Stadga & passivitet , åter igen

Hade idag med mig hunden när vi byggde hopphinder till häst & ryttare. Vilja brukar sitta i bilen under såna här aktiviteter i stallet, men jag tänkte att detta kan vara bra träning för henne. Att bara sitta/ligga ensam (okopplad) vid kanten av ridbanan i typ...50 min. Hon var jätteduktig, reste sig bara ett par gånger och satte sig sedan när jag gav tecken.
 
Samma sak tränade vi i måndags , när vi följde med på en agilityträning. Där fick hon också bara sitta still och titta. Någon agility tränar vi dock inte.. !
 
Annars. Händer inte så mycket.  Träning i Nymölla på söndag!

24 maj

Maj 2013 , Viljas tur bland maskrosorna
 
 
 
 
 
 
Ikväll gick jag ut på gräsmattan och testade en ny "lek" med Vilja . Den var ungefär som klockan , men bara lite skillnader. Som en uppdatering kan man säga. Vet inte om man kan träna såhär, men det kändes rätt och vettigt så jag testade !
 
Dirigeringsövning , uppdatering av "klockan"
 
Jag hade en dummy kl 3 el 9 , hunden satt 5-10 meter ovanför mitt-punkten. Jag backade ca 5 meter , kallar in , blåser stopp, gör tecken åt apport. Hur enkelt som helst, och det funkade! Vilja stannade på min signal , (satte sig dock inte) , väntade på mitt tecken och sprang mot sin apport och hämtade.. Heja !!
Inkallning + stopp har jag lärt in tidigare, kallat in under promenad och sedan kastat en tennisboll när jag blåser stopp. Det lärde hon sig ganska fort.
Nu är det stadga vid stoppet med som vi behöver träna, hon sprang direkt till apporten vid ett tillfälle när hon fick signalen, det var fel.  Så då fick jag belöna henne vid stoppet några gånger, gå fram och ge godis och inte ge något tecken alls.  Eller låta henne komma till mig efter inkallning-signalen, så hon inte förväntar sig ett stopp där.
Ruskigt kul att hon fattade grejen !!  Denna "leken" hade hon inte fattat för ett par månader sedan. Allt mognar fram. Samma sak när jag backar för långt ifrån henne och ska ge tecken åt en apport, det är bara ett visst avstånd som funkar än så länge. Men det kommer.
 
Linjetag har också mognat fram.  Idag kunde hon både springa iväg och göra nr 2 efter apporten lades ut , ligga kvar på gräsmattan när jag slängde bajspåsen , sedan gå fot mot apporten som jag lade där borta, och springa direkt ut och hämta !  Att minnas den hade hon inte gjort för ett par månader sedan. Inte heller kommit ihåg apport nr 2 längre bort när hon hämtat första apport i ett linjetag.  Så kul det är när allting bara funkar. Det är som att gå i skolan, man måste lära sig alla kapitel i en ordning för att klara av nästa moment.
 
Idag har jag fått mitt paket från Engelson innehållande min nya hundväst. Eller "prov-västen" som ska jag kalla den. Västen med Aim-high loggan på ryggen som jag enbart ska ha på träningar och prov.  (den andra västen använder jag dagligen och tvättar desto oftare, kanske bökigt och tvätta en väst med brodyr)
Tänk att om en månad åker vi troligtvis till Västerås för Working Test !! : O

Off road

Veckan började på sämsta tänkbara sätt. Jag får reda per telefon att jag ej får vara kvar på mitt jobb. Jag blev chockad, arg och ledsen att jag inte har fått någon som helst info om detta under min tid som jag har jobbat.
Jag är mycket sällan arg, och över detta har jag varit helt förbannad. Och ledsen. Jag vet att jag är duktig, så hur fan rent ut sagt kan man behandla mig såhär !? Det är detta som är det svåra när man arbetar som personlig assistent, man har knappt några tryggheter och kan bli av med jobbet hur enkelt som helst.
Men men , dags att lägga det bakom sig nu , och börja om från grund med att söka nytt arbete.
 
Vilja fick inte mycket uppmärksamhet under mitt i det här. Märks så väl på henne, när hon vill vara med mig hela tiden och jag inte riktigt kan ,  men hon fick finna sig i det.. =/
Men ikväll var vi ute och tränade lite iallafall. Gräset har vuxit till sig rejält så nu blir det nästan ett sökarbete under de moment som var super-lätta tidigare. Tex klockan. Fast det tänker jag är bra också, att hon går på mitt tecken och sen får leta en stund innan hon finner - för hon vet ju att något finns där.
 
Började med linjetag över gärdet.  Det gick bra de två första gångerna , sista gången tappade hon bort sig och jag tror hon hittade ett sork-hål istället..  Lite mamma-tendenser !!  Den dummyn hon inte hittade på linjetaget bad jag henne att söka efter istället. Hon sökte på alla andra områden som den inte låg på ,  suck... Försöka ha tålamod och låta henne leta. Lade ut en dummy iallafall när hon inte såg för att hon skulle få hitta något.  Även sök med tennisbollar var svårt i detta höga gräs och med ingen vind.
 
Men! Idag har nog varit första gången som jag lyckats dirigera henne till en apport med tecken och signaler. När hon inte hittat sin dummy när jag visade med tecken och hon sprang förbi den , så blåste jag inkallning. Stannade henne , visade med nytt tecken och direkt närsök och hon fann den. Jippie!  Nu var ju varken avstånd eller gräset särskilt svårt, men ändå.  Som sagt, första gången det har lyckats.
 
Sen tränade jag på att lägga ut en dummy framför henne , kasta en apport (markering) åt ett annat håll och be henne hämta dummyn framför. Gick bra första gången , då markeringen inte hade så stor dragning. Andra gången kastade jag markeringen högre , och upp över en kulle = större dragning. Vilja kollar knappt på dummyn hon ska hämta, men jag skickar samma sekund. Hon sticker mot markeringen istället, jag korrigerar med rösten och hon kommer tillbaka. Jag visar dummyn igen , och hon hämtar den rätt denna gång.  Minns inte hur jag gjorde men tror jag kastade linjetags-dummyn som en markering igen, hämta den. Efter det fick hon hämta den andra som låg över kullen. Inget snack om att ha dåligt minne där iallafall!
Men att komma ihåg 2 apporter på ett linjetag, det är då värre.
 

Pride 2013

Pride-parad på Jönköpings gator  , ett underbart spektakel och Vilja har förstås varit med.. Nästa år får jag klä in henne i regnbågens färger också =)
 
Denna hund funkar då till allt !
 

Avlämningar från vatten & träff med skator

Sent igår kväll tog jag spontant fram vilt för tining , det blev två skator, för jag tänkte de tinar snabbast.  Jag packade med fåglarna, vatten-dummy m.m och åkte mot Västersjön. Där parkerade jag bilen vid badet och gick sen upp till skogen. (Hemma var det sol och 20 grader, men där ute var det moln och blåsigt.. =/ )
 
Vilja var lite skeptisk först med fåglarna , luktade på dem, smakade och fick fjädrar i munnen , nej den vill jag inte ta.  Men jag lade fågeln ca 20 meter bort och skickade som ett linjetag , då springer hon och och greppar. Några gånger kom hon hela vägen till mig , andra gånger släppte hon den framför. Men det är linjetag som funkar bäst.  Att kasta den in i skogen funkar inte alls , då springer hon dit - luktar, sen går därifrån.  Det går också ganska bra att bara gå , hon står och tittar ett tag och undrar om hon ska ha med sig fågeln eller inte.  Ibland tar hon med sig den , men lika ofta behöver hon uppmaning. Men hon springer nästan alltid och greppar , så allting kommer nog. Nästa gång ska vi träna med and , för nu har kråka, duva och skata funkat !
 
Vilja hade en konstant dragning till vattnet , så bara för vi skulle träna så mycket som möjligt fick hon gå vid sidan hela sträckan till hundbadet från parkeringen. Några hundra meter. Bara för att man kommer ut till vatten så betyder inte det att det blir lattjolajban med en gång , vill inte att hon ska gå upp i stress och förväntan bara för att vi är vid vatten. Där fanns en hund med ägare, liten pudel som ville leka. 'Ska de inte få leka' frågade ägaren. Nej, svarade jag. Förklarade att vi jakt-tränar så först är det lugn och passivitet som gäller , sedan träning och först efter det kommer lek..  Sen gick hon så nu fick Vilja bada. Tänkte mig träna att undvika skak up från vattnet. Och vad gör hunden? Skakar sig i vattnet , jaha.. Enkelt.  Jag ville ha henne att kunna gå ur vattnet med dummyn i mun , och att jag hinner ta den innan hon skakar sig. Hela grejjen går väl sådär. Jag har bestämt mig för att använda klicker , så jag har klickat när hon kommit upp ur vattnet - jag hunnit ta dummyn och hon ej har skakat sig. Tack vare klicker har vi ju fått de avlämningarna på land som vi har , och hon fattar klicker så det är värt att försök.  Det är alltså inte att hon lämnar till min hand som jag klickar för nu , utan att hon går upp ur vattnet utan att skaka sig.  Vet inte ens om hon fattar att det är det hon gör , men det märker vi !
 
Tränade det 2-3 gånger med paus/passivitet emellan ,  lite sök emellanåt sedan fick hon träffa en skata igen och få med sig när vi gick.
 
 
 
Avslutade dagen med promenad runt Rocksjön.. vilken underbar dag..

Pappa Barney

Hittade en bild på Viljas pappa på facebook , så fin han är !
 
 
birdsgreen shining sydney of tofts

Ett styck trött hund

I soffan bredvid mig har jag ett stycke trött hund .. !!   Vi har varit nästan hela dagen på Elmia , sedan varit hos Maire för träning sedan bus med hundfamiljen hela kvällen !
 
Jag är så nöjd med Vilja efter dessa dagar på Elmia. Hon har varit helt toppen ! Vi har varit med på 5 av 6 retrieveruppvisningar , och hon har skött sig med den äran. Idag gick hon ut som sista hund på söket som vi visade , dvs den dummy är svårast att hitta för alla hundarna innan henne har hittat sin.. Vilja springer och söker och springer långt ut på andra sidan fältet, hoppas hoppas att hon hittar sin dummy nu - det gör hon och kommer med den raka vägen till mig ! Och det bästa;   jag har inte brytt mig om att vi har haft publik !!  När vi ska gå på jaktprov är det jätteviktigt , det är bara hon & jag som är där... Du o jag Alfred...
 
På vatten-banan nere vid apporteringstävlingarna körde hon 3 försök på vattnet. Första försöket gick hon knappt i , glömde dummyn där borta och fick en hjälp-apport. Första försöket går hon i vattnet , men vänder tillbaka och kommer upp på land igen , jag får hjälpa henne vid stranden och då simmar hon och hämtar apporten. Tid 1.24 min. Tredje och sista försöket hoppar in i vattnet med en gång och simmar ut och hämtar , tid 1.02 ! Nu är ju inte tiden det viktiga, utan vad jag ville var att hon går i vattnet med en gång och börjar simma. Vilket hon lärde sig. 
Denna roliga tävling fick dock medföra att vi sen fick sitta och vara passiva bredvid, för hur kul det än är att simma i dammen är inte alla dummysar hennes... ! 
 
Vi har fått in en fin rutin på dagarna nu på Elmia , så det känns ovant att inte gå dit imorgon... Läste att det dröjer två år till nästa mässa , tråkig nyhet : / 
 
Hos Maire sen på träningen fick som ett provupplägg , med två markeringar med skott i och över vatten , ett linjetag (som hunden inte har sett), ett sök ,  och två markeringar med tennisboll.
 
Sök
Söket gick över förväntan tycker jag. Första gången Vilja går ut och söker efter så många apporter , totalt 6 st fick hon in. 
 
Linjetag
Vid första skicket springer Vilja till området som de andra hundarna tidigare fått sina markeringar, well.. Kanske inte så konstigt. Kallade in , skickade om och var säker på att hon tittade rätt. Hon springer faktiskt ut , får vittring , jag blåser närsök och dummyn kommer in. Bra !
 
Vattenmarkeringar
Vattenmarkeringarna gick bra , även den över vattnet.  Det som är negativt är ju att hon skakar sig så fort hon kommer ur vattnet ..
 
2 enkel markeringar
Ja, den första stack hon på. Jag var inte riktigt med ,  ja ja...  Avlämnadet med tennisboll är för lekfullt ,  hon tar inte detta på lika stort allvar och leker lite med bollen på väg in.
 
Lite bilder på denna träningsfyllda dag
 
 
Full fokus på vildsvinen...
 
 
Stadga och passivitet... Lova & Vilja...
 
 
Och en familjeträff igen !
 

Läxor efter dagens träning från 'hundträningsbossen'   : 
träna bort hoppandet...
fortsätta träna på ha rumpan i backen vid hälsningar , (kan man hälsa på random folk i stan bara för att träna detta ??)
avlämningar på vatten
tänka på vid söket att använda benet som riktpunkt , inte använda något handtecken då vissa domare kan tolka det som ett linjetag
 
 

Elmia Game Fair

3 dagars jaktmässa har börjat !  Det är buskul =D
 
Vi kom dit tidigt på morgonen jag och Vilja ,  väntade uppe vid fältet där SSRK skulle ha uppvisning kl 10. Planen var att jag och Vilja ska vara med, men plötsligt skrämdes Vilja av att en av de stora högtalarna gav ifrån sig en smäll - var så att jag blev rädd... Efter det blev hon panikslagen, jag har aldrig sett henne så rädd =/
Det är svårt att veta hur man ska göra med en skrämd hund... Ska man gå därifrån , eller försöka rida ut stormen?  Jag gjorde en blandning. Stannade kvar, gick en bit bort , satte mig och försökte lugna henne. När hon kommit ned lite i varv och slutat sina flyktförsök gick vi därifrån. Hon var väldigt varm så hon fick doppa sig i en av dammarna , efter det blev hon lugnare. Så vi började gå upp mot området igen. Det skjuts ju hela tiden där , men hon var inte särskilt påverkad av det ljudet utan det var ljudet från högtalarna..   Så där uppe fick vi ha lite rehab-träning med lek med pinnar och det vi hittade ,  hon lugnade ned sig och kunde röra sig på samma område iallafall.  Jag tror hunden måste komma över sin rädsla, annars kommer rädslan vara större nästa gång hon hör samma ljud...
 
Det blev paus där uppe , så vi höll oss vid hund-dammarna längre ned. Jag och Vilja ställde upp på vattenapporteringen. Tänk jag som haft så svårt att stå i centrum , fast nu är det ju hunden som är i centrum och inte jag =)   Det såg ganska enkelt ut , med en kulle - några meter ned i vattnet, en damm, en skytt på sidan som skjuter av ett skott och sedan en dummy som faller i vattnet. Det tänkte jag att Vilja skulle klara !
Dock går hon ej i vattnet vid första försök (stackarn hade precis nästan somnat vid publiken) , samt att hon behövde få en dummy till kastad som var närmre. Sen gick det bra !  Och det var ju bara på skoj : )
Nyttig träning att gå i i alla sorters vatten , det har vi tränat på också.
 
Regnet kom , hunden kom till sitt lugna jag och kunde vistas bredvid högtalaren igen - det blev uppvisning på G igen med SSRK och den här gången kunde vi vara med. Upplägget var enkelt , men först lite lydnad och stadga övning , sedan linjetag, markering och sök. Vilja fick visa linjetaget och följde med ut till en buske där dummyn lades , sedan backade jag så många meter i denna miljö som jag vågade - hunden springer och hämtar. Bra !  När vi sen har ryggen om läggs en till dummy ut på samma ställe, som hunden inte ser.  Men Vilja fixar det också. Sedan fick hon ut och söka också efter en.   Skönt att det gick bra när det inte var så många som kollade !! =)
 
Imorgon kör vi igen , och då ska vi gå med i rasparaden ! 

Värme !

 
Och så äntligen kom värmen ! Som vi har längtat !!!
 
 
 
Elsa förstår inte riktigt det här med att sitta still längre...
 
 
 
Nyss kommit in efter att ha gått till piren och tillbaka.  Skönt !  Vilja har nu badat i Vättern. Hon har badat alla dagar sen i torsdags , och det är den fjärde sjö hon nu badat i.  Hah.
På Elmia hade vildsvinen kommit ut i sitt hägn ,  de fick sig en utskällning -  konstiga djur, de brukar ju inte vara där !?   Blir spännande med mässan i helgen !!

Ko-släpp !

Igår kväll var vi på kosläpp i Habo !
 
 
(Arla.se)
 

Och vilket drag det var !  Hundratals bilar parkerade på åkern och sedan vallfärdades man till kohagen för att se vårens händelse; kossorna får se solljus för första gången på månader !  Haha, så roligt att även dessa djur kan galoppera, hoppa och stångas med varann.  Vilja stod och hängde bredvid hagen , då kom det fram en kossa och tittade på henne. Då hoppar hon till, kossan alltså, i ren glädjefnatt och Vilja morrar och skäller ut den ! Jäkla kossa, kan väl ta det lite lugnt tänkte hon nog.
 
I helgen jobbar jag. Hela helgen. Hundarna fick lov att följa med till jobbet, så det var väldigt skönt. Vilja är så lätt o ha med sig ,  finner sig i alla miljöer och kan sova överallt. Elsa däremot är det lite värre än , 3 timmar på jobbet och hon har fortfarande inte kommit helt till ro...

Spår & avlämnande från vatten

Idag var det ännu en dag med fint väder, så vi drog till skogen Vilja o jag!  Vi åkte mot hundbadet i Västersjön , innan badplatsen börjar finns det gott om skog som jag skulle lägga mitt spår i.  Spåret blev minst dubbelt så långt mot igår , med en vinkel.
Medans spåret fick "svalna" en liten stund och under tiden tränade jag ett linjetag i skogen på andra sidan. Lade tre st dummy's som hunden en efter en skulle hämta medans vi backade sträckan tillbaka. De två första gick utan problem, men den tredje missade hon. Jag tror det berodde på att jag av misstag vek av stigen vi gått på , för när jag sen gick fram en bit till 'den kända sträckan'  kom hon ihåg den och sprang och hämtade. 
 
20 min hade gått och vi gick spåret.  Efter första raksträckan kom det en vinkel , Vilja spårar rakt fram - vänta nu här , här tog det ju stopp jag får vända ,  testar häråt,  näee inte här heller , här då?  japp här var det ! 
Hon spårade runt kärnan jättefint och jag kunde plocka mina snitslar samtidigt ,  ca 15 m innan spårslutet kom hon i en svacka och cirklar runt och letar luftburen vittring.  Hon är ändå målmedveten , stannar inte upp och gör annat/frågar mig om hjälp, utan är självständig och letar upp spåret igen.  Kanon !
 
Nu skulle hunden få bada !! Herrejösses det var det roligaste hittills i år tyckte hon nog.  Plastdummyn hamnade i vatten några meter ut , hunden får sitta och vänta lite medans jag ställer mig i position och skickar på linjetags-tecken.  Jag tänkte att jag gör så hela tiden , så tränar vi det också. 
Sommarens största klia-sig-i-håret-moment kommer att bli avlämningar från vatten. Som så många andra hundar släpper hon dummyn precis vid strandkanten för att skaka sig, sedan leka vidare.  Hon förstår inte riktigt målbilden med denna träning än ,  allt är bara en lek för henne. Så nu måste jag lära henne att dummyn ska till min hand och sedan få hon skaka sig.  Återkommer om det ...
 
Vilja var helt wild and crazy. Vattenapportera är visst kalaskul !  Därför blir det dubbelt så hård skola med stadgan här.  Förhoppningsvis har retriever-poolen mycket träningar i vatten i sommar, som vi kan få åka och vara passiva på.
 
 
 
Woaaah det ligger en dummy i vattnet , FULLT FOKUS !
 
(dagens olydiga:   ragatan stack efter en hare vid stallet... över åkern mot horisonten .. jag är fortfarande hes...)

Spår & vilt-träning

Packat väskan med dummy , fåglar , spårsele, spårlina, snitslar , köttbullar, leksak,  - dvs rubbet ! Nu ska vi till skogen! =D
 

 
Spår-debut idag för Vilja ! Det löste hon utan problem. Lade två st lika långa spår , varav i det sista gick jag tillbaka och kom för nära. Men det gick bra ändå! Vilja hittade spåret med en gång och följde det ganska lugnt ,  kom inte av sig på något större sätt utan följde det från början till slut.  Så nästa gång kan jag lägga längre spår!
 
Vilja har fått träffa fåglar idag också. En kråka och en duva. Hon kändes ganska så säker på saken, greppade fint båda st och kom med dem till mig.  Jag gick ned på huk och berömde med klappar när hon höll i fågeln, ibland släppte hon den och ibland släppte hon den också nån meter innan , för att kolla vad det nu var som hon hade i munnen.. Skickade på ut-tecken ca 20 m på grusvägen , det var det som gick bra. När jag kastade in fågeln i ett myr-område ville hon inte ta den , så den fick jag gå ut och hämta själv.  Men inget bus och plock idag med fåglarna faktiskt, det är bra !
 
Körde också lite linjetag och avslutade med två markeringar som jag fick kastat.  Linjetag vid andra skicket gick också faktiskt bra , hon stannde upp nån sek för att få komma ihåg att 'visst fasen , det ligger ju en där längre bort, jag springer och hämtar!"  det är det vi tränar på , att komma ihåg och lita på att något finns där när jag säger det..
Markeringar går också kalas. Hon följer dummyn i luften , ser vart den hamnar, och kutar dit och hämtar.  Avlämningarna var lugnare. Ibland när hon är taggad rusar hon in och nästan hoppar in i sittande läge , och blir då ostabil i mun så dummyn faller. Men inte idag !
 
 
Underbart att vara ute såhär . Lycklig.

RSS 2.0