Juni avlämn från vatten / Vilja fysioterapi

Den senaste månaden har jag tränat mycket avlämningar från vatten med Juni. Inledningvsvis gick det inte alls bra, hon bara skakade sig. Jag tänkte att det här kommer aldrig att gå att lära henne...
Jag fick tänka efter hur jag själv var i träningen och jag kom då på att mitt kroppsspråk gjorde att hon skakade sig. Jag ville ta apporten ifrån henne och jag böjde mig därför fram = hon släpper och skakar sig. Jag kom då på att jag istället behöver sträcka på mig, luta mig något bakåt och låta henne komma till mig. Vips! Så har det redan gått bättre! Släpper hon apporten och skakar sig så har jag gått fram, haffat henne i skakandet och muttrat lite.
 
Platsen jag har tränat på har varit nästan bara på våra promenader vid Vättern och för smidighetens skull har jag haft tennisbollar. Nu när hon börjar förstå hur avlämningen går till kan vi börja va på andra platser och med andra apporter.
 
 
Idag har vi vid Oset och träffade Sandra och innan hon kom tränade jag med Juni i detta vatten. Lite sly i vägen som hon får ta sig igenom och det hindrar henne inte!  Hon har släppt apporten första gången hon kom upp, då fick jag muttra lite åter igen och sen ge henne massvis med beröm när hon inte skakar sig.
Efter några gånger kunde jag backa till detta avståndet och Juni sprang för att få sin korv, hurra!
 

 
Jag och Vilja träffade Sandra idag för en koll på Viljas simteknik. Träningsprogrammet har kommit och om ett par veckor ska vi börja simträna. Vilja tycks simma avslappnat och fint och kommer i dagsläget inte behöva någon flytväst utifrån Sandras bedömning. Viljas steg i vatten (vattentrask, hon lyfter bakbenen ojämnt) var svårbedömt idag pga Vätterns höga vågor.
 
Gällande Viljas jaktträning får jag pausa vår träningsplan där med anledning av vår fysträning. Vi är begränsade till att köra 1 pass med jaktträning i veckan och ska då vara riktigt noga med uppvärmning, genomtänkt arbete och stretch efteråt. Det gör mig förstås ledsen, jag upplever att Vilja inte är helt 100 på hö-bak. Med det här träningsprogrammet hoppas jag att Viljas små tecken på känningar ska minska, annars behöver vi gå till veterinären och få anti-inflammatoriskt utskrivet. Det gör mig förstås ledsen, men jag är inte ledsen för jaktträningens skull utan för att jag inte vill att Vilja ska ha ont... Det finns inget som gör mig mer orolig än just det.
 

Träning hos Angelica utanför Forserum

En härlig träning bland maskrosorna fick vi idag! Utifrån min träningsplan som jag fick ihop igår fokuserade jag en massa på fotgåendet idag. Vilja har gått bättre, men inte helt bra. Jag behöver få tillbaka henne betydligt mer och en bra riktlinje jag fick höra idag var "om du inte kan göra en vänstersväng obehindrat, då går hunden för långt fram"  och jag kan typ aldrig göra en vänstersväng utan att snubbla på hunden... Så! Träning i form av att bli filmad och granskad av träningskompisar var det på schemat idag. Att hamna på film är något som borde ske på samtliga träningspass, bara för att man ser sina små-fel (som blir stora ur hundens synvinkel) så himla tydligt !!
 
 
Här blir vi tjuvfotade när vi lägger ut apporter ;o)  Vi lade 3 apporter var bakåt, framåt och åt sidan. Jag förde denna gång anteckningar på vilka apporter jag hade hämtat, mycket enklare att faktiskt föra en slarvig anteckning än att lida av sitt dåliga minne !! Det är verkligen något jag behöver träna på... att ha koll på apporterna.
 
Juni fick sedan komma ut på slutet där jag fokuserat på UT-skicken med henne, hon knallar fortfarande ibland när jag skickar och det är inte OK. Dock så får jag inte stopp på henne trots att jag skriker "neej" när hon sticker..!  Utan gör om, gör rätt och var ännu nogrannare och medveten om att hon kan knalla när jag skickar.
 
Juni fick höra sitt första skott med apport-kastare, det gick bra trots en liten förvånad labrador. Ett kast följde skottet och sedan vände vi upp och jag skickade henne på ett linjetag. Det skötte hon bra! Bra upptag men slarviga grepp på inlevereringen.
 
 
Vilja har fått OK från provledningen att starta i ÖKL på "Hallandsmästerskapet" , det hade varit bättre om de sagt nej - haha... Så om någon jag känner läser bloggen här, kan ni väl peppa mig i träningen fram tills dess?  
 

 
Ikväll har vi haft besök av vår hundfysioterapeut Sandra (FysioCanis). Sandra har kollat Vilja i alla gångarter en gång till och hon tycker att hon sträcker stegen bra. Vilja går dock något orent fortfarande i skritt, hon skyndar sig genom steget på högersidan och vill lägga mer vikt på vänster. Det är inget ett otränat öga ser, men jag kan förstå att steget är orent när hon i vattentrasket lyfter ojämt där. Jag är så tacksam för Sandra att hon hjälper mig att hjälpa Vilja!
Sandra har känt igenom Vilja från topp till tå och sedan utfört massage med fokus på bakre delen av kroppen. Vilja svarar bra på massagen, även om hon är något mer vaken och ålar sig endel när höger sida masseras.
 
Framöver nu så kommer vi att få en träningsplan av Sandra som rör sig över 4 veckor framåt. Den kommer innehålla vattentrask, simning, benviktmanchetter och mycket mer. Träningsplanen kommer att ha i syfte att öka muskulator kring höger sidan och att stärka upp hela Vilja så att hon klarar av jakt-träningen i den mån vi vill köra.
 
 
 

Träningsplan Vilja (jakt)

Jag bestämde mig för att sätta mig ned, ta god tid på mig och skriva ned en träningsplan för Vilja. Detta kommer underlätta planeringen när jag väl är ute och tränar sen!
 
Vi har 2 mål:   1.  Hallandsmästerskapet ÖKL slutet på juli.   2. B-prov NKL
 
Jag har tröttnat på att hålla på med vilt och att det aldrig känns helt bra, så pausen ifrån vilt-träningen är fortfarande på paus. I höst finns det många tillfällen att starta på prov, så jag kommer ha tid att träna det senare!
 
Träningsplanen som jag nu satt upp gäller Hallandsmästerskapet som går liknande ett B-prov fast med dummies. Steget från NKL till ÖKL är stort och jag är inte säker på att vi kan momenten; dubbelmarkeringar på land och vatten och dirigeringar detsamma. Men förra året startade vi i NKL och det gick fint, så att träna inför ÖKL och prova att starta där är ju verkligen en spark i baken!  Jag ska bara höra med provledningen en gång till så det är ok. Något pris på B-prov har vi ju inte...
 
TRÄNINGSPLAN VILJA
 
MÅL: Att klara av momenten i öppenklass på "Hallandsmästerskapet" 24/7-2016
  • Fotgående i par
  • Dubbelmarkering på land
  • Dirigering på land
  • Dubbelmarkering på vatten
  • Dirigering på vatten
  • Sök
Vad befinner vi oss just nu?
 
FOTGÅENDE; Vilja kan gå fot, men hon smiter alltför ofta för långt fram. Problemet är att fotgåendet blir dåligt, jag tappar henne för att hon lämnar min sida.
 
Vad behöver JAG träna på?
Jag behöver gå mer fot till vardags. Bli mer konsekvent! Ha Vilja att gå fot när Juni går lös. Prova att byta kommando (från "nära" till "fot") Sekundsnabba korrigeringar! Följt av klick och ökat gott godis! Lugn vid sidan ska leda till belöning.
 
Situationsbunden träning
Träningen ska ALLTID börja med ett lugnt fotgående! Va konsekvent! Träna fotgående bakom skytt och mot vatten! Vid skott-apport --->  annan hund tränar stadga --- vi går fot och hämtar apporten.
 
DUBBELMARKERING PÅ LAND; Vilja kan momentet hyffsat men behöver mängdträna i olika terräng.
 
Vad behöver JAG träna på?
Tydlighet mot Vilja vilken apport hon ska hämta först. Vara uppmärksam och kunna läsa av henne att hon kommer ihåg var apporten har hamnat.
 
Situationsbunden träning
Mängsträna dubbelmarkeringar på land i olika terräng och kastade apporter i olika vinklar. Variera vilken apport som ska hämtas först.
 
DIRIGERING PÅ LAND;  Vilja kan skickas ut på dolda linjer men hon har ibland svårighet att hålla linjen.
 
Vad behöver JAG träna på?
Jag behöver lära mig att förstå hur vinden ligger och hur den påverkar hur jag ska skicka min hund. Bli bättre på att komma ihåg att blåsa stopp och sedan närsök.
 
Situationsbunden träning
Fortsätt träna tecken som i "klockan" - apporter kl 12, kl 9 och kl 3. Ha med Vilja när apporterna läggs ut. OBS: lägg kl 12 sist med ökad motivation och se alltid till att det finns apporter till området som hunden skickas till!
Träna minnet genom att förlänga tiden innan hunden skickas.
Träna MÅNGA linjetag!  Träna terrängskiften!
 
DUBBELMARKERING PÅ VATTEN; likt momentet på land så kan Vilja lösa dubbla markeringar på land helt OK. Vilja kan ibland dock tyckas vara osäker på igångar i vatten. Varför? Osäker på apporten?
 
Vad behöver JAG träna på?
Jag behöver bli säker på hur jag skickar min hund på dubbla markeringar. Namnet?  Ut-tecken? 
 
Situationsbunden träning
Mängdträna !! Börja träna på återkommande platser så att Vilja blir säker i momentet. Introducera nya platser med nya igångar och glöm inte använda skott om möjligt.
 
DIRIGERING PÅ VATTEN; det här momentet är jag som mest osäker inför då vi inte alls har kommit långt i träningen där. Träningen kommer att behöva innehålla MYCKET dirre-träning på land för att kunna applicera på vatten. Vilja kan vid fåtal gånger skickas i vatten på ut-tecken, men hon går lättast i med hjälp av minne. Obs: känslig för kallt vatten och tvekar vid igångar...
 
Vad behöver JAG träna på?
Veta var apporten ligger. Bli bättre på att ligga "steget före" - veta när jag ska stoppa. Inte vara så trögtänkt!
 
Situationsbunden träning
Åka till dammarna i Habo och skicka Vilja mot platser där apport landat tidigare. Vid i-skick ---> kasta ny apport längre fram (youtube-film med Dagmar Lång) skicka Vilja i ---> ny apport kastas. Tillit till tecknet tränas då hunden har sett ett kast och kommer ihåg att det finns apport. Förekommer närsök i vatten!?  Isåfall : träna närsök med tennisbollar i vass. Träna tecken på vatten på liknande sätt med 'klockan'.
Glöm inte träna stopp i vatten!
Skicka i vatten och belöna med tennisboll framför hunden.
 
SÖK; sist men inte minst; söket. Kanske egentligen det säkraste korten vi har jämfört med hur vi ligger till träningsmässigt i resterande moment. Vilja söker bra inledningsvis men kan mattas på slutet...
 
Vad behöver JAG träna på?
Bli bättre på att komma ihåg var hunden ha varit samt att röra mig och skicka hunden till ny mark.
 
Sitationsbunden träning
Fortsätta lägga sök med jämna mellanrum. Variera terräng och variera antalet apporter utlagda. Variera också när söket tränas - är det i början eller slutet av träningen?
 
 

 
Det var ingen liten träningsplan !! Ojojoj... kommer det ens gå att träna allt det här på 2 månader? 

Min familj.

 
Puss

Om sommaren/hösten 2016

Jag sitter på SSRK's prov och kollar upp möjliga provstarter för mig och Vilja i höst. Åh, jag skulle så gärna vilja starta och få ett 1:a pris! Hur svårt ska det egentligen vara?! 
Från augusti till oktober finns det sex olika möjliga tillfällen för oss att starta. Kanske det kommer ut fler under sommaren. Någonstans så känner jag samtidigt att jag behöver pausa träningen inför B-proven, jag känner att det annars tar för mycket än det ger. Så vi tränar med dummies bara ett tag nu.
 
I slutet av juli har vi "Hallandsmästerskapet" (ett upplägg som b-prov fast med dummies) som jag har anmält oss till öppenklass. Jag anmälde mig tidigt under året som en sporre att träna utvecklande. Jag vet inte om det ens hade gått vägen för oss att starta, dirigering är vi inte så bra på. Men vi har gott om tid på oss att träna.
Om jag orkar kan jag köra vilt-träningen parallellt, annars fokuserar jag på dummies och tar isåfall upp träningen med vilt efter HM.
 
Igår hade vi en rolig träning precis utanför stallet, i beteshagen där. Hagen har olika öar som vi använde som dirigeringspunkter. Vi lade ut punkter rakt ut, och åt höger och åt vänster. Min plan var att kunna skicka rakt ut, blåsa stopp och vinkla sidotecken. Så blev det inte. När jag skickade Vilja UT så drogs hon åt sidorna. Gör om, gör rätt! Hon är lyhörd på mitt nejjande eller stopp-signal när hon går fel, men hon behöver uppmaning att gå rakt ut. Så min plan att träna stopp + sidotecken gick sig inte riktigt. För att kunna träna det tänker jag att jag behöver ha en starkare dragning rakt ut, för att då få en säker Vilja som går rakt ut. Förmodligen behövs en kastare.
 
Juni fick vara med en stund i slutet och var då tillsammans med en annan (för henne okänd) hund. Det gick helt ok!  (Annars föredrar jag fortfarande att träna henne ensam.) Visserligen knallade hon ett par gånger och var nyfiken var den andre hunden gjorde under fotgåendet, men att hon knallade var helt mitt fel som inte hann förbereda henne på uppgiften. Hon är fortfarande otroligt lyhörd och lätt att lära, så jag är inte särskilt orolig att hon kommer att bli jobbig på något vis att träna.
Jag har fokuserat på fotgående och avlämningar. I fotet så bara följer hon med, drar inget, går lugnt. Det är som en lättnad! Avlämningar gick fint också.
 
 

Jaktleken, fysträning och inte-skak-träning!

I förra veckan var vi på "jaktleken" utanför Skövde!  Att jag inte har skrivit något om det förrän nu beror på att jag var besviken över vår prestation. Vilja kändes inte med mig på något vis, hon var alldeles för överladdad och gick dåligt fot. En konflikt redan vid fötterna skapar inga bra förutsättningar för fortsatt bra arbete... Jag kan dock inte skylla allt på hunden, uppenbarligen ligger felet hos mig eftersom det inte kändes bra. Vilja gör ju alltid sitt bästa.
 
På något sätt känns det inte som att vi kommer vidare. Vi behöver fortfarande träna massa fotgående. Träna massa dirigeringar. Dubbelmarkeringar. Jag har liksom tappat glädjen nu i träningen för att jag så gärna vill komma vidare på proven. Så det är inte alls bra... Så just nu släpper jag tanken på prov ett tag!
 
Vi fokuserar istället mer på fysträning just nu. Vår hundfysioterapeut Sandra Franic hjälper oss med träningen för att öka smidighet/muskulatur hos Vilja som verkar avlastande. Vi har börjat med vattentraska i Vättern och simträning. Hundarna badar var och varannan dag och vi har kul !
Vi ska boka en tid för massage härnäst och jag ska få lära mig fler stretch-grepp. Jag stretchar Vilja efter varje högre grad av fysisk aktivitet (vatten-träning, jakt-träning, intensiv lek) och det går bra. Jag lär mig hur hon känns och jag kommer också märka förändringar snabbt.
 
I samband med att hundarna badar dagligen tränar Juni och jag avlämningar från vatten. Det går sådär. Första passet som jag skrev om gick ju faktiskt jättebra. Efter det har det gått inte lika bra.
Jag har skaffat godare belöningar i fickan som hon får när hon har lämnat av utan att skaka sig. Eller egentligen så får hon belöningen redan när hon kommit upp till mig med apporten - utan att skaka sig - , men det händer att hon släpper apporten samtidigt. Men jag tänker att jag får shape'a in det framöver när hon har lärt sig lite mer.
Så det är bra att vi har hela sommaren på oss att fortsätta träna!
 
 

Stoppsignal och avlämningar från vatten

Häromdagen när jag blåste stopp till hundarna och Juni kom emot mig istället för att stanna på plats gjorde mig varse om att vi behöver komma igång och träna stopp-signalen på allvar! Sagt och gjort; jag tog med mig bollkastaren med ett par tennisbollar och gick med Juni till hagen utanför stallet. Detta blev också en ny nivå av stadga; sitta kvar när en tennisboll flyger iväg högt och långt. Jag gick sedan ut och letade upp bollarna själv, och lät Juni gå på "fritt". Vilket gör att hon springer ut till området där hon sett bollarna falla, bra -tänkte jag! Nu i hennes iver får jag möjlighet att träna på stoppet. Jag blåser signalen - jag får kontakt - inväntar sitt och Juni får en boll med kastaren! Detta behövde jag inte göra mer än ett par gånger, sedan hade hon otroligt fint reaktion på signalen!
 
Under kvällspromenaden i det fantastiska för-sommar-vädret tog jag med mig en dummy ut när vi gick ned till Vättern. Min plan var att träna avlämningar från vatten. Jag trodde att Juni skulle vara mycket mer benägen att släppa dummyn och skaka sig än hon faktiskt var.
Vi har fortsatt att träna avlämningar på land och jag har tänkt mer på att öka värderingen i belöningen lite (ha godare godis när hon har lämnat av bra) ,  och avlämningarna går fint. Därför kunde jag förstärka med "häääär" när hon kom upp ur vattnet och hon fattade bra att hon ska komma och lämna av och skaka sig sedan.
Skak-träningen fortsätter :)
 
Vi har tränat mer på stadga vid vatten också, att inte få hämta allt (eller ja, jag kastar inga apporter än, utan mer små pinnar vid stranden som hundarna får simma efter). Eller snarare inte vara den som hämtar. Ibland får Juni vara passiv och Vilja får hämta något. Och det går bra! Juni har en stor dragning på vatten men hon är samtidigt lyhörd.
 
Imorgon ska vi till Skövde på Labbe/Goldeklubbens Jaktlek!

RSS 2.0