Stopp-signal + sitt

Idag skulle jag fortsätta träna på stoppsignalen , samt lägga till Sitt. Började med att ha Vilja i koppel , blåsa en signal och sedan vänta på att hon satte sig. Hon fattade det hela med en gång! :0
Har hon snappat upp min poäng utan att jag har varit medveten om det ?? Så att jag sedan blåste stopp- signal och att hon satte sig samtidigt var alltså inget jag behövde lära in, hon kunde det redan. I allafall runt 10 meters avstånd. Befann hon sig längre bort framför mig fick jag någon gång säga "sitt" innan hon satte sig, och befann hon sig på en äng och sprang runt i sin egna lilla värld var det också svårare. Men jag är grymt nöjd ! Nu har vi ju typ lärt in alla tre signalerna!
 
Stallet om ett par timmar , får se om jag hinner med något linjetag där.
 

Jag fick en stund över vid stallet , så jag tog med mig dummyn och hunden och gick ut på en av åkrarna. Det var lite vimsigt runt omkring då resten av 'stall-hundarna' följde med mig, men de fattade vinken efter en stund att nu var det inte hopp o lek som gällde.. Jag gjorde först ett lite för långt linjetag , då dummyn försvann ur sikte både för mig och den lilla hunden, så hon hittade den inte när jag skickat ut henne. Fick göra om och ha mindre avstånd. Ökade sen därefter ett par gånger tills hon sprang rakt ut, även om hon inte såg dummyn vid första anblick. Man vill väl lära hunden att det finns något där ute, även om inte apporten syns med en gång? 
Dummyn släpper hon vid mina fötter typ. Eller i min hand om jag är snabb. Måste komma på hur jag ska lära henne hålla fast och inte vara så vimsig kring dummyn...

Signal-träning

Jag har haft lite signal-träning idag ute på promenaden.. Blåste en signal när hon befann sig en bit ifrån mig i rörelse, kort därefter fick hon en tennisboll kastad till sig. Sen varvade jag med inkallnings-signal för att kolla av så att hon vet skillnaden , och det verkar så. Blåser jag bara en signal så stannar hon upp och kollar efter bollen, och blåser jag två korta så kommer hon till mig. Bra !  Jag ska träna på sättandet också, men det var lite bökigt när jag hade två andra hundar i koppel med mig.
 
En kär vän till mig som Vilja var hos igår hade lekt kast-med-boll med henne. Hon sa att hon älskade det, var jätteduktig, såg lycklig ut och kom tillbaka med bollen varje gång. Min magkänsla sa då 'nej nej nej , kasta inte bollar till Vilja ,  det bygger stress" . Då fick jag förklara för min vän vilka anledningarna är att jag inte leker kast-lekar med min hund. Att det framför allt förstör den stadgan som jag vill träna upp, men också för att jag inte vill lära henne att allt som faller är till henne. Att en retriever ska kunna förbli passiv när den ser föremål falla, och den ska inte ta egna beslut att den ska hämta allt ..  Då fick jag höra att jag är duktig, att jag kommer komma långt -  hihi ! : )

Så kom det 'äntligen' lite snö..

Gladast över det blev nog Elsa.
 
 
 

Träning; jaktfot, avlämningar (?), närsök, stoppsignal...

Jag är inne i ett härligt tränings-flow när jag har tränat lite varje dag sen i söndags. Så härligt att det faktiskt går att träna nånting nu ! Synd bara att det tog lite lång tid för mig att förstå att min lilla valp är 7 månader snart och vi kan börja träna nu ;P
 
Fotgående
Jag ville att fotgåendet skulle vara lika bra på gräs som det var igår på asfalt. Och det var den faktiskt! Hon nosade inget alls i backen , hon gick för långt fram (inte drog) ett par gånger men då korrigerade jag och hon fattade vinken direkt och gick sen vid mig.  Bara för en vecka sen så visste hon inte alls vad detta betyder , så ja : bara man hittar de rätta knapparna så går det !!
 
Avlämningar
Vilka då avlämningar?! De ser väl ut som en clown just nu , eller är helt obefintliga. Jag försöker pränta in i skallen på henne att det är dummyn jag vill ha, och hon ska komma med den till mig samt hålla ett korrekt grepp. "Vaaaaa??" säger hon då, och ser bara ut som ett frågetecken. Kan vi bara komma så långt så att hon kopplar ihop dummy ----> lämnas i min hand ----> godis , så är det ju jättebra. Träning träning...
Jag gjorde två linjetag och då kom hon faktiskt direkt till mig, jag räckte fram handen och hon släppte, då lämnades den ju min hand ! Om det gills vet jag dock inte. Hon sprang inte äro-varvet runt mig iallafall.
 
Närsök-signal
Detta var första träningstillfället hemmavid som hon skulle koppla ihop närsök-signalen med att leta, och det fixade hon. Jag satte henne , backade ett par meter och droppade godbitar i det halvlånga gräset, blåste en signal och sedan närsök.
 
Stopp-signal
Detta var också första gången som vi tränade stopp-signal. Jag såg till att hon var i rörelse, att hon sprang ifrån mig med andra ord, blåste en lång signal och kastade sedan en boll till henne. Lurigast är väl att hon ska förstå att den signalen inte betyder hit, utan att den betyder stanna på plats för nu händer något. Poletten trillar nog ner om ett tag.
 
Apportering över bäck
Det var bara att hoppa jämfota, så var hon över ! Här var svårast för henne att förstå att dummyn ska till mig...
 
 
 
Hon sprang så fort på linjetaget så hon fick lera i ansiktet

Träning; jaktfot

Då Vilja nu förstår vad jag menar med "gå här" , så bestämmer jag nu att hon ska gå vid min sida till vi passerar en viss lyktstolpe, kommer ner för backen, eller dylikt. Koppel eller inte spelar ingen roll , inte på cykelvägar iallafall. Är väl ett framsteg !?  Nästa steg är att kräva samma sak när vi går på gräsmatta eller en äng.
 
 
Ben-träning uppför...
 
 
Älskar hösten lika mycket som jag ogillar mörkret och höstrusket.

Valpkurs 6

Ikväll var det dags för mig och Vilja att glänsa på appell-planen !!! (låter som vi tagit ett första pris , but hey - små steg i taget..) Vi ställde oss längst upp på planen på ett led, och målet var att hunden inte skulle dra i kopplet (för det var det vi tränade) så skulle vi använda de metoder som vi tidigare gått igenom på teorin. Jag satte Vilja vid min vänstra sida , sa åt henne att gå hääär och sen gick vi. Hon gick perfekt hela tiden , tror jag var snabbast i ledet för jag behövde inte korrigera henne en endaste gång. Hon bara gick, vi bara gick : ))   Efter igår känns det så bra , för igår tvivlade jag så mycket på mig själv - men det gör jag inte idag !
 
Maybe a small step for dog-training people,but a big step for me

Träning; linjetag

Jag som tidigare inte haft någon stor koll på hur man tränar linjetag, vet nu efter helgens träning hur jag ska göra!
 
Innan jag åkte till stallet så åkte jag en sväng till djurmagazinet för att köpa en till dummy. De hade bara megastora på flera kilo, såna ville jag ju inte ha... Åkte till Zoopermarket istället , där fanns det större utbud däribland en standard på 500gr. Den köpte jag med mig. 129 spänn, rena rånet - blir att göra en mängd-beställning på nätet snart!
 
När vi kom till stallet så hade jag henne i koppel (kom på att tänka på det Maire sa att koppel kan vara ett verkyg i träningen, och inte något nödvändigt ont) . När jag har henne i koppel är det lättare att korrigera henne och hon tycks lära sig bättre vad "hääär" betyder. Visste hon ingenting igår om vad det betyder , så känns det som att hon förstår lite bättre idag. Hade dummyn i andra handen medans vi gick längs hela långsidan bredvid paddocken , ställde dummyn upp och gick sedan tillbaka. Satte henne, och skickade ut henne. Hon springer fort ut, greppar och springer fort tillbaka samma väg. Hon hade ett bättre grepp idag än igår, då hon var för mjuk och tycktes tappa dummyn och behövde byta grepp. Idag höll hon korrekt om dummyn alla gånger utom en gång , men fick med sig den även då. Blåste inkallning någon gång då jag blev osäker om hon skulle komma med den till mig. Alla gånger utom den sista gången springer hon bara förbi mig , kommer först när jag lockar till mig henne. Sista gången kom hon med dummyn direkt till mig , då fick hon mycket beröm sedan hopp o lek! Kände mig nöjd efter det.
 
Mellan linjetagen tränar jag"klockan". Hon förstår inte alls vad jag menar när jag räcker upp handen och visar med tecken, hon verkar tro att det är stadga vi tränar och sitter istället kvar där hon sitter.  Är jag tvetydig i  mitt kroppsspråk ?? Hon tar den först när jag säger "apport" . Kommer inte med den till mig efter det om jag inte lockar.
Detta är ju helt klart en ren lek för henne , än så länge. Hon tycker dummyn är en skit-kul leksak, som det går lika bra att lägga sig ner med och typ tugga på. Snöret har jag tagit bort , för att minimera risken för lek som jag inte vill ha. Jag vill dock inte hålla på och fya henne när hon leker med dummyn , den ska ju fortfarande vara en positivt laddad grej. Kanske räcker det med att berömma när hon gör rätt, och ignorera det som är fel..
 
Tredje grejen vi tränade var att vi skulle gå ihop till en kastad apport. Hon gjorde som igår; stack mot den första gången. Då blev det koppel på, "hääär" och hon fattade grejen..
 
Nu på promenaderna så kommer jag att kräva då och då att Vilja ska komma in och gå (lös) vid min sida tills jag säger något annat. Tidigare så hade jag aldrig krävt det av henne, men det kändes som den självklaraste saken i världen - och hon bara gjorde det när jag bad henne att gå "häär!" . Hon gick där helt perfekt bredvid mig tills jag sa något annat. : ))
...För den som inte vet så kan jag tala om att det var det vi 'bråkade' mest om igår, jag var virrig - hon var virrig, och det kändes bara som pannkaka.

Inför nästa tränings-tillfälle...

Åh, vad det snurrar runt i skallen på mig nu.. Vad var det nu jag skulle träna på ?? Känns som det är hur mycket som helst !
 
Inför nästa gång som jag går ut och tränar så vill jag träna på ett fint linjetag. Det skulle jag kunna göra imorgon när jag är i stallet (om vi är ensamma utan alla andra hundar där dvs) . Antingen göra ett linjetag på den upp-trampade stigen bredvid paddocken, eller på den mindre tydliga stigen på fältet jämte hagarna.
 
Och med linjetag kommer fotgåendet som måste bli bättre. Jag har hur mycket som helst att förbättra när det gäller det.. Framför allt min timing att korrigera Vilja. Klart att hon kan gå som jag vill , bara jag är tydlig och kan förmedla mitt budskap.
 
Behöver också träna på håll-fast ... Hon släpper ju det hon har i munnen så fort hon känner för't.
 
...Återkommer efter mitt träningstillfälle , imorgon är det ju valpkurs med !  

Träning hos Maire / 6,5 mån

Träning hos Maire 21/10 – 12

 

6,5 månad

 

Jaktfot

 

Bland det första som vi tränade var jaktfot. Jag gick en sträcka i traktor-spåret och Vilja skulle följa med och vara kring mig. Hon fick inte lov att dra i kopplet eller nosa , utan skulle hålla sig vid mig. Detta har jag knappt inte tränat på än, men det gick över förväntan ändå. Hon anammade mina korrigeringar och gick helt ok!

 

Linjetag

 

Det första momentet vi skulle träna/testa på var linjetag med en och två dummy's. Hunden får följa med ut när en dummy placeras. Hunden sätts därefter upp och skickas ut på ”ut”-kommando. Hunden ska apportera dummyn och komma hem med den.

För Vilja gick det väl rätt bra. Här gällde det fortfarande att hon skulle gå fot; fick inte lov att dra i kopplet eller nosa. När jag hade placerat dummyn så blev hon ganska så distraherad. Hon ville ju förstås ta den. Fick korrigera henne ett antal gånger på tillbaka-vägen. Satte henne upp, och skickade ut henne. Hon greppar dummyn men är lite för mjuk i munnen, så hon byter gärna grepp under vägen tillbaka. Kommer till mitt närområde men lämnar ej av i hand.

 

Apport över dike

 

En dummy kastas över ett dike och hunden ska gå raka vägen över. Apportera den , gå samma väg tillbaka och lämna av.

Första gången Vilja apporterade dummy'n och skulle gå över diket så släppte hon den. Hon tog dock nytt grepp och fick med sig den. Duktig hund! Avlämningarna funkar dock inte.

 

Två apporter, varav en hämtas av mig (jaktfot)

 

Två apporter kastas varav den ena får inte hunden hämta, utan jag ska hämta den med Vilja vid min sida. Detta gick inte. Vilja förstod inte att hon inte fick ta den, eller att hon skulle gå fot och att jag skulle hämta den. Träning väntas...

 

Sök efter tennisboll i högt gräs

 

En tennisboll placeras ut i högt gräs och hunden ska söka upp och apportera hem. Vilja sökte av området, fann bollen men kom inte med den till mig.

 

Sök efter tennisboll över dike , stort område

 

8 st tennisbollar kastades ut över diket. Hundarna turades om att få söka av och hämta. Vilja fick hem två st. Mycket stadge-träning , att sitta kvar när grann-hunden bredvid blir skickad.

 

Klockan”

 

Hunden sätts i mitten, och två apporter placeras ut. En i taget eller båda. Klockan 3 och 9.

Hunden ska hämta den apport som den blir visad till , höger/vänster.

Vilja har ej blivit tränad på detta tidigare , träning väntas.

 

 

Söka hemåt”

 

Hunden sätts upp och man duttar en tennisboll i högt gräs framför. Gömmer bollen och blåser närsök-signal. Hunden söker av området 'hemåt' , hittar boll och kommer hem med den.

 

Stoppsignal

 

Lära hunden att stanna upp under rörelse, och få belöning i form av en kastad boll. Viktigt att hunden litar på att belöning kommer..

 

 

Summan av dagens träning är att jag har en hund som är mycket villig till att arbeta, en hund som vill göra mig nöjd men inte riktigt vet hur - pga att jag är osäker och inte tydlig nog i mitt kroppsspråk.

Kan jag bara bli mer självsäker, tänka att jag kan träna hund och jag lyckas så blir nog Vilja som en skugga av mig..!

fake it 'til you make it ” sägs det ju !!

 


17/10

Förmiddags-mys..
 
 
 
 
...Älskar er!
 
Nu ska vi till stallet! Hoppa i leran och busa runt i paddocken = skitiga hundar. Men det är det väl värt :))

Motionering av valp (?)

Jag har egentligen ingen koll på alls hur man ska motionera sin valp. Ska den motioneras över huvudtaget? Det finns olika teorier.. Jag tror iallafall inte på den som säger att man ska hålla sin valp i stillhet till en viss ålder pga att den växer så mycket, och sen efter en viss ålder kan man motionera hur mycket som helst. Blir inte valpen chockad då för den inte har hunnit bygga muskler??
Nej, jag tror man ska successivt utöka motionen , så jag hoppas jag tänker rätt..
 
Jag går hela tiden efter magkänslan , den talar om för mig hur långt jag och Vilja kan gå idag. Ett tag så var det ner till Vättern det längsta som vi gick , en promenad på 20min kanske. Sen vilade vi där en stund och sen gick vi hem. Sen utökade vi och gick en sväng längre , så vi kom bakom Elmia. Sen utökade jag rundan igen i takt med att hon blev äldre, och nu går vi runt hela fälten - det tar ungefär en timme. Vilja går väl dubbelt så långt för hon springer fram o tillbaka, fram o tillbaka. 100 % energi hela tiden!
 
Idag fick hon följa med när jag skulle ut och gå med Milton. Vi gick och hämtade honom, sen gick vi till Bondberget. Där finns det slingor från 1,3 km upp till 10 km. Vi gick den minsta rundan. Det kändes lagom.
Den rundan kommer vi nu gå ett tag , tills min magkänsla säger att vi kan gå 2,5 km. Dock så tror jag att om valpen får mycket motion i unga dar, så kommer den kräva typ dubbelt så mycket som vuxen. Så även om jag har stor lust att gå halvmils-rundan redan nu , så har jag ingen lust att behöva gå en mil om dagen sen när hon är vuxen ! Men visst skulle Vilja orka gå mycket längre rundor än vad vi går idag , bara frågan hur hårt man ska vänja henne vid att motioneras. Jag har förstås tanken i bakhuvudet hela tiden att hon fortfarande växer mycket , så därför får hon endast utlopp för sin energi och möjlighet att bygga en sund muskulatur - alltså så får hon ingen ren motion. Skönt, då har jag rett ut det !
 
 
 
 
 
Får lycko-känslor. Var på ett lite nedstämt humör innan jag gick ut , den försvann med skogen - ingenting luktar ju så härligt som skogen på hösten.
Längtar tills Vilja är fullvuxen så vi kan gå låååånga promenader !

Hurra för Elsa , 12 år !

Porteur's Herzogin Elsa , född 2000-10-14 : )    Vad hade jag gjort utan dig?
 
 
Idag är det en grå söndag , inne-mysar-väder... Vi är inne en stund till, tills vi går en kortare promenad - sen åker vi till Landvetter-flygplatsen igen och hämtar världens bästa Natta!
 
 
Vilja har lite svårt ibland för att vara inne och mysa längre stunder , hon är inte en soff-potatis direkt - så hon fick en ny inne-aktivitet ; äta sin lunch ur en mjölkkartong..
 
 
..går säkert att göra om ! (när matte inte vill leka)  lägg inte märke till bitmärkena på bordsbenet, haha!

Sök..

Det väntar träning hos uppfödar-mamma , så idag var det dags för lite träning igen..  Stadge-träningen går rätt bra tycker jag , så idag testade jag att träna något annat; SÖK. Jag krävde förstås att hon skulle vara stadig inför alla kast som jag kastade , och att hon skulle bli kvar en stund efter att hon sett dummyn falla. När hon får tillåtelse att gå efter så är hon snabb som en raket , söker söker och söker,  och hon ser ut att vara ganska så nogrann och inte bara springa runt.
När hon hittar apporten berömmer jag och blåser inkallning så hon kommer hem med den , tänkte det ska hjälpa henne lite nu i början, om hon skulle få för sig att springa åt ett annat håll med dummisen istället för att komma med den till mig.
 
Jag gjorde några st sök-övningar, och jag gillar att hon inte tröttnar efter ett par gånger utan fortfarande tycker det är kul med det jag ber henne om.
Min underbara lilla Vilja med så mycket vilja !
 
Imorgon fyller min bästa Elsa tolv år , ska försöka få in en bild med :))

8/10 -valpkurs

Stall-gänget !
 
 
Ikväll väntar valpkurs. Återkommer!
 
 

 
Nu börjar det bli dags för långkalsonger och vinterjackan, för brrrr så ruggigt det var på valpkursen ikväll.. Regn hela tiden och säkert inte över 10-graders sträcket. Tänk att vädret kunde slå om så fort , det var ju så härligt ute när bilden ovanför togs.
 
Vilja börjar kvällen med att skälla ut en schäfer som ligger lugnt och tyst inne i klubbstugan. Vad var meningen med det !?  Så fort vi kommer ut till klubben så kollar hon misstänksamt runt omkring sig. Morrar dovt på de hundar hon ser, hoppar upp på mig för att kolla om inte jag tycker att detta är döläskigt, vilket jag inte tycker. När hon höll på att skälla sådär och inte slutade , så fick jag säga till henne ett par gånger . Suck, det är ju inte det att hon aldrig träffar andra hundar. Jag tar med henne ut bland alla hundar så ofta jag kan för att hon ska bli mer social. Jag kräver inte att hon ska älska andra hundar , men iallafall bli lite mindre främlingsfientlig.
 
Ikväll hade vi lite repetition på näsa-nos-övningen  (att hunden följa med när man går och hålla ögonkontakt hela tiden), åhh jag tycker den är så tråkig! Men Vilja kunde nu iallafall följa med någorlunda och hålla kontakt ett par meter medans jag backade , att sen vända framåt var svårare. Då börjar hon hoppa efter leksaken.
Tränade en sitt-övning , att hunden skulle sitta kvar när man går klockan runt hela med sträckt koppel. Det hade jag inte tränat på, men det fixade hon ändå. Även att hon hade myror i rumpan några gånger, så visste hon iallafall mitt budskap.
Sen hade vi inkallning. Intruktören höll i hunden medans man gick iväg. Jag fick ropa två gånger 'Vilja'  innan hon kom, ingen aning om varför faktiskt. Sen en annan inkallningsövning, att man bara skulla springa iväg med hunden i koppel. Haha, ingen aning vad det gick ut på men det var skönt att få springa ! Kanske var meningen för att det är en kul grej för hunden, att få springa ifatt.
 
Äntligen gick vi sen in i klubbstugan. Var så kallt... Där vi gick igenom hantering; varför det är viktigt att kunna hantera sin hund. Och avslappning. Vi satte oss på golvet allihop med hundarna. Det tyckte Vilja var skönt, och somnade på stört.
(Fått läxor tills nästa gång , vilka jag nu har glömt)
 
Jag känner mig rätt nöjd över att jag snöat in på retrieverträning och inte alls är så mycket för bruks och lydnad längre, som jag var förut. Hade jag velat träna bruks hade jag sannolikt varit mer engagerad i kursen och övningarna än vad jag är i dagsläget. Men det är självklart kul ändå !

Give me a stage and I'll be a rock and roll queen

Nu när jag har min efterlängtade hund som jag längtat efter i så många år , så inser jag hur tomt mitt liv var förut. Vilja har givit mig mer färg i mitt tidigare så gråa liv , och jag är sååå tacksam att jag har henne !!
 
Idag har vi "hemma-dag" , dvs jag är hästledig så Vilja har inte stallet att åka till och busa av sig , så då får jag aktivera henne hemmavid. Jag tog på mig min mycket praktiska väst (hehe) , fyllde den med lagom mycket köttbullar/frolic , en tennisboll och en dummy och tog med mig hundarna runt gamla Kungsängsskolan. Skolan är riven nu , så istället är det bara grusplaner, gräsplaner och ängar där med högt gräs. Perfekt ställe att träna på! Började med att träna en lång inkallning. Hon studsar till när jag ber henne att sätta sig (jag älskar hennes attityd !) , jag traskar iväg med pipan i mun , sneglar bak och kollar om hon sitter kvar - det gör hon. Jag går en bit till och medans jag går blåser jag inkallning. Jag gjorde två likadana inkallningar , båda gick bra !
 
Tränade stadga sen .. Satte henne , gick några meter framför henne och kastade en dummy klockan tre, nio och tolv. Hon satt kvar.  Nästa apport fick hon lov att hämta. Hon kutar efter, greppar och återvänder men lämnar dock inte av i hand. Haha, vore väl konstigt om hon gjorde det!? Men så vill jag ju att det ska se ut om ett halvår eller så. Nu kan vi i allafall befinna oss på en gräsplan och hon fortfarande bär apporten och kommer med den till mitt närområde. Förut var jag ju tvungen att vara på en garageuppfart typ , för att hon skulle ha fokus på apporten och inget annat. Jag brukar också uppmuntra henne att bära apporten och följa efter mig. Men ofta släpper hon då den och vill jag ska kasta om.
 
Tränade också närsök med tennisboll. Gömde tennisbollen i gräset alternativt kastade den en bit bort så hon fick leta. Kastade också iväg dummyn ett par gånger i det höga gräset och ville hon skulle sitta en liten stund innan hon fick gå efter. Idag stack (eller knallade som man ju säger på retriever-språk) hon inte en enda gång faktiskt =)
 
Lade in två passivitets-tillfällen med. Det nog viktigaste av allt men så tråkigt att träna... Satte henne ner och ställde mig sen och glodde på himlen. När hon sen insåg att inget mer händer så lade hon sig ner, kort därefter gick vi hem.
 
"Give me a stage and I'll be a rock and roll queen" , är en metafor för att jag äntligen fått Min Hund och kan nu börja visa alla vad jag och Vilja kan uppnå...

2/10

Nu i dagarna fyller min lilla tjej ett halvår ! Tänk vad tiden har gått, nu är hon inte lilla bebisen längre som jag går runt och bär på och bara går runt husknuten med (typ elva gånger om dagen!)  Nu går vi dagligen promenader runt Elmiafälten. Den är bra den rundan då kan hon springa fritt nästan hela tiden , för energi ! Det har hon !! Det är inte helt lätt att samtidigt ha Elsa med sig , haha de är så olika.. Elsa går och rullar sig i gräset och ligger där och Vilja leker med en plåtburk , löv eller varför inte ett gräs-strå. Det slog mig igår när vi var ute att jag har verkligen fått den vilda och tokiga hunden jag ville ha.
Samtidigt som hon ju är rätt energisk så går hon ändå att samla upp. Vill jag att hon ska komma in och sätta sig ner så gör hon det.
 
På de stora fälten bakom elmia brukar jag träna inkallning. Nu kan jag sätta henne ner och gå en bit bort och sedan kalla in. Har jag pipan med mig blåser jag inkallning medans jag går och har ryggen mot henne. En annan gång vänder jag mig om och kallar in med rösten , och nästa gång står jag tyst och "kallar in med armarna" , hon kommer alla gånger. Ibland har hon för bråttom och kutar till mig utan att jag har kallat på henne , då är det bara att gå tillbaka och göra om. Brukar då inte kalla in henne alls, utan gå tillbaka och berömma att hon sitter kvar.
Har börjat träna lite platsliggning med. Att hon ska ligga kvar några minuter när jag går 10m bort. Haha var så roligt igår, såg att det ryckte i hela valpen för hon ville resa sig, samtidigt som hon så väl visste att jag ville att hon skulle bli kvar. Inte lätt att samarbeta med sina nervceller där uppe på kontoret !! Och belöningen då? Ja, det är att få leka med sitt koppel !
 
På kvällarna är hon en clown. Särskilt nu när hon inte fått busa av sig med någon annan hund på några dagar. Hon brukar få tuggben , kvällsmaten i aktiveringsboll och sedan skäller hon ut mig om jag inte leker ordentligt med henne. Lilla toka !
 
 
Cool sitt-stil..

RSS 2.0