Apport över vatten

Idag skulle vi egentligen åkt till uppfödar-mamma och tränat , men så fick jag så hiskeligt ont i magen på morgonen och mådde helt konstigt.. Så jag fick ställa in det...
 
Men efter att jag mått bättre så gick jag ut för att träna hemmavid istället, jag ville se hur Vilja beter sig när jag kastar dummyn över vattendraget (ca 20-30 cm vatten). Första kastet kom i vattnet , bra där. Resterande två kom över så att Vilja går i vattnet, hoppar upp för kanten och sen apporterar. Det blir ju ett störningsmoment. Gick faktiskt jättebra !  Vilja verkar förstå mer och mer vad som gäller nu , när det skapats rutiner. Hon sätter sig självmant och väntar på vad som ska ske och springer ut på kommando, kommer tillbaka med den till mig och där är olika vad hon gör.
Att hålla kvar apporten går helt okej , bäst bär hon den i början när jag brukar be henne att gå vid sidan och bära. Sen blir hon lite för lekfull och flamsig. Men känns som att hon där också börjar förstå att jag inte vill ha dummyn på backen, utan till mig  - för hon har börjat bjuda upp den till mig och sen släppa då. Nöta, nöta...
 
Tränade klockan med längre avstånd både till hund och apport. Har än så länge bara använt en styck dummy, men jag ska lägga in två stycken vid nästa tillfälle. Spännande och se om hon fattar vinken! Att lägga den "klockan tolv", fattade hon däremot inte alls..
 
 
Titta! Kunde till och med ta kort under tiden som hon höll fast , inget kommer självmant här ..! Bara attityden och viljan , och DEN älskar jag!

Valpkurs, avslutning

Nu är valpkursen slut !  Det var väl lite på tiden kanske , det har blivit väldigt omotiverande att ge sig ut i mörkret och åka genom hela Jönköping (de bygger om hela jäkla stan...!!) och gå kurs. Fast när man väl är där så är det kul , det är väl bara rena latheten innan som visar sin bästa/värsta sida !
 
När vi kommer ut ur bilen är Vilja alltid extra hispig, drar en hel del i kopplet och kollar sig omkring. Skäller på en hund eller två, även fast hon har blivit mycket bättre på att inte skälla ut alla hundar hon ser. Tränade på att hon skulle hålla sig vid min sida trots att vi var i en ny miljö, det gick bra. Gick också bra att göra samma när vi skulle gå ner till planen, och vi skulle träna på att inte -dra-i-koppel. Utan kommando drar Vilja i kopplet då och då, inte så att jag sliter ut min axel men mer att hon har kopplet sträckt hela tiden. Jag tycker det är ok, så länge hon vet vad "här" betyder och då inte drar i kopplet. Mellan de punkterna låter jag alltså henne ha rätt stor frihet i koppel , det är ju ändå så sällan hon går i koppel ändå om det inte är nödvändigt. Jaja!
 
Under en timme ungefär tränade vi lite olika grejer. Jag gjorde väl det som var kul ungefär , sedan tränade jag annat. Typ gå på balans-stegen. Det måste väl vara det optimala sättet att testa sin hund på. Hur villig är den att gå uppför 'konstiga' saker? Är den villig att göra något för att jag ber den, och hur känslig är hunden att gå uppför stegen igen trots att den ramlat ner?  Vilja gick utan problem upp för de första stegen, sen kollade hon på mig och undrade om jag vill hon ska gå längre upp. Ja , hon kan försöka tänkte jag. Då försökte hon, hon föll ner någon gång- tappade balansen. Då trodde jag hon skulle ge upp, tycka den var läskig och gå därifrån. Men det gjorde hon faktiskt inte ,  hon gick upp igen ! Hon gick som max två steg upp för med baktassarna, sen bar jag ner henne. Gäller ju att behålla självförtroendet och tilliten till mig.
 
Inomhus sen hade vi uppvisning av shaping-läxa/avlutningsmoment.  Jag visste inte om hon skulle se ut som ett frågetecken i o med att vi var i en ny miljö , men hon fixade det rätt bra ändå ! Behöver bara klicka till det lite mer så att hon bugar en längre stund, och framför allt lär sig beteendet på kommando och inte gör det hela tiden - trots att det är annat beteende jag är ute efter.
 
Ett snabbt spår lade jag ut med. "Josefin, lägg godis i varenda steg du tar !" ropade Anneli till mig. "Nej det skiter jag i!" sa jag, haha..  Vill jag se om hunden har intresse för spår så vill jag väl inte använda godis i spåret , leta godis kan väl alla hundar...  En timme fick spåret ligga, på plant gräs. Jag behöver väl inte säga att Vilja misslyckades helt med detta spår .. ?  Hade jag testat spår själv med Vilja så hade inte spåret fått ligga så länge, och inte i plant gräs heller som är rätt så svårt. Jag planerar att testa någon gång och lägga ett spår och se om hon spontant har intresse av att följa det,  men det har bara inte blivit av ännu.
 
Nu måste jag skriva något annat...  Även om jag fått den hund jag velat ha så kollar jag ändå på jaktgolden-sidorna, för att se vad som händer och sker  - vilka som ska ha valpar etc. Ser nu på en sida att en kull är planerad. Jag kollar stamtavlan, och SAMMA moder finns på båda sidor, i första och andra led. Linjeavel , vad fasiken är meningen med det !?  Är man rädd för att blanda in nytt blod i sin avel ??
Och stamtavlorna ser tyvärr ut såhär. Det är samma hundar som syns , känns som det behövs nya friska fläktar !!
 

Will-to-please & avelsarbete..

Jag vet att man inte ska jämföra två hundar med varandra när man tränar, men när skillnaderna är så uppenbara så kan jag inte låta bli. Två hundar av retriever-ras (golden & labbe) till synes lika, men ack så olika. Det är sjukt intressant vad avelsarbetet betyder, vilka hundar man väljer att avla vidare på och vad man inriktar sig på. Våra hundar var ett perfekt exempel på detta, hur dagens retrievrar kan vara till sättet och vilken inställning de har till arbete, pga vad uppfödaren valt för egenskaper i sina avelsdjur.. Labbe-hanen, 7 månader - otroligt vimsig och glad, tung och klumpig och inte ett dugg intresserad av att vara till lags..  Golden-tiken, också 7 månader - lika vimsig och glad men desto mer signalkänslig, känslig för tillrättavisningar och angelägen att vara till lags.   Synd att avelsarbetet ska leda till detta , jag frågar mig - var arbetet lyckat ?? Har man fått den labrador som man vill ha...?
 
Jag vet iallafall att jag var rätt ute när jag valde att skaffa en golden av jakt-typ istället för av utställnings-typ. För det  krävs ju oerhört mycket mer engagemang från sig som förare för att motivera en omotiverad hund, en egenskap som man från början vill ha nedärvd.
 
Genetik är viktigt !
 
 

Träning; HÅLL FAST

Nu har jag varit ute och tränat lite .. Vilja var lite disträ emellanåt, tänkte några gånger för mig själv att "hallååå, vi tränar ju här..!"  och hon var bara i sin egna lilla värld.
 
När vi kom utanför dörren så fick hon dummyn med en gång att bära på. Hon går och bär på allt annat (mestadels skräp) så varför kunde hon inte gå och bära dummyn också tänkte jag, den som hon tidigare typ bara spottat ut och bara lattjat med.  Hon gick fint med min sida och bar den, fick mycket beröm. Jag kunde till och med sätta henne ner, klappa henne och hon HÖLL KVAR !  ...men sen lika många gånger som hon höll kvar så spottade hon ut den. Där förstår hon inte riktigt än vad det är jag kräver.
Sedan gick jag över ängen med högt gräs och jag ville att hon skulle gå vid min sida. Det förstod hon också vad som gällde, även att vi inte gått i sådan terräng förut..
 
Tidigare när jag tränat "klockan" så har den lilla virriga inte förstått alls vad jag menar när jag pekar mot apporten, jag har fått säga apport för att hon ska fatta att hon hämtade den. Idag var något annorlunda som gjorde att hon faktiskt förstod att hon skulle hämta apporten efter att jag blåst en signal och visat med tecken. Hon kom med den med en gång till mig, och verkade förstå sammanhanget nu !
 
Nu blir det stallet. Man får ligga i och göra allt man vill göra tidigt, för sen blir det mörkt som natten och man har ju knappast lust att vara ute då..!

Klicker-träning och annat

Jag har börjat klicker-träna lite igen om kvällarna , för att Vilja ska ha något att göra och "slippa" få sin mat serverad upp och ner i matskålen.  Nästa vecka har vi uppvisning av vår shaping-läxa på valpkursen. Jag har valt "buga" , för det var ett beteende hon bjöd på rätt ofta när jag klosstränade. Hon bugar mest hela tiden när vi tränar haha , även om jag tränar andra grejer med. Så vi är väl inte helt färdiga med det, hon ska ju endast buga på kommando.  Rätt söt är hon när hon inte förstår, hon testar allt vad hon kan redan för att se om det lönar sig !
 
Annars...har inte tränat så mycket under veckan som gått. Bara signalerna i princip. Inkallning, stopp och närsök.
 
Igår tappade jag min vante på promenaden. Så jag bara satte Vilja lite snabbt ner för att gå och leta efter den. Jag räknade knappt med att hon skulle sitta kvar, skulle hon följa efter så var det lite sak samma tänkte jag. Det blev som ett prov, hur långt kan jag lämna henne innan hon följer efter mig? Jag gick och gick , gick säkert 150 m bort... Hon bara satt där och väntade på min signal, men den kom ju aldrig. Jag hittade min vante och vände tillbaka. Funderade på om jag skulle kalla in eller bara gå tillbaka. Kallade in henne halvvägs tillbaka och hon kom som ett skott , ååh duktiga lilla hund.
 
Snart är det dags för mig att börja jobba andra arbetstider än dygn. Jag har sagt upp mig och jobbar en månad till ungefär. Känns fantastiskt bra...!!  De nya arbetstiderna innebär att jag inte kommer vara beroende av hundvakt i samma utsträckning. Tänk att kunna klara sig själv med sina hundar !! Jag kommer att jobba andra arbetstider som innebär att hundarna kan klara sig bättre hemma själva. Underbart! ...Det har och är verkligen inte lätt att jobba dygn när man har hund.
Nya jobbet innebär också att jag slipper pendla så långt med bil, och förhoppningsvis roligare arbetsupgifter och större trivsel för mig själv.. : )

Valpkurs 7, miljöträning i stan

Ikväll hade vi valpkursen placerad i stan ! Vid resecentrum träffades vi, och skulle ha miljöträning.  Vi pysslade med allt möjligt;  åka hiss, gå uppför trappa på "nytt" golv, bli buren i rulltrappa, hoppa genom cykelställ, hoppa upp på konstiga saker, gå balans på konstiga saker m.m m.m . Det var rätt kul ! Vilja gick med på det mesta , och tyckte tex inte det var konstigt att jag satte henne i en gunga. Gillar att jag tycks ha fått en hund som inte räds för främmande saker , utan kan gå med på det jag ber om. Elsa tex hade ju vägrat göra allting typ som vi gjort idag.
 
 
....eller sitta på den där , och stanna kvar.
 
Det hittills mest skrämmande som Vilja-ägare inträffade nog idag..  Jag var i stallet, och hade Vilja och Milton med mig. De två lekte med två andra hundar , som de brukar göra. De brukar aldrig sticka nånstans, utan brukar ändå vara inom rop-håll. Jag skulle just fylla på vatten i boxen då jag kom på att det var längesen jag såg hundarna. Gick ut och började leta. De fanns inte nånstans ! Enbart en hund av fyra var hemma. De andra tre då !? Vart var dom?!!  Minutrarna var som timmar och jag blev mer och mer orolig , tänk om de låg överkörda nånstans... Och jag som hade min väns hund med mig, vad skulle jag säga till henne? Att våra hundar var borta och jag hittar dem inte?  Två st snälla människor hjälpte mig att leta med bil. De körde iväg och kom rätt fort tillbaka , hundarna hade varit neråt gården bredvid. Varför vet jag inte... Räcker väl att en av hundarna säger "kom ! vi springer häråt" och sen är de för långt hemifrån för att kanske hitta hem, och finns ju inte en chans att de hade hört mina rop.  Fruktansvärt var det ! Lättnaden som kom när alla tre hundar kom springandes mot mig var stor kan jag lova.

Valplek !

Jag och en tjej från valpkursen bestämde att vi skulle ses idag med valparna , så de kunde få leka av sig ordentligt ute på elmia-fälten. Hon har en labbe-hane i samma ålder som Vilja , hon var lite sur på honom till en början - men så fort kopplet försvann och de hade de gröna ängarna framför sig så bar de av!  Vilja tyckte det var skönt att få leka igen , det var ju säkert minst två dagar sen sist ;)
 
När de hade busat ett tag fick vi tillökning. En liten chihuahua (också valp) kom smitandes med ägaren i hasorna. De hade även en amstaff-valp med sig, så vips så var där 4 valpar + Elsa.  Det var kul ! : )
 
 
 
I träningen så har jag mest tränat signalerna de senaste dagarna. Jag har med mig pipan ut på promenad och varvar med inkallning och stopp. Vill få det att sitta klockrent.. ! Vilja kan stopp-signalen , men ibland får hon tänka efter lite. Hur var det nu igen, två korta - betydde det hit?  Hon tänker efter en sekund och sen kommer hon på vilket jag menar.
 
 
Och lilla Elsa... Ljug inte och säg att du inte har köttbullar i fickan!

RSS 2.0