågeln ej i hand. Markering nr 2 stannar hon vid vattenkanten och jag fick inte ut henne, fick ett omkast.  Såhär gjorde hon i Askeby också, och jag vet inte varför. Hade hon gjort annorlunda om det var dummies? 
 
När jag åkte hem från provet så grät jag och mådde så dåligt. Aldrig att jag kan åka och starta. Jag ville inte ens starta. Det kändes inte ens roligt !!  Så varför skulle jag? 
Pratade med en kompis som fick mig att förstå att jag behöver starta för min egen skull. Att nångång måste jag våga, annars kommer jag aldrig att våga starta med Juni heller. Så jag bröt ihop, och kom igen.
 

Provet igår utanför Borås var upplagt på samma sätt som vårt träningsprov. 2 markeringar på land, ett sök och sist 2 markeringar på vatten (från båt)
 
 
Vilja gjorde sina markeringar på land jättebra!  Jag var nöjd. Söket var precis bakom och hon jobbade ok. Lägger energi i fel område och hon lyssnar inte på inkallning. Gick över en trut, troligtvis kaninen också men plockar sen in truten när jag skickar henne mot området.
 
Transportsträcka mot vattnet där det från båt kom 2 markeringar med änder.
 
 
 
Att Vilja kan stanna vid vattenkanten på markering nr 2 har hänt förut. Men att hon stannar även på markering nr 1 blev jag förvånad över. Såg hon inte kastet? Jo men det tror jag. Hade hon ingen lust att ge sig i och hämta?  Behövde hon att jag sa till henne att hämta (ordet apport) ?  Markering nr 2 sen var likdant.
Hon fick in sina änder men behövde för mycket hjälp, samt lämnade inte fåglarna i and.
 
Den muntliga kritiken löd : gör ett jättebra markeringsarbete både på land och på vatten. Gör ett rimligt bra sök, hon fastnar i närområdet och lägger mycket energi på fel ställe. Hon är framme på truten en gång, och går vi närmare så tar hon den. Hon har några slarviga avlämningar också, och hon är inte spontan på vatten, du får mana på henne ganska många gånger. Lägger man samman dessa brister så blir det så mycket brister så att då faller man utanför prislistan idag va, någon utav den kan man acceptera. Men som sagt ett väldigt trevlig markeringsarbete, bra näsa.
 
Sammanfattningsvis så är jag trots en nolla oerhört nöjd. Vilja har inte lämnat något vilt, hon har orkat söket ok med motivation. Hon var tyst under passiviteten. Om man tänker på var vi befann oss någonstans för 2,5 år sedan när hon inte ville apportera en enda fågel så är det en stor vinst i sig bara att vi kommit till start!
Jag är också stolt över mig själv som trots att jag i torsdags var säker på att stryka mig, ändå kom över min rädsla över att starta och faktiskt hade roligt igår. Jag var inte ens nervös, utan jag såg provet som ett träningstillfälle och en möjlighet att bli bedömd. Min gamla sociala fobi har slängt sig i väggen!
 
Vi tränar vidare, och försöker igen!
 

Omvänt lockande i fotgåendet?

Efter fyra år med Viljas fotgående-träning har jag nu den senaste tiden börjat träna på ett nytt sätt. Hjälpmedel : 2 leksaksgrisar. Belöning: klick och mjukost.
Att nypa till i ljumsken/tillföra obehag har jag efter instruktioner provat och jag tycker inte det är rätt metod för oss. Jag behöver skapa en ny flow-känsla i fotgåendet, men jag vet inte riktigt hur.
 
Först och främst så handlar vår träning om att inte flyta för långt fram. Genom att använda leksaksgrisar som "lockbeten" har jag kunnat få fram Viljas ivrighet och belönat rätt position med att skicka bakåt. Vi har börjat med att gå fot mellan dem på backen, en medhjälpare har sedan gått framför oss (likt den dragning som skytten ger) och lockat, vi har bundit fast en gris i koppel och släpat framför (haha)
 
 
Om detta funkar på jaktprov?  Återstår att se!
 

Vilja är anmäld :o

Jag använde kvällens träning som avgörande om jag ska anmäla Vilja till B-prov 20/8 eller inte. Kvällens träning gick bra, så en anmälan är skickad !!
Träningen den senaste veckan har gått både bra och dåligt!  I söndags hade vi ett träningsprov med 2 landmark, ett sök och två vattenmark. Hon gjorde allt bra, förutom att släppa ena kaninen och gå ifrån....
 
Några dagar senare var jag uppe igen med 3 vilt. Skaffade mig kajor som jag behövde checka av.  Dock var det mitt fel som lade söket icke-motiverande, så Vilja var rätt loj....  jag struntade i den träningen och gick en sväng då mot vattnet istället och skickade linjetag.
 
Idag går anmälan ut till provet och därför behövde jag träna ett pass till. Lägga ett sök med kanin och kaja, och se hur det går. En trut följde med också.
Jag åkte till Therese utanför Nässjö och jag gick ut med viltet medans Vilja tittade på. Med mig hade jag en lockpipa för and som jag blåste i, det eggade upp henne! Gick sedan uppvärmnings-promenad innan skick.  Hon hämtar truten först -felfritt. Hämtar kaninen, till och med galopperar på hemvägen. Gör sen störtdykning och släpper den, går ifrån (!)   Va?!  Ja jag vet inte...
Jag lade ut kaninen igen, blåste sen inkallning när hon var på väg in - gick bra!
 
Skicket efter sprang hon mycket och länge i söket, jag valde då att kalla in, berömma ett gott arbete. Sen gå ut i söket tillsammans med henne. Hon hittade kajan, stod vid den 1-2 sek innan hon kom in med den! TJOOOHOOO!
 
Att hon dog kajan felfritt var avgörande, samt att kaninen kom in på rätt sätt i slutet.  Så nu provar vi igen, och se hur det går. Jag ska försöka att inte ha så höga förhoppningar denna gång.
 
Juni fick några linjetag med vilt. Ett jättelångt över en äng och ut på ett kalhygge, 2 gånger med duva och kaja.  Inga bekymmer!  Hon är verkligen duktig. 2 korta linjetag med kanin och trut fick hon också, mest för att se hur grepp/avlämning ser ut.  Hon börjar få fina avlämningar tycker jag!

RSS 2.0